If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Все от някъде трябва да се почне. Като знания за ниво студент мисля, че не е толквоа зле.Почти всичките ми колеги дори не могат да се ориентират в счетоводен отчет.
м да така е
но sto samo USA- golemite hubavi blue chips s a u europata
Причината да харесвам толкова акциите и да пренебрегвал другите финансови инструменти е защото споделям една обща идея с Бъфет - това не са само хартийки, зад тях има компания и собственост. Аз не се възприемам като някой, който притежава хартийки, които според тренда и перспективите си менят цената, а като собственик на част от компаниите, в които инвестирам.
Все от някъде трябва да се почне. Като знания за ниво студент мисля, че не е толквоа зле.Почти всичките ми колеги дори не могат да се ориентират в счетоводен отчет.
Коментар
vola
да а ама това дето покаzвасх като портфолио нйама нисто обсто с манагемент, пак дори и с picking. lipsvat ti na prav pogled elementrani znanija za portfolio manager
На база логика и интуиция. Например за Данаос, която е най-голямата компания от тези които съм избрал, е лидер в бранша си и то световен лидер. Капитализацията им е колкото първите няколко най-големи компании на БФБ, въпреки че е паднала към 10 пъти от началото на кризата. И ето кое е най-уникланото при тази компания - в сравнение преди кризата печалбата се запазва, бизнеса е стабилен, приходите също. Единственият им проблем беше, че имаха затруднения с плащането на дълговете си, но това се промени наскоро защото успяха да си предоговорят почти целия дълг. Сега ако някой само можеше да ми каже основателна причина за смешната цена на акциите им. Аз конкретно не намирам такава, освен че пазара е субективен защото на него е пълно с хора. Същото беше например със испанската банка Сантандер доскоро. Ако някои не знят, това е една от най-големите банки в еврозоната. Капитализацията и беше паднала няколко пъти и имаше експерти разбира се, които извеждаха тези колко оправдана била тази цена. И какво стана - акциите скочиха над два пъти само за месец. Имайте предвид, че търговията с акциите на тази банка за няколко дни е колкото целия оборот на БФБ за година. И това, че акциите се движат в комплект не е много вярно, затова някои компании са с дискаунт спрямо сектора и то понякога голям от сорта на 40-50%.
Ениуей, критерия, по който съм избирал е подцененост.
Колкото повече препоръки се следват, толкова по-големи са разочарованията.
Водя се по любимите ми мисли
на Костолани:
Цялата борса зависи от това, дали има повече акции от идиотите или обратно.
Успехът на борсата е изкуство, а не наука.
Малкото, което знам за икономиката и финансите, съм научил не в университетите или от специализираната литература, а в джунглата. Определено съм платил повече пари за обучение, отколкото щеше да ми струва в Харвард.
Смисълът е да живееш колкото се може по-дълго с малко желания и множество малки удоволствия.
Решения за пари се правят, когато четеш вестника между редовете.
Който няма акциите, когато падат, той ги няма и когато те се качват.
Често пъти на борсата чувството ни казва, какво да правим, и разумът какво трябва да избягваме.
Който не е способен да формира свое собствено мнение и сам да взема решения, не трябва да ходи на борсата.
Експертите го казват, но не го знаят. (Костолани за инвестиционните консултанти)
Двете най-тежки неща на борсата са да приемеш загуба и да не реализираш малка печалба. Най-тежко е обаче да имаш самостоятелно мнение, да правиш противоположното на това, което прави мнозинството.
Какво би била борсата без безумци?!
Така нареченото всеобщо мнение на борсата не чини и десет пфенига.
Колкото по-способен е един спекулант, толкова по-често той върви срещу всеобщата тенденция.
По-рано всеки ден ходех на борсата, защото никъде на света не можех да срещна повече глупаци на квадратен метър площ, както там.
Стокпикинга според мен е най-важното и най-трудното.
Щом според теб Стокпикинга е най-важен, ми е интересно на каква база си подбрал твоите 15 компании. Защо смяташ, че те са подходящите. Какъв анализ си изготвил, как си диверсифицирал рисковите им тегла....
Интересен ми е подходът ти и ще се радвам ако го споделиш
Стокпикинга според мен е най-важното и най-трудното.
Важно е, но не е чак толкова важно. Просто акциите се движат в комплект. Акциите от един отрасъл, от един пазар, със сходни характеристики, се движат с малки вариации една спрямо друга. Ако се надяваш да избереш тази от тях която ще се представи най-добре, то отново вече се движиш към хазарт. Няма как да знаеш коя ще се представи най-добре. Ако просто гледаш очакван ръст, нормалното е да се насочиш към най-рисковите - винаги от тях са и тези с най-добри растежи - също както и тези с най-големи спадове В същото време ако залагаш на сигурни, на такива на които резултати им са лесно предсказуеми, пак нищо не правиш, тези лесно предсказуеми резултати вече са вкарани в цените. Съотношението между отделни отрасли, между отделни компании с различни характеристики и риск е всъщност това което е трудното. Защото всичко в това съотношение се дължи на предположения за бъдещето, които би трябвало да обхващат както възможните силно негативни сценарии, така и възможните силно позитивни. Да играеш само по един сценарии е все едно да разчиташ на божията ръка
да но твоето раzпределиние на акции нйама нисхто обсто с portfolio management- това е прост naiv divesification. а като искасх страхотна пе4елбаъ прасни малко опции ватреъ с тйах сте направисх не 100 а 1000 проzента
+1
Риска на портфейла не е риска някоя компания да фалира...
блажени са верующите
ако ставаше само с нюх то света щеше да е съвсем друг.... истината е да имаш много опит, знания и рутина и не на последно място и доста кураж.
иначе късмета на начинаещия...хващаш пазарен цикъл от самото начало и до достигането на върха си БОГ с няколко стотин % доходност, после като тръгне пазара надолу - точно за 1/3 от пада си фалирал.
успех
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
vola
да но твоето раzпределиние на акции нйама нисхто обсто с portfolio management- това е прост naiv divesification. а като искасх страхотна пе4елбаъ прасни малко опции ватреъ с тйах сте направисх не 100 а 1000 проzента
Стокпикинга според мен е най-важното и най-трудното. Или няма значение дали избираш GM или GOOGLE? Как определяш риска изобщо? Кой е предполагал например, че Лемън брадърс ще фалира? И щом стокпигинга е толкова лесен защо само 25% от фондовете успяват да бият представянето на индексите? Според мен всичко което според теб е важно е страшно субективно с колкото и числа да борави. Ако риска е най-важен защо успешните инвеститори рискуват толкова? Нито Слим, нито Бъфет, нито който и да е друг не са залагали на fixed income.
От друга страна съм избрал 15 компании с равно тегло и без инвестиции в други инструменти с цел пресмятането да е по-лесно, не претендирам за добре диверсифициран и освободен от риск портфейл, но целта ми тук е да постигна най-важното - страхотна възвръщаемост. Не е ли това най-важното? Колкото и велики познания и рече да даваш всичко се свежда до това и точно това го интересува обикновения човек. ЗАщо иначе най-рисковите фондове бяха най-популярни? Защото риска е винаги субективна величина, защото хората са алчни и защото рационално избират тези с по-добро представяне, а не тези, които са най-добри на думи и като експерти. Така или иначе смятам, че нюхът към тази професия не можеш да го усвоиш или научиш, него просто трябва да го има в теб. Вземи например Императова. Едва ли когато е започвал да се занимава с това някой е предполагал, че ще стигне толкова далеч.
Това е най-желаната от мен професия като завърша тази година Реших да отворя тази тема с идеята, ако искате да се пробвате как бихте се справили, ако наистина бяхте портфолио мениджъри. Ето каква е идеята - всеки избира 10-20 компании за предпочитане извън БГ, защото тук е доста малък пазара. После може да си гледаме кой как се представя и ако не друго, който иска поне може да докаже на практика, че го бива и да няма толкова псуване и голям брой разбирачи по форума. Ако не друго, ми се струва интересна идея. Добре, слагайте името на компаниите, борсовите им кодове и цените на акциите им в момента когато направите избора си.
Ето го моят избор от 15 компании от САЩ:
Mirant Corporation (NYSE:MIR) 16.85
Paragon Shipping Inc. (NASDAQ:PRGN) 3.89
Babcock & Brown Air Limited (ADR) (NYSE:FLY) 8.91
FreeSeas Inc. (NASDAQ:FREE) 1.61
Orsus Xelent Technologies Inc. (AMEX:ORS) 0.72
Innophos Holdings, Inc. (NASDAQ:IPHS) 19.09
Danaos Corporation (NYSEAC) 3.75
Alliance One International, Inc. (NYSE:AOI) 3.83
M & F Worldwide Corp. (NYSE:MFW) 19.62
Safe Bulkers, Inc. (NYSE:SB) 7.33
Precision Drilling Trust (USA) (NYSE:PDS) 5.69
Patriot Coal Corporation (NYSE:PCX) 8.86
Teekay Tankers Ltd. (NYSE:TNK) 8.53
AerCap Holdings N.V. (NYSE:AER) 8.71
Silverleaf Resorts, Inc. (NASDAQ:SVLF) 1.52
Само да ти кажа,че компаниите ги избира анализатора или екипа от анализатори
ПМ-то си играе с теглата,волатилността,мин. на риска и прочие неща,които определяш като много сложни. Stockpickinga е най-лесното,особено пък с равни тегла...питай някой да ти разкаже за експеримента с маймуната Скоро имаше подобен и с папагал
Коментар
vola
Кав return при ква vola?
na pazara в момента има fixed income pri return ot 9,5% i risk Tier 1
В твoito портфолио липсва елементран risk management- za kav mi e?
Коментар