IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Прилагам линк към изказването на Сергей Лавров пред ООН.

    https://youtu.be/j9-xpcbdC1o

    Коментар


    • Бавната икономическа смърт на Европа

      ай-големият в света химически концерн BASF съобщи, че свива производството си в Европа, закрива редица предприятия в Германия и съкращава почти 2600 работни места. Според ръководството на немския химически гигант, сред причините за това е скокът на цените на енергоносителите, пропускайки обаче редица други, не по-малко важни фактори. Например, че заради прекалената бюрократизация и космическите данъци, европейският пазар вече не е конкурентоспособен на глобално равнище. Очевидно, европейските клиенти трябва да разчитат, че занапред необходимите им химикали ще бъдат доставяни от Китай, Южна Корея и САЩ.

      BASF е германска компания, но на практика е по-стара от самата Германия. Тя е основана през 1865, т.е. шест години преди Германия, която се обединява едва през 1871. В много отношения BASF олицетворява изобретателността на европейската икономика през ХIХ век и тъкмо поради това може да послужи като своеобразен камертон за сегашната ситуация в Стария свят и неговото бъдеще през ХХI век.

      През периода от ХVII до XIX век Западът успя да постигне световно господство. Но, ако се вгледаме по-внимателно в тези три века, ще видим, че те са изпълнени с войни, колизии и безредици. През онзи период са осъществени покушения срещу неколцина президенти на САЩ, води се Гражданската война в Америка, убит е руският цар Александър II, а Западът е разтърсен от масови работнически вълнения.

      Въпреки всичко обаче, това е време на стремително развитие. Населението нараства, производството се разширява, а иновациите масово навлизат във всички сфери. Прогресът напредва с гигантски стъпки. Само за някакви си сто години е заложена основата на съвременния свят. През 1831 Майкъл Фарадей открива магнитната индукция. През 1846 Юстус фон Либих открива метаболизма на растенията. През 1865 Джеймс Кларк Максуел описва феномена на електромагнетизма. В рамките на едва трийсет години човечеството започна да разбира физическия свят в достатъчна степен за да произвежда електроенергия и изкуствени торове и да създаде безпроводникова връзка.

      Кипящата обществена енергия на Запада му осигурява глобално господство. Това става възможно благодарение удължаването на „срока на годност” и разширяването на „производствената мощност” на най-ценния от всички ресурси – хората. С развитието на медицината и повишаването на хигиенните стандарти се увеличават и производителността на живота, както и раждаемостта.

      В резултат от нарастването на числеността на населението обаче, подходящите за обработка земеделски земи започват да не достигат. Именно тогава на помощ идва германската компания. Със средства на BASF Фриц Хабер, Роберт Льо Росиньол и Карл Бош поставят основата за производството на изкуствени торове. Откриването на „процеса на Габер-Бош” в началото на ХХ век позволява на селскостопанския сектор за изхранва постоянно нарастващото население на планетата.

      Някога Европа беше „сърцето” на иновациите и развитието. Защо обаче, днес толкова много индустриални гиганти прехвърлят производството си другаде? Защото в момента Европа бива изоставена не само от BASF и германската химическа промишленост, на която доскоро се възхищаваха всички. Автомобилният концерн Volkswagen също обяви наскоро, че в бъдеще основната част от производството му ще бъде прехвърлена от Германия в САЩ.

      При това тази напаст не засяга само Европа. САЩ отчаяно се опитват да намалят зависимостта си от Азия, но стана ясно, че не им достига квалифицирана работна сила за да възстановят производството си: от няколко десетилетия насам Америка спря да инвестира в собствената си индустриална база.

      На пръв поглед, Европа и САЩ продължават да са най-силните икономики в света. Само че през ХVI век и Китай е изглеждал недостижим за останалите, преди да навлезе в продължителен период на упадък. Повечето икономически тенденции не обещават нищо добро за Запада.

      Да вземем например, производството на енергия. Потребителите, от Калифорния до Копенхаген, вече се сблъскаха с високите цени. И, което е още по-лошо, държавните институции – например Комисията за ядрено регулиране на САЩ – закриват атомните електроцентрали навсякъде, докъдето се доберат. Междувременно, през миналата 2022 Обединените арабски емирства, които доскоро презрително определяхме като „държава-бензиностанция”, изградиха третия си ядрен реактор за последните десет години.

      А, какво да кажем за възобновяемата енергия, която постоянно ни се рекламира като панацея за проблемите с климата и скоковете в цените на традиционните енергоносители? Дори ако оставим настрана общоизвестните проблеми на вятърната и слънчева енергетика, като честите прекъсвания, новите електроцентрали не се изграждат с темпове, достатъчни за гарантиране на необходимата на нашето общество енергия. За да изгради вятърна електроцентрала по британското крайбрежие в района на Норфолк, компанията Boreas трябваше да представи на властите екологична оценка в обем от 13 275 страници. Както отбелязва Сам Димитриу от организацията „Да променим Британия”, това е със 144 страници повече от събраните съчинения на Лев Толстой, плюс седемтомния опус на Марсел Пруст „В търсене на изгубеното време”. За да постигне поставените цели в рамките на „зеления преход” до 2030, на Германия ще се наложи да изгражда по 43 футболни игрища със слънчеви панели и 1600 термопомпи на денонощие, както и по 27 сухопътни и четири морски вятърни електроцентрали на седмица. Безмислено е да обяснявам, че това е принципно непостижимо.

      Западът се самозалъгва. Внушават ни, че новият „зелен курс” и иновациите в сферата на акумулаторните батерии като по чудо ще решат всичките ни проблеми. Ако имахме жизнените сили на предшествениците си от ХIХ век, може би щях да повярвам в това. Само че ние я нямаме.

      Нито една цивилизация няма „идеални исторически моменти”, но някои периоди ни изглеждат такива постфактум. А главният въпрос, който следва да си зададе лидерът на която и да било държава е: накъде вървим, нагоре или надолу? Впрочем, по отношение на по-голямата част от Европа подобен въпрос изглежда напълно излишен. В момента сме свидетели на бавната икономическа смърт на Стария континент.

      Коментар


      • Жени блокраха пътя на вербовчици и насилствени мобилизатори в Украйна .

        УКРАИНЦИ ВЕЧЕ НЯМА !!!

        Събират 17 годишни по дискотеки и светофари !!!!!! За пушечно месо на Зеленски § Байдън !!!!

        СРАМ , ПОЗОР И ДЕМОРАЛ !!!

        Чудя се , тукашните хлъзгави подкрепаджии на тези - униформените в клипа - как си пият ракията и галят жената / децата / внуците

        Пфффууу !!!!



        https://twitter.com/i/status/1650666536053473282

        Коментар


        • Украинский дрон снял Кремль. Работал Black Hornet? Большой план ВСУ


          Невероятно, но факт. Въпреки че около Кремъл се загушават всички радиосигнали, включително и GPS сигналите, и това се прави от дълги години, въпреки това Украйнски дрон проникна над територията на Кремъл и необезпокояван от никого направи пълен комплект видео и снимки на всичко, което може да се види. Говорим за пълноценна разузнавателна операция на ВСУ, която Кремъл не е успял да предотврати. Не само че не я е предотвратил, но дори и не е забелязал летящия дрон, разхождащ се спокойно и снимащ в едър план абсолютно всичко без изключение.

          Така и руснаците нямаше да разберат за тази разузнавателна мисия, ако ВСУ не беше публикувало част от клипа в мрежата. Това обаче доведе до паника в Кремъл по разбираеми за всички причини.

          Само да ви припомня, че поради войната в Украйна и възможните диверсии с дронове от страна на партизаните, РФ официално е забранила полетите на каквито и да било дронове, дори и ако летиш в задния си двор. На фона на това да снимаш Кремъл с дрон е с ранг на героизъм, а това да не го видят съответните служби е възможно най-големият позор на всички времена. Тотална излагация.

          Внимателно разгледах информацията от изображението на дрона. От нея се вижда, че:
          1. Компаса на дрона не работи и иска калибрация. Това означава, че на територията на Кремъл се генерира някакво магнитно поле, объркващо компасите.
          2. GPS-а на дрона не работи. Това означава, че GPS сигнала се заглушава
          3. GLA сензорите не работят, каквото и да означава това (също някакво заглушаване).
          4. R POS (сензорите за позициониране) не работят. Това означава заглушаване на инфрачервения обхват, както и заглушаване на ултразвуковите сензори.

          И въпреки тоталното заглушаване на всичко, което може да се заглуши, включително и целия радиодиапазон от честоти, дрона не е губил управление, както и спокойно е получавал команди и е изпращал обратно видеоизображение на този, който го е управлявал. Иконката за сила на сигнала е на максимум, въпреки заглушаването, така че е цяло чудо по какъв начин дрона успява да комуникира с оператора на земята.

          Дълго време експертите в Кремъл има да се чудят как въобще е възможно това. Явно говорим за технологии, които не са известни на руснаците, и в момента те са в паника, защото ВСУ ги притежава тези технологии. Цялата им концепция и техника за радиоелектронна борба отива по дяволите, след като ВСУ я преодолява толкова лесно. При това не говорим само за Кремъл, но и за целия фронт.
          Last edited by Mateev; 25.04.2023, 20:14.

          Коментар


          • Десетки роднини на Байдън са разследвани за незаконно финансиране

            Джо и Хънтър Байдън

            Още десетки роднини на президента на САЩ Джо Байдън ще бъдат разкрити за получаване на пари от чуждестранни субекти. Това обяви в неделя председателят на комисията по надзор на Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес Джеймс Комър за Fox News.



            Комър каза, че броят на замесените членове на семейството на Байдън ще скочи от 9 на най-малко 12, като синът на президента Хънтър ичуждестранните сделки на брат му Франк са само върхът на айсберга.

            "Искам да кажа, това е цялото семейство, каза Комър. Нито един от тези членове на семейството,не е имал способността да направи нещо, за да повлияе на външната политика, освен големия човек, Джо Байдън."

            Той каза, че неговият надзорен комитет все още преглежда банкови записи и "доклади за подозрителна дейност", които показват, че членове на първото семейство се облагодетелстват от сделки с чуждестранни лица чрез дружества с ограничена отговорност, които се стремят да защитят самоличността.

            "Чрез нашите информатори и чрез нашите изследвания през изминалата година и чрез други разследващи репортажи, ние смятахме, че има около дузина от тези LLCs, които са създадени от членове на семейството на Байдън,за да прикрият откъде идва източникът на приходите," — каза Комър.

            Комър каза, че бизнес сделките включват страни, които са по-неприятни от комунистически Китай.

            "Ще кажа следното: Китай беше може би най-реномираната страна, с която семейство Байдън имаше работа", каза той.

            Конгресменът дори предположи, че членовете на семейството на Байдън може да са нарушили закона, като са действали като "чуждестранни агенти", без да са се регистрирали като лобисти за това.

            Коментар


            • Коментар


              • Грабеж, насилие и издевательства: как на самом деле ведут себя россияне в оккупированных городах


                Нали РФ уж "освобождава" територии в Украйна с преобладаващо рускоговорящо население. Тогава възниква въпросът защо те се държат с това население като ВАРВАРИ ИЗВЪРШВАЩИ ВСЯКАКВИ ЗВЕРСТВА - избиват го, изнасилват жени, ограбват магазини, пари, стоки, имущество на коренните жители и какво ли не още. Да освобождават ли са дошли, или да задоволяват САДИСТИЧНИТЕ СИ ПОТРЕБНОСТИ?
                Last edited by Mateev; 25.04.2023, 19:30.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                  Те за разлика от арабите ги трупат в ПЕНСИОНЕН фонд ТРИЛИОНИ. Ама с един дефолт на фиатната система и ще са тотал щета.
                  Още един гробар, на простите и тъпи норвежци.
                  Мъкааа...

                  А, умните араби какво ги правили тези пари, че гледам навсякъде си компетентен?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                    Мдам. Ала и други ни ги хвалят, колко много "еко"- били. Аз се чудя друго: Свършват им петрол и газ (предполагам, след около 20-30 години) и... КАКВО ПРАВЯТ?
                    Те за разлика от арабите ги трупат в ПЕНСИОНЕН фонд ТРИЛИОНИ. Ама с един дефолт на фиатната система и ще са тотал щета.
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
                      Китай само за Q1 на 2023г е инсталирал 33.66 ГВ соларни панели. Това произвежда ток колкото 6 ядрени реактора в Козлодуй или колкото тока от газ, който може да се произведе от целия износ на газ от Русия към Китай по Силата на Сибир за 2022г. По-важно е да се види на графиката стръмната експонента, която се очертава, а в света вече решиха да не чакат само Китай да произвежда панели. Освен това Китай добива към 70% от нужния му газ и има много други доставчици като Туркменистан. Скоро Путин ще може да си завре Силата на Сибир отзад, както и останалите "незчерпаеми" енергийни източни, а крепостните ще се вмиришат с тях от бедност из Сибир.
                      https://taiyangnews.info/markets/155...installations/
                      КОлко енергия е необходима за производството на един соларен панел и колко енергия произвежда той самия за целия си живот- според сарийски панелчето ще произведе 1,5 пъти своята енергия, а атомната централа- 70 пъти енергията си- наздраве

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                        Кой тоз?
                        Голям чуек от прованса. Чете Чехов и Лермонтов в оригинал, ползват го за лице в псевдопартийни формации. Намери му клипове в тубата, забавни са.
                        Беше ходил и при тим да им отваря очите, ама те прости...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение

                          Ще ходят при старшинката да му се молят за коричка хляб, той тогава вече ще е популярен комик-изобретател със собствен канал в тубата, ще ги погледне строго и ще подхвърли вчерашните пелмени. Хахахахахаха
                          Кой тоз?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                            Мдам. Ала и други ни ги хвалят, колко много "еко"- били. Аз се чудя друго: Свършват им петрол и газ (предполагам, след около 20-30 години) и... КАКВО ПРАВЯТ?
                            Ще ходят при старшинката да му се молят за коричка хляб, той тогава вече ще е популярен комик-изобретател със собствен канал в тубата, ще ги погледне строго и ще подхвърли вчерашните пелмени. Хахахахахаха

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                              Кои ве? 90% от БВП им е НЕФТ, ГАЗ и ДЪРВОДОБИВ. Сигурно рязането на дръва е екологично . Бетер арабите са
                              Мдам. Ала и други ни ги хвалят, колко много "еко"- били. Аз се чудя друго: Свършват им петрол и газ (предполагам, след около 20-30 години) и... КАКВО ПРАВЯТ?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

                                Това.

                                И аз недоумявам защо европееца плаща за био, еко, разградимо и въглероднонеутрално, докато китаеца, индиеца и бразилеца хвърлят каквото могат където могат, щото се получава малко "Всички пикаят в басейна без мен".

                                Планетата е общ механизъм и кел файда, че норвежеца не мърси, след като 200 пъти по-големия Китай задръства въздуха с отрови.

                                Разбира се, може и да не знаем нещо и магически боклуците на Китай да си цапат само Китай - ама не ми се верва.
                                Онея със соларките по покривите са пре е б а ни. Бил Гейтс финансира проект за затъмняване на слънцето

                                Той има за цел да се справи с глобалното затопляне, опасностите обаче са големи


                                За да помогне в битката за спасяването на Земята, милиардерът Бил Гейтс реши да финансира проект за затъмняване на слънцето. Технологията ще има за цел да отразява повече слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект.
                                ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                                Коментар

                                Working...
                                X