Trakatrak, просто Запада прекали със социализма, навсякъде е социализъм. Този начин на организация на обществото се оказа много пробивен, но Запада прекалява със социализма. Разширяването на Нато е експанзия на този свръхсоциализъм, армията на САЩ е натоварена повече със социални функции околкото военни. Няма военна заплаха НИКАКВА, но желалинието за още повече от този социализъм е голямо. Дори Нато е някакъв извратен комунизъм, те са комунисти там по върховете тези. Виж колко се подарява, дава на Украйна и с какво желание се прави, колко гордост има като го правят. Комунисти !!! Погледни какво правят, а не какво говорят и как се приема с патос и ентусиазъм фактически случващото се. Китай се управлява от комунистическа партия, но при тях такова залитане към комунизъм за сметка на изолация и инфилтрация на групи няма. Въобще няма.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
До края на 60-те години цените на аграрната продукция не са високи. Това води до обедняване на аграрните държави. Като почнеш от Аржентина и Уругвай, минеш през Гърция и България, та стигнеш до СССР и Китай. Толкова е неизгодно да си фермер, че в. митичната съветска страна стигат в края на 70-те до продоволствена криза. Без индустриализация и разнообразяване на стоковата листа няма как да се модернизираш. Само че троцкистите в соцлагера провеждаха линия за настъпление на уравниловъчния комунизъм и задушиха преструктуриращите се източноевропейски икономики. Е,това, ако не е конспирация, не знам. Проблемът е, че службите за сигурност са заразени от същите идеологически забивки у земята. Докато Китай още приживе на троцкиста Мао успя да се осъзнае. И глей го сега къде е. У нас също замалко да завием надясно след Юлския пленум от 1968, но Тошката се отказва, за да си пази властта. Ясно му е, че провокационното олевяване се манипулира от западни интелект-централи.
Китай до реформите на Дън Сяо Пин от 80-е години беше държава от Третият свят.Нищо учудващо няма, че сега много дръпнаха,щото манталитета им,културата,трудовите навици са сходни с корейци и японци,които също са много развити ,но Китай с огромното си население има много по-големи възможности за развитие.На един японец се падат по 12 китаеца.Last edited by Vergil1975; 21.11.2024, 12:18.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Няма съмнение, че в Азия има. няколко цивилизационни зони с огромен капацитет - ресурсен, демографски, културен. Но Запада ги превъзхождаше с военния експанзионизъм и политическа гъвкавост. Едва когато ПолуЗапада - Русия, разгневена от изхода в ПСВ, се обърна към изостаналите страни като техен антиколониален авангард, Изтока успя да се осъзнае, че комунизмът и национализмът са твърде близо като алтернативи и ги употреби по един или друг начин, за да извърши еманципиране и реконструкция. Сега обаче отново военната компетентност стои пред него като съдбовен въпрос.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
Ние имахме "Рубин"и баща ми имаше един познат телевизионен техник,който го ремонтираше няколко пъти в годината. Друг въпрос е,че не можеше да се купи видео и аудиокасетофон освен в"Кореком".Ама там се търгуваше в долари, а покупката на долари беше забранена.
За кола и то съветска трошка се чакаше по 10 години.
За посещение на граничните райони изискваха специално разрешение, пътуване в чужбина дори в соц държавите беше забранено.
За ссср-ски коли се чакаше не 10, ами и по 20 годинини си останаха боклуци. Виж, за доларите..."забранени" бяха по 98 стотинки. Продавача гинпо 3 лв и някак никой не се криеше. Виж, за пътуване в соц-лагера, не знам да.е.било забранява но. Може да си попаднал на някой пренапрегнат от натягане партиен секретар, там вече не знам. За на Запад - не ми се е пърувало, не съм питал, може и да казваш истината...или поне, някаква част от нея.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеTrakatrak, ако не беше се случило сега щяха да са на мода по бързите калкулатори, а не компютри. Подценяваш Азия като потенциал. Всички неща с които се хвалим че сега ги има и са достъпни се появиха поради труда на този огромен човешки потенциал и капацитет.
- Грешката се случва сега.
- 1 like
Коментар
-
Вместо да разгърнем втори такъв голям потенциал, има го. Китай няма да спре Русия да влезе в трансатлантическо обединение на Сащ, Европа и Русия. Първо няма да може, второ няма и да го пожелае. Те не са глупави, знаят че това ще изведе търговията в Космоса, това обединение ще донесе друг живот в тези страни и ще се продават в пъти повече и азиатски стоки, забележително по скъпи или понеже това е относително - по технологични, каквито и в Азия ще се правят.D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнениеАма имаше дисциплина и ред - децата на активните борци най-отпред!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
Изобщо не се знае как щеше да се развие България ако нямаше комунизъм. Затова са неадекватни коментарите,че ако не бил комунизма България щяла да бъде бедна и неразвити държава. Но е факт,че потенциала ни за развие на селското стопанство е огромен и дори да не е имало индустриализация в такива размери България щеше да просперира.
А и тая индустриализация по времето на комунизма имаше успех, доколкото може да се нарече така, ЕДИНСТВЕНО заради СИВ,в който съюз държавите бяха длъжни да купуват стоки от другите държави членки.
Коментар
-
Trakatrak, ако не беше се случило сега щяха да са на мода по бързите калкулатори, а не компютри. Подценяваш Азия като потенциал. Всички неща с които се хвалим че сега ги има и са достъпни се появиха поради труда на този огромен човешки потенциал и капацитет.
- Грешката се случва сега.D.Y.F-091066
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агро Разгледай мнениеКъде си живял ти по онуй време? Я кажи мама и тати какви са били. Или говориш за друга държава или мама и тати са били някои!
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеА силния много запад му го позволява. Защото и тогава е бил пак толкова силен и с постоянни здравословни кризи. И в момента военната им сила виси на косъм. Вместо Русия да им бъде съюзник вече и то много сигурен. Младите руснаци пълнеха стадионите на концерти на западни рок групи, но компаниите им и службите им отидоха в Русия за да я крадат. Я колко са наивни, дай да ги оберем едно хубаво. Те искаха да изнасят суровини, защото са силни в добива им, а не защото ги имат. Парите от суровините разбира се трябва да остават в западните банки, а за руснаците от стадионите които обичаха Запада - няма.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Доколкото си спомням Рубин беше към 900 лв., тежеше 50 кила, но за сметка се разваляше всеки месец.
За кола и то съветска трошка се чакаше по 10 години.
За посещение на граничните райони изискваха специално разрешение, пътуване в чужбина дори в соц държавите беше забранено.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агро Разгледай мнение
Още си спомням режима на тока! Ама на водата беше по-гаден. Имаше 4 чешми в града и на всякъде се чакаше минимум по 1 час да си напълниш няколко туби вода. Мен като дете ме пращаха да чакам ред и като напълня тубите чаках някъде отстрани баща ми да дойде да ме прибере с москвича.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение
70 ст. за роден шоколад при 200 лв. заплата е скъпо, ще ме прощаваш.
Ма бил нисък тока, ма била ниска водата. Кел файда, като всичко друго е скъпо или некачествено.
Майка ми е била на бригада в консервна фабрика. Близо три години не яла купешка лютеница после, толкова се била нагледала на гнил зарзават.
"Така живяхме, ма някои забравиха"
- 1 like
Коментар
-
Vergil1975, преди войната в селското стопанство всичко е било на ръка, никаква механизация, от там какви пари да са можели да изкарват хората ? Бащата на баба ми по бащина линия е имал автобуси няколко, вървяли са с дърва и са возели селяните в София на пазар да продават земеделски продукти - плащали са в продукти транспорта защото въобще не са имали пари, и ако не отидат на пазар да продадат пари не виждат. Той е имал хора които са му продавали заплащането да транспорта също срещу пари в града. Сложна търговия. Ти говориш за някакви големи заплати. Автобусите на дърва и вътре се возят хора с кокошки и всякакви неща които селяните произвеждат, идилия яка и тези хора забогатявали от тази работа. И пари за транспорта не искат да дават, тях ги събират. Предпочитали да платят скъпо всъщност в такива продукти, но парите са им ценни - събират си ги. Заплати ли ? - шегичка. Дали са знаели хората масово че има такова нещо като заплати и кога се вземат, виж за надници в натура пак ми е разправял другия ми дядо. 99..9999 % от държавата не е знаела че има такова чудо май. По техните приказки.
Автобусите били с двигатели сигурно от Германия и други части някои, а всъщност те си ги били направили - сковали в България. И дори продавал автобуси май в Сърбия, сиреч и автопроизводител
.
Учителите може, те са били много уважавани от българите, защото може да ти отвори очите учителя - да можеш да пишеш и четеш, а това е било също не толкова достъпно. Баба ми по майчина линия е била завършила Гимназия, нейния баща е имал възможност да я изучи и това е струвало прилично количество злато. Дядо ми, не беше учил повече от в селското училище, но много уважаваше училището като институция която ти слага хубави неща в главата. И селската учителка е била като големец, може и много кебапчета да са и се полагали, нормално.D.Y.F-091066
Коментар
Коментар