Gerasim_Burgaski, то е като както се разтварят течности една в друга, винаги получаваш нещо различно и от двете течности които си смесил.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел
Collapse
X
-
Из Фейсбук се носи някакво писание на "Проф И Христов" за това как преди 30 години сме били нещо, а сега сме нищо. Има ли сме много танкове, били сме водещи в електрониката (световна сила) и сме били много напред в индексите на ООН. Реших да погледна няколко статистики. Естествено не е вярно, лъже човекът. Според основния индекс за човешко развитие (HDI) сме се качили от 0.69 преди 30 години на 0.81 (За сравнение: Гърция от 0.75 на 0.87, Франция от 0.78 на 0.90). За електрониката няма какво да споря. Танкове, да имахме повече, сега обаче имаме много по-реална защита като член на НАТО. Но да оставим военните неща настрана и да погледнем по-човешките и мирни работи. Та, за 30 години:
- БВП на човек скача от $8,922 на $18,444 (има различни начини да се смята БВП/ч)
- Продължителността на живота беше 71 години, сега е 75
- Детската смъртност пада от 1.84% на 0.67%
- Майчина смъртност от 25/100,000 на 11/100,000
- Самоубийства от 8.07/100,000 на 5.9/100,000 или от 688 на 367
- Смърт от вторично пушене от 4,263 на 3,023
- Удавяния от 161 на 65
- Смърт от пожари от 51 на 23
- Смърт от препиване от 153 на 45
- Смърт от замърсен въздух от 12,301 на 9,226
- Смърт от мръсен въздух вътре в помещенията от 4,488 на 1,812
- Достъп до канализация (sanitation) от 50.99% (2000г) на 72.23% (2020г)
- Убийствата падат от 243 на 92
Качва се немного смъртността от високо кръвно, кръвна захар, затлъстяване и други заболявания, свързани с по-застоял живот и повече ядене. Значително падат домати, качват се пшеницата и царевицата, слънчогледът скача от 374хт на 1.93 милиона тона, производството на месо пада с 80%, пилешкото се качва с 13%, а патешкото се качва със 717% (!). Смъртта по пътищата пада значително. Истинският проблем, според мен, е образованието и бягството на талант. Оттам идват и други проблеми. Може да добавите, разбира се, още много статистики.
Всичко това не означава, че България процъфтява неудържимо. България можеше да е много по-добре, особено ако първите 7 години на прехода не бяха хаос, безхаберие, грабежи и некомпетентност. Именно тогава България излезе от релсите и още не може да влезе в тях. Картината е много по-пъстра и "много по-зле сме" е кристална лъжа, ръсена ей така, от носталгия, напреднала възраст или хибридна манипулативност и за да дърпаш струните на недоволните от живота хора.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеВ държава, в която хората ги е страх да казват истината, въобще не може да се говори за верни резултати от социологическите проучвания. Още повече че е 100% сигурно, че тези проучвания се фалшифицират по заповед на Путлер. Истинските резултати ги знае само той и вероятно вече му треперят мартинките ...
- 6 Харесвания
Коментар
-
“Специално за Селенка . С червата си ги надушвам комунистите”
Бота, не знам през какъв точно катарзис преминаваш, но принципно всеки катарзис е нещо добро.
Аз едно знам, по всички социални мрежи наблюдавам интересен социален феномен на мимикрия и пребоядисване, зер страх лозе пазиLast edited by Selena; 17.04.2022, 10:15.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Че то и тук, се опитват да затварят устата на несъгласните с Хенералната линия.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеИ ето в момента аз върша работата на модераторите, и те от благодарност най-вероятно ще ми изтрият всички постинги, с които всъщност спасих темата.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
И каква е икономиката на запада след като 2 години вече е на ПОМОЩИ и СУБСИДИИ - ПОГОЛОВНИ без изключения. Преди поне от кумова срама подписваха некви ангажименти (дет НИКОЙ не спазва), слагаха някакви божествени цели - климат, гръмки заглавия - зелена сделка ....
КОМУНИЗЪМ ОТВСЯКЪДЕ. А аз мразя комунистите в червата
Щях да продължа със списъците, но ще направя кратко отклонение от темата. Ще си разреша лично обръщение към един приятел, който тези дни упорито ме съди и оприличава с комунисти - сатрапи, путинисти и т.н. /Явно за него Путин е комунист?!/ Какво прозрение…
Това не ме впечатлява. Впечатлих се, когато ми напомни, че ме е защитавал като журналист(неее комунист) в „Демокрация“?! Каква смелост, Боже?! Какво приятелство, каква самопожертвователност?
Да, имаше и такива журналисти, които ме защитаваха, но преди 10ти ноември 1989г. Една от тях беше Маргарите Рангелова - /член на БКП и комунист/, която наказаха и й забраниха да пише - не само за Нешка Робева, не само за художествената гимнастика и спорт… Забраниха й изобщо да пише… По същото време, друг стар комунист-активен борец против фашизма, /Весо-кучето - главен редактор на в. „Антени“/ написа и публикува „Оставете Нешка на мира“. Защитиха ме Кеворк, Сашо Диков ... Защитиха ме съветски и френски журналисти, японското външно министерство... Защити ме и Константин Павлов – той не пострада, той и без това си беше забранен.
И така, извини ме за емоциите и бъбривостта, приятелю, но къде бяхте тогава вие – правилномислещите, непримиримите, къде бяха актрисата и достолепният професор – автори на списъчето с „боклуците“, които така всеотдайно защитаваш? Къде бяха любимите ти следреволюционни смелчаци в ония времена? Под чии поли се криеха и чии интереси освен своите лични обслужваха? Или бяха прекалено заети да пишат поредните си доноси? А сега набързо и удобно смениха „комунистическата полиция на мисълта“ с демократичната такава? Е, разликата е само в това, че тогава пишеха доносите си тайно, а сега им се дава поле за изява във всички „независими“ медии… И без неудобни въпроси за миналото им…
Обръщам се с огромна молба към теб, защото си чист като сълза, смел и справедлив и имаш правото да съдиш. Като бивш журналист в „Демокрация“, извади публикуваните от твоя вестник списъци на доносниците, съсипали десетки животи… Извади ги и инициирай подписка, изпрати я до СЕМ, както и до всички медии, с настояването да бъде отнета думата - на онези – услужливите, умни и красиви, /позастарели/ вече доносници, лъжци и клептомани… /За клептоманката става въпрос, за онази, която месеше питките на бай Тошо, наричаха я хубавата …., а сега неуморно ни учи, че войната е мир, лъжата – истина, оръжието - живот… / Мен са ме възпитавали, че който лъже, той краде и убива./ Добре, да им дават думата, но да върви с кратка биографична справка.
Няма да го направиш, няма да го направите, не ви стиска, защото сега те са на ваша страна… И вие на тяхна… И всичко вкупом - на правилната, защото Биг Брадър ви наблюдава…
Дотук за приятелите „журналисти“ - борци за свободата на словото и свободния достъп до информация. За такива, като тези праведници – русофоби, привилегировани мамини синчета и щерки, повечето завършили в Русия, доносничели, възползвали се от комунистическите благинки иде реч, приятелю мой… И когато някой ги нарича п….., няма защо да искат отзоваването му. Ти не се обиждай, Ти си различен? Ти си от неуспелите - както тогава, така и сега. И не се припознавай във всичко, което казвам…
Нешка Робева
Ей тези са КОМУНИСТИТЕ - НЕКАДЪРНИЦИ дето ни в тоталитарно ни в "свободно" общество могат да направят нещо. Все долна измет доносници, гъзоблизци
Комунисти са ВСИЧКИ фирми дето получават "ПОМОЩИ" - до една.
Комунисти са ВСИЧКИ бойкови фирми КРАДЦИ на субсидии - създадени само и единствено да КРАДАТНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеОстатъци от химическо оръжие - зарин и ампули с други вещества - бяха открити (https://bit.ly/3KQgi9Y) в село Билка, Сумска област, след като руските военни напуснаха селото.
Това съобщи на живо в украинското радио кметът на Тростянец Юрий Бова.
„Вчера открихме останки от химически оръжия – зарин, някакви ампули и други подобни. Сега Службата за сигурност на Украйна се занимава с това. Не знам за какво са искали да ги използват. Може би окупаторите са искали да използват тези химикали при атака на Киев, Полтава или други градове“, каза той.
Той отбеляза още, че през месеца на престоя си в Тростянец нашествениците са поставили много минни капани, минирали са много гробища, гори, паркове, административни сгради. И също, че градът е бил напълно разграбен:
„Руската армия остави след себе си смрад, мръсотия, разбити и ограбени магазини и предмети. Между другото, в Общинския съвет открихме дневник на един окупатор, в който той пише на 3 март, че „ние сме в такъв и такъв град, ние сме се закрепили и се държим по-зле от нацистите - ограбваме магазини, частни къщи, "но после той спокойно пише, че е намерил обувки, одеяло и някои други неща в магазина.
Тоест не е дошла армия, а група мародери, които ограбиха нашия град, нашите къщи"
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеСавецките говеда си помислиха вече, че целия свят е техен и могат да правят каквото си искат където и да е.
- 1 like
Коментар
-
Нищо подобно не съм забелязал. Дори на тебе никой не си прави труда да затваря устата. Може да не ме кефи, ама демокрация, кво да я правиш?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Матеев, толкова си прав вземайки страна, колкото беше прав че коронавируса е репетиция. Някой беше писал, че ще замести войната, той е само прелюдия към нея. За съжаление тази война в Украйна, ще се разгори извън нейните предели и победители в нея няма да има. Не знаем какво е забранено в Русия или в Украйна, ние не сме там в огнището а си дращим тук в български форум.
- За съжаление в момента всички са концентрирани на нападателни оръжия и стратегии във военно отношение, отбранителните не са развивани като много по скъпи. В такава война победители няма как да има, за да има трябва да има такива които могат да се отбраняват.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеОстатъци от химическо оръжие - зарин и ампули с други вещества - бяха открити (https://bit.ly/3KQgi9Y) в село Билка, Сумска област, след като руските военни напуснаха селото.
Това съобщи на живо в украинското радио кметът на Тростянец Юрий Бова.
„Вчера открихме останки от химически оръжия – зарин, някакви ампули и други подобни. Сега Службата за сигурност на Украйна се занимава с това. Не знам за какво са искали да ги използват. Може би окупаторите са искали да използват тези химикали при атака на Киев, Полтава или други градове“, каза той.
Той отбеляза още, че през месеца на престоя си в Тростянец нашествениците са поставили много минни капани, минирали са много гробища, гори, паркове, административни сгради. И също, че градът е бил напълно разграбен:
„Руската армия остави след себе си смрад, мръсотия, разбити и ограбени магазини и предмети. Между другото, в Общинския съвет открихме дневник на един окупатор, в който той пише на 3 март, че „ние сме в такъв и такъв град, ние сме се закрепили и се държим по-зле от нацистите - ограбваме магазини, частни къщи, "но после той спокойно пише, че е намерил обувки, одеяло и някои други неща в магазина.
Тоест не е дошла армия, а група мародери, които ограбиха нашия град, нашите къщи"
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеВ държава, в която хората ги е страх да казват истината, въобще не може да се говори за верни резултати от социологическите проучвания. Още повече че е 100% сигурно, че тези проучвания се фалшифицират по заповед на Путлер. Истинските резултати ги знае само той и вероятно вече му треперят мартинките ...
Коментар
Коментар