Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел
Collapse
X
-
Gerasim_Burgaski, украинците сами ще си го направят както се казва, на всеки му свети лампичката че тези които управляват там не са стока. Тепърва ако както искат войната се проточи, Европа ще започне постепенно да изтива към тях до степен - защо не си гледате работата и спрете да ни занимавате ! След това ще им се наложи да се оправят сами, защото това нещо май и в Съединените щати създава проблеми, не са чак толкова дълбоко убедени всички че трябва да ги подкрепят. Времето работи срещу тях, ако не постигнат край на войната в скоро време, но те май са се подготвили Европа да им дава по 7 милиарда долара на месец по така дълго време. 7 милиарда долара, а не евро как ли го измислиха.D.Y.F-091066
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
Открихме Америка. Да си търгувал "не свободно". Стопанска инициатива му се е казвало.
Имаше ТКЗС, заводи, чиновници и виШи комунистически длъжности. Имаше търговия "на черно" с най-различни стоки и нищо друго.
П.с. ама объркахме темата
Коментар
-
Първоначално изпратено от briko Разгледай мнение
По времето на комунизЪма, свободната търговия е била забранена.Точка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнениеУкрайна използва лицево разпознаване, за да изпрати снимки на мъртви руски войници на майките им
https://nauka.offnews.bg/news/Novini...vi_183386.html
Един лондонски експерт по наблюдения коментира за Washington Post, че макар от гледна точка на САЩ да е изкушаващо да се застане на страната на украинците, този феномен прави границата между активист и военнопрестъпник по-размита от всякога.
„Ако руските войници правеха това с украински майки, щяхме да кажем: „О, Боже, това е варварство“, отбелязва специалистът по технологична етика Стефани Хеър (Stephanie Hare) пред изданието
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
Моля, не мисля, че някой иска да те засегне.
Също, не мисля, че ако някой казва истината за живота някога - той непременно величае комунизЪма.
Добре помня - като малък (също, както колегата) - как се работеше в селата. Почвало се е от нищото: разораване на запустели площи. С какво се оре, бранува, сее, жъне, вършее, къде се съхранява продукцията, с кого се търгува, как се извършват плащанията или бартерът? Транспортират ли се тия стоки? Стотици влакови композиции... Някой да се е оплакал?
А ние сега ги оплакваме... Лошо е било, да.
Сега всичко е повече от прекрасно - нали? Това, ако не гледаш встрани, разбира се. -
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнениеСамо че през 1989 пак се оказа че сме били в грешният лагер.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от briko Разгледай мнение
Търпя критика, редакция и не се засягам.
Моля, не мисля, че някой иска да те засегне.
Също, не мисля, че ако някой казва истината за живота някога - той непременно величае комунизЪма.
Добре помня - като малък (също, както колегата) - как се работеше в селата. Почвало се е от нищото: разораване на запустели площи. С какво се оре, бранува, сее, жъне, вършее, къде се съхранява продукцията, с кого се търгува, как се извършват плащанията или бартерът? Транспортират ли се тия стоки? Стотици влакови композиции... Някой да се е оплакал?
А ние сега ги оплакваме... Лошо е било, да.
Сега всичко е повече от прекрасно - нали? Това, ако не гледаш встрани, разбира се. -
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mikomikov
Ти - с платено виШе ли си?
(пропуснал си запетайка и точка)
Да даваш оценка на околните ("тъпи и прости") - не ти подхожда на образованието.
Last edited by briko; 17.04.2022, 16:54.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Два абсурда в заключение
През май 1987 г. българска делегация, начело с др. Тодор Живков, е на официално посещение в Китай. Делегацията посещава едно село, където предстои да се открие предприятие за производство на безалкохолни напитки, оборудвано с българска техника. Тодор Живков произнася реч и натиска бутона на поточната линия. Петър Младенов, министър на външните работи, описва в мемоарите си тържественото събитие:
"Линията започна да шуми и подрънква и бутилките се насочиха към мястото за пълнене, а след това и към затварящата машина. До мен вървеше Филип Марков, който по-късно щеше да бъде назначен за наш посланик в Пекин, и непрекъснато повтаряше: "Ще видиш, че тази машинария ще се развали". Тези негови пророкувания се базираха на дългогодишния му опит на наш търговски представител в Пекин, продал на китайците над 2000 мотокара, от които сега не работел нито един.
Той сякаш прокле нашето техническо творение, тъй като след малко машината отказа да затваря бутилките. Българските специалисти се затичаха смутени, а лимонадените шишета започнаха да падат от линията и да се трошат. По едно време нещо силно изтрещя и нещастното създание на българския технически гений окончателно спря."
Потресаващ пример за икономическия модел на НРБ. В заключение ще цитирам друга не по-малко горчиво-смешна история от мемоарите на Павел Писарев ("По следите на изгубеното време"). По онова време той работи към посолството на НРБ във Франция:
"Отидох при един френски търговец, който купуваше от България големи количества доматено пюре, да пиша нещо за българо-френската търговия. Гледам - заводът му за мебели! Питам го какво печели от българското доматено пюре, а той се смее - хвърляме го в реката, купуваме го заради дървените бъчонки, те са от дъб. Дървото от тях преработваме на талашит, не виждате ли, че сме фабрика за мебели."
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
Без пари е Байка....Без пари.Бях на 16 години когато дойде ДеМоКрАцИяТа и помня доста добре спокойното време на СОЦА за обикновения човек.Помня и това което Баба ми разказваше на село за нейното детство...Били 8 деца.Майка и се разболяла и не можела да работи .Баба учила до 2-ро отделение.После тя и по-голямата и сестра като най-големи деца започнали да помагат на прадядо ми-налбатин -ковял коне и волове-за изкарването на прахраната на другите 6 деца и болната си майка.Работели всичко.Пасяли овце и говеда.Работели по имотите на малкото заможни селяни.Плащало се на децата само в натура.Хляб.Сирене.Картофи или вълна.За дрехи.Баба ми от 8-9 годишна започва трудовия си стаж по времето преди 1944 година.Живеят в къща-плетарка.Две стаи-В едната спят майка и и бакща й.В другата 8 деца.През една от зимите от заушка се разболява едната и сестра на 5 години.Прадядо ми зимата в 30 см сняг изминава 20 км с дете на гръб до най-близкия град Берковица през планината от моето село;Плаща с пари взети на заем за лечението на детето.И после пак пеша си идва с детето.Баба ми се жени за дядо ми от съседното и село през 1953 година.Започват работа в новооткритата дърводобивна фабрика.Построяват си ТУХЛЕНА КЪЩА на два етажа .Раждат им се две деца.Пращат ги на 200 км да се изучат..........И докато бяха живи проклинаха ДеМоКрАцИяТа....А доживяха до скоро.Единя се спомина на 88 години а другия на 92.....Населението на България е било на 80% селско и съдбата на Баба и Дядо е била съдбата на голямото мнозинство българи.Те помнеха времето преди 1944 и знаеха колко добре е било тогава.....
И ква демокрация преди 1944 г. редица преврати, военни режими оранжав режими политически убииства. Ако е имало реална демокрация е някъде преди 1913 ,откъдето и почва и упадакът.
Икономическият подем по време на комунизма някак си остава впечатлението че това се дължи основно на диктатурата.
Все едно на запад са живели на палатки. Всъщност подема е навсякъде след втората световна война. И независимо къде се бяхме паднали след новият стар световен ред щяхме да сме в подем.
Само че през 1989 пак се оказа че сме били в грешният лагер.Last edited by Майстора233; 17.04.2022, 16:33.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
Златен период за промиване на мозъци. Не знам как го постигаха комунягите ама ефектите бяха силни и както се оказва - трайни. Добре че от малък си бях сатанист и не ме ловеше.
Благодаря че спомена и за безплатното "више образувание". Чак носталгия ме обзе
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеsatz, възтановяване на СССР в онзи му вид не е възможно, причината е 5 хиляди километра граница с Китай. Най възможно е да се слеят в една обща територия със свободно движение на хора, стоки и пари т.е. от война няма смисъл дори. Не мисля че Кремъл има свободата да решава и в момента решенията в Пекин имат много голяма тежест. Запада вместо да ги напада, подарява, разчленява и там още какво беше да беше го разбрал това и да се постарае да си ги вземе обратно от азиатците, НО едва ли е способен.
- 1 like
Коментар
Коментар