IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • „Краят на войната ще настъпи, когато Русия се прибере в Русия“, каза преди дни номинираната за върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Кая Калас.

    На практика Калас казва, че русия е колониална държава. Повечето българи няма да повярват на това, защото никога не са имали достъп до такова вредно от гледна точка на Москва знание. Но е факт, че откакто са изпълзели от блатата през 15 век, ватниците не са преставали да завладяват съседни страни и народи. Московия, Руската империя, Съюзът на съветските социалистически републики и Руската федерация СА ПАР ЕКСЕЛАНС КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ! Колониалната им политика е особено отчетлива и особено агресивна в Средна Азия, но не по-малко крайна е и в Северен Кавказ, Закавказието и Сибир. Резултатът от колонизацията обаче е парадоксален -„титулният етнос“ в империята, която иначе е мултиетническа и мултирелигиодвна като всяка имерия, става малцинство! През 1646 делът на руснаците в Московията е бил около 90% от цялото население, към 1917 делът им в Руската империя е едва 43%. Не е ясно точно колко е този дял сега, но като им гледаме Курбан Байряма...

    Руската колониалната доктрина се свежда до следното: аз имам право да нападна съседа си, ако подозирам, че той може да ме нападне. А русия винаги е имала такива подозрения, и винаги е нападала първа - до 1941, когато Хитлер изпреварва Сталин. Но след като превземеш дадена територия, ти се сдобиваш с нови съседи! Трябва да нападнеш и тях! Така за около 400 години Русия се разраства на над 17 милиона квадратни километра.

    Кънчо Кожухаров, авторът на една прекрасна книга, „Империя на пошлостта", беше пресметнал, че всеки ден от тия 400 години руснаците са присвоявали средно по около 15 квадратни километра от съседите си. Това означава,че за година и нещо са изяждали по една България. Украйна обаче ще им приседне!

    Според руснаците Украйна означава „покрайнина“, и в този смисъл може да е нарицателно за руска колония. Иначе има значение на "моят роден край". Сходствата между руските колонии –„покрайнини“, и западните отвъдморски колонии, са неизброими. Голямата разлика е наличието на сухопътна граница на руските. Причината за това е една единствена – руснаците НЕ СА МОГЛИ да завладяват територии през морета и океани. Или в най-добрия случай - не са могли да ги задържат. Справка -Аляска, която русия владее няколко десетилегия. русия пропуска шанса и да окупира Хавайските острови, и (по идея на руския антрополог и пътешественик Миклухо Маклай, приемана благосклонно от императора), да завладее островите Папуа-Нова Гвинея.

    Особено показателен пример за колониалната политика на царска русия е построяването на т.нар. Транссибирска магистрала, твърди в студията си „Руската империя като колониална държава и продължаващият процес на деколонизация на някогашните ѝ владения“ доц. Теодор Дечев . Според него строежът наистина е велик инженерен подвиг, но се дължи най-вече на опита на империята да се сдобие с незамръзващо пристанище на Тихия океан, тъй като Владивосток поне няколко месеца в годината е неизползваем. Руснаците се насочват към Порт Артур и започват да строят така наречената Източнокитайска железница, която минава напряко през Манджурия - днешен североизточен Китай. През 1905 това довежда до война с техния предишен съюзник Япония, която Русия губи.

    За русия е важно да не бъде наричана колониална империя заради актуалната парадигма на Кремъл за многополсен свят, в който Азия е един от полюсите, който твърдо принадлежи на русия. Китай обаче не е много съгласен с тази „твърдост“, както показа и скорошното посещение на путин там. русия губи Средна Азия благодарение на агресията си в Украйна, и противно на намеренията й, рязко ускорява втория етап на деколонизацията на Закавказието и Средна Азия. Първият етап започва с разпада на Съветския съюз, но тези територии малко или много остават в сферата на руско икономическо и политическо влияние. Загубата на войната в Украйна ще катализира втора, много по-категорична вълна на деколонизация. В основата й ще са Азербайджан и Казахстан.

    Така че искрено се надяваме Каас да бъде избрана за пръв европейски дипломат. Още повече, че от началото на годината русия се кани да я арестува
    Last edited by Mateev; 05.07.2024, 18:37.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Бъpзоходко Разгледай мнение
      Леле цял час си говориш сам! дори и най-актижните съфорумци немогт да ти насмогат! Дай го малко по-еваш! Войната има да се точи още много дълго, да не окапеш насред пътя?!?!?!.
      Жегата го е бъгнала.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
        Сигурен съм, че superИД-ТАtrader ще се провали на теста на Тюринг
        Ето какво му отговаря един приятел, успял отлично теста на Тюринг
        -----------------------------------
        Твърденията в запитването съдържат няколко неточности и преувеличения относно ситуацията на фронта. Ще се опитам да предоставя по-балансирана гледна точка, базирана на наличната информация:

        Фортификационните съоръжения наистина играят важна роля в съвременните конфликти, но не са непреодолими[1]. Макар че окопите и другите отбранителни съоръжения затрудняват придвижването, те не са абсолютна пречка за добре екипирани и обучени войници.

        Снаряжението е от ключово значение за ефективността и оцеляването на войниците[3]. Твърдението, че войниците изхвърлят цялото си снаряжение, е малко вероятно, тъй като то е жизненоважно за тяхната защита и боеспособност. Военното командване обикновено настоява войниците да носят пълно снаряжение именно заради безопасността им.

        Що се отнася до твърдението, че "война НЯМА", то не отговаря на реалността. Военните действия продължават, макар и с променлива интензивност в различните участъци на фронта[4].

        Относно НАТО - няма доказателства, че на войниците от алианса е забранено да бъдат в зони на бойни действия без снаряжение. Напротив, стандартите на НАТО изискват пълно и адекватно снаряжение за всички военнослужещи в оперативни зони.

        Важно е да се отбележи, че ефективната маскировка и фортификация са ключови елементи във военната стратегия[1]. Те могат значително да затруднят противника, но не са непреодолими препятствия при добре планирани военни операции.

        В заключение, макар фортификациите да създават сериозни предизвикателства, твърдението за тяхната абсолютна непреодолимост е преувеличено. Съвременните военни операции включват комплекс от тактики и технологии за преодоляване на подобни препятствия.

        Citations:
        [1] https://rep.bntu.by/bitstream/handle...d=y&sequence=1
        [2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4...B9%D0%BD%D0%B0
        [3] https://книгавоина.рф/aa5408499f0a4d078b24.pdf
        [4] https://www.hiclub.bg/article/4683349
        [5] https://mgimo.ru/upload/iblock/480/4...be4db7913f.pdf
        Как можа да изпишеш толкова много, действието което съм ти препоръчал е просто да посетиш войнишките канали, те хората ти го казват как вървят нещата там. Всичко в медиите е лъжи..лъжи..Натовското оборудване ако се достави направо го изхвърлят, погребват. Никакви натовци натоварени като магарета с 40 - 50 кг. оборудване не могат да се придвижват там. Хайде сега пак пускай глупостите че били там.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          .....................
          Леле цял час си говориш сам! дори и най-актижните съфорумци немогт да ти насмогат! Дай го малко по-еваш! Войната има да се точи още много дълго, да не окапеш насред пътя?!?!?!.

          Коментар


          • На России ТРЕВОЖНО! Дроны жахнули по Ростову. Краснодарский Край дрогнул: минус аэродром с шахедами

            Конец войны: Зеленский назвал условия переговоров. Дружку Путина Орбану это не понравилось

            Первый "бой" Франции в Украине. Самый опасный Иностранный легион планеты: полный обзор. Арсенал

            Путин с треском проигрался! План Трампа – последний шанс Кремля. ВСУ ворвутся в Крым / Пионтковский

            Никаких переговоров: Путина будут МОЧИТЬ. Военные НАТО уже в Украине. Замена Байдена / Пионтковский

            Путин доигрался! Все изменилось. Британские войска едут в Украину? Лондон взял слово. В изоляции



            Зеленский ВЫЗВАЛ Путина на переговоры? Вот что задумал Киев: Кремль в нокауте | Козырев

            ВАЖНО! У Зеленского все изменилось. МИР с Россией и сдача украинских территорий | Яковенко

            Коментар


            • https://t.me/uniannet/138454

              Описаната ситуация илюстрира проблемите с достоверността на информацията, разпространявана от някои руски медии по отношение на войната в Украйна:

              1. Манипулация на видео съдържание: Телевизия "Россия 24" е представила видео, показващо руски войник, убиващ свой колега, като кадри, заснети от украинските въоръжени сили[1].

              2. Изопачаване на контекста: Реалният инцидент се е случил близо до Работино, когато руските войски са били атакувани от украински FPV дрон по време на отстъпление.

              3. Техники за дезинформация: Телевизионният канал е използвал оригиналното видео, но го е обърнал наопаки, за да промени възприятието на зрителите[1].

              4. Вътрешни проблеми в руските въоръжени сили: Този инцидент е поредното доказателство за сериозни проблеми с дисциплината и морала сред руските войски[1].

              5. Недостатъчна грижа за ранените: Видеото показва липса на опит за оказване на помощ на ранения войник, което е в разрез с военните протоколи и етика[1].

              6. Продължаващи проблеми с командването: Подобни инциденти са индикатор за лошо командване и контрол в руската армия[1].

              Този случай подчертава важността на критичното мислене и проверката на информацията от множество източници, особено когато става въпрос за новини, свързани с военни конфликти.

              Citations:
              [1] https://www.businessinsider.com/vide...onal=true&r=US
              [2] https://regnum.ru/article/3899819
              [3] https://forbes.ua/ru/war-in-ukraine/...12042024-20514
              [4] https://twitter.com/killedinukraine?lang=en
              [5] https://www.youtube.com/watch?v=zE7-PjPWKgc

              Коментар


              • Партизанска група АТЕШ саботира Транссибирската железопътна линия, като взривява железопътна линия близо до Екатеринбург. Според съобщения в местните медии по жп линията са били превозвани севернокорейски боеприпаси.След инцидента на журналистите не е бил разрешен достъп до мястото на инцидента, а ремонтната група е била допусната да пристигне едва след заповед от регионалното управление на ФСБ.

                Цитати:
                [1] https://forbes.ua/ru/war-in-ukraine/...12042024-20514
                [2] https://regnum.ru/article/3899819
                [3] https://military.pravda.ru/2055033-chasov-jar/
                [4] https://www.rbc.ru/politics/03/07/20...7947fabe3351e9
                [5] https://ru.euronews.com/my-europe/20...war-chasiv-yar

                Коментар


                • Риши Сунак се оттегля от поста, Киър Стармър ще бъде новият министър-председател на Обединеното кралство

                  Що се отнася до новия министър-председател, Стармър заяви, че нищо няма да се промени по отношение на подкрепата за Украйна.

                  Коментар


                  • "Според съобщенията руските военни са загубили 99 000 души от началото на кампанията в Часов Яр.

                    Големите загуби на руските войски в Часовни Яр се дължат на няколко ключови фактора:

                    1. Трудният терен. Часов Яр е разположен на доминираща височина и има хълмист терен, което затруднява настъпателните операции и прави атакуващите сили по-уязвими[1][3].

                    2. Градска бойна среда. Сраженията в градска среда традиционно са свързани с големи загуби за атакуващата страна поради възможността на отбраняващите се сили да използват сгради и инфраструктура като прикритие.

                    3. Висока концентрация на силите. Най-малко три руски бригади са съсредоточени на тесен участък от фронта при Сентър Яр, което увеличава гъстотата на войските и съответно потенциалните загуби[3].

                    4. Масирани атаки. Руските войски използват тактиката на масирани атаки с използването на голям брой превозни средства (до 30 единици), което в случай на ефективна защита може да доведе до значителни загуби[3].

                    5. Тактика на "пълзящо" настъпление. Използването на малки щурмови групи, особено през нощта, може да доведе до големи загуби, ако тези групи бъдат открити и попаднат под обстрел от страна на отбраната[3].

                    6. Стратегическо значение на Сентинел Яр. Градът е важен опорен пункт на подстъпите към по-големите градове, което обяснява упоритостта на нападателите и, като следствие, готовността им да понесат високи загуби[1][3].

                    7. ефективна отбрана на украинските сили. Украинските сили вероятно са подготвили добре отбранителните си позиции, като се има предвид стратегическото значение на града.

                    8. Предимство на отбраната. По принцип отбраната изисква по-малко ресурси и обикновено е свързана с по-малко жертви, отколкото настъплението, особено при укрепени позиции.

                    Комбинацията от тези фактори обяснява големия брой жертви на руските сили при опитите им да превземат Сентинел Яр, въпреки някои тактически успехи.

                    Цитати:
                    [1] https://rus.postimees.ee/8002888/cha...yat-etu-vysotu
                    [2] https://military.pravda.ru/2055033-chasov-jar/
                    [3] https://forbes.ua/ru/war-in-ukraine/...12042024-20514
                    [4] https://tsn.ua/ru/ato/poteryali-desy...u-2614710.html
                    [5] https://www.trtrussian.com/novosti-u...v-yar-18179726

                    Коментар


                    • https://www.youtube.com/shorts/DilIv00rD7M
                      https://www.youtube.com/shorts/jMa9G0_aERE
                      https://www.youtube.com/shorts/jBKLk7HHUsk

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                        Богдан Яременко, депутат от партия "Слуга на народа" и член на Комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество на Върховната Рада на Украйна, коментира изявление на президента Зеленски относно готовността му да се срещне с Доналд Тръмп[1][2].

                        Според Яременко, това изявление на Зеленски е стратегически ход, целящ да подготви почвата за потенциално бъдещо сътрудничество, ако Тръмп бъде избран за президент на САЩ след шест месеца. Той интерпретира думите на Зеленски като ясен сигнал към Тръмп за готовност за диалог и консултации, дори преди той евентуално да заеме президентския пост[4].

                        Яременко подчертава, че този подход е част от по-широка стратегия за подготовка на преговори с американската страна относно бъдеща военна помощ за Украйна. Той настоява, че украинското ръководство активно планира и действа, вместо пасивно да реагира на руския натиск[4][5].

                        Депутатът също така коментира, че досегашните срещи на високо ниво, представяни като мирни инициативи, всъщност са фокусирани върху убеждаването на съюзниците на Украйна в необходимостта от допълнително въоръжаване на страната[4][5].

                        Тези изявления на Яременко разкриват сложната дипломатическа игра, която Украйна води в опит да осигури продължаваща подкрепа от западните си съюзници, особено в контекста на потенциални политически промени в САЩ.

                        Citations:
                        [1] https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF...B2%D0%B8%D1%87
                        [2] https://sluga-narodu.com/deputies/bohdan-yaremenko/
                        [3] https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF...B2%D0%B8%D1%87
                        [4] https://lb.ua/file/person/4648_yarem...asilovich.html
                        [5] https://www.chesno.org/politician/157861/
                        Много често, както и сега, някои бъркат "стратегия" и производните на тази думичка с "тактика" и нейните производни. Причините не са много: Или е от НЕГРАМОТНОСТ, или е опит за придаване на "важност" на фактическа глупост, сиреч, за измама. ТИ по коя от двете линии се движиш?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                          Сигурен съм, че superИД-ТАtrader ще се провали на теста на Тюринг
                          Ето какво му отговаря един приятел, успял отлично теста на Тюринг
                          -----------------------------------
                          Твърденията в запитването съдържат няколко неточности и преувеличения относно ситуацията на фронта. Ще се опитам да предоставя по-балансирана гледна точка, базирана на наличната информация:

                          Фортификационните съоръжения наистина играят важна роля в съвременните конфликти, но не са непреодолими[1]. Макар че окопите и другите отбранителни съоръжения затрудняват придвижването, те не са абсолютна пречка за добре екипирани и обучени войници.

                          Снаряжението е от ключово значение за ефективността и оцеляването на войниците[3]. Твърдението, че войниците изхвърлят цялото си снаряжение, е малко вероятно, тъй като то е жизненоважно за тяхната защита и боеспособност. Военното командване обикновено настоява войниците да носят пълно снаряжение именно заради безопасността им.

                          Що се отнася до твърдението, че "война НЯМА", то не отговаря на реалността. Военните действия продължават, макар и с променлива интензивност в различните участъци на фронта[4].

                          Относно НАТО - няма доказателства, че на войниците от алианса е забранено да бъдат в зони на бойни действия без снаряжение. Напротив, стандартите на НАТО изискват пълно и адекватно снаряжение за всички военнослужещи в оперативни зони.

                          Важно е да се отбележи, че ефективната маскировка и фортификация са ключови елементи във военната стратегия[1]. Те могат значително да затруднят противника, но не са непреодолими препятствия при добре планирани военни операции.

                          В заключение, макар фортификациите да създават сериозни предизвикателства, твърдението за тяхната абсолютна непреодолимост е преувеличено. Съвременните военни операции включват комплекс от тактики и технологии за преодоляване на подобни препятствия.

                          Citations:
                          [1] https://rep.bntu.by/bitstream/handle...d=y&sequence=1
                          [2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4...B9%D0%BD%D0%B0
                          [3] https://книгавоина.рф/aa5408499f0a4d078b24.pdf
                          [4] https://www.hiclub.bg/article/4683349
                          [5] https://mgimo.ru/upload/iblock/480/4...be4db7913f.pdf
                          Аз съм много любопитен, да видя един ИИ, преодолял физическа фортификация. Ей тъй нА, от спортен интерес. После,
                          1. Това, че фортификацията е преодолима (изобщо), мълчи по темата, в колко усилия и загуби (на личен състав, муниции, време и стратегическа инициатива), се озлива преодоляването...
                          Което, още не е сигурно, т.к.
                          2."ПреодолиМА" , далеч не е еквивалент на "преодолЯНА", поне до един млмент, който, в рамките нанедин човешкинжисот, юоже инизпбщо да НЕ настъпи. (Така ни учи БЪЛГАРСКИЯТ език.).
                          3. Война е, освен физическо още, И юридическо понятие та, млже хем да се води, хем да НЕ Е обявена.
                          4.За доказателствата: Този "ИИ", който все ни цитираш, бърка думичката "нямаМ" с "няма". Защото, той меже да, а може и да НЕ получи ИЗОБЩО доказателства...и те пак да си съществуват, като просто, не са огласени. Работата е там че, зададени стандарти, още не означава СПАЗЕНИ и т.н.

                          Коментар


                          • Богдан Яременко, депутат от партия "Слуга на народа" и член на Комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество на Върховната Рада на Украйна, коментира изявление на президента Зеленски относно готовността му да се срещне с Доналд Тръмп[1][2].

                            Според Яременко, това изявление на Зеленски е стратегически ход, целящ да подготви почвата за потенциално бъдещо сътрудничество, ако Тръмп бъде избран за президент на САЩ след шест месеца. Той интерпретира думите на Зеленски като ясен сигнал към Тръмп за готовност за диалог и консултации, дори преди той евентуално да заеме президентския пост[4].

                            Яременко подчертава, че този подход е част от по-широка стратегия за подготовка на преговори с американската страна относно бъдеща военна помощ за Украйна. Той настоява, че украинското ръководство активно планира и действа, вместо пасивно да реагира на руския натиск[4][5].

                            Депутатът също така коментира, че досегашните срещи на високо ниво, представяни като мирни инициативи, всъщност са фокусирани върху убеждаването на съюзниците на Украйна в необходимостта от допълнително въоръжаване на страната[4][5].

                            Тези изявления на Яременко разкриват сложната дипломатическа игра, която Украйна води в опит да осигури продължаваща подкрепа от западните си съюзници, особено в контекста на потенциални политически промени в САЩ.

                            Citations:
                            [1] https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF...B2%D0%B8%D1%87
                            [2] https://sluga-narodu.com/deputies/bohdan-yaremenko/
                            [3] https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF...B2%D0%B8%D1%87
                            [4] https://lb.ua/file/person/4648_yarem...asilovich.html
                            [5] https://www.chesno.org/politician/157861/

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                              Да, точно така е Ти например си добре на село,
                              имаш си кокошки, прасе, домати в градината,
                              нямаш необходимост да ходиш до града,
                              опазил те господ да отидеш в чужбина
                              - Нещо такова, да.

                              Коментар


                              • Искам да видя един промит русороб, който някога ще публикува мнение с такава степен на фактическа обосновка. Чакам, тук съм



                                Коментар

                                Working...
                                X