IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Плацдарм за руските ракети: Никарагуа се подключи към Специалната военна операция /СВО

    /Поглед.инфо/ Никарагуа започна широка офанзива срещу колективния Запад. Почти по същото време страната скъса дипломатическите отношения с Холандия, изгони посланика от ЕС и не даде агреман на кандидата за поста посланик на САЩ в Манагуа. Това е повече от дипломатически скандал. Това е открита демонстрация на чия страна е Никарагуа във вече очевидното разделение на света на две непримирими части.

    Опашка за решение за картечница

    Почти едновременно, в рамките на една седмица, Никарагуа направи редица дипломатически стъпки, които далеч надхвърлят двустранните отношения на страната с други държави. Първоначално официалната Манагуа не издаде агреман на Уго Родригес, кандидат за поста посланик на САЩ в Никарагуа.

    По-рано на изслушване в Конгреса той нарече Никарагуа "страна-разбойник" и обеща, че "ще работи с международни партньори за връщане към демокрацията, зачитане на човешките права и освобождаване на политически затворници" в Никарагуа.

    И точно за този герой Държавният департамент е поискал агремана - съгласието на властите в Никарагуа този човек да стане посланик на САЩ там? Класическа демонстрация на наглостта и неуважението на американците. Никарагуанците, разбира се, показаха на САЩ конфигурация с три пръста.

    Европейският съюз е следващият по ред. Посланикът на ЕС Бетина Мушайт беше експулсирана от Никарагуа. Формалната причина за обявяването й за персона нон грата е, че на Общото събрание на ООН делегацията на ЕС поиска от властите в Никарагуа „да освободят политическите затворници и да върнат демокрацията на никарагуанския народ“.

    Властите на централноамериканската държава бяха уморени от постоянната "намеса на ЕС в делата на страната" и на г-жа Мушаид бе показан изходът.

    Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заплаши, че Европейският съюз ще отговори на Никарагуа "твърдо и пропорционално". И добави няколко рутинни фрази, че „ЕС потвърждава постоянния си ангажимент към никарагуанския народ в защитата на демокрацията, върховенството на закона и човешките права“.

    Трябва да се чете така: ЕС ще продължи да се намесва в делата на Никарагуа, ще учи властите на страната какво и как да правят и ще оказва жесток натиск върху тях.

    Държава на "човешката незначителност"

    И накрая, на 30 септември Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Холандия „за интервенционистка политика“. Това стана, след като холандският посланик Кристин Пирен обяви, че страната й прекратява участието си в изграждането на болница на атлантическото крайбрежие на Никарагуа в знак на протест срещу вътрешната политика на местните власти.

    Реакцията на президента на Никарагуа Даниел Ортега беше светкавична. Той заяви, че страната му "незабавно прекратява всички отношения с Холандия".

    "Постоянните атаки на дипломатическата мисия, противни на дипломацията и нарушаващи Виенската конвенция, от това неоколониално и проимперско правителство ни принуждават да предприемем тази мярка", заявиха от латиноамериканската държава.

    "Ние познаваме империята и колонизаторите на земята и нищо и никой не може да ни накара да забравим техните престъпления срещу човечеството", се казва в комюнике на Министерството на външните работи на Никарагуа.

    Ортега, вече от свое име, нарече Холандия страна на „човешка незначителност“, която постоянно „обижда никарагуанското семейство“. От това недвусмислено може да се заключи, че Ортега е говорил за семейни ценности, които са атакувани в ЕС и по-специално в Холандия, където перверзници диктуват своите „ценности“ на своите съграждани и на целия свят. Явно и на никарагуанците вече им е писнало от това.

    Причината не е демокрацията

    Междувременно истинската причина за натиска на САЩ и ЕС върху Никарагуа в никакъв случай не е, че властите на тази страна уж нарушават правата на човека, потискат опозицията и правят нещо друго, което се отбелязва в „бележка за толерастите“, написана във Вашингтон и сертифицирана в Брюксел. Никарагуа открито застава на страната на Русия, подкрепяйки всички външнополитически стъпки на Москва в нашата конфронтация със САЩ. Това е същината на въпроса.

    Напомням, че през юни тази година официална Манагуа разреши на руските военни да използват територията на Никарагуа. Президентът Ортега подписа указ, който позволява влизането на руските въоръжени сили в страната от 1 юли, наред с други неща, за "военно обучение и обучение".

    Официално е разрешено влизането в Никарагуа на личния състав на руските въоръжени сили, военна техника, кораби и самолети. Мотивация - "за хуманитарни цели".

    Трябва да се отбележи, че със същия указ Ортега също разреши влизането на кораби, самолети и военен персонал от страните от Централна Америка, Съединените щати, Венецуела, Куба, Мексико и Доминиканската република - с цел "обмен и взаимноизгодна хуманитарна помощ при извънредни ситуации“.

    Но, нека си признаем, основната в този списък е Русия. Всичко останало - с изключение на Куба и Венецуела, най-близките приятели на Никарагуа в региона - може да се нарече конвенция. Трудно е да си представим, че никарагуанците чакат на своя територия американската армия.

    Манагуа се опитва да избегне евентуални упреци от страна на Съединените щати, че според тях Ортега отваря страната си, за да създаде антиамериканска военна опора.

    Тези опити на Манагуа по някакъв начин да завоалира военен съюз с Русия обаче могат да се считат за мудни и мързеливи. Никарагуа не крие, че е съюзник на Москва и разчита на нашата подкрепа в противопоставянето си на Щатите. Освен това Русия не крие военното си присъствие в Никарагуа.

    Руският посланик в Никарагуа, Хондурас и Ел Салвадор Александър Хохоликов каза по-рано пред РИА Новости, че няма нищо ново в присъствието на руски военни специалисти на територията на Никарагуа - те открито и законно работят в страната, а корабите и самолетите, както и преди, в случай на необходимост ще посетят пристанищата и летищата на тази страна.

    Както следва от изявлението на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова:
    "Москва развива равноправно сътрудничество с Никарагуа по широк кръг въпроси от интерес за двете страни, включително сътрудничество в областта на отбраната, борбата с новите предизвикателства и заплахи."

    Следователно е ясно, че всички приказки за „необходимостта от демократизиране на Никарагуа“, водени от Съединените щати и техните съюзници, са насочени единствено към свалянето на легитимното правителство на Никарагуа и установяването на режим в страната, който е послушен на Вашингтон и не представлява потенциална заплаха за Съединените щати.

    Подобна политика, със същите лозунги и цели, САЩ водят по отношение на Куба и Венецуела, които заедно с Никарагуа открито заявяват, че са съюзници на Русия. Провеждането на специална военна операция от Русия в Украйна несъмнено принуждава САЩ, НАТО и Европейския съюз да погледнат по-отблизо на „заплахите“, които идват от тези страни.

    Вече е полунощ, а Щатите още не могат...

    Никарагуа се разглежда от Съединените щати единствено във връзка с Куба и Венецуела, а борбата на Вашингтон срещу Даниел Ортега е част от общия план на САЩ за промяна на режима в Куба и Венецуела.

    В същото време Никарагуа се смята от Вашингтон за най-слабото звено в този пакет, тъй като натискът върху Манагуа не отслабва. Американците наскоро започнаха да се надяват да сплотят разпръснатата опозиция, за да свалят Ортега на президентските избори, проведени в края на миналата година.

    Сандинисткото правителство обаче напълно надигра стратезите от Вашингтон. Предварително в Никарагуа бяха приети закони, които неутрализираха информационната и подривната дейност на САЩ в страната с помощта на киберпространството и блокираха външното финансиране на проамериканската опозиция.

    И какво е забележително! Веднага след изборите в Никарагуа президентът на САЩ Джо Байдън подписа открито интервенционисткия Закон за укрепване на спазването на Никарагуа с условията за избирателна реформа от 2021 г.

    Между другото законът съдържаше изискване за изготвяне на „секретен доклад за дейността на Руската федерация в Никарагуа“.

    Този доклад трябваше да съдържа данни, наред с другото, „за сътрудничеството между руски и никарагуански военен персонал, разузнавателни служби, сили за сигурност и правоприлагащи агенции, както и частни руски изпълнители на охрана“ и „за заплахите и рисковете, които подобни дейности представляват за националните интереси и националната сигурност на Съединените щати“.

    Какво от това?

    Това всъщност е цялото „нарушаване на демокрацията и правата на човека“ в Никарагуа, за което не се уморяват да говорят във Вашингтон и Брюксел. В Манагуа много добре разбират всичко това и не се оставят да бъдат измамени.

    Още повече, че официалните власти не се притесняват да говорят на висок глас за това, а лично президентът Ортега не подбира изрази, когато заклеймява американския империализъм и неговите васали в Европа. В този смисъл той много прилича на Фидел Кастро и Уго Чавес, които също не бръкнаха в джоба си за думи, давайки епитети на САЩ.

    Никарагуа ясно и недвусмислено зае мястото си в свят, разделен на две части и това място е на страната на Русия. Никарагуа е в непосредствена близост до САЩ и това изнервя американците. Ами ако нещо дойде от там? Нека не гадаем. Ние не знаем Може би ще долети, ако Вашингтон най-накрая си загуби ума.

    Коментар


    • ВСУ начали танковое наступление в Херсонской области

      Первоисточник публикации: https://politikus.info/v-rossii/1471...y-oblasti.html
      Politikus.info

      Дръж шаро лиса за опашката

      Коментар


      • «Шахиды» долетели до Киева Сегодня, 12:57 • Опубл.: Apolitikus • Просм.: 7570 • Комм.: 31 • События в мире+57 Ночью наши "Герани" атаковали военные объекты в городе Белая Церковь, и украинцы от этой атаки в шоке. Всего было около 6 прилётов, казармы 72 отдельной механизированной бригады ВСУ полыхают до сих пор. Но самое главное, что речь идёт о Киевской области. "Герани" впервые смогли добраться так далеко от линии фронта – речь о более чем 300 километрах. К тому же, в этом направлении всё напичкано ПВО, прикрывающим Киев. Таким образом, дроны показали, что могут без проблем заниматься своими благими делами в глубоком тылу украинской армии.

        Первоисточник публикации: https://politikus.info/events/147209...-do-kieva.html
        Politikus.info

        Kojto go interesuwa си има и видео

        Коментар


        • Съвременен руски танк в Украйна:
          (много поздрави на Витанов )

          Click image for larger version

Name:	780x589.jpg
Views:	1
Size:	55.8 КБ
ID:	3972824

          Коментар


          • Автор: exxpress.at

            Следвайте "Гласове" в Телеграм



            "Крайно време е да действате в съответствие с желанията на суверена" - така започват авторите на отворено писмо до федералното правителство, в което призовават Австрия да се върне към абсолютния неутралитет. Само за няколко дни тази инициатива вече е подписана от 40 000 граждани.

            Многократна военна реторика по повод жестокия конфликт в Украйна, заплахи от страна на зеления министър на енергетиката към Русия за едностранно прекратяване на договорите за доставка на газ, както и огромни парични подаръци за Киев, доставки на гориво за украинските войски - и като нетен донор на ЕС - съфинансиране на скъпите оръжейни доставки за Киев: черно-зеленото федерално правителство на Австрия - за разлика от Швейцария - явно е взело страна във войната за Донбас.

            Министърът на външните работи Александър Шаленберг твърди, че това е така: Неутралитетът на Австрия е "елемент на самоопределение". Партньорите на Австрия по Московския меморандум (1955 г.) вероятно виждат нещата по различен начин.

            Но все повече австрийски граждани искат също така да се върнат към истински неутралитет: далеч от санкциите на ЕС, които повече от половината австрийци вече подкрепят да бъдат прекратени (проучване на INSA, септември 2022 г.


            Като огладнееш и ти стане студено се сещаш че тоягата има 2 края

            Коментар


            • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
              Много добър Ютуб канал на руснак младо момче, анкетиращ други руснаци по различни теми (за войната основно)....за да се добие представа за мисловния процес на тамошния матрял.
              Явно са им излъскали мозъците с толкова много години пропаганда.Все пак има надежда в младото поколение

              https://www.youtube.com/c/1420channel
              хахахаха, дай малко по така . ТОва може да мине пред кръжока А за Б, тук не върви

              Коментар


              • Много добър Ютуб канал на руснак младо момче, анкетиращ други руснаци по различни теми (за войната основно)....за да се добие представа за мисловния процес на тамошния матрял.
                Явно са им излъскали мозъците с толкова много години пропаганда.Все пак има надежда в младото поколение

                https://www.youtube.com/c/1420channel
                Last edited by petrg5s; 05.10.2022, 15:29.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от NZero Разгледай мнение
                  Тук продължава да кипи безсмислен труд.

                  Каква е темата - "Ще има ли война Украйна - Русия".

                  Няма участник в дискусията, който да каже, че такава няма. Т.е. вече е даден отговор на въпроса. Защо тогава дискусията се изроди в лични нападки, крайни прояви на антипатия, незряло асоциално поведение? Защо има участници, които сякаш са забравили реалния живот и го "живеят" тук? Забележете часовете и честотата, когато се пише - през целия ден, през нощта, рано сутрин.... Подобно времево участие в дискусията определено не предполага участника да има сериозна работа, работа, която да му носи доход, от който да живее. Едва ли и заплащане за участие в подобна дискусия би било значително и достатъчно, с оглед ниското качество на изказаните тези и представени аргументи.

                  Какъв е смисъла тогава? По какво участниците се различават от феновете на футболен отбор застанали пред телевизора, подкрепящи отбора си, без да осъзнават, че цялото им усилие е напълно безсмислено?

                  Война има. Войната се води на друго място, не тук. Войната не е между българи и други българи. Не го забравяйте. Не изпадайте в състояние на умопомрачение. Не препредавайте готови написани текстове, напишете своето, лично мнение. Не отричайте мнението на другия - всеки вижда светът от своя различна гледна точка. Ако всички мислят еднакво - то вероятно повечето не мислят. Изследвайте истината, защото тя не винаги е това което се вижда от пръв поглед.


                  Много по-полезна би била дискусията в морални категории Добро и Зло. Мисля, че всеки ще се съгласи, че войната е зло, че това да поискаш чуждото е зло. Дискусията би била много по-избистрена при този тип разсъждения и биха се избегнали личните нападки, които както казах за абсолютно безсмислени за разумните хора.


                  Също така, като продължение на по-горното, би била полезна и дискусията какви ще са последствията от края на войната - след 10, 25, 50, 100 години. Накъде ще тръгне светът при един единствен икономически, технологичен, политически лидер. Опасността да нямаш алтернатива не е за подценяване - съшото е като в дискусията - ако всички мислят по един начин, приемането на грешно решение ще е обща грешка за човечеството. Различните мнения са важни, за да се вземе правилното решение. Под "различно мнение" нямам предвид правенето на война. Нарочно го казвам за няколкото индивида реагиращи първосигнално и неразбиращи, че светът е по-сложен. Под различно мение, следва да се разбира социално-икономическа система, която да предлага устойчиво развитие на човечеството и планетата ни, която да доведе до хармоничен и желан свят.

                  Утопия? Да, но защо не?
                  Ти пък сега за броя постове, Vtin примерно който казва че живее в Германия на студено, но упорито не иска да ходи в Русия на топло строи къща в България, трябва да проявиш разбиране- материали, майстори....Един от малкото фенюве на Путин във форума пишещ по убеждение е " изобретателя" почти всички други го правят за копейки, като периодично се сменят никовете, но по малоумните постове можеш да се сетиш кой- кой е в дискусията

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                    Изглежда ти бягат спомените че говедарите принудиха целия бивш източен блок да си даде съветските оръжия на укропия. Само словения даде около 30 самолета.
                    Изобщо не ми бягат, чудесно решение. Сега ще ги заменят за истински оръжия, не консерви. Говорим си за танкове обаче. Ти кажи откъде се появиха цели 2696 танка в повече, а очевидно украинците имат и още, защото пробивите са големи ...

                    Не е препоръка за каквото и да било.

                    Коментар


                    • Click image for larger version

Name:	име 1.png
Views:	1
Size:	14.7 КБ
ID:	3972789

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                        .. само за фирмата където работя няма да стигне
                        Тука е темата за войната, хубаво че работите не се става лесно човек, но за смешките не Витанов мъцнете нещо,
                        или пък разкажете коя е новата руска администрация в Изюм и Лиман

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                          [IMG]htt
                          Не е нужно да превеждам - умните и красиви читатели на този форум ще разберат
                          Само като инфо - под умни и красиви се разбира говедарски подлоги. Откакто това словосъчетание беше използувано от плевню , оттогава е натоварено с прекалено много негативни емоции

                          Коментар


                          • На Снигиревском участке ВСУ продолжают подготовку к наступлению. В зону ответственности 105 батальона 63 отдельной механизированной бригады ВСУ прибыли дополнительные подразделения. Артиллерийские расчеты бригады ведут пристрелку орудий по позициям ВС РФ в Максимовке и Васильках. На передовых опорных пунктах развертываются системы спутниковой связи «Старлинк». Продолжение в материале.

                            Хайде братчеди, повод за шампанско

                            Коментар



                            • Не е нужно да превеждам - умните и красиви читатели на този форум ще разберат

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                                Добър математик, но все още не е загрял, че са му грешни началните условия
                                l
                                ей зазка , спря да пишеш в темата за енергетиката и няма вече смях. Няма ли да напишеш нещо за отрицателните цени. За никого не е тайна вече че германците си пуснаха абсолютно всички тец-ове че иначе ако чакат на слънцето и вятъра- хайде заеби, Гледам графиките за вчера- слънцето гряло половин час, вятъра духал 2 часа- кел файда. Тази енергия сигурно само за фирмата където работя няма да стигне

                                Коментар

                                Working...
                                X