IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

Възможно, ако е с тясна специализация, висока квалификация и дъъълъг стаж
    Учители през 1986г. са получавали чисто 150лв., според материал в сп. Общество и право

Ясно, че имате конкуренция с пирамидалния за най-много постове, ама може някой млад да ви се върже на приказките...
    Абе ти преброй тези на Бабалата импислв приказвай, кой кого конкурирал.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      чистачка в селско училище вземаше почти 400 чисто, води се на минимална.
      Възможно, ако е с тясна специализация, висока квалификация и дъъълъг стаж
      Учители през 1986г. са получавали чисто 150лв., според материал в сп. Общество и право

Ясно, че имате конкуренция с пирамидалния за най-много постове, ама може някой млад да ви се върже на приказките...

Коментар

• 1984- носил съм за ведомости за заплати данни в изчислителен център и съм ги писал защото ме бяха хванали като по млад който вижда добре, началника им беше възрастен човек. Нито една минимална заплата нямаше и на общите работници, които почистват двора на предприятието им.
        D.Y.F-091066

Коментар

• Защо ги е кърпила, защото и било жал да ги изхвърли. Напълно е възможно и реалистично, с такова възпитание бяха, тя бяха минали през години когато няма. Аз му вярвам, но не е било както го представя - защото нямали пари или престилки не е имало.
          D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Да я пита майка ми човек що си е кърпила престилките при 2-ма родители работещи на пълен работен ден при такова охолство. 4 човека на 42 кв., кола - няма, почивка - с ведомствена карта на бунгала с дървеници.

Тъжното е, че все ви се въртят едни води по 1 ст кубика, бози по 6 ст, билетчета по 6 ст., а хората оттогава помнят основно опашки, зеленчукови консерви каквото е останало след износ за СССР и ГДР, кърпене/преносване/износване на каквото падне, холни секции с връзки, завист за дънки и пазене 10 години на сапун в раклата.

Добре, че имаме хубави български филми... ей ти "Топло", ей ти "Любимец 13", ей ти "Баш Майсторът". Смях през сълзи.
            Майка ти какво е правила и как е живяла, аз не знам. Знам само, че токът беше 2/ ст./квч, дн/нощ, билетът за рейса 4÷6, до село, на 20 км, с влака се стигаше за 20 ст., на училище 20 ст.ми стигаха за цял ден, книгите бяха по 30÷59 ст., рядко 2÷5 лв (големите "тухли"), а анжуг за 20 лв., вече беше доста скъп. Да не ховорим за бензина по 27÷30 ст., билеъпеъп за кино -20÷25 ст. (За "Междузвездни войни" първите серии, бяха по-скъпи, цели 35 ст.). Пък апартамента, 110кв.м., нашите хора взеха за 13200 лв., а 1дка. двор на село, с огради, кладенец, проведен 3-фазен ток , понеже беше скъп, дадохме с лелини общо 1000 лв. Билетчего за самолета до Грузия пък, понеже скъпо, беше 65 лв (за 2000 км.), такива работи. И у дома, стари бяха черните на баба к дядо, от тяхната сватба. Не знам, някой много не е в час, ама кой това?
            - И да, нямаше бездомни, нямашемпросяцкмпред всеки магазин и товещимпо кофите за храна. Абе, лош живот, голямо Нямане.

Коментар

• 1984-, чистачка в селско училище вземаше почти 400 чисто, води се на минимална.
              D.Y.F-091066

Коментар

заплатите бяха 230лв минималната и никой не вземаше 230. Реалните заплати бяха 320 - 450лв на работниците. Аз съм работил като прост работник строителство 1 година, даваха ми един плик пари над 500лв.
                https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010001712

Коментар

• Първоначално изпратено от Агро Разгледай мнение

Остави да си живеят с носталгията по миналото! От 50 годишната панелката, пълна с хлебарки, никой няма да ти повярва, че сега живеем по-добре.
                  Човекът може да е бил партиен или комсомолски фактор, или пък някакъв шапкар по соца.

Коментар

И стига сте питали защо Руската армия не напредва, взето е решение да не се прави защото където мине фронтовата линия всичко ще се разруши, после да се направят тези неща ще са необходими 70 - 100 години, така се получава че преди много са строили, а сега просто няма да има кой да ги построи тези неща, колко хора познавате които в днешните времена могат да работят тежък физически труд. Тези неща без да има кой да работи тежък физически труд не могат да се направят и сега, с машини правиш пътя, отливаш конструкции, но грубата инфраструктура без тежка работа не може да се възтанови и да я има, хора трябват и то такива каквито нямаме много.
                    Къртиш

Коментар

• И стига сте питали защо Руската армия не напредва, взето е решение да не се прави защото където мине фронтовата линия всичко ще се разруши, после да се направят тези неща ще са необходими 70 - 100 години, така се получава че преди много са строили, а сега просто няма да има кой да ги построи тези неща, колко хора познавате които в днешните времена могат да работят тежък физически труд. Тези неща без да има кой да работи тежък физически труд не могат да се направят и сега, с машини правиш пътя, отливаш конструкции, но грубата инфраструктура без тежка работа не може да се възтанови и да я има, хора трябват и то такива каквито нямаме много.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• 1984- цигарите бяха 60 ст, заплатите бяха 230лв минималната и никой не вземаше 230. Реалните заплати бяха 320 - 450лв на работниците. Аз съм работил като прост работник строителство 1 година, даваха ми един плик пари над 500лв и един месец като прост тракторист - 1800лв в кампанията. На работниците заплатите бяха високи, това 230лв е било голяма рядкост. Нямаше как, защото на село като работят лятото хора без всякакво образование с 8 -ми клас всяка къща имаха доход между 20 и 70 хиляди, кой ще бъде работник тогава ?
                        Те и сега не са ниски заплатите, в останалите да работят индустриални предприятия вземат по 3.5 - 7 хиляди, но останаха много малко предприятия - производства.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Tepix, много лъжеш, не е имало дефицит на престилки и дрехи. Ти знаеш ли колко криви и консервативни са американците, фирмата която прави най напреднали електромобили там се появи. Масово живеят в къщи, соларните панели китайците им ги правят почти без пари. Слагаш в двора едни панели колкото да ти зареждат колата и за друго може да не ги ползваш дори, от него момент нататък колата ти върви без пари. Те - не можем да караме електромобили, те са гадни, няма къде да ги зареждаме а всеки ден 99% от тях се движат по един и същ марширут и не въртят по повече от 60 мили. - 10кв.ч. ток и трябват на Теслата за ден. Знаеш ли какво карат ? Техните стари брандове понеже Света мръдна много напред и има големи коли които харчат 5 литра в града, но не и американско производство..сега са ги писали че и техните харчат 5, лъжат а хората си пишат в нета - 15 харчи и толкова им е развитието - Във вода ходи жаден на инат.
                          D.Y.F-091066

Коментар

• За носталгиците по соца, повечето са пенсионери, табличка за пенсиите

и цените от 1985г
                            Протокол от заседание на Политбюро от септември 1985 г.

Бензин А-86 лв/л от 0,70 на 0,90

Бензин А-93 лв/л от 0,80 на 1,00

Бензин А-96 лв/л от 1,00 на 1,20

Цигари от внос лв от 3,00 на 4,00

Цигари лицензионни и експортни лв от 2-2,4 на 3,00

Пиво оригинално лв/0,5л от 0,36 на 0,45

Пиво специално лв/0,5л от 0,40 на 0,60

Пиво луксозно лв/0,5л от 0,60 на 0,80

Кафе на зърна лв/кг от 16,00 на 24,00

- захарни изделия

Шоколад на блок (местен) лв/кг от 13,00 на 18,00

Шоколад на блок (внос) лв/кг от 22,00 на 30,00

- леки автомобили средно с 12 %

„Волга“ ГАЗ-24-10 лв от 10400 на 11860

„Волга“ ГАЗ-31-08 лв от 12350 на 14100

„Москвич“ 1500 (местен монт.) лв от 5700 на 6400

„Фиат“ 126 р лв от 5100 на 5700

„Трабант“ комб.601-1985г. лв от 5550 на 6220

„ВАЗ-21013“ 1200 Ес лв от 6400 на 7200

„ВАЗ-2105“ 1300 Ес лв от 7400 на 8300

- електрическа енергия с 41 % за битови нужди ( от 3,2 ст/квтч дневна през 1980 г., на 4,5 ст/квтч през 1985 г.) и 58 % за производствени нужди.

- телефонен разговор (импулс) за обществени организации и улични автомати от 2 ст. на 5 ст., а за лични телефонни постове на населението от 2 ст. на 3 ст. (градски разговор)

- такса за поставяне на телефонен пост 120 лв.

С една средна пенсия от 1989г можеш да си купиш 117литра бензин, днес една средна пенсия купува 415литра

Олио от 1.80лв , ако го има, захар по левче....
                            Въпреки повишените цени банкрута при Луканов е факт

Хубав ден !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              Да поздравим ВВП за рождения му ден!
                              07.10.23 Терористите от Хамас извършиха едно от най-ужасните терористични нападения в Израел.
                              Масовото убийство се извърши по време на рождения ден на Путлер.

Какво ще направят неговите приятели днес? Дали това ще бъде убийство на врагове, терористична атака или поредната бомбардировка на Украйна? Ще видим.

Междувременно целият свят пожелава на изчадието бърз край.

А на Израел - победа над Хамас, Хизбула и другите злини. И да върне заложниците у дома.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                                Да поздравим ВВП за рождения му ден!
                                Купите Вове пейджер,
                                Товарищи в Кремле,
                                Чтоб сразу стало легче
                                Всем людям на земле!

Купите Вове пейджер —
                                Его нужнее нет,
                                Чтоб долгожданный все мы
                                Увидели балет:

По всем каналам сразу
                                Пусть лебеди плывут,
                                Рыдают росгвардейцы