Първоначално изпратено от v_tin
Разгледай мнение
въпроснта 'Тайна Вечеря" е прекрасна картина. Виждал съм я два пъти на живо. Но тя няма никакво отношение към християнския култ. Не е част от олтар, дори не е стенопис в църква. Тя си е стенопис в трапезарията на манастира Санта Мария де ла Грация в Милано. Никога отношението към нея не е билокато към нещо сакрално.
Това чисто и просто е един гениален шедьовър. Така че пародирането и не следва да се приравнява с оскверняване на икони, свещени книги и прочее.
По-важното обаче е друго. Сами по себеси Олимпийските игри в древноста са били имено място за забавление. Посветени са на Зевс, имало е някакви религиозни церемонии, но като цяло през деня са се състезавали, през оща са се устройвали оргии. Така че сегашната олимпиада напълно ще се впиши в тази традиция.
Самите Олимписйнотки игри са били забранени след като Христианството става официална религия. Следователно самото им възстъновяване през 1896г е вид анти клерикална дейност. Защо сега трябва да се търси някаква връзка между християството и Олимпиадите.
Самата идея на Кубертен да се търси сближаване на народите на спортния терен е вече сама по себеси антиклерикална.
Накратко след като църквата не е приемала Олимписйките Игри в древноста и просто ги е търпяла в наши дни, защо се очаква Олимпийските игри да се отнасят с респект към нея.
И накрая да отбележа, че за мен съвремните Олимпиади са бутафория и лицемерие. Нищо от изначалната идея на Кубертен не е останало. Ще ни показват едни яко назобани бичмета как се пънат да преодолеят някоя стотна от секундата или някой милиметър. Това не е никакъв спорт.
От съвремените спортове мога да приема само тези в които има някаква демонстрация на техника, стил, интелект, финес и други подобни. Скачането в пясъчник, мятането на някакви тежки предмети, безмозъчно тичане и т.н. с цел постигане на измислени количествени рекорди са ми напълно безинтересни.
И като така снощното шоу си беше пъстро и живописно, неприлично но забавно. Не го взимайте толкоз насериозно, Или казано по шопски: Дъ Шоу Мъст Го Он!
Коментар