IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гениалните икономически прозрения на Волен Сидеров

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Flattax

    Допреди няколко години данъкът в/у печалбата наистина не беше плосък, защото от облагаемата печалба първо се приспадаше данъка за общините, а останалата печалба се облагаше с 20% ако е до 50 000 лв. и с 30% ако е над 50 000 лв.
    Аз също съм привърженик на плоският данък, защото е най-справедлив спрямо тези, които са по-образовани, по-предприемчиви и въобще по-добре платени (ако въобще има "справедлив" данък - никой не обича да плаща данъци). В крайна сметка в номинално изражение по-високите доходи пак ще плащат повече данък, но няма да бъдат "наказвани" както сега по таблицата да плащат по-голям данък (и номинално и като относително тегло). В България данъчната политика по отношение на трудовите доходи все още работи с термини от зората на зрелия социализъм - как "богатите" трябват да плащат повече затова, че са богати, а бедните (разбирай ниско образовани или мотивирани хора) да плащат по-малко, защото видите ли това е било социално справедливо. Справедливо за кого??? Социално справедливо е всеки да си плаща данъците и те да са пропорционални на това, което е заработил. Социално справедливо е този, който работи (дори и на минимална заплата) да получава повече от този, който живее само на социални помощи. Социално справедливо е всички да имат еднакви права, но и еднакви задължения към фиска. Плоският данък според мен би се приел с по-малко недоволство от хората, точно защото е пропорционален и наистина всеки плаща еднаква данъчна тежест.
    А относно милиардите, които е заработил Сорос, той ги е направил с валутни спекулации срещу британския паунд, а не с лихвени спекулации. А защо евреите са били лихвари и впоследствие банкери, търговци и т.н. четете историята и ще разберете. Голям пръст в това има именно християнското учение.

    Коментар


    • Гениалните икономически прозрения на Волен Сидеров

      ми адаши ще дойдем малко тогава...
      ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

      Коментар


      • Flattax

        Мисля че беше отдавна, в началото на прехода. До определена печалба са плащаше едно, а над нея - друго. Глупаво наистина.
        Но не бих се учудил ако и в други страни го е имало или има.

        Коментар


        • Flattax

          Искаш да кажеш, че в България преди данъчните ставки са зависели от размера на печалбата на фирмата? Това не е невъзможно, но не ми беше известно досега и във всеки случай е много глупава идея. Всъщност не ме учудва - глупави идеи в България, колкото искаш. Навсякъде другаде корпоративната данъчна ставка си е една. Примерно 35% в USA и 30% в UK.

          А иначе да, корпоративния данък да бъде плосък в смисъл на равен на подоходния данък, това ми е ясно. Идеята е да се изравнят пределните ставки.

          Коментар


          • Flattax

            Данъците наистина не са много високи, но осигурителната тежест е. И това ми се струва доста по-голям проблем. А осигуровките са си чист данък.

            Коментар


            • Flattax

              Dash, здрасти.
              И аз мисля, че ниските данъци са по-важни от плоските данъци. Много по-важни.
              Относно липсата на написани сериозни аргументи - да, въпреки това плоският данък може да е добра идея. Но досега не съм бил убеден че е така
              Не съм съгласен, че плоските данъци се отнасят само за данъците върху доходите. В България поне дискусията е да има единен данък върху всичко, вкл. корпоративна печалба и осигуровките да са с една ставка. Т.е. обсъждат се и такива варианти, но не казвам че само такива се обсъждат.
              Също така преди години корпоративният данък у нас не беше плосък, така че...

              Коментар


              • Flattax

                nagore, това, че няма сериозни неща писани, не значи по принцип, че е лоша идеята. Може да се окаже, че плосък данък 10% ще има много добър ефект. Аз лично мисля, че ефектът се дължи по-скоро на ниските отколкото на плоските данъци и за мене вече в България данъците са си доста ниски (и такива трябва да бъдат). Може би наистина може да се намалят ставките в най-горната категория доходи, но не драстично. Но не претендирам за експертно мнение по въпроса. Само исках да допълня също, че корпоративните данъци навсякъде са плоски, не само в България. :-) Идеята за плоския данък се отнася само за данъците върху личните доходи - прави изчисляването им и обработването на данъчните декларации далеч по-лесно и създава повече стимули за най-продуктивните хора да работят повече.

                Коментар


                • Flattax

                  Привет на всички. Проследих последните мнения. Има и интересни сред тях.

                  Всеизвестна практика (по-скоро трик) е намаляването на някой(и) данък (данъци), но за сметка на това въвеждането на нов(и) данък (данъци), или така нареченото "разширяване" на данъчното облагането. Общият икономически ефект е положителен, но за тези, които събират данъците. Това е практика, отдавна приета за нормална от страна на данъчните власти.

                  Тъй като не съм чел цялата тема се извинявам, ако се повтарям с някой по-долу.

                  Лека.

                  Коментар


                  • До Dash

                    И друго пропуснах да допълня - в България отдавна данъкът върху печалбата е плосък! И с нашите 15% плоският ни данък е по-нисък от плоския данък в много от изброените страни.

                    Коментар


                    • До Dash

                      Dash, поздравления.
                      И аз мисля като теб. В България не се написа нищо сериозно в защита на плоския данък - само общи приказки и пропаганда.
                      Съгласен съм че ефектът от плоския данък не е много ясен... В страните от Изт. Европа не се знае наистина кое от двете за които пишеш е допринесло повече за данъчните приходи. Освен това може да е имало и трета причина - просто с икономическия ръст може да са дошли по-големите приходи.
                      Има и нещо друго, може би най-важното - много от десните икономисти в БГ пропускат причинно следствените връзки - т.е. не се знае дали по-ниските данъци (или по-плоските) за причинили развитието или нещо друго. Защото във времето само като се проследи, става подозрително.
                      Не на последно място, може да има намаление на преките данъци но да те облагат все повече косвено, с ДДС например или акцизи.... И това го пишеше в Еconomist.

                      Коментар


                      • До Дъно:

                        Лотус, има много аргументи "за" и "против" плоския данък и не мога да кажа, че съм специалист по въпроса. Освен това много от тия аргументи са чисто теоретични и не съм запознат със сериозните изследвания по въпроса. От една страна плоския данък дава по-добра мотивация за работа, от друга е несправедлив и т.н. Мисля, че един от главните му поддръжници е икономистът Робърт Хол, който е написал книга по въпроса още през 1985. Книгата можеш да намериш на http://www-hoover.stanford.edu/publi...s/flattax.html. Лично за мене тя не е особено сериозно четиво и няма нищо общо със сериозните трудове на Боб Хол, който е сред водещите макроикономисти днес.

                        Виж също и тая статия в "Economist": http://www.economist.com/opinion/dis...ory_id=3860731. Факт е, че плоският данък беше въведен в куп източноевропейски страни: Естония, Латвия и Литва още 1994-5, а отскоро (след 2000) и в Русия, Сърбия, Украина, Словакия, Грузия и Румъния. Което даде резултати откъм повишаването на приходите от данъци и събираемостта им. Индиректно според мен е стимулирало инвестициите и растежа. Но трябва да имаш предвид, че има два ефекта тук. Единият е просто от намаляването на данъците, а вторият е от въвеждането на плоската структура. Т.е. според мене пложителните ефекти в тия страни се дължаха не толкова на плоската структура на дънъците като такава, колкото в намалението на данъчните ставки. Намаляването на дънъците повиши събираемостта и много капитали излязоха от сивата зона и се завърнаха от чужбина. Но този ефект вече го има в България, нашите данъчни ставки не са толкова високи - 15% корпоративен данък и 10 - 24% данък върху доходите, който средно излиза около 15%. Мисля, че намаляването на данъците до 10% би имало някакъв минимален ефект, но няма да е нищо значително. Освен това положителния ефект верху икономиката може да бъде компенсиран от едно евентуално влошаване на фискалния сектор. На въпросът не може да се отговори без да видят числата какви са и да се направи сериозно изследване със съвременни количествени методи. За съжаление не съм видял нито едно такова.

                        Т. нар. десни (хората около Красен Станчев и ИПИ) много хубаво го предлагат това нещо, но писанията им до тоя момент си остават главно в сферата на философията и не са сериозна икономика.

                        Коментар


                        • До Дъно:

                          Извинявам се ... Исках да кажа Златко ...

                          Коментар


                          • До Дъно:

                            Залтко, много интересно изказване. Понеже не съм много добре запознат, как по-точно Сидеров се “опитва да решава световни проблеми”? Това наистина е безумие, ако някой се опитва да прави такова нещо в България днес.

                            От друга страна, мисля, в интерес на всички ни е да знаем, откъде наистина идва злото. Не съм склонен да давам ухо обаче на еврейски конспирации, въпреки нахвърляните от теб факти, каквито, а и по-драстични, съм чувал и от други. Не ме разбирай погрешно, не постъпвам така поради политическа коректност, а защото ми се струва, че подобни изводи се правят необосновано. Манипулира се с това, че информацията е оскъдна, а върху някои “очевидни” неща като че ли се акцентира прекалено много от заинтересовани групи – католически, мюсюлмански, white supremacist и т.н.

                            В случая се опасявам също, че съзнателно или несъзнателно са намесени руски интереси, прокарването на които, според мен, би било трагедия за България.

                            Коментар


                            • извън: Гениалните икономически прозрения

                              Плоският данък е прах в очите. Дъвка за заблудените. Кьорфишек на който се връзват само в страни с малък капиталистически опит.

                              Коментар


                              • извън: Гениалните икономически прозрения

                                Лотус, ще ти пиша довечера или тоя уикенд, става ли?

                                Коментар

                                Working...
                                X