Първоначално изпратено от mitko2848
Разгледай мнение
Иначе ако се върним към проблемния термин роб, мисля че изпдаш в Джейн Остиновската дилема "разум и Чувства". Ти си я решил в полза на разума, но е твърде пезпочвена надеждата ти че и другите ще направят същото. Ами я си представи ако всички се съгласим с теб как ще ти звучи заглавието "Крали Марко освобождава три сенджира ПОДАНИЦИ НА ПАДИШАХА ОТ ХРИСТИЯНСКИ ПРОИЗХОД".
И Тук стигаме според мен до корена на проблема. Нашия национален мит е изграден около идеята за робството. Че това е невярно от гледна точка на науката История и от гледна точка на Юридическата наука е без никакво значение. Така например в нашия национален мит имаме и образа на Хайдутина. Всички рационални анализи ще ни доведат до извода, че това са разбойници, които с популистки цели, част от награбенот го раздават на по-низшите социални слоеве, от които чакат подръжка. Е да по силата на действието на Шериата мюсулманите имат повече възможности да трупат и то имено за сметка на християните. В резулта на което Хайдутите се оказва, че балансират тази девиация и добиват стату на борци за национален и социален напредък на онеправданите. Направо едни "Национал Социалисти".
Би ли се наел със същия ентусиазъм да убеждаваш аудиторията, че прадядовците им не са били роби а на тия от тях дето предците им са били хайдути, следва да се срамуват щот по научному те са разбоници?
Накратко въпроса с робството надхвърля рамките на историята и изисква и антропологичен и народо-психологичен анализ, зада бъде обхванат в цялата му пълнота.
Освен това според мен Националния Мит на която и да е нация, сам по себеси е ирационален и не би седвало да се атакува от позиции на рационалното научно мислене.
Ако се върнем към вече споменатия Крали Марко, който също е част от нашия че и от сръбския национален мит, както много добре ти е известно, е бил верен васал и на Мурад и на Баязид. И никакви три сенджира не е освобождавал. Но според националния ни мит е точно обратното.
И накрая да отделим малко внимание на социалистическата историография. Идеята че сме били под турско робство ми е внушена от баща ми още преди да тръгна на училище. Той от своя страна е изцяло продукт на образователната система на Царство България. Дядо ми който е роден 1896г. в някакво село край Одрин, направо си е бил поданик на Падишаха, но нямаше нищо протива идеята че сме били под турско робство. Как реаваше посочения от теб проблем че да си роб е унизително. Ами много просто, разказваше как по време на балканската война се е записал доброволец в нахлулата в родния му рай Българска армия, и понеже е бил само на 16 години го зачислили в обоза заедно с два от воловете на семейството му. И други хора доколкото въобще имат някаква идея за битието на рода им от онези мрачни времена ще ти разкажат някаква героична версия, а не детайли от сивото "робско" ежедневие.
Та социалистическата историография няма никакъв принос за изграждаето на идеята че сме били под турско робство. Тази идея тя я наследява и в съответния исторически контекст дооформя.
ПП: Аз смятам с този обширен пост да приключа тази тема за робството, Каквото имах да кажа казах го, и неискам да досаждам повече на останалите участници
Коментар