If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Корупцията в България е сериозен и широко разпространен проблем, който през последните години достига нови върхове. Ето основните факти:
Исторически връх през 2023 г.: Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), административната корупция е достигнала трети исторически връх за последните две десетилетия. 30% от гражданите и една четвърт от компаниите са участвали в корупционни сделки, а 35% са били подложени на корупционен натиск124.
Слабост на антикорупционните мерки: Докладите сочат провал в антикорупционните политики на институциите и слабост в съдебната система, която остава под политическо влияние. През 2022 г., само 227 души са били осъдени за корупция, въпреки че над милион граждани признават участие в такива сделки16.
Международни класации: В индекса за корупция на „Трансперънси интернешънъл“ за 2024 г., България е на 76-то място с резултат от 43 точки, което е спад спрямо предходната година. Това я поставя сред най-корумпираните страни в ЕС, следвана само от Унгария5.
Обществено мнение: Около 80% от гражданите считат, че корупцията е завладяла държавата, а бизнесът все повече нормализира практиката да предлага подкупи16.
Необходимостта от ефективни антикорупционни реформи и засилване на ролята на правоприлагащите органи остава критична за справяне с този проблем. Citations:
Извод:Аз,Барбарон,съм един мръсен,долен,изкуфял френски пенсионер,който много обича да плюе по България!
Корупцията в България е сериозен и широко разпространен проблем, който през последните години достига нови върхове. Ето основните факти:
Исторически връх през 2023 г.: Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), административната корупция е достигнала трети исторически връх за последните две десетилетия. 30% от гражданите и една четвърт от компаниите са участвали в корупционни сделки, а 35% са били подложени на корупционен натиск124.
Слабост на антикорупционните мерки: Докладите сочат провал в антикорупционните политики на институциите и слабост в съдебната система, която остава под политическо влияние. През 2022 г., само 227 души са били осъдени за корупция, въпреки че над милион граждани признават участие в такива сделки16.
Международни класации: В индекса за корупция на „Трансперънси интернешънъл“ за 2024 г., България е на 76-то място с резултат от 43 точки, което е спад спрямо предходната година. Това я поставя сред най-корумпираните страни в ЕС, следвана само от Унгария5.
Обществено мнение: Около 80% от гражданите считат, че корупцията е завладяла държавата, а бизнесът все повече нормализира практиката да предлага подкупи16.
Необходимостта от ефективни антикорупционни реформи и засилване на ролята на правоприлагащите органи остава критична за справяне с този проблем. Citations:
Погледнах единият от източниците ти - Свободна Европа и меко казано съм потресен от глупостите ,които са изписали,т.е.изсмукали от пръстите си- 1 600 000 души над 18г. са участвали в поне една корупционна сделка през 2022г.?!
Никъде не пишат ,как е направена анкетата,колко души са питани - може би всичките 5.4млн. над 18 г. са били питани,а от тия 5.4млн.,2,05млн. са пенсионери,което е 38% от 5.4млн....
Тъй като не е описано детайлно ,как точно е конфигурирана корупцията по възрасти ,ще наложа тези 38% върху бр. на участвалите в корупция - 1 600 000 и получавам ,че през 2022г - само пенсионерите,които са участвали в корупционни сделки са 608 000!!!!!!Ай,сиктир!Егати и бесните пенсии имаме!
Вижте какво още са написали тия убавци от Свободна Европа - "....Най-склонни към даване на подкуп се оказват малките предприятия с персонал между 10 и 49 души, като 35% от тях споделят, че са участвали в корупционни сделки..."
Значи попитали са всички собственици на малки фирми и 35% от тях ,най-чистосърдечно съм им признали,че са участвали в корупционни сделки?!?!?!Стига бе!!!!
Има и още глупости в статията....
Имам чувството ,че единствената работа на тия от Свободна Европа е възможно най-много да очернят българите и България....Да не си казвам мнението ,какво мисля за тях,че трябва да ме баннат до края на живота ми...
Попитах ИИ: Законно ли е лобирането в България и в ЕС
...
Говоря за тоя,който оправдава корупцията,иска диктатура (за да може постоянно да е на власт тоя,на когото плаща)и знае схемите на депутатите да подпомогнат даден бизнес. И нарича това лобиране. Само дето лобирането не включва подкупи.
Някога, в Германия, Фридрих Флик въвежда (със свои хора в Бундестага) "правото на всички лица" /да се чете "физически И юридически/ да "даряват" по 30000 дойчмарки на политическа сила по свой избор.
Законно?
-Да.
Корупция ?
- И ОЩЕ КАКВА !
Купуваш си депутат, он "лобира" за теб, и ти купува закони и пише персонално угодни такива. Така си и знаех: Човекът - Морален Стожер е тук, за да ни учи, как да живеем. И - не сме.ли живели като него - ставаме "лузъри", "некадърници"...
Айде, като издадеш книжка с нравоучения, се обади тук, та всички да си купим, става ли?
Попитах ИИ: Законно ли е лобирането в България и в ЕС
Лобирането е законно както в България, така и в Европейския съюз (ЕС), но регулациите и практиките се различават.
В България:
Въпреки че Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите да се обръщат към органите на управление с предложения и жалби, няма специален закон, който да регулира лобистката дейност. Опити за приемане на такъв закон са правени, но без успех. Това води до липса на прозрачност и яснота относно лобистките практики в страната. Въпреки това, лобирането не е забранено и се счита за законно, стига да не нарушава други закони или да води до корупционни практики.
В Европейския съюз:
На ниво ЕС лобирането е признато като легитимна част от демократичния процес. Съществува доброволен регистър на лобистите, създаден от Европейската комисия и Европейския парламент, който има за цел да повиши прозрачността на лобистките дейности. Въпреки това, регистрирането е доброволно и не всички лобисти се вписват в него, което ограничава ефективността му.
Според данни от 2020 г., над 80 000 души в ЕС се занимават със законно лобиране, като около 11 000 организации са регистрирани, включително 65 от България.
В обобщение, лобирането е законно както в България, така и в ЕС, но липсата на задължителни регулации и прозрачност в България създава предизвикателства пред ефективното му управление.
Не ми се рови да търся всичко изброено от теб.Ако си държиш на думата, напиши ги пак и ще ги дискутирам.И се казвам Мирослав ,а не Йовчо.Не съм кръстен на российском мире като други във форума.
Йовчо е нарицателно за невежа. И това ли не го знаеш?
Какви схеми бе Йовчо. Пак ли с твоите измислици? Случайно да си чувал, че ЛОБИРАНЕТО Е ЗАКОННО? Тръгнало е от щатите и сега е така в целия свят.
Купуваш си депутат, он "лобира" за теб, и ти купува закони и пише персонално угодни такива. Така си и знаех: Човекът - Морален Стожер е тук, за да ни учи, как да живеем. И - не сме.ли живели като него - ставаме "лузъри", "некадърници"...
Айде, като издадеш книжка с нравоучения, се обади тук, та всички да си купим, става ли?
Какви схеми бе Йовчо. Пак ли с твоите измислици? Случайно да си чувал, че ЛОБИРАНЕТО Е ЗАКОННО? Тръгнало е от щатите и сега е така в целия свят.
Не ми се рови да търся всичко изброено от теб.Ако си държиш на думата, напиши ги пак и ще ги дискутирам.И се казвам Мирослав ,а не Йовчо.Не съм кръстен на российском мире като други във форума.
Продължаваш да се опитваш да ме обвиниш, което доказва само и единствено това, че не си пиеш жълтите хапчета.
Мога да твърдя същото за теб - продължаваш да твърдиш, че в България няма никаква корупция, а само усещане за такава (странно, това май бяха едни думи на депутат от ГЕРБ?), което доказва само и едиснтвено това, че ти си дотолкова свикнал с корупцията, че не ти прави впечатление.
Коментар