Първоначално изпратено от mirodes
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика в България
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Точно.Русоробите издигат мита за Санстефанска България като водещ.А "забравят"стотиците руски актове във вреда на България.
Но договора от Сан Стефано е бил предварителен,а не окончателен и не е пораждал никакви последици.И това руснаците са го знаели много добре. На Берлинския конгрес по никакъв начин не защитават границите на България според този предварителен договор.
Берлинският конгрес (13 юни – 13 юли 1878) е европейски дипломатически форум, проведен в министерската сграда Радзвил в Берлин, след като Русия печели Руско-турската война (1877 – 1878). Целта му е разпределяне на териториите, които преди това са били част от Османската империя и организиране на държавите на Балканите. Представени са тогавашните Велики сили (Великобритания, Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия, Италия), четири балкански държави и Османската империя. Европейските дипломати целят намаляване на руското влияние на Балканите и преразглеждане на Санстефанския мирен договор, сключен три месеца по-рано, който е в противовес с подписаното между Русия и Австро-Унгария тайно Райхщадско споразумение. В заключение се подписва Берлинският договор, който предопределя подялбата на България и нейното разпокъсване. Други разглеждани въпроси са статутът на Цариград, проливите Босфор и Дарданели, Румъния, Сърбия, Черна гора; териториална подялба на османски владения и др.
Макар българите да нямат официални представители, Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия, обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки (адреси) от всички земи, които да бъдат внесени на Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Кузман Шапкарев, а в Пловдив от – Кусевич. Шапкарев предава адресите от Македония на велешкия търговец Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Тъй като руската политика, видно от тайното Райхщадско споразумение, не е предвиждала създаването на голяма славянска държава на Балканите, подписките не получават гласност, съответно нито един български представител не отива и не присъства на конгреса.[2]
Той утвърждава договореното от Русия преди и по време на войната с другите Велики сили, а именно – разпределяне на териториите, които преди това са били част от Османската империя. Българският народ не е имал никаква, дори и теоретична възможност да получи обединение в етническите си граници, а решенията на конгреса разпокъсват България на пет части.
Великите сили постигат почти всичките си цели – създаването на зависима от Високата порта и малка българска държава, анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предоставянето на бесарабските територии на Русия.[1]
Коментар
-
Първоначално изпратено от бай Митьо Разгледай мнение
Няма правилни посолства, нито правилна история, както си мислят облъчените. Това съм ти писал...две от великите сили тогава са били против, което реално е продължение на тяхната политика, изразена още с подписването на Райхщадското споразумение 27г по-рано. Америка още не е велика сила и още нищо кой знае колко не зависи от нея. Защо разбираш друго е тайна за мен.
Друго, силна България по никакъв начин не приближава Русия до проливите. Точно обратното....оттук и следва всичко, което се случило през следващите 120г...
Тъй, тъй Америка не била велика сила. Ама, сИриозно ли? Нещо да си чувал за доктрината Монро?
И гедай само какъв оксиморон си наредил. Значи Русия искала да се приближи до проливите обаче била против осовобождаване на Одринска Тракия. Кое от двете сега не е верно?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
баща ти като те нашамари след като си направил някоя беля/глупост не е ли против твоите интереси?
Що не си се отказал от баща си?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
Ми четем я историята и никъде не сме видели да пише нещо за правилните посолства да са направили в интерес на България и в частност Илинденско-Преображенското въстание. Ето и ти писа как онея дето искали да ни завземат и да ни првят губерния били против въстанието, нищо, че щяло да ни приближи до мечтаните от тях проливи. Ми тогава защо правилните посолства не са подкрепили въстанието, нали руските гадове са били против, значи правилните посолства са щели да направят сечено на общия ни враг. Не случайно писах и за ингилизите в поста си, ама пуста русофобия, друго не го интересува тоз дет ми отговорил, та не чете какво съм писал.
Друго, силна България по никакъв начин не приближава Русия до проливите. Точно обратното....оттук и следва всичко, което се случило през следващите 120г...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
баща ти като те нашамари след като си направил някоя беля/глупост не е ли против твоите интереси?
Що не си се отказал от баща си?
Коментар
-
Какво има да се спори-естествено,че всяка държава си гледа интересите. И въпреки, че МНОГОКРАТНО Русия е действала против българските интереси,има хора в България, които им се прекланят.Което не може да се каже за никоя друга държава.
Същевременно в наши дни какъвто и да е съюз с Русия няма да е от полза за България. А и няма как да водим политика спрямо Русия, различна от тази на ЕС.
Русия в краткосрочен и дългосрочен план е бита карта.Колкото по-малко общо с тях, толкова по-добре.
Що не си се отказал от баща си?Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Е, аз какво казвам? Коленопреклонно пред никого, търговия с всеки. Това, че ние се гъзим на всеки силен на деня, си е изцяло наш проблем. Апропо, в момента, за пръв път, откакто следя подобни класации, в България сме с най-ниските цени и на дизела, и на бензина
- 1 like
Коментар
-
Ами точно в търговията ни цакат руснаците. Има високи мита за българските стоки в Русия. Газът ни го продаваха на доста по-високи цени,отколкото Германия. Въпреки че подстроихме руски газопровод на територията на България .Руският нефт сорт "Урал"е много по-евтин от сорт"Брент",ама Лукойл ни продава петрол все едно е правен от сорт"Брент"и така нататък.
България винаги е прецакана в търговията с Русия .
А от тази война България има полза ,щото военните заводи работят на макс,даже пуснаха завод,затворен преди 30 години.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеНе знам зашо се мъчиш д аме убедиш, че Русия не ни е приятел - ми аз това отлично го знам. Както знам и че САЩ не ни е приятел, Франция, Англия, Германия и които там други лицемери се сетиш. Да напомням ли как нашата най-приятелска държава Германия ни го заби троен с декларацията за севернофиромския език и идентичност? А за френското предложение, което е изцяло хой за нас, ма добре че онези от Вардара са по-тъпи и от нашите, та не го осъзнават? А за това, че ни накараха да си нарежем ракетите, за да влезем в НАТО? А за закриването на 4 реактора на Козлодуй? А за Ф-16 на чертежи, които платихме предварително и т.н., и т.н. И не, не искам да ми постваш оркистанските простотии като контрапункт - както ти казах, и едните, и другите си гледат интереса и не им пука за нас.
Затова търговия, търговия, търговия и нищо даром. Пък какво си правят руснаци и украинци - не ми пука, ако могат, да се изтребят взаимно, ще е най-добре (то май и САЩ точно това искат)
България винаги е прецакана в търговията с Русия .
А от тази война България има полза ,щото военните заводи работят на макс,даже пуснаха завод,затворен преди 30 години.Last edited by mirodes; 21.07.2023, 16:05.
- 1 like
Коментар
-
Не знам зашо се мъчиш д аме убедиш, че Русия не ни е приятел - ми аз това отлично го знам. Както знам и че САЩ не ни е приятел, Франция, Англия, Германия и които там други лицемери се сетиш. Да напомням ли как нашата най-приятелска държава Германия ни го заби троен с декларацията за севернофиромския език и идентичност? А за френското предложение, което е изцяло хой за нас, ма добре че онези от Вардара са по-тъпи и от нашите, та не го осъзнават? А за това, че ни накараха да си нарежем ракетите, за да влезем в НАТО? А за закриването на 4 реактора на Козлодуй? А за Ф-16 на чертежи, които платихме предварително и т.н., и т.н. И не, не искам да ми постваш оркистанските простотии като контрапункт - както ти казах, и едните, и другите си гледат интереса и не им пука за нас.
Затова търговия, търговия, търговия и нищо даром. Пък какво си правят руснаци и украинци - не ми пука, ако могат, да се изтребят взаимно, ще е най-добре (то май и САЩ точно това искат)Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеТова, разбира се, не е съвсем вярно - и Русия, и САЩ, и нашата любимка Германия, а да не говорим за държави като Франция и Англия многократно са били против българските интереси, но си има хора, които им се кланят. И сам си стигнал до извода, че соросоидите и копейките са еднакво вредни.
Дали Русия е бита карта, също е доста спорен въпрос, само дето не върви ние, магарето, да си подлагаме задника там, дето се ритат атовете - да напомням ли за една салфетка и как именно сегашните ни мастъри ни хвърлиха директно под руския/съветския ботуш с едни 90%, без да им мигне окото? Що си мислиш, че сега ще е различно? Затова търговия и да се оправят, както казват продавачките по села и паланки - доверие всекиму, вересия никому.
Номче, да, всеки си гледа интереса и не разбирам защо се сърдим на този или онзи, че си гледа интереса (включително с трол бригади и в този форум), като ние не си гледаме нашия. А нашият интерес е основно един - силна, родолюбива и просперираща България, която да си увеличава населението - нито една друга страна няма да ни го даде даром, ако ние самите не си го извоюваме, тип Унгария или Полша. Но, както каза един приятел днес:
Гласуваш за ПП и ДБ, получаваш ББ и ДП - кво да правиш, дребна техническа грешка, така да се каже
На англичаните освен футбола не съм забелязал някой в България да им харесва нещо.
Ситуацията в момента няма нищо общо с 1944г,когато съветската армия е била на път към Берлин. Така че няма кой да ни хвърли към руската сфера на влияние .
А и България е доста обрана до този момент. Досега не бяхме изпратили и един български патрон в Украйна. Фактът,че някои купуват български оръжия и ги дават на Украйна ,не е проблем на България
Не спряхме транзита на руски газ по Балкански поток. Нито на руски нефт към Лукойл.И за благодарност Русия ни обяви за неприятелска държава и ни спря газът.
Пак враждебно действие от тяхна страна, което не е провокирано от България. А Турция, която прати дронове на Украйна се води приятелска държава на Русия.
А че Русия е бита карта е вън от съмнение. И бунта на Пригожин най-ясно го показва. Тепърва ще има вътрешни противоречия в Русия, възможно е и да има гражданска война.Last edited by mirodes; 21.07.2023, 15:20.
Коментар
-
Какво има да се спори-естествено,че всяка държава си гледа интересите. И въпреки, че МНОГОКРАТНО Русия е действала против българските интереси,има хора в България, които им се прекланят.Което не може да се каже за никоя друга държава.
Същевременно в наши дни какъвто и да е съюз с Русия няма да е от полза за България. А и няма как да водим политика спрямо Русия, различна от тази на ЕС.
Русия в краткосрочен и дългосрочен план е бита карта.Колкото по-малко общо с тях, толкова по-добре.
Дали Русия е бита карта, също е доста спорен въпрос, само дето не върви ние, магарето, да си подлагаме задника там, дето се ритат атовете - да напомням ли за една салфетка и как именно сегашните ни мастъри ни хвърлиха директно под руския/съветския ботуш с едни 90%, без да им мигне окото? Що си мислиш, че сега ще е различно? Затова търговия и да се оправят, както казват продавачките по села и паланки - доверие всекиму, вересия никому.
Номче, да, всеки си гледа интереса и не разбирам защо се сърдим на този или онзи, че си гледа интереса (включително с трол бригади и в този форум), като ние не си гледаме нашия. А нашият интерес е основно един - силна, родолюбива и просперираща България, която да си увеличава населението - нито една друга страна няма да ни го даде даром, ако ние самите не си го извоюваме, тип Унгария или Полша. Но, както каза един приятел днес:
Гласуваш за ПП и ДБ, получаваш ББ и ДП - кво да правиш, дребна техническа грешка, така да се кажеNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеБааа, ще се учим на история лиДОбре, имам 10 минути свободни - с две думи - никой не го еве за България, всеки си гледа интересите, а те понякога съвпадат с нашите:
1. Освободителна война за нас (в Румъния ѝ викат Война за националната независимост, а в Сърбия - Сръбско-Турска война), а за света - поредната Руско-Османска. Случва се въпреки, повтарям въпреки желанието на Цар Александър Две да НЕ воюва. Бисмарк го надхитря с идеята да разбие съюза му с франция и Англия. И успява
2. Берлински договор - на никого не му пука за нас, но е факт, че Русия спасява София от попадане в османски (и преди това с сръбски ръце), пак Русия заменя Варна за поречията на Места и Струма (добре ли е, зле ли е - всеки да си каже), и пак Русия много държи да де Пиротско на Сърбия. Англия е почти на 100% против всяко бг облагодетелстване, те се интересуват само от малякия, на която дават територии, нищо че самите маляки имат 0 принос в тази война
3. Сръбско-Българска война 1885 - подкладена от Австро-Унгария (която я и спира, когато българите стигат Ниш), Русия умишлено маха офицерите си от България, Англия за пръв и единствен път е на наша страна (за д анами руското влияние тук). Не е вярно, че имаме само капитани, има и майори
4. Илинденско-Преображенско въстание - най-голямата ни грешка и грях е, че не подкрепяме официално с война срещу османците нашите братя в Македония. Не ги подкрепяме, защото Русия (а и Австро-Унгария) ни забранява, тъй като си има драма в Далчения Изток с Япония и после ще яде хойта там
5. Балкански войни - ние сами сме си виновни с глупостта си - няма как да искаме всичко и от всички. Няма и такова нещо като официално признаване на Спорна и Безспорна зона от Сърбите, то е много готино формулирано, че биха били съгласни, но само с арбитража на Русия, а не предварително. Ние сами викаме сърбите при Одрин (да, великата ни победа е постиганата с 1/3 сърби на наша страна и цялата тежка артилерия там е изцяло сръбска), сами не ги подкрепяме за излаз на Адриатическо море в Албания, сами не сключваме договор с Маляките и гоним Венизелос, когато ни предлага всичко без Солун, сами се дъляме с мамалигите (аферата Братовану или там , акк беше за техния убит от нашите журналист в Букурещ) и т.н. Да, и Русия не си мърда пръста не само да спре мамалигите, даже им дава понтони, ми и манафите, когато превземат без бой всичко до харманли
та такива неща набързо - който иска, може да поспорим. Но с факти и научно, иначе става простотия
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеБааа, ще се учим на история лиДОбре, имам 10 минути свободни - с две думи - никой не го еве за България, всеки си гледа интересите, а те понякога съвпадат с нашите:
та такива неща набързо - който иска, може да поспорим. Но с факти и научно, иначе става простотия
Та целия рев днес е видиш ли що някой казал, че посолството и придворните му сателити не направили нищо преди 120 години. Провокативен въпрос, кво да правим, че шматките се вързаха.
Коментар
Коментар