Доктрината монро не беше ли че целия свят е техен
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика в България
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes
Точно така, малоумнико.В САЩ са приели доктрината "Монро"за ненамеса военно извън територията на САЩ,.И я спазват.Едва през ПСВ я променят.Защо е друт въпрос, който нямам намерение да коментирам.
От мен да мине, ще ти призная, че случайно позна, че точно с тая доктрина, САЩ смятат цялото западно полукълбо като нещо подобно на територия на САЩ, макар че е доста елементаризирано твърдение, че да го схванеш и ти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
Ама нали не били велика сила, пък имали доктрина Монро? И хоп след 15-тина години рязко стават участник в ПСВ.
Ние разбрахме кои са гадове и че не искали силна България. Ама аз не питам за тях, питам за другите, Кои от тях са искали силна България? И за правилното посолство ти пиша, че да се сетиш, щото каквото и да отговориш на теб все Русия ти е проблема. Хубо, разбрахме, големи гадове са.
Та чакам да чуя кои са готините? Нещо Англия, Франция, Германия, САЩ? Някъде да си ме видял да пиша за Русия за разлика от теб дет само на там те влече?
Чети и престани с тъпите въпроси .Ако президентът на САЩ Уилсън не се е бил застъпил за България през 1919г по време на Ньойският мирен договор изобщо нямаше да съществува България като държава.
И трябваше в центъра на София и Пловдив да има негови паметници ,а не паметниците на съветските окупатори Моча и Альоша.Last edited by mirodes; 21.07.2023, 22:46.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от бай Митьо Разгледай мнение
Абе няма правилно посолство, колко пъти да ти пиша.....на ти си караш по опорките.
УСА, същата година(1903) установява дипломатически отношения с България....колко да зависи решението ни от тях. Доктрината Монро....вЕрно ли си я чел.Точно обратното на намеса в работата на Европа е.
На Русия и трябва полоса по черноморието, не силна държава способна да защити територията си. До ден днешен там са и насочени усилията. Поинтересувай се как са мислели да си разделят българската земя с Австро-Унгария. Ще ти дам жокер...по ос С-Ю....
Ние разбрахме кои са гадове и че не искали силна България. Ама аз не питам за тях, питам за другите, Кои от тях са искали силна България? И за правилното посолство ти пиша, че да се сетиш, щото каквото и да отговориш на теб все Русия ти е проблема. Хубо, разбрахме, големи гадове са.
Та чакам да чуя кои са готините? Нещо Англия, Франция, Германия, САЩ? Някъде да си ме видял да пиша за Русия за разлика от теб дет само на там те влече?
Коментар
-
Е нали аз това питам, като са можели правилните посолства да ударят едно рамо, че другите посолства били против, що не го направиха? Значи на ни едно посолство не им е дремело, ама само едното е гадно.
Тъй, тъй Америка не била велика сила. Ама, сИриозно ли? Нещо да си чувал за доктрината Монро?
И гедай само какъв оксиморон си наредил. Значи Русия искала да се приближи до проливите обаче била против осовобождаване на Одринска Тракия. Кое от двете сега не е верно?
УСА, същата година(1903) установява дипломатически отношения с България....колко да зависи решението ни от тях. Доктрината Монро....вЕрно ли си я чел.Точно обратното на намеса в работата на Европа е.
На Русия и трябва полоса по черноморието, не силна държава способна да защити територията си. До ден днешен там са и насочени усилията. Поинтересувай се как са мислели да си разделят българската земя с Австро-Унгария. Ще ти дам жокер...по ос С-Ю....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Е, аз какво казвам? Коленопреклонно пред никого, търговия с всеки. Това, че ние се гъзим на всеки силен на деня, си е изцяло наш проблем. Апропо, в момента, за пръв път, откакто следя подобни класации, в България сме с най-ниските цени и на дизела, и на бензина
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Ами точно в търговията ни цакат руснаците. Има високи мита за българските стоки в Русия. Газът ни го продаваха на доста по-високи цени,отколкото на Германия. Въпреки че подстроихме руски газопровод на територията на България .Руският нефт сорт "Урал"е много по-евтин от сорт"Брент",ама Лукойл ни продава петрол все едно е правен от сорт"Брент"и така нататък.
България винаги е прецакана в търговията с Русия .
А от тази война България има полза ,щото военните заводи работят на макс,даже пуснаха завод,затворен преди 30 години.
Коментар
-
Точно.Русоробите издигат мита за Санстефанска България като водещ.А "забравят"стотиците руски актове във вреда на България.
Но договора от Сан Стефано е бил предварителен,а не окончателен и не е пораждал никакви последици.И това руснаците са го знаели много добре. На Берлинския конгрес по никакъв начин не защитават границите на България според този предварителен договор.
Берлинският конгрес (13 юни – 13 юли 1878) е европейски дипломатически форум, проведен в министерската сграда Радзвил в Берлин, след като Русия печели Руско-турската война (1877 – 1878). Целта му е разпределяне на териториите, които преди това са били част от Османската империя и организиране на държавите на Балканите. Представени са тогавашните Велики сили (Великобритания, Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия, Италия), четири балкански държави и Османската империя. Европейските дипломати целят намаляване на руското влияние на Балканите и преразглеждане на Санстефанския мирен договор, сключен три месеца по-рано, който е в противовес с подписаното между Русия и Австро-Унгария тайно Райхщадско споразумение. В заключение се подписва Берлинският договор, който предопределя подялбата на България и нейното разпокъсване. Други разглеждани въпроси са статутът на Цариград, проливите Босфор и Дарданели, Румъния, Сърбия, Черна гора; териториална подялба на османски владения и др.
Макар българите да нямат официални представители, Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия, обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки (адреси) от всички земи, които да бъдат внесени на Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Кузман Шапкарев, а в Пловдив от – Кусевич. Шапкарев предава адресите от Македония на велешкия търговец Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Тъй като руската политика, видно от тайното Райхщадско споразумение, не е предвиждала създаването на голяма славянска държава на Балканите, подписките не получават гласност, съответно нито един български представител не отива и не присъства на конгреса.[2]
Той утвърждава договореното от Русия преди и по време на войната с другите Велики сили, а именно – разпределяне на териториите, които преди това са били част от Османската империя. Българският народ не е имал никаква, дори и теоретична възможност да получи обединение в етническите си граници, а решенията на конгреса разпокъсват България на пет части.
Великите сили постигат почти всичките си цели – създаването на зависима от Високата порта и малка българска държава, анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предоставянето на бесарабските територии на Русия.[1]
Коментар
-
Първоначално изпратено от бай Митьо Разгледай мнение
Няма правилни посолства, нито правилна история, както си мислят облъчените. Това съм ти писал...две от великите сили тогава са били против, което реално е продължение на тяхната политика, изразена още с подписването на Райхщадското споразумение 27г по-рано. Америка още не е велика сила и още нищо кой знае колко не зависи от нея. Защо разбираш друго е тайна за мен.
Друго, силна България по никакъв начин не приближава Русия до проливите. Точно обратното....оттук и следва всичко, което се случило през следващите 120г...
Тъй, тъй Америка не била велика сила. Ама, сИриозно ли? Нещо да си чувал за доктрината Монро?
И гедай само какъв оксиморон си наредил. Значи Русия искала да се приближи до проливите обаче била против осовобождаване на Одринска Тракия. Кое от двете сега не е верно?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
баща ти като те нашамари след като си направил някоя беля/глупост не е ли против твоите интереси?
Що не си се отказал от баща си?
- 1 like
Коментар
-
Ми четем я историята и никъде не сме видели да пише нещо за правилните посолства да са направили в интерес на България и в частност Илинденско-Преображенското въстание. Ето и ти писа как онея дето искали да ни завземат и да ни првят губерния били против въстанието, нищо, че щяло да ни приближи до мечтаните от тях проливи. Ми тогава защо правилните посолства не са подкрепили въстанието, нали руските гадове са били против, значи правилните посолства са щели да направят сечено на общия ни враг. Не случайно писах и за ингилизите в поста си, ама пуста русофобия, друго не го интересува тоз дет ми отговорил, та не чете какво съм писал.
Друго, силна България по никакъв начин не приближава Русия до проливите. Точно обратното....оттук и следва всичко, което се случило през следващите 120г...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
баща ти като те нашамари след като си направил някоя беля/глупост не е ли против твоите интереси?
Що не си се отказал от баща си?
Коментар
-
Какво има да се спори-естествено,че всяка държава си гледа интересите. И въпреки, че МНОГОКРАТНО Русия е действала против българските интереси,има хора в България, които им се прекланят.Което не може да се каже за никоя друга държава.
Същевременно в наши дни какъвто и да е съюз с Русия няма да е от полза за България. А и няма как да водим политика спрямо Русия, различна от тази на ЕС.
Русия в краткосрочен и дългосрочен план е бита карта.Колкото по-малко общо с тях, толкова по-добре.
Що не си се отказал от баща си?Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
Коментар