Първоначално изпратено от MILOM
Разгледай мнение
Всички казано беше по-долу представляваше мнението на един уважаван експерт в областта на енергетиката. Аз просто го цитирах и го направих, доколкото също не харесвам по принцип ядрената енергетика, но като възрастен, зрял и отговорно мислещ консервативен човек, искам да намеря смислените и тежащи аргументи в тезата на опонента и да формирам отговорно становище.
Ти спориш с мен, назидателстваш и се опитваш да ми говориш менторски.
От всичко казано мога да разбера, че си чел разни неща, имаш разни аргументи в главата си, но основните ти мотиви са да разгромиш по какъв да е начин този, който си номинирал за политически враг.
Всичките ти възражение опират до едно пожелателно мислене за някакво евентуално, потенциално бъдещо състояние на технологиите и обществото. Това е типичен ляв волунтаризъм. Някога е имало опити да обръщат посоката, в която текат реките. Имало е дори опити да отглеждат цитруси в Сибир. Имало е и други диващини.
Консервативният човек не разсъждава така. Най-малкото е длъжен да разглежда множество сценарии, при което да с е дават дори някакви гранични стойности на променливите.
Както виждам, запознат си с понятието "базова мощност". Трябва да ги прегледаш изчерпателно и да видиш ясно перспективите им (всички изчерпателно изброени таки в България в момента) от гледна точка на проектен живот. Ще се изненадаш.
После задължително прегледай перспективите им от гледна точка на международно законодателство, включително екологично такова.
Задължително прегледай перспективите им от гледна точка на нашата страна, която безалтернативно остава в задния двор на Европа без шанс за догонване.
Ако си наистина изкушен прегледай едно друго понятие. Поддържане и балансиране на енергийната система. Тук само се покланям в израз на страхопочитание и респект към тази област на човешкото познание и не смея да изкажа никакви съждения защот ознам, че неизбежно ще стна смешен. Ти, обаче, видимо си навита глава и можеш да дерзаеш.
Когато назидателно ми говориш за нещата, които ЩЕЛИ да се случат след 10 - 20 години, опитай да направиш прости сметки при хипотезата, че примерно около половината от сегашните 4 м автомобила минат на ток и трябва да им се зареждат батериите избран от теб брой пъти в седмицата и това трябва да се върже в стройна технологична хипотеза на реалистичен микс, който се поддържа от адекватна базова мощност.
Направих кратка пауза в програмата си за вечерта и спирам, макар че дори от позицията на незнаещ мога да ти изтъкна още доста аргументи, които страстно желая да бъдат оборени, но до сега не съм намерил опонент, които да издължи дори на формалната ми логика на неспециалист.
Завършвам както и започнах. Ясно е, че не ме харесваш лично и държа това да остане така.
Както е ясно, че нашите лични отношения - нехаресването ни, нямат никакво отношение към отговорното, консервативно и реалистично отношение към живота.
Коментар