Първоначално изпратено от v_tin
Разгледай мнение
Има нещо, на което бих искал кратко да се спра. Многократно съм изказвал недоволство от някои европейски подредби и практики, но въпреки всичките си кусури, европейската ни принадлежност е и остава без смислена алтернатива. За съжаление нашата страна и народ няма условия и потенциал да излъчи без чужда намеса качествени, просветени и национално-отговорни, амбициозни патриотични елити, които биха осигурили обществена среда, на чиято основа нацията да се събере, сплоти и мотивира и да търси свой относително самостоятелен път към бъдещето.
Защо това е така, това е дълъг , сложен и много тъжен разговор. Няма да го водим.
Виждаш какво е положението - един асансьор, който ти влиза в хола и ... държавният мъж е готов да ритне всичко.
Връщам се на безалтернативната европейска принадлежност. Основният проблем е, че ЕС в този му вид е вече мъртъв, но поради важни причини не искат да ни го съобщят официално.
Тоест, бъдещата европейска принадлежност иманентно включва в себе си отговори на няколко съдбовни и стратегически въпроси. Директно спекулирам и заявявам, че въпросите ще бъдат поставени ребром в най-близко бъдеще. Времето изтича и няма възможности за пилеенето му. Ти споделяш, че Германия и Франция няма да ни питат (народа ни), ще се опитват да командорят грубо, пък ние ще се задълбочим в размисъл, по какъв алтернативен път да поемем.
Опасенията ми са, че реалистичен алтернативен път няма.
Опасявам се, че скоро и съвсем прямо и директно ще се постави въпроса за преформатирането на Европа. Не мога да знам, дали отново ще върнат на дневен ред темата с конституцията на Европа или отново ще се търси потенциално решение на договорна основа. Доколкото всичко това ще означава драстични обществени и социално-икономически промени, подозирам и провиждам референдуми, че да няма после хък-мък и бягане по тъча. Номинираните и пожелалите участие ще потънат в здравата прегръдка на доминаторите, а останалите ще поемат към здрача.
Коментар