IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от grisow
    Аз пък доброжелателно и коректно помагам да се открие не един път срещната форумна грешка, ба си!
    Начев я откри в себе си; Начев, вече нямаме право да критикуваме нищо, даже себе си.
    Просто взимам повод, пък и въпросът си е баш политически.
    Гледах тези дни някакво интервю по някоя от тв-тата и там се напомни за прословутата книга "1984", където дори на мисленето се гледаше като на някакъв квалифицируем, съставомерен акт.
    Излиза, че тук на този етап се занимаваме с писмовни нарушения (айде нека не са престъпления), но тревожното резвитие на нещата сочи за индикации, че смело се върви в посока на инкриминиране на мисловната престъпност, което неминуемо ще доведе със себе си и обособяване на специализирана полиция и прокуратура срещу тази модерни видове престъпност.

    Нали са модерни шпионите напоследък. Имало дори обвинение по чл. 105.


    Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

    (2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

    Доколкото става дума за чужда държава, без да се уточни кръга от държави, рекох си, че пак нещо не съм разбрал.

    Случайно погледнах предния чл. 104, където с изненада откривам, че има нещо като опит за дефиниране на понятието "шпионство":


    Чл. 104. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

    (2) Ако деецът доброволно разкрие пред органите на властта извършеното престъпление, наказва се при смекчаващи обстоятелства.

    (3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1989 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Информацията, представляваща държавна тайна, се определя със закон.


    Нещата станаха съвсем зле.
    Усетих някакво странно изкривяавне на пространството и сериозно се загледах в монитора, откъдето всеки миг можеше да се покаже една строга физиономия на човек в униформа и да изрече: Ти не мислиш правилно!

    Коментар


    • Ето тук става много интересно.


      След изборите в Израел: Бъдещето на Нетаняху под въпрос

      Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2019/09/18...-vypros.423255





      Нетаняху тържествено обеща, че ако и този път спечели изборите ще анексира от Йордания части от Западния бряг на р. Йордан. Е, там статутът е особен, отдавна. При условие на липса на мнозинство и необходимост от коалиция, винаги може да се оттъмне от обещанието си с напълно легално оправдание.

      Още нищо не се знае, но ако това се случи, тъкмо ще даде повод да се хапем, плюем и мразим още гарантирано дълго време.
      Потривате ли ръце?!
      Идат интересни времена

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
        Всъщност се оказва че официалното име на ортодоксалната църква е
        "Ортодоксална Католическа Църква" а за краткост се нарича "Източна Ортодоксална Църква".

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eastern_Orthodox_Church
        Не се завирай в теми, които далеч надвишават капацитета ти.
        Тази тематика е извън компетенциите на форума, като не изключвам и себе си.

        Умишлено ще избягвам обидни думи, но това не значи задължително, че не си ги мисля и не ги употребявам под определена специфична форма. Всъщност не разговарям с теб, а искам само да разсея лъжи и манипулации и простотия и да мотивирам тези, за които темата има стойност, да прочетат повече и да се заровят по-навътре.

        Понятието ортодоксална църква само символично обединява множество верски институции, които са самостоятелни.
        Няма една ортодоксална църква.
        Има много ортодоксални църкви, обединени от определено разбиране и тълкуване на християнската религия. Произходът им го знаем много добре, доколкото всеки е учил още в средното училище за приемане на християнството в България.
        Всяка от тях (църквите) е имала своя история и някои специфични характеристики, включително в наименованието. Това не променя тяхната характеристика и същност.
        Арменската църква например се нарича Апостолическа. И тя съществува от времето преди разделяне на Римската империя.
        В някакъв момент в Източната Римска Империя е вероятно да е съществувало "официално" наименование: "Източна ортодоксална католическа апостолическа църква".
        И какво от туй?!

        Православието не е изградено на принципа на вертикалната йерархическа подчиненост, както това се случва при Католическата църква. Наличието на т.н. Вселенска църква в Истанбул е въпрос на символи, традиция. Няма да обяснявам, ама там има един, който отговаря само за себе си. Е, добре де, може и да отговаря за ограничена група енориаши от един цариградски квартал.

        В някакъв определен момент в миналото, някаква конкретна църква, някакви хора може да са твърдели, може и да са прибавяли думата католическа.
        Моля, бъдете по-просветени и по-отворени. Преводът на думата католически ще изненада много хора - значи универсален. Кому принадлежи думата католически, всеки да си търси отговора сам. Който има време и интереси да чете история на Християнството, да чете за Църковните събори, за схизмата от 1054 г.
        Ортодоксалната църква в множеството и конкретни проявления е приела решенията на съборите до Никея, тя е действителният наследник на автентичното християнство и Апостолите. Съвременната "католическа " църква е едно исторически модерно явление. Приемането на обстоятелството, че думичката "католически" е едва ли не нещо като регистрирана търговска марка (прости ми Господи) е пълна заблуда.

        Задължително е да се размисли много отговорно, когато и доколкото употребяваме думи, които са свързани с религията:
        дали ползваме просто някаква фонетика,
        дали правим опит да преведем понятията от оригиналния им гръцки произход,
        дали ползваме някакви всекидневни думички, добили популярност,
        дали по инерция не употребяваме нещо, което в гражданския ни живот се доближава повече до търговската марка, а не до официално вписаното име на съответната институция.

        Който има интереси за официални имена на всяка отделна и независима Православна църква, отваря официалния и сайт и започва да чете.

        Българска Патриаршия: Българска Православна Църква
        Last edited by nachev; 18.09.2019, 10:42.

        Коментар


        • В дневника на граф Владимир Ламсдорф с дата 27 февруари 1891г. е записана беседа с други двама руски дипломати - Иван Зиновиев, директор на Азиатския департамент на МВнР на Русия и Александър Влангали.
          В хода на тази беседа са формулирани основните вечни принципи в руската имперска политика на Балканите и спрямо България, които се заключават в две точки:
          1. На Балканите трябва да има малки държавици, достатъчно слаби, за да се нуждаят от руско покровителство и не се се допуска създаване на голяма и независима държава.
          2. Руските интереси изискват СИЛНИ Сърбия и Гърция и доколкото е възможно СЛАБА България." - обобщава историкът.

          Той напомня също, че именно такава е била руската политика през 1891 г. при управлението на държавника Стефан Стамболов, признат в Европа като ''българския Бисмарк''. Такава е била тя и до Балканските войни (1912-1913), когато България с икономическите си успехи и силна армия дава заявка да бъде истински балкански лидер вместо разпадащата се Османска империя.

          "И понеже българските военни победи в Балканската война (1912-1913) са голяма стъпка за създаване на независима от Русия и обединена България същата тази Велика сила се заема да не допусне тази ''опасност''. Защото Целокупна България е геополитически кошмар за Русия.
          За да запази интересите си на Балканите и особено в района на Проливите и Цариград Руската империя организира погрома на България с участието на всички балкански страни през 1913 г. Такава е била руската политика до и по време на Първата световна война, когато от 1915г. до 1918г. България води истинска Отечествена война срещу руската агресия по суша в Добруджа и Македония и в Черно море.
          Такава е била и след болшевишката революция от 1917 г., съветската политика. Такава е и до днес." - пише Янко Гочев в профила си във Фейсбук.

          "Когато българите се съпротивляват на руската имперска политика и нейните принципи, следват своя самостоятелен курс, различен от руския те са обявени от същата тази ''Освободителка'' за ''предатели'', допълва той.

          По думите му, руски ''принос'' за откъсването на жива плът от българския народ е и идеята за създаване на нови нации на Балканите - типичен пример е отделянето на ''македонска'' нация.

          "За руските управници български ''патриот'' е само този българин, който работи срещу България и слугува на Русия. Ако е неин агент още по-добре. Ще бъде ''голям патриот''. Тези фалшиви ''патриоти'' храненици на Азиатския департамент на МВнР на Русия българският народ е нарекъл още през XIX век ''рубладжии'', ''черни души'' и ''предатели''..." - допълва историкът.
          Socialism -- You Make It, They Take It.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

            Никой не ти е виновен че си мързелив и живееш на майка си от пенцията
            Тц, жена му го 'рани...Той готви наденица с боб...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

              Ми нормално да сме най-бедната страна в Европа.
              Нали това е целта на местните рубладжии.

              Никой не ти е виновен че си мързелив и живееш на майка си от пенцията

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                Заплатата е относителна работа..... по-интересно е какво можеш да платиш с нея?
                За тази цел, си има ППС.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
                  Кто самый бедный ещё вопрос

                  средняя зарплата


                  Болгария 510.92 € 34'871.56 руб.
                  Румыния 590.77 € 40'321.12 руб.
                  Литва 748.94 € 51'116.32 руб.
                  Латвия 896.00 € 61'153.70 руб.
                  Венгрия 960.00 € 65'521.82 руб.
                  Польша 1'066.67 € 72'802.03 руб.
                  Хорватия1'261.02 € 86'066.80 руб.
                  Чехия 1'121.17 € 76'521.84 руб.
                  Словакия1'176.47 € 80'296.35 руб.
                  Эстония1'200.00 € 81'902.28 руб.
                  И наконец САМАЯ БОГАТАЯ-РОССИЯ- 35369 рублей
                  Болгария в Европе 9 по их меркам) и самая бедная. Но равная России. И так бывает.
                  Заплатата е относителна работа..... по-интересно е какво можеш да платиш с нея?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                    Ми нормално да сме най-бедната страна в Европа.
                    Нали това е целта на местните рубладжии.

                    Ако герберите са такива, вероятно, си прав. Ама не са сами в тази си проява. Чудя се на другите обаче, как си вярват че, държейки българина беден, той все ще гласува за тях, „щото са цоциалисти”.
                    Last edited by Pyramid; 18.09.2019, 07:19.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
                      Кто самый бедный ещё вопрос

                      средняя зарплата


                      Болгария 510.92 € 34'871.56 руб.
                      Румыния 590.77 € 40'321.12 руб.
                      Литва 748.94 € 51'116.32 руб.
                      Латвия 896.00 € 61'153.70 руб.
                      Венгрия 960.00 € 65'521.82 руб.
                      Польша 1'066.67 € 72'802.03 руб.
                      Хорватия1'261.02 € 86'066.80 руб.
                      Чехия 1'121.17 € 76'521.84 руб.
                      Словакия1'176.47 € 80'296.35 руб.
                      Эстония1'200.00 € 81'902.28 руб.
                      И наконец САМАЯ БОГАТАЯ-РОССИЯ- 35369 рублей
                      Болгария в Европе 9 по их меркам) и самая бедная. Но равная России. И так бывает.
                      Ми нормално да сме най-бедната страна в Европа.
                      Нали това е целта на местните рубладжии.

                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Кто самый бедный ещё вопрос

                        средняя зарплата


                        Болгария 510.92 € 34'871.56 руб.
                        Румыния 590.77 € 40'321.12 руб.
                        Литва 748.94 € 51'116.32 руб.
                        Латвия 896.00 € 61'153.70 руб.
                        Венгрия 960.00 € 65'521.82 руб.
                        Польша 1'066.67 € 72'802.03 руб.
                        Хорватия1'261.02 € 86'066.80 руб.
                        Чехия 1'121.17 € 76'521.84 руб.
                        Словакия1'176.47 € 80'296.35 руб.
                        Эстония1'200.00 € 81'902.28 руб.
                        И наконец САМАЯ БОГАТАЯ-РОССИЯ- 35369 рублей
                        Болгария в Европе 9 по их меркам) и самая бедная. Но равная России. И так бывает.

                        Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                        Коментар


                        • Всъщност се оказва че официалното име на ортодоксалната църква е
                          "Ортодоксална Католическа Църква" а за краткост се нарича "Източна Ортодоксална Църква".

                          https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eastern_Orthodox_Church

                          ​​​​За православие никъде не намирам да се говори. Вероятно термина се е появил в болните глави от блатата на север - нали трябва да са различни.
                          А понеже за нашата червена фауна мисленето е противопоказно, то и самите те се смятат за православни.

                          Интересно е да се прочете значението на думата ортодокс.
                          Накратко

                          The word orthos literally means “straight,” and those familiar with geometry will recognize it in the word orthogonal, which refers to something lying at a right angle. Those who know something about dentistry will think of orthodontics, which concerns itself with straight teeth, while the orthopedist wants to make sure your skeleton is straight (literally, orthopedics means “straight children”). It should come as no surprise that Greek uses orthos metaphorically also to refer to something that is true...

                          И също

                          The other side of the word orthodoxy is what may intrigue us more, however, and it is the doxa which gives orthodoxia its double meaning, for doxa can mean both “opinion” and “glory.” Often, in thinking of orthodoxy, it is this first meaning that occurs to the world—an “orthodoxy” is a hard and fast, unmovable set of teachings or opinions. And this meaning should occur to us, as well, that Orthodoxy is very much about the straight, true teachings of the Church, teachings that cannot be changed. The orthodoxy of the Orthodox Church is therefore precisely a deposit of faith, a theology that will never be altered, because it is the truth. It is the straight teaching, the true opinion...

                          Не накратко за на който му е интересно
                          http://ww1.antiochian.org/content/wh...orthodoxy-mean

                          Всъщност никъде не се споменава за православна църква. Споменава се за Ортодоксална Католическа Църква, което е официалното название.

                          Извода е че понятието "православна" има същия произход като значението на думата "фашизъм" в съзнанието на някои източни и североизточни народи, а произходът им е от едно място, а и горе-долу по едно и също време.

                          Last edited by Имхотеп; 18.09.2019, 05:45.
                          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
                            Хвърлих едно око и се учудих, че ортодокс и православие, има лумпени, за, които не са равнозначни....в хиляди офиц. документи са идентични,,, ееее радвам се, че някои са напуснали Родината оттдавна...и Николета Лозанова, ще я изпратим с удоволствие...
                            Покажете Лорде документа, за да сложим край на този спор.

                            Last edited by Имхотеп; 18.09.2019, 01:56.
                            Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                              [ATTACH3490[/ATTACH]
                              Четете,четете....


                              https://ru.wikisource.org/wiki/%D0%9..._%E2%84%96_122

                              Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
                                НАРОДНЫЙ КОМИССАРИАТ ГОСУДАРСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ СССР



                                ДИРЕКТИВА

                                от 28 сентября 1944 года № 122

                                Совершенно секретно

                                "УТВЕРЖДАЮ"

                                НАРКОМ ГОСБЕЗОПАСНОСТИ СОЮЗА ССР

                                Комиссар Госбезопасности 1 ранга

                                В. МЕРКУЛОВ



                                НАРКОМАМ ГОСБЕЗОПАСНОСТИ СОЮЗНЫХ и АВТОНОМНЫХ

                                РЕСПУБЛИК

                                НАЧАЛЬНИКАМ УНКГБ КРАЕВ И ОБЛАСТЕЙ.

                                Во второй половине января месяца 1945 года в Москве состоится поместный собор (съезд) русской православной церкви для избрания "патриарха Московского и всея Руси".

                                Поместный собор будет состоять из выборных делегатов от духовенства и мирян.

                                Избирательных собраний в церковных приходах, благочиниях и епархиях проводиться не будет, а делегаты от духовенства и мирян будут определены в епархиях по усмотрению правящего епископа (епархиального архиерея) из числа лиц, рекомендуемых духовенством епархии и положительно зарекомендовавших себя на священнической или церковной работе.

                                На поместном соборе будут участвовать от епархий, имеющих архиереев: архиерей, один священник и один мирянин; от епархий, не имеющих архиерея только один священник.

                                Для предварительного обсуждения вопросов, связанных с проведением поместного собора в период с 14 по 20 ноября с.г. в г. Москве будет проведено предсоборное совещание (архиерейский собор).

                                В связи с изложением НКГБ СССР предлагает:

                                1. Приступить к подбору кандидатов для участия на соборе из числа духовенства и мирян, наметив с этой целью лиц, имеющих религиозный авторитет среди духовенства и верующих и в то же время проверенных на агентурной или патриотической работе.

                                Важно обеспечить, чтобы в числе намеченных кандидатов преобладали агентыНКГБ, способные провести на соборе нужную нам линию;

                                2. На всех намеченных кандидатов (за исключением епископов) представить к 1 декабря с.г. справки, в которых, наряду с изложением краткой биографии, деловых качеств и политической характеристики, указать насколько данная кандидатура авторитетна в церковных кругах.

                                Порядок продвижения кандидатур, намеченных Вами для участия на соборе, будет сообщен Вам после ноябрьского совещания епископов. Для получения дополнительных указаний, вступать в переговоры с агентурой о кандидатурах, намечаемых для участия на соборе и вообще о поместном соборе не следует.

                                3. Обязать агентов из числа епископов, участников предсоборного ноябрьского совещания, по прибытии в Москву, связаться с работниками 5 Отдела 2 Управления НКГБ СССР по телефонам:

                                К-4-24-00, спросить Алексея Ивановича, или К-4-59-07, спросить Александра Ивановича. О выезде их заблаговременно телеграфировать.



                                НАЧАЛЬНИК 2 УПРАВЛЕНИЯ НКГБ СССР
                                Комиссар Государств. Безопасности 3 ранга
                                ФЕДОТОВ.

                                НАЧАЛЬНИК 5 ОТДЕЛА 2 УПРАВЛЕНИЯ
                                Комиссар Государств. Безопасности
                                КАРПОВ.


                                Click image for larger version

Name:	70908883_10215667583948230_1247076048252698624_n.jpg
Views:	1
Size:	28.6 КБ
ID:	3503490

                                Коментар

                                Working...
                                X