If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Абе Барби като изявен познавач да вземеш да ни обясниш ако се срещнат тези два свята какво ще стане: Не спори с простак глупак .. Ще те свали на неговото ниво
v_tin, Меркел е лесна, техните автомобили не бяха много по различни от произвежданите в СССР едно време а сега ги правят като самолети..обаче сега електромобилите ще ги правят американците.
Някое видео от срещата путин-меркел и разговорите за немския пациент няма ли да пуснете. Меркел щяла да има 15000 евро пенсия, ако спаднат всички удръжки едва ли ще вземе повече от 5-6000 и затова искала да доработва в газпром- да развива дружбата между народите
Хванаха те, че си перманентен лъжец с иранската снимка.
Така и ще си останете объркани и промити.....
Ходи на козяк да ти дадат някаква свястна опорка че с тази издишаш.
Простото отрицание без доводи е типично за щатните сороспии но не лови декиш.
Напъни се малко повече да си заработиш 30-те сребърника.
п.п.
Пък фактите са неоспорими. След втората световна война Афганистан до 1991 е в орбитата на СССР / Русия и там общо взето се е живеело що-годе нормално! След като се намесват САЩ чрез спонсориране на талибаните , Афганистан става кочината която познаваме днес .........
Казвам фактите които ти е трудно да бъдат осмислени от полиран мозък:
Днес ни се втълпява, че изтеглянето на САЩ от Афганистан е било катастрофа и как Европа ще бъде залята с бежанци и скрити сред тях талибани, плашат ни. Сякаш хората забравиха, че от прогресивна развиваща се страна, Афганистан се превърна в най-бедната и жалка такава и че по-голямата част от "сирийските бежанци" бяха всъщност афганистанци, дори когато САЩ бяха там. Хората забравиха, че талибаните не са само местни хора, а вкарани и обучени терористи от С.Арабия, от Египет, Алжир, Пакистан и прочие, досущ както са сегашните "сирийски бунтовници".
Сякаш всички забравиха, че преди нахлуването на САЩ в Афганистан продукцията на опиум беше почти 0%, а след тяхната инвазия 90% от хероина днес произхожда оттам (https://twitter.com/Lowkey0.../status/1425777096807395336...). Центърът на производството му е афганистанската провинция Хелманд, а само Великобритания имат там над 140 бази с над 10 000 войника.
Хората забравиха, че Афганистан имаше прогресивно и светско правителство и жените бяха свободни (снимката, колкото и да не вярвате, е от този период), преди САЩ да почне да финансира и въоръжава т.нар. муджахидини, за да се бият срещу Съветите, "враговете на демокрацията". А днес същите плашат света с тях, вече преоблечени като талибани.
Днес ни се втълпява, че изтеглянето на САЩ от Афганистан е било катастрофа и как Европа ще бъде залята с бежанци и скрити сред тях талибани, плашат ни. Сякаш хората забравиха, че от прогресивна развиваща се страна, Афганистан се превърна в най-бедната и жалка такава и че по-голямата част от "сирийските бежанци" бяха всъщност афганистанци, дори когато САЩ са там. Хората забравиха, че талибаните не са само местни хора, а вкарани и обучени терористи от С.Арабия, от Египет, Алжир, Пакистан и прочие, досущ както са сегашните "сирийски бунтовници".
Затова мили безмозъчни борци срещу лошите ватенки с всички клишета, дето размятате, когато някой вземе да критикува или се запита за това безумие, както и за използването на радикалния ислям като удобна карта, вземете и вие си задайте въпроси. А не да си избивате комплекси, щото програмирането реване и търсене на скрити ватенки, чекисти и путинисти по цял ден в интернета няма ви направи по-успешни, по-големи капиталисти, или камо ли по-добри хора.
Щото вижте и Либия. От страната с най-високи стандарти в Африка до страна с пазари за роби. Вижте Йемен. Сирия, Ирак. Даже вижте каква демокрация имат в С.Арабия, техен съюзник. Вижте ислямизацията на Европа. Не го виждате, нали. Още се борите по сигнал срещу невидимото зло.
САЩ няма да напуснат Афганистан. Талибаните са там от тяхно име.
Хванаха те, че си перманентен лъжец с иранската снимка.
Така и ще си останете объркани и промити.....
След 2006-2007-ма вече бях на мнение, че мисията в Афганистан е causa perduta. Афганистан никога не е бил под контрола на НАТО, американци или когото и да е. Даже Александър Македонски е казал: ”В тази страна дръжте пътищата, другото не ни интересува.” В началото на миротворците гледат като освободители, но след 5 години вече са нашественици. Президентът е кукла на конци, щяха да го обесят. Не бих се изненадал на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9 в Ню Йорк .
Българите изпълняваха задачите си в Кабул и Кандахар съвестно и без страх. Италианците искаха в конвоите им да има кола с БГ-флаг, за да не ги нападат. Това казва за Фрог д-р Бисер Пукалски, с 9 мисии в Афганистан през годините.
- Г-н д-р Пукалски, колко мисии имате в Афганистан? Вярвахте ли преди двадесетина години в благополучния край на тази мисия?
- Имам 9 мисии в Афганистан, като никога не съм бил два пъти на едно и също място. Изключение - Херат, но и там болниците бяха испанска,а след това испано-американска. В началото ми бе интересно, можеше свободно да се излиза, да се движи човек (говоря за 2005-та година). Но постепенно, с първите кабулски атентати, тези правила се промениха, рестрикциите се засилиха. И тогава някъде се промъкна съмнението в мен. Още повече, когато говорех с търговците на пазара или с хора, които лекувах и по домовете, и в болницата. След 2006-2007-ма вече бях на мнение,че това е causa perduta.
- От 20 години се води война в Афганистан. За 20 дни всичко отиде на вятъра - бойният труд на миротворците, трилионите долари. Как си го обяснявате?
- Не си го обяснявам.Не е и нужно. Афганистан никога не е бил под контрола на НАТО, американци или когото и да е. Главни центрове, някои пътища - да, но иначе не бе възможно. По стандартите на НАТО, доколкото си спомням, въоръжените сили трябва да са поне 2 процента от популацията на страната, където са, за да могат да я държат под контрол. При 42 млн население на Афганистан само сметни колко трябваше да са..и колко бяха. Трилиони долари..окрадени от Карзай и приближени нему. Отделно е ясно,че поне в САЩ влизат марините, а после държавата плаща на частни армии да бранят интересите и. Или поне така си мисля. Афганската армия бе подготвена донякъде и не съвсем.Но най-важното - там семейството е много важно. И ако те заплашат,че ще го избият (а както казах-числеността на войските е недостатъчна дори за защита) няма никакво значение колко добре си въоръжен, или кой ти е командир.
Само независими,чуждестранни въоръжени сили могат да направят нещо. Даже Александър Македонски е казал: В тази страна дръжте пътищата,другото не ни интересува. И изобщо това е държава без сериозни централно управление. Всичко се държи от селата и местните старейшини или духовни водачи. Даже навремето талибанските въоръжени сили (не знам сега как е) са били организирани в лакшари - независими военни отряди от някакво селище. И заради това Ахмад Шах Масуд сравнително лесно ги е изтласкал. И има нещо друго, важно. Когато бях в Ирак (вероятно и за Афганистан важи същото) един от тамошните преводачи ми каза: Сега на вас гледат като на освободители. Но ако стоите повече от 5 години тук, независимо какво правите - ставате нашественици и всички щe се обърнат срещу вас. Отделно многото хора, с които съм говорил, помнеха с добро руснаците (поне в Кабул) - блокове,ток,светофари.
Така,че бързият срив е очакван, но не чак с такава скорост, поне според мен.
- Трябваше ли да остане в Кабул президентът Ашраф Гани, доктор по антропология от Колумбийския университет в Ню Йорк, преподавал е в Бъркли и "Джон Хопкинс"?
- Не! Празидентът е кукла на конци. И като оставим настрана колко е откраднато - ще го обесят като проводник на чуждо влияние. Оставането му е точно толкова смислено, колкото на Бабрак Кармал.
- Талибаните обещават, че ще спазват споразуменията от САЩ в Доха? Но първите дни в Кабул показват, че вече има ранени и обезглавени. Май няма такива личности като Шах Масуд.
- Талибаните обещавали. Оксиморон! Те са мюсулмани. ( Талибан е студент по богословие,и повечето са били обучавани от саудити. По времето на първото настъпление почти всички бяха уахабити). Да очакваш такъв да спази обещание към християнин - вярвай в Дядо Коледа с по-голям успех.
Шах Масуд не е талибан.Той е муджахидин, полеви командир - нещо доста по-различно (също като Достум,който е узбек и се скри сега там. Или Равани). Та Шах Масуд, на когото е издигнат паметник в Кабул, е съветски възпитаник. И си удържа на думата Панджирския лъв, когато подписва с Громов споразумението за изтеглянето на съветските войски. По-късно започва контранастъпление именно със съветска помощ срещу талибаните. И аха аха да влезе в Кабул, но Осама Бин Ладен, по молба на Молла Омар, организира атентата с двамата марокански псевдожурналисти и го убива. Така че талибан и муджахидин са съвсем различи понятия.
- Според вас само заради атентатите на 11 септември и Бин Ладен ли започна кръстоносният поход на американците в Афганистан?
- Още когато Буш печели изборите и Дик Чейни му става съветник Гор Видал пише в една своя статия (2000 година), че до година и половина ще има война, защото е нужна на Чейни и сие. 11.09 е само повод. Не забравяйте, че през пролетта на 2001 година аржентински фирми спечелиха конкурса за петролопровод през Афганистан. Април-май САЩ фалираха Аржентина. И изобщо всичко е навързано. Не твърдя, че съм прав. Но не бих се изненадал и на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9. А Бин Ладен - обясних защо Молла Омар му дава убежище. Но преди това самото семейство на Бин си е имало доста добри търговски отношения със САЩ.
- Има ли разлика между подготовката на талибаните да управляват тогава и сега?
- Подготовка да управляват - не знам.Тук не мога да преценя. Ако това, което ти пуснах е вярно, вероятно този Брадъра, молла Барадар, сегашният нов лидер на Афганистан, е подготвен от американците за "наш кучи син".
- Д-р Пукалски, вашето мнение за българското участие в омиротворяването на Афганистан?
- За българите там мога да кажа само прекрасни неща - поне за повечето. Но те просто изпълняваха задачи - съвестно и без страх. Отделно самите афганистани ни уважаваха и често италианци, да речем, искаха в конвоите им да има кола с Бг флаг, за да не ги нападат. За цялото ни присъствие там няма атентат срещу българи. Срещу съвместни сили - има много . И аз съм бил подлаган на атаки, но когато съм бил заедно с немци или французи.
Коментар