IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Коментар


    • „Блумбърг“: Германия и ЕС са изправени пред безпрецедентна криза

      • Автор: 19min.bg
      • 03 Юли 2022
      • 32
      • 0
      В ударна статия авторитетната американска информационна бизнес агенция Блумбърг, която е близка до управляващите във Вашингтон демократи, чертае безрадостно бъдеще за икономиката на Германия и на целия ЕС. Напомняме, че тази страна е най-големият търговски партньор на България. Тезата на авторите е, че половин век успешният немски индустриален модел се крепи на евтините руски суровини, което вече е минало, както призова на срещата на Г-7 самият канцлер Шолц, който беше неин домакин. Той уточни, че никой не знае какво точно ще се случи дори в непосредствено бъдеще.

      „Експертите на канцлера Олаф Шолц миналата седмица разработваха сценарии и нито един не доведе до достатъчно добро решение за набавяне на резерви, за да мине тази зима”, пише Блумбърг.



      „Това е отрезвяващ момент”, коментира Клаус Мюлер, глава на немския регулатор, известен като BNetzA, в интервю за Deutschlandfunk radio.

      „Рисковете отиват отвъд рецесия и зима със замръзнали домове и затворени фабрики. От десетилетия Германия просперираше на гърба на евтиния газ. Отговорът на нарастващите нужди на немската икономика беше нов газопровод. Тази ера сега приключи. И компаниите – от BASF SE до Volkswagen AG се изправят пред новата реалност.

      Има бързи решения като съживяване на замърсяващите предприятия и включване на други горива в индустриалния процес, но преходът към въозбновяеми източници на приемливи цени ще отнеме години.



      Производителите на метали, хартия, даже храна ще бъдат принудени да съкратят или да затворят мощностите си в Германия, оставйки трайна вреда върху икономическия пейзаж на страната.

      “Компаниите ще преместят производствата там, където има газопровод с добра цена на суровината и това не е в Германия”, казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. “Не можеш да коригираш грешките на 20-годишна политика за 2-3 години.”

      Последните данни сочат, че ще отнеме 115 дни, за да бъде достигната целта, поставена от Германия за 90% заситеност на газовите хранилища към ноември. Това обаче ще бъде възможно при запазване на нивата на подаване на газ, които има в момента.

      Германия, която все още разчита на Русия за повече от една-трета от газа, вдигна кода за опасност до втора най-висока „аларма” в четвъртък за възможност количествата подаван газ да намалеят или да спрат.

      Моментът на истината идва идния месец, когато Северен поток влиза в планов ремонт. Германия се опасява, че той никога няма да тръгне да работи отново.

      “Трябва да излъжа, ако ви кажа, че не ме е страх от това,” заяви икономическият министър Роберт Хабек същия ден в интервю за обществената тв ZDF.

      Вицеканцлерът на Германия направи паралел между спирането на газа и ролята на Леман Брадърс за световната финансова криза: има риск от широк по обхват колапс.

      Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да има трудности да изпълни договорите с местните власти и с производителите, ако Москва продължи или увеличи „газовите ограничения”.

      Кризата вече се разпростря далеч отвъд Германия, като засегнатите членове на ЕС са 12, а други 10 изпратиха ранни предупреждения за газовата си сигурност. Европейските проблеми удрят и бедните страни извън Стария континент, които се борят да получат други газови доставки в съревнование с плащащите повече членове на ЕС.

      Сценариите на BNetzA, която менажира газовото разпространение в Германия, вземат под внимание серия аварийни мерки, включително плаващи LNG-терминали, които би трябвало да бъдат на линия тази зима, освен правителствена програма за 15 милиарда евро за купуване на газ от свободния пазар.

      Баварският производител Wiegand Glas показва трудностите пред задоволяването на немското газово търсене. 11-те стъкларни на фирмата работят 24-часово всеки ден повече от десетилетие. Мощностите изискват осигуряване на поне 75% от нормалната за тях консумация, за да не спрат. “Въпросът е как ще се справим с цената на енергията, защото прескъп газ не е опция,” казва генералният директор Оливер Виганд. Ако високоспециализираните предприятия като неговите се „счупят”, възстановяването на производството им впоследствие ще отнеме поне десетилетие, твърди той.

      Икономистите се опитват да тушират опасенията за рисковете, но и това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че 75% от инфлацията през последната година се дължи на цените на енергията.

      Немските икономически институти предупредиха през април, че спешното прекъсване на вноса на нефт и газ от Русия ще струва 220 млрд.евро за 2 години на немската икономика, припомня Щефан Коотс от Kiel Institute for the World Economy, който е един от авторите на прогнозата.

      Bundesbank смята, че немската икономикаще изгуби 3% от БВП и през 2023 г., ако руските енергийни доставки бъдат спрени. Снадът ще бъде съразмерен с ударите от глобалната криза преди години и с К19.

      Поръчките за производителите в Германия вече падат през последните 3 месеца, цените се вдигат, а потребителското доверие е на историческо дъно. Институтът Ifo измерва и рязък спад на очакванията за бизнеса им, които си правят фирмите.

      BASF, най-големият производител в европейската химическа промишленост, намалява продукцията си, заради нарастващите енергийни цени и особено на газа, който е основна суровина за него. BMW AG, най-големият луксозен автопроизводител в света, се опитва да премие от газ на електричество в своите собствени електроцентрали.

      “Можем да преминем от газ и нефт на друго, но ще бъде 5 пъти по-неефектвино”, заявява Хаген Фунднер, шеф на немското подразделение на швейцарския производител на лекарства Roche Holding AG. “Това не може да бъде трайно решение”, заключава той.”

      Германия подготвя потребителите и бизнеса за трудни времена напред. Ръководителят на BNetzA Mюлер предупреждава домакинствата, че може да има удвояване или утрояване на сметките им за газ и се обърна към хората с апел да пестят пари и енергия”, пише Блумбърг.


      Източник: 19 минути


      Коментар



      • Сдружението на Баварския бизнес (vbw) с прогноза как би се отразило евентуално спиране на руския газ от 01.07.2022 върху индустриите в Германия само за втората половина на 2022. Стойности в милиарди евро. Това, което не се вижда на графиката са потенциалните фалити и увеличение на безработицата, както и колатералните щети от поредно "счупване" на вериги за доставки.


        Коментар




        • DNES.BG
          ЕС въвежда входна такса | Dnes.bg
          Нова програма | Dnes.bg

          Коментар


          • Click image for larger version

Name:	Pierre-Trudeau-Castro.jpg
Views:	3
Size:	6.0 КБ
ID:	3939832



            Минава за политика, така че... Сетих се нещо за Джъстин Трюдо... Та искам да споделя една снимка на бащата на Джъстин, заедно с Трюдо-старши, който е на посещение


            пп как качвате нормални снимки на този сериозен, професионален, долнопробен сайт... По четири начина пробвах. https://www.macleans.ca/wp-content/u...eau-Castro.jpg
            Attached Files
            Last edited by cyclop; 27.06.2022, 21:30.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

              Да живееш в къща или в палатка на улицата сигурно е твоят избор. Не знам защо но съм сигурен че клониш към къщата
              Има хора, които избират свободата, на другите им харесва в кафеза. Аз съм от първите, а ти от кои си?

              Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

              Хахахаха, ти се гавриш направо. На твърда заплата ли си или на брой постове? Егати свободата, дето по Европата две години не можеш да влезеш в магазин, ако не се съгласиш да те направят игленик. Свободата да огродят входовете на парковете с червени ленти, свободата да ти забравят да отидеш в планината ва излет. Баш в Беларус показаха какво е свобода.
              Шегаджия, нямам толкова време, ходя на работа. А ти висиш по форумите да се превъзнасяш по Русия по цял ден......кой е трола?

              Коментар


              • Френските компании и потребители трябва незабавно да ограничат потреблението на енергия

                Барби какво става при вас, имам една стая мога да те приема под наем за зимата

                Коментар


                • Първоначално изпратено от бай Митьо Разгледай мнение

                  Пропуснал си най-важната нужда......свободата сам да избираш. Историята ни учи, без нея другите не струват нищо. В любимите ти държави, Русия и Беларус, липсва напълно.
                  Да живееш в къща или в палатка на улицата сигурно е твоят избор. Не знам защо но съм сигурен че клониш към къщата

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                    Глупости е, че бедността е релативизъм. Беден е човек, който има проблем да задоволи базисните си нужди - подслон, сигурност, изхранване, здраве...

                    Неща, които за над 80% от българите са проблем. Западът също беше елиминирал бедността чрез социалната държава, ама дойде неолиберализъм, дойде зеленизъм, дойде русофобия... все неща, дето те карат да избираш коеяот базисните нужди да жертваш.

                    Парадоксална е ситуацията в САЩ. Идеологически имаме яко соц и преразпределение, което обаче произвежда бездомни.
                    Какви 80% Ви гонят ? Къде е това ? В Столипиново ?
                    Здравеопазването в Беларус е зле, стандарта е нисък, сигурността е приемлива (но къде не е ?), за жилишата не знам, не е ставало дума, но предполагам подобно на софийското жителство едно време имат минско жителство , регистрациии и т.н. така че лесно да контролират кой къде живее и оттам и цените. Така , че не очаквам да има жилишен проблем , оше повече , че около 3 милиона беларуси са избягали от страната. В реалността Беларус е една бедна тоталитарна държава и хората се изнасят от нея.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                      Хахахаха, ти се гавриш направо. На твърда заплата ли си или на брой постове? Егати свободата, дето по Европата две години не можеш да влезеш в магазин, ако не се съгласиш да те направят игленик. Свободата да огродят входовете на парковете с червени ленти, свободата да ти забравят да отидеш в планината ва излет. Баш в Беларус показаха какво е свобода.
                      БАШ. Май някои са забравили че Лукашенко ходеше на мач с 40-50к и ВСИЧКИ МУ ПЛЯСКАХА. И нас ни караха да пляскаме от балконите. Че и кукли дето шляпаха имаше. Ама все пак НИЕ БЯХМЕ 2-3-та по свобода страна в европа (може би и Швеция бяха пред нас) и то ВЪПРЕКИ подлогите наричащи се управляващи
                      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от бай Митьо Разгледай мнение

                        Пропуснал си най-важната нужда......свободата сам да избираш. Историята ни учи, без нея другите не струват нищо. В любимите ти държави, Русия и Беларус, липсва напълно.
                        Хахахаха, ти се гавриш направо. На твърда заплата ли си или на брой постове? Егати свободата, дето по Европата две години не можеш да влезеш в магазин, ако не се съгласиш да те направят игленик. Свободата да огродят входовете на парковете с червени ленти, свободата да ти забравят да отидеш в планината ва излет. Баш в Беларус показаха какво е свобода.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                          Глупости е, че бедността е релативизъм. Беден е човек, който има проблем да задоволи базисните си нужди - подслон, сигурност, изхранване, здраве...

                          Неща, които за над 80% от българите са проблем. Западът също беше елиминирал бедността чрез социалната държава, ама дойде неолиберализъм, дойде зеленизъм, дойде русофобия... все неща, дето те карат да избираш коеяот базисните нужди да жертваш.

                          Парадоксална е ситуацията в САЩ. Идеологически имаме яко соц и преразпределение, което обаче произвежда бездомни.
                          Пропуснал си най-важната нужда......свободата сам да избираш. Историята ни учи, без нея другите не струват нищо. В любимите ти държави, Русия и Беларус, липсва напълно.

                          Коментар


                          • Глупости е, че бедността е релативизъм. Беден е човек, който има проблем да задоволи базисните си нужди - подслон, сигурност, изхранване, здраве...

                            Неща, които за над 80% от българите са проблем. Западът също беше елиминирал бедността чрез социалната държава, ама дойде неолиберализъм, дойде зеленизъм, дойде русофобия... все неща, дето те карат да избираш коеяот базисните нужди да жертваш.

                            Парадоксална е ситуацията в САЩ. Идеологически имаме яко соц и преразпределение, което обаче произвежда бездомни.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                              Факт е, че баш "демокрациите" с големите БВП-та не могат да решат едни такива уж елементарни въпроси.
                              Да няма бедни, безработни, бездомни, просещи, маргинали, наркомани.......
                              В Беларус с ниското им БВП и кирливите ризи дето тука им ги изкарвате, такива проблеми почти нямат.
                              Различни ценностни системи, различни резултати.
                              Спирам полемиката за БВП-тата.
                              ....

                              Предците ни са ни оставили хубавата поговорка "Който не работи, не трябва да яде".
                              В Буларус с по-твърди и дори крути мерки спазват тази мъдрост.
                              В "демокрациите" има по 2-3 поколения търтеи на социал.
                              Докога така?
                              Докато търтеите станат повече от пчелите?
                              И как са решени тези проблеми в Беларус ? Бедни няма защото да си беден е релативно понятие и ако всички са бедни няма бедни, Безработни няма защото който не успее да си намери работа му намират работа, нещо като съвременен трудов лагер с преспиване в къщи. Просяци няма зашото явно са безработни а проблема с безработицата вече е решен. Не знам как се решава въпроса с маргиналите и наркоманите, но съм сигурен , че няма да ти хареса ако ти се случи на теб.

                              Северна Корея сигурно би била следващия ти избор за най-добро място за живот..

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
                                ......Пич, не знам кой ти плаща, но не си губи времето......
                                Лукашенко ми плаща по 100К гущера на месец вече цели 7 години. Бая захлебих
                                Соросоидните грангаджии ги тресе луда завист
                                Чудят се как да сменят стиснатия си работодател Сорос с щедрия Лукашенко.
                                ....
                                Факт е, че баш "демокрациите" с големите БВП-та не могат да решат едни такива уж елементарни въпроси.
                                Да няма бедни, безработни, бездомни, просещи, маргинали, наркомани.......
                                В Беларус с ниското им БВП и кирливите ризи дето тука им ги изкарвате, такива проблеми почти нямат.
                                Различни ценностни системи, различни резултати.
                                Спирам полемиката за БВП-тата.
                                ....
                                ...Имах колега от Беларус, Какви истории е разправял ... Безработицата е много добре решена,.....
                                Предците ни са ни оставили хубавата поговорка "Който не работи, не трябва да яде".
                                В Буларус с по-твърди и дори крути мерки спазват тази мъдрост.
                                В "демокрациите" има по 2-3 поколения търтеи на социал.
                                Докога така?
                                Докато търтеите станат повече от пчелите?
                                Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

                                Коментар

                                Working...
                                X