IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Ми в България кой ти пречи?На мен никой не ми е попречил да стана инженер никой не попречи и на децата ми.Никой не ми пречи и да работя дори напротив бизнесът реве че няма инженери
    Бате Пешо,ти сам беше споменал ,че на инженерите и сега им се подиграват със заплати от хиляда лева месечно...А нали си спомняш,каво чудо беше деветдесетте години да си инженер?!Братовчедка ми завърши Техническия ,горе-долу,когато и ти си завършил.Мъжът и също...Провинция,малко дете,мизерни заплати,безперспективност и мизерен живот....Не всички имаха щастието да се уредят да работят,като теб в ЦЕНТРАЛАТА,нали там работиш или нещо греша?!?Пък и те са от ценнтрална България,както и да е.....И така, до 97г,когато щастието им се усмихна и спечелиха зелена карта....Към днешна дата-заплатата на братовчедка ми е около 120 000$ годишно,мъжът и също си работи като инженер,май беше с по-малка заплата...Питай Фараона/Факушка/ ,как се живее с тоя доход в Америка....А,като сме си говорили с братовчедката ми е споменавала,че може да бачка и за двойно по-висока заплата,но ще има по-малко време за семейството си ,(работното и време сега е от 9-17 от понеделник до петък),а нея това не я устройва...Направила е разумния "компромис"....Сега,не ме рабирай погрешно....Ако аз трябва да избирам,то бих избрал пред стотици хиляди $ в Америка,това,което ти правиш-селската къща,градината,някоя и друга нивичка,ама това вече е въпрос на светоусещанe....,а защо все още не съм го направил, е съвсем друга бира...Е,братовчедката,когато тръгваха за Америка,май нямаха кой знае какъв избор...Трябваше да го направят...

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
      Пак стария спор без решение.....и в соца или капитализъма .

Да , сега които може изкарва повече пари от тогава , за това няма съмнение.
      Само че и много се губи от живота в гонене на финансовия успех. В онова лошото време не помня на майка ми и баща ми да им се е налагало да бачкат повече от осем часа или да работят в събота и неделя. Отпускът беше свещена дума и никои по никакъв повод не ги е притеснявал служебно през него.

Хубаво сега се изкарват повече пари , ама качеството на живота е по лошо от по-онова време ......факт , сега всичко е само бачкане нон стоп ....
      Само дето соца фалира по подобие на Венецуела в момента. Е те нещо такова беше между 1989 и 1997 год в България.

Този факт не знам защо всички някак си го пропускате.

Първо соца не можеше да осигури ток, та имаше режим. После почна дефицита на стоки, накрая толкоз закъсаха нещата че трябваше да се въведе купонна система. В България тогава видяха, че купонната система няма да проработи, задържа се някъде 9 месеца до 1 година. После пуснаха цените. Та цените на хранителните стоки скочиха едно 4-5 пъти - съответно стандарта на живот падна, ама иначе било добре при социализма. Добре беше докато имаше за ядене и пиене, после като трябваше да се плаща сметката не беше толкоз добре.

После наште кауни си помислиха, айде пуснахме цените, построихме капитализма - всичко е наред. Да ама икономиката беше 95% държавна. Съответно никой не купуваше стоките, щото СИВ се беше разпаднал вече, съответно пазара (потребители) искаха качествени и хубави стоки. Почна се едно вземане на кредити от предприятията от банките, дето не можеха да се върнат. Също правителството на Виденов печаташе кинти да плаща заплатите на хората в държавните предприятия (които бяха 95% от икономиката тогава). Съответно стана хиперинфлация и чак тогава почнаха същинските реформи.

Венецуела още се гърчат на хиперинфлация, дефицит на стоки и купонна система не знам имат ли нямат ли там.

Те така социализЪма си умре при нас за едно 7-8 години.

Коментар

• Сельото днес напраи пачка.
        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Ми аз не съм чувал за американски компютри и не познавам някой дет си е купил американски компютър или телефон.Вдичко е сделано от комунисти в Китаи.След няколко години дори децата на Запада ше ги правят китайците а гейовете ше присъстват на раждането
          хахах...тук направо изби рибата
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

НЯМА безплатни или "евтини" неща. Още ли не си го схванал? Няма и да го схванеш никога.
            "Евтиното" ти парно или газ или "торове" са платени с НИЩОЖНО платения труд на работещите роби на режима, не им позволяващ да си продадат дори труда навън.
            Не само нищожно платен, но и опериращ при постоянен дефицит на почти всичко НАЙ-НЕОБХОДИМО, така, че да не можеш да си купиш НИЩО дори със стинките, които байтошовците ти подхвърляха робе!
            Бе тия робите си направиха къщи апартаменти купиха си коли ходеха на почивки санаториуми.А са децата и внуците ги продават щот нема кво да ручат понеже заплатите са високи

Коментар

А то и сега можем да направим потреблението на газ не 6, а 16 млрд м3.
              Просто ще го горим/изливаме в морето или някъде другаде, щом като потреблението на газ е някакъв показател за просперитет на населението.
              Преди просто го изливахме във всякакви "кремиковчичета", работещи на загуба/ за лудо дето му вика народа, ей така да отчитаме нулева безработица и да няма "лентяи" дето да се замислят как да бутат властта.
              Явно показател за просперитета е десетгодишен опел четвърта ръка с превъртян 0т 500000 на 140000км от чесните западняци

Коментар

+++
                Ето това е едно (от малкото) неща, за които уважават батепешо, въпреки, че не мога да бъда сигурен, дали той само го прокламира, като лайфстайл или наистина живее там.
                Но разни келеши, дето пишат (или поне се правят) от Германия, да ми обясняват за предимствата на живота по соцтатово време пред сегашния (дори и в посткомунокочината България) си е чиста наглост и лицемерие, присъщо на наследствените "социалисти"- номенклатурчици
                Ми наистина живея и ми е добре.Прескачам и до Плевен и до София.Тия дни се оправих с доматиту пипера краставиците и кат побачкам малко отида на черешата та се надумкам после в ягодите.Вече десетина дена маам само череши и ягоди.А има още две череши да зреят една бяла и една хрущяла.После малините прасковите след тях гроздето.Един кардинал през август към 20 направо страшен....Па вие си хвалете комунистическите айфони и панелки.Как пък един демократ не върна гадната комунистическа панелка и гадния комунистически айфон.Нали сте велики шо не ги прайте у Америка?То и атомния ви каруцоносач не можа да тръгне.Перчихте се на Кимчо а са с подвити опашки...

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Бате Пешо,на запад може да бъдеш или да станеш чистач,строител,готвач,управител,служител- на ниско,средно и високо ниво в голяма,малка или средна фирма или банка....Можеш да бъдеш или да станеш инженер,полицай,пожарникар и т.н.,и т.н.,и т.н.....Всичко зависи само от теб,от личните ти качества,желание,воля,упоритост,последователност.. ...Никой няма да ти попречи да бъдеш,или да станеш...Даже ,околните ще те подкрепят,най-малкото - морално....Примери от моето близко и по-далечно обкръжение мога да ти дам ,колкото искаш,но не мисля,че е чак толкова важно.....
                  Ми в България кой ти пречи?На мен никой не ми е попречил да стана инженер никой не попречи и на децата ми.Никой не ми пречи и да работя дори напротив бизнесът реве че няма инженери

Коментар

Да да повервах ти....Даже на българите собственици на гумени ръкавици кофа и метла плащат двойно.Гастерски мачти и фантазии
                    Бате Пешо,на запад може да бъдеш или да станеш чистач,строител,готвач,управител,служител- на ниско,средно и високо ниво в голяма,малка или средна фирма или банка....Можеш да бъдеш или да станеш инженер,полицай,пожарникар и т.н.,и т.н.,и т.н.....Всичко зависи само от теб,от личните ти качества,желание,воля,упоритост,последователност.. ...Никой няма да ти попречи да бъдеш,или да станеш...Даже ,околните ще те подкрепят,най-малкото - морално....Примери от моето близко и по-далечно обкръжение мога да ти дам ,колкото искаш,но не мисля,че е чак толкова важно.....

Коментар

Прав е ватето, и сега има на пазара марката "Правец", ама нещо не върви много не знам що така....непатриотично е някак!
                      Ми аз не съм чувал за американски компютри и не познавам някой дет си е купил американски компютър или телефон.Вдичко е сделано от комунисти в Китаи.След няколко години дори децата на Запада ше ги правят китайците а гейовете ше присъстват на раждането

Коментар

• Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение
                        Мога, да си купя нов опел за под 22 заплати и определено за под 9 години чакане.

С колко заплати ще си купите 9 години чакане???
                        Ха ха ха опел било кола.Немска каруца немец и кола стига разсмивай ората

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Аз не искам да ходя на село и не рева срещу гадните капиталисти и гадните корпорации.

Ама вие дето ревете срещу капитализма и корпорациите ползвайки Фейсбук и Айфони - не мога да ви разбера, що не ги спрете тези гадни корпоративни капиталистически измислици.
                          Айфоните са сделани от комунисти в Китай.И не само айфоните.Всичко правят и им дреме за корпорациите.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                            Отделно преди за кола се чакаше 10 години.

Правиш вноска и чакаш реда ти да дойде. По някое време идва и си купуваш кола. На излизане от автомотото веднага ти предлагат двойна цена да ти я купят.
                            Няма да лъжеш.Чакаше за Лада седмици трабани фиати москвичи шкоди ма гъзарите искаха лади.

Коментар

• Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение

В нормалният свят колата струва между 6-10 заплати. В момента моята нова кола която купих на 25 000 на фактура ми е доста под 10 заплати като стойност. Смятай дали при комунизма е било по-добре
                              Понамалете опиатите алкохола и тютюна.Обикновения човек никъде по света не кара нова кола.Нови коли карат фирмите и богатите.Бачкерите си купуват четири пет годишни коли за толкова заплати.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                                За тия работи се говори конкретно.
                                Във Франция чистата минимална заплата е 1000 евро, средната: 2500, на току що завършил висшист: 3000, на добър инженер: 6000 евро.
                                Смятайте сега
                                Тия заплати са преувеличени.Лъжеш кат дръта циганка.Са кажи кви кредити имат французите кви са наемите данъците осигуровките

Коментар

Working...
                                X