IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
    Очевидно на някои не им стига мизерната заплата и социалните помощи,
    затова денонощно се трудят за няколко копейки
    Ааааааа сигурно говориш за импотента, той пише по нощите и говори че бил в говедарско, моята заплата ми стига да си купя 3 апартамента и една къща. Къщата осигурих, сега започвам да чакаля за една лодка- 8-10 метра и съм готов за пенсия

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
      ... американци ...
      Очевидно на някои не им стига мизерната заплата и социалните помощи,
      затова денонощно се трудят за няколко копейки

      Коментар


      • Над 7% от пълнолетните американци се определят като ЛГБТ

        Ако само 2,6% от бейби бумърите (родени през 1946-1964 г.) се определят като лесбийки, гейове, би- или транссексуални, при поколението Z (родени през 1997-2010 г.) този дял е над 20%.



        Делът на пълнолетните американци, идентифициращи се като ЛГБТ, е достигнал 7,1% в САЩ, като този процент се е удвоил от 2012 г. досега и показва поколенческа промяна, според изследване на социологическия институт “Галъп”, който публикува данните си на 17 февруари.



        От 12 хил. американци, анкетирани по телефона през 2021 г., 86,3% са заявили, че са хетеросексуални, 7,1% са се определили като ЛГБТ (лесбийка, гей, бисексуален, транссексуален), а 6,6% не са отговорили. Това проучване бе проведено за първи път през 2012 г., като делът на хората, определящи се като ЛГБТ, тогава е бил 3,5 на сто. Оттогава той е нараствал постоянно.

        Коментар


        • Китай открывает дорогу российской пшенице

          Суббота, 5 февраля 2022 г.


          Китай открывает дорогу российской пшенице

          Россия и Китай подписали двусторонние соглашения, которые расширяют перечень и объём поставляемого из России в Китай зерна, в том числе пшеницы и ячменя.

          Теперь эти зерновые культуры могут ввозиться в КНР со всей территории Российской Федерации. До этого в перечне поставщиков было всего семь российских субъектов (Алтайский и Красноярский края, Челябинская, Омская, Новосибирская, Амурская и Курганская области) и в него не входили ведущие зернопроизводящие регионы страны.

          Кроме того, принят Протокол между Федеральной службой по ветеринарному и фитосанитарному надзору и Главным таможенным управлением Китайской Народной Республики о санитарных и фитосанитарных требованиях к люцерне, экспортируемой из Российской Федерации в Китайскую Народную Республику. Документ разрешает поставки этой культуры из России в Китай.


          Рынок Китая для российской пшеницы был открыт в 2015 году. Сначала поставки были разрешены четырем регионам — Алтайскому и Красноярскому краям, Новосибирской и Омской областям. В 2017 году к ним добавились Челябинская и Амурская области, в 2019 году — Курганская область. Из этих же регионов разрешены и поставки ячменя.

          Переговоры по расширению поставок российского зерна в Китай велись все последние годы.

          Китай по итогам 2020 года вошел в десятку крупнейших импортеров российского зерна, закупив 1,9 млн тонн. Ёмкость китайского рынка импортного зерна оценивается в 8-9 млн тонн.

          Коментар


          • https://www.facebook.com/10002861149...57580385968834

            https://www.facebook.com/10002861149...15917996174530

            Франция- кютек и газ по вироза на елисейските полета да му дойде акъла в главата

            https://www.facebook.com/10002861149...90902907751786

            А тук вече вироза е малко поумрял- опитват първа помощ- но файда юок

            https://www.facebook.com/10002861149...73047441022565

            На вироза му е счупено крачето, най вероятно полицията малко го е побила, е ще трябва да си платят гяволлъка, ама това после. Въпросът е че вироза е набит

            Коментар


            • Президентът на САЩ Джо Байдън назначи за заместник-помощник секретар по отработеното гориво и отпадъците в Службата за ядрена енергия в Министерството на енергетиката Сам Бринтън. Макар и да има завършени две магистърски степени по инженерни системи и ядрени науки и инженерство в Масачузетския технологичен институт, Бринтън е известен основно като ЛГБТ+ активист, драг куин и травестит.
              „Тенеси стар“ пише, че в свободното си време Бринтън обича да е „водач на кученца“ - гей сленг за мъж, който си е опитомил друг мъж и се отнася към него като към кученце - с любов и обич. В интервю за вестник „Метро уикли“ Бринтън разказва как точно се случва това: „Обучавам малките кученца на дисциплина, като раздавам награди или наказания въз основа на тяхното добро или лошо поведение.” От интервюто става ясно, че въпросните „кученца“ са всъщност възрастни мъже. Бринтън продължава: „Имам обаче проблеми, когато преминаваме от играта с кученца към правене на секс. Не, не искам да ми хленчат по същия начин и когато правим секс, защото не искам да смесвам двете неща."
              Негово алтер его е Сестра Рей Ди O'Актив. Самата Сестра Рей Ди O'Актив постоянно публикува видеа, в които нарича Антъни Фаучи „светец“ и „татко Фаучи“. Бринтън пък е цитиран да казва: „Харесва ми да си представям как татко Фаучи ни гледа от високо и всеки ден пее песни на младите хора в живота си.“ Малко известен факт е, припомня „Тенеси стар“, че като директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ през 1984 г. Фаучи обяви, по начина, по който го прави сега за модерното китайско заболяване и за генетичните експериментални субстанции, че СПИН се предава не просто при сексуален, а и при ежедневен най-обикновен контакт със заразени. Тогава това предизвика ужас в целия свят, доколкото бе изговорено от най-отговорно лице.
              В една от своите многобройни публикации Сам Бринтън разказва как, докато се разхождал по рокля и на високи токчета из „Дисниленд“, съзрял малко момченце, което искало, а не знаело как, да изрази вътрешната си същност на принцеса. Бринтън веднага му се притекъл на помощ и му показал. След това момченцето радостно обявило на майка си: „Ние можем да изразим своята същност на принцеси именно тук“.
              Какво още има в биографията на новия ядрен зам.-шеф в САЩ. Той е член на антихристиянското тайнство на драг кралиците „Сестрите на вечното снизхождение“, създадено, за да преборва християнските догми, и в частност да се подиграва с монахините по манастирите. Неговите членове приемат имена като „Сестра Порно“, „Сестра Ерекция“, „Сестра Копнеж по празното желание“ или „Сестра Риск от Сикстинската капела".
              Друго страстно занимание на Бринтън, според „Тенеси стар“ е сексът с животни. „Едно от най-трудните неща е, когато хората питат: „Чакай, ти правиш ли секс с животни?“ Те вярват, че това е злоупотреба, че се възползвам от някой, който може да няма съзнанието на човек. Другото погрешно схващане е, че имам едва ли не някаква ужасна детска травма, която ме е подтикнала да обичам секса с животни."
              Освен всичко Бринтън чете и лекции в различни университети. Например в Университета в Омаха, Небраска той е чел лекции по „Физика на Кинк“, което в материалознанието е отклонението на дислокационния ефект по неговата равнина на плъзгане. А във версията на Бринтън е представлявало той да е в рокля, стоящ над трима коленичили мъже с кожени кучешки маски на главите в стил бондаж.
              ---------------------------------------------
              Байдън привлича ЛГБТ активист и драг кралица на високо ниво в Службата по ядрена енергетика, „Тенеси стар“, 12 февруари 2022 г.: https://tennesseestar.com/…/biden-taps-lgbtq-activist-drag…/.

              Автор: Божидар Божков, фейсбук




              Коментар


              • Коментар


                • Руснак подаде жалба срещу липсата на бели хора в рекламите на Nike



                  Москвчанин подаде молба до Следствения комитет на Русия с искане да провери американската компания Nike за расова дискриминация. Това съобщи самият жалбоподател Евгений Смирнов пред РИА Новости.



                  В заявлението си мъжът посочва, че на уебсайта на Nike почти всички представени модели са от негроидната и монголоидната раса. Според Смирнов обаче по-голямата част от руските граждани са от европеидната раса.



                  Мъжът, по собствените му думи, се опитал да реши този проблем със службата за поддръжка на клиентите на компанията, включително да предложи „безплатна помощ при избора на модели за премахване на расовия дисбаланс“, но получил отказ. Също така не му обяснили на какви принципи се избират моделите за руския сайт.



                  Според жалбоподателя подобна политика на компанията е „налагане на западни ценности и стереотипи, които са чужди на европейската култура като цяло и на славянската култура в частност“.



                  „Нежеланието да се премахне расовият дисбаланс и да се изслуша мнението на представител на расата, която представлява мнозинството от населението на страната, е пряк факт на дискриминация и неуважение към населението на страната“, казва Смирнов. Жалбата му се основава на чл. 136 от Наказателния кодекс за "Нарушение на равенството на правата и свободите на човека и гражданина" и е приета от Следствения комитет на 10 февруари.



                  РИА Новости изпрати запитване до европейската пресслужба на Nike, която се занимава с връзките с обществеността, включително в Русия, но след повече от два дни отговор все още няма. Към момента агенцията също няма коментар от Следствения комитет.

                  Коментар


                  • Анализ: Кога САЩ ще подпалят Донбас?

                    Точно същият сценарий беше обявен през октомври. След това отново през декември

                    Вашингтон, САЩ 14 Февр. 2022, 16:13 4071 прочита 3 коментара Автор: БЛИЦ

                    Белият дом продължава да отлага датата на руската „инвазия“ в Украйна. Сега е виновно затоплянето - чакаме пътищата леко да замръзнат.

                    Точно същият сценарий беше обявен през октомври. След това отново през декември. Пътищата замръзнаха и се стопиха, снегът падна и спря, но руските танкове не помръднаха.

                    Но нека погледнем ситуацията от другата страна. Кога е изгодно за американците да изпратят подчинената им украинска армия към Донбас? Защо не го направиха досега, какво им пречи? Изобщо, кога Америка ще организира провокация и ще има истинско нахлуване в родните руски земи?

                    От около септември, успоредно с медийния шум за руската „инвазия“ в Украйна, в Съединените щати се води страстен дебат относно необходимостта от повишаване на основния лихвен процент на Федералния резерв.

                    Най-малката информация за този темп е в състояние да срине световните индекси, така че дискусията е гореща, но тиха, само приглушени стенания понякога се надават изпод килима. Световната общност не ги чува, защото постоянно я баламосват с Украйна и Русия.

                    От една страна, още през лятото стана ясно, че е време за повишаване на лихвата на Федералния резерв. Икономиката на САЩ се задавя от трилионите, отпечатани по време на пандемията, инфлацията достига четиридесетгодишни връхни точки.

                    „Най-големият спекулативен балон на всички времена на всички места“ – такаоще през юни брилянтният инвеститор Майкъл Бъри, който предсказа финансовия крах от 2007 г., характеризира ситуацията на фондовия пазар в САЩ.

                    В такава ситуация обикновено се включва "прахосмукачката" на Федералния резерв. Той изчиства "излишъка" на парите, спихва балоните, като цяло по някакъв начин балансира американската икономика.

                    От друга страна, никой никога не е вдигал залозите в такива екстремни условия. И две години не са минали от предишния срив на фондовия пазар, когато индексът “Дау Джоунс” се срина толкова епично, колкото през незабравимата 1987 година.

                    Американските пазари реагират нервно дори на обещанията на Федералния резерв за повишаване на лихвите. “Мета” (бившият “Фейсбук”) на Зукърбърг падна с 25 процента преди седмица и все още не се е възстановил. И за другите "високотехнологични" компании всичко е много несигурно.

                    Като цяло, основната опасност от повишаването на лихвата е, че акциите ще се сринат и „най-големите спекулативни балони“ няма да се издуват контролирано, а просто ще се спукат. Но според ръководството на легендарната банка “Голдман Сакс”, Федералният резерв ще повиши лихвата тази година цели пет пъти.

                    Тема за размисъл: През 2005-2006 г. шефът на Федералния резерв Бен Бернанке повишава лихвите седемнадесет пъти подред, за да се бори с инфлацията. В резултат на това се увеличиха ипотечните плащания. В един момент американците вече не можеха да се справят с тях.

                    Ипотечният балон се спука. Започна финансовата криза от 2007-2008 г., която в САЩ открито се сравнява с Голямата депресия. Американците фалираха, пропиха се се, самоубиха се. Но тогава “Голдман Сакс” получи много пари от Федералния резерв. Тук неизбежно възниква въпросът: „Къде започва Федералният резерв и къде свършва “Голдман Сакс”?“

                    В тази връзка възниква „вторият сложен“ въпрос: „А как ще реагират американците на борсовите вълнения днес?“ През пролетта на 2020 г. те масово купуваха акции и след това за една нощ спестяванията им ще изчезнат.

                    Пенсионните фондове също не могат да се справят с това. Гигантски балон се разрасна и на пазара на недвижими имоти. В страната има много "зомби-фирми", които оцеляват само чрез постоянно рефинансиране. Ако не могат да получат следващия заем, ще има поредица от фалити в цялата страна. И какво? Ще се примири ли населението на страната с нов обир в полза на банките, ще щурмува ли пак Капитолия?

                    По всичко личи, че американските елити нямат отговор на тези въпроси. От тук и цялата история, проточила се месеци, с основния лихвен процент. Съобщенията за увеличението му започнаха през септември. След това тази идея постоянно се навиваше и пренасяше. Вероятно е било необходимо да се даде време за подготовка.. Същият Майкъл Бъри вече е успял да продаде почти цялото си портфолио.

                    Забележка за инвеститорите - на първо място той изхвърли акциите на “Тесла”, “Гугъл” и “Фейсбук”. Около два процента от портфолиото на Бъри остават, днес те са инвестирани в отбранителната индустрия и производството на лекарства. Тоест, ясно е какви перспективи вижда: война и медицина.

                    Как всичко това е свързано с Донбас? Точно както предишният срив на фондовия пазар беше свързан с пандемията на коронавирус. На 9 март 2020 г., Черен понеделник, американските олигарси сринаха пазарите.

                    Северноамериканските и европейските акции се понижиха рязко. Бизнесът фалира, хората фалираха, настъпи масова безработица. Това беше резултат от съгласувана игра на шепа банкери - както всъщност през 2007-2008 г. и по време на всички тези финансови кризи. Бенефициентите на срива обаче - сред тях бяха собственици на банки и ИТ корпорации - обясниха случилото се с пандемията.

                    Проблемът е, че тогава тя все още не се беше разпалила. Да, хората мече започнаха да се разболяват – и то сериозно. Но нямаше блокиране, само Китай затвори границите. На 12 март се случи Черният четвъртък, когато всичкорухна. И буквално на следващия ден собственикът на “Амазон” и един от основните бенефициенти от срива Джеф Безос се обърна към Тръмп във “Вашингтон Пост”: „Г-н президент, затворете ни у дома!“

                    Не може да се каже на населението на САЩ: “Момчета, бръкнахме малко в джобовете ви, никога няма да имате пенсии и собствени къщи, няма да можете да изпращате децата си в университети, но не обръщайте внимание, седнете тихо заключени и не се разболявайте”.

                    Измамата на века се приписва на коронавируса. Болестите и страданията на милиони хора се превърнаха в параван, зад който се завъртяха трилиони.

                    На шестнадесети март ще се проведе следващото заседание на Федералния резерв. Може би именно върху него ще се увеличи основният лихвен процент. И ако това доведе до срив на пазарите, същите Безос и Гейтс, в тандем с господата от банките, ще обяснят на целия свят, че сривът е настъпил заради руската „инвазия“ в Украйна.

                    Трябва да кажа, че медийната артилерийска подготовка в тази посока вече е в ход. „Руската инвазия ще ужаси пазарите“, пише Си-Ен-Ен. „Нашествието на Русия в Украйна ще бъде шок за финансовите пазари“, развива темата Си-Ен-Би-Си.

                    На този фон една мащабна провокация на украинците на територията на Донбас някъде през началото на март би изглеждала логична. Подготвили са се. И химическите оръжия бяха докарани в индустриален мащаб. И войските на линията на съприкосновение бяха увеличени. И противотанкови ракети доставиха.

                    По това време трябва особено внимателно да наблюдавате ръцете на американските и британски партньори. За тях би било изключително изгодно да организират кървава провокация в Донбас, а след това да приемат всеки опит на Русия да спаси народа като „нашествие“. В този случай ще бъде възможно да се срине пазара. Само бизнес, нищо лично.

                    Най-тъжното е, че през това време в съседната територия наистина израснаха хора, които бяха убедени, че е добре и правилно да се бият с „москалите“. Днес те тренират с дървени калашници да стрелят по руснаци. В същото време получават заповеди на чист руски език - можете да му се възхищавате в репортажа на Си-Ен-Ен. Пълен абсурд, пред който и Кафка бледнее.

                    Тези хора отказват да разберат очевидното: след като се опитаха да се продадат на Вашингтон, не получиха нищо в замяна. Няма пари - вместо тях се изпращат противотанкови ракети. Социалните програми и медицината се сринаха под строгия контрол на американски куратори.

                    Всички стотинки, които идваха от чужбина, се озоваваха в джобовете на мошениците, които ги управляваха. Спомняте ли си как Арсений Яценюк вдигна парти по случай първия си милиард? Е, момчето постигна успех. След това, както обикновено, той избяга: или в Съединените щати, или на остров Вануату. Чудя се дали Зеленски има паспорт на Вануату?

                    Преди това украинците просто даваха на този колониален „елит“ всичко, което придобиха. Но те вече нямат нищо друго. И сега се опитват да ги принудят да дадат живота си. Те бяха наети като статисти, за да могат американските банкери да въртят своите хитри гешефти, а местните им мениджъри да продължат да получават комисионни. Но в това адско представление ще се пролее абсолютно истинска кръв.

                    Осъзнаването на всичко това ги боли, разбира се. По-лесно е да повярват в произхода си от шумерите и в „агресията на Русия“. Тогава през последните години има поне някакъв смисъл. Честно казано ми е жал за тези хора.

                    Но нито за миг няма да съжаляваме мошениците, който ги управляват. Дребни крадци, които техните западни господари никога няма да допуснат до там, където наистина сериозни хора си правят бизнеса. Псевдополитици, които са готови да предадат и държавата, и народа срещу определена сума и апартамент в Маями.

                    Вижте, докато Владимир Зеленски изработва бъдещите си бонуси и се готви за война с Русия, гривната достигна нов срив, а украинската икономика (това е оксиморон, честно казано, като "горещ сняг", но хайде) удря нов антирекорд.

                    Казано по-просто, гражданите на Украйна губят последните си стотинки, а президентът им прави пари от това. И освен това някои граждани, съвсем сериозно, ще се борят за този президент. Хора, защо наистина сте полудели толкова?

                    Виктория Никифорова

                    Коментар


                    • Няма да коментирам мераците на народонаселението

                      Коментар


                      • Коментар


                        • Подобно на случилото се навремето с Древния Рим, в наши дни вече няколко държави станаха жерта на "системен колапс". С това понятие се обозначава внезапната неспособност на една доскоро просперираща нация да продължи да прави онова, което и гарантира постигнатия просперитет.
                          Хората изведнъж откриват, че вече не могат да си купят или дори да намерят доскоро срещащите се в изобилие стоки от първа необходимост. Виждат, че улиците стават все по-опасни. Законите не се спазват или се прилагат избирателно. Ежедневната работа на институциите се осъществява все по-трудно или въобще замира, т.е. те на практика престават на функционират. Правителството се превръща от надеждно в капризно, ако не и враждебно.

                          Да вземем за пример днешна Венецуела. От 2010 насам някога благополучната държава - износителка на петрол, е затънала в хаос, създаден от самата нея. Налице са продоволствени проблеми и масова престъпност. Сред причините за това бяха радикалният социализъм, национализацията, корупцията и ерозията на конституционните норми.

                          В периода между 2009 и 2016 сравнително стабилната дотогава Гърция едва не се превърна в държава от Третия свят. Впрочем, сходни проблеми имаше и Великобритания по време на лейбъристкото управление през 70-те години на миналия век.

                          Много е възможно, нашият "млад" (почти 80-годишен) президент Джо Байдън да доведе САЩ до подобна катастрофа.

                          Идеологията на "пробуждането" на американската крайна левица вече почти ликвидира идеята за националната граница. Милиони бедни чужденци влизат нелегално в САЩ, при това в разгара на пандемията от Covid-19, без тестове и без да са ваксинирани.

                          Здравната бюрокрация загуби доверието на обществото, защото официалните съобщения и наредби за маските, колективния и придобития имунитет, ваксинациите и съпътстващите заболявания непрекъснато се променят, приспособявайки се към предполагаемите политически реалности.

                          Престъпността нараства. Инфлацията бушува. Принципът на меритокрацията е стъпкан в калта и днес управлението на САЩ се крепи повече на идеологизацията и клановите отношения.

                          Стремително нарастващите цени на основните жизнени блага - горивото, хранителните продукти, жилищата, здравеопазването и транспорта, буквално задушават американската средна класа.

                          Милиони американци предпочитат да си стоят в къщи и да получават помощи от държавата, вместо да работят. Дефицитът на основни стоки и празните рафтове в магазините се превърнаха в нещо нормално.

                          Отново ставаме свидетели на ограбвания на влакове, в стила на Дивия Запад през ХІХ век. Завръща се характерното за 70-години на миналото столетие масово насилие в градовете, съчетано с мародерство, кражби на коли и случайни убийства на невинни граждани.

                          Сред катастрофата в Афганистан се върнахме към тъмния период след поражението ни във Виетнам, когато американската глобална система за сдържане също беше ерозирана, а световният тероризъм и нестабилността се превърнаха в норма.

                          Кой би могъл да повярва само преди година, че Америка ще се моли на Саудитска Арабия и Русия да увеличат добива на петрол, след като се отказахме от собствените си петролни договори, тръбопроводи и петролни находища?

                          При това пътят ни към пълен крах на системата не е свързан със земетресения, драматични промени в климата, ядрена война, нито дори с пандемията от Covid-19.

                          Точно обратното, повечето от нашите беди се дължат на нас, самите. Те са пряк резултат от пробудилите се идеологии, които са едновременно и жестоки, и противоречащи на традиционния американски прагматизъм.

                          Крайно "левите" окръжни прокурори в големите градове на Америка отказват да предявяват обвинения на хилядите арестувани престъпници, оправдавайки се с несъстоятелните теории за "социалната справедливост".

                          Правоохранителните ни органи бяха произволно лишени от финансиране и оклеветени. Полицаите вече се боят да арестуват когото и да било, затова мародерите, вандалите, крадците и убийците все по-свободно "ловуват" мирните американски граждани.

                          Т.нар. "съвременна парична теория" напълно е заслепила финансовите ни идеолози, твърдящи, че печатането на трилиони долари може да обогати обществото, макар че последващата инфлация всъщност го прави по-бедно.

                          Абсурдната "критична расова теория" твърди, че сегашният "добър" расизъм, може да поправи последиците от "лошия" расизъм от миналото. Нашата някога толерантна мултирасова нация все повече напомня разпадащата се бивша Югославия. А виновник за това отново е антихуманната идеология на "пробуждането", която игнорира индивида, давайки приоритет само на т.нар. "колективна програма".

                          А какво да кажем за т.нар. Woke (прилагателно със значение „предупреждавам за расови предразсъдъци и дискриминация“, което след 2010 започна да обхваща по-широкото осъзнаване на социалните неравенства, като например сексизма, и се използва като съкращение за леви идеи, включващи политиката на идентичността и социалната справедливост, като например понятието за привилегиите на белите и репарациите за робството на афроамериканците - б.р.), т.е. принудително налаганите „равни възможности”. На практика, се оказваме в ролите на жертвите и мъчителите от комиксите, а политическите опортюнисти се изявяват в ролята на нашите супергерои. Но най-странното през миналата 2021 бе систематичната атака срещу традиционните американски институции, тъй като по този начин се опитахме да прехвърлим върху нашите прадеди вината за собствената са некомпетентност.

                          Т.нар. "Пробуждане" започна истинска война против почти 250-годищната традиция на изборните колегии и правата на щатите да приемат собствени закони, 180-годищния закон за ветото върху взетите решения, 150-годищния Върховен съд на САЩ, състоящ се от деветима члена, и 60-годишния съюз на 50-те щата.

                          Доскоро американските военни, Министерството на правосъдието, ФБР, ЦРУ, Центърът за контрол на заболяванията и Националните здравни институции се ползваха с авторитет и уважение. Висшите им ешелони бяха комплектовани от доказани професионалисти, повечето от които не се влияеха особено от политическата конюнктура. Днес обаче нещата са различни. Тези бюра и агенции прогресивно губят обшественото доверие и подкрепа. Гражданите по-скоро се боят, отколкото уважават вашингтонските чиновници, които използват политиката като оръжие, вместо честно да служат на държавата си.

                          Председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили, главният прокурор Мерик Гарланд, бивши щефове на ФБР, като Джеймс Коми и Андрю Маккейб, ексдиректорът на ЦРУ Джон Бренан и ръководителят на Националния институ за алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи са силно политизирани, отдавна са излезли далич извън рамките на своите пълномощия и действат така, сякащ на са обикновени чиновници, а са избрани от американските законодатели. И всички те много искат да станат любимци на медиите.

                          Тази управленска трагедия се разиграва пред очите на отчайващо неориентирания, раздразнителен и некомпетентен американски президент. Джо Байдън, който освен че е все по-непопулярен е и дотолкова объркан, че - както изглежда - смята, че неговите хаотични и провокиращи разногласия действия са работещи и сравнява политическите си противници с расистките бунтовници от Конфедерацията по време на Гражданската война.

                          На този фон и с постепенното наближаване на междинните избори за Конгрес през есента на 2022, няма как да не се запитаме, кой би мотъл да спре свличането на САЩ в бездната на колективната бедност, разцеплението и самонадеяното безумие?

                          Коментар


                          • На 4 февруари 2022, в столицата на Азербайджан Баку, се проведе Осмото заседания на Консултативния съвет на „Южния газов коридор”.
                            В него участваха еврокомисарите по енергетиката Кадри Симсън и по разширяването и политиката за сигурност Оливер Вархели, както и високопоставени представители на САЩ, Великобритания, Турция, Грузия, Италия, Гърция, България (представена от енергийния министър Александър Николов), Албания, Хърватска, Унгария, Черна гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна и Туркменистан.

                            Преди началото му САЩ и ЕС ясно дадоха да се разбере, че са заинтересовани от допълнителни доставки на природен газ от каспийския шелф, на фона на ескалиращото геополитическо напрежение около Украйна.

                            Според азербайджанския енергиен министър Парвиз Шахбазов, „През цялата 2021, както и през януари 2022 по Южниия газов коридор бяха транзитирани общо над 18,5 млрд. куб. м газ, предназначен за Грузия, Турция и Европа (включително България – б.а.). През този период само в европейските държави бяха доставени около 8,9 млрд. куб. м азербайджански природен газ, в рамките на дългосрочните ни договори, както и в рамките на краткосрочни спотови операции”.

                            Според Шахбазов, значението на „Южния газов коридор” може да нарасне с помощта на интерконекторите между европейските държави и Азербайджан е готов да си сътрудничи с всички страни, които искат да получат допълнителни обеми газ. Той отбеляза и, че се обсъжда началото на нов етап на сътрудничеството, предвиждащ подписването на договори с потребителите, привличане на инвестиции и увеличаване на газовия добив.

                            На своя ред, еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън отбеляза, че Азербайджан е важен стратегически партньор на ЕС. Според нея: „Очакваме, че в близко време капацитетът на Южния газов коридор в Европа ще нарасне до 10 млрд. куб. м годишно. Освено това проучваме пазарното търсене, като на тази основа би могло да се работи за подобно увеличаване на капацитета. Симсон се надява, че до началото на лятото на 2022 Трансадриатическият газопровод (TAP), който е част от Южния газов коридор, ще заработи с пълния си капацитет.

                            В тази връзка възниква закономерният въпрос, какви са възможностите на Азербайджан да диверсифицира газовите доставки в Европа? Според повечето енергийни експерти, тази страна не е в състояние да достави на европейския пазар сериозни допълнителни обеми природен газ.

                            Сред причините за това е, че в момента всички азерски находища се експлоатират максимално, което означава, че за да могат да се изнасят значително по-големи обеми газ, в страната следва да се реализират нови големи газови проекти. Подчертавам, че става дума за наистина големи проекти, защото реализацията на онези проекти, които бяха обсъждани по време на заседанието в Баку, на практика, позволяват само да бъде компенсиран спадът на добивите от старите обекти, които се разработват от години. Тоест, в най-добрия случай тези нови обекти просто ще заменят старите.

                            За да се постигне съществено общо увеличение на обема на газовото производство на Азербайджан е необходима нова ресурсна база, каквато засега липсва. Действително, голямото находище „Шах Дениз 2”, което се експлоатира в момента, позволи да се увеличи производството, но всички добивани там обеми са договорени още от 2013. Съгласно последните договори, шест милиарда кубически метра се доставят на Турция, а един милиард следва да бъде доставен на България. Още такова количество се доставя в Гърция, а до осем милиарда следва да се транспортират в Южна Италия. Взети заедно, тези проекти, свързани с Трансанадолския (TANAP) и Трансадриатическия (TAP) газопроводи, позволяват износа на не повече от 16 милиарда куб. м природен газ.

                            Ще припомня също, че разработването на „Шах Дениз”, както и изграждането на въпросните газопроводи се оказа твърде скъп проект, което изненада мнозина, включително и инвеститорите. В резултат, те трябваше неколкократно да преразглеждат отделените за целта суми. Тоест, ако се наложи да се реализират нови подобни проекти, това ще изисква още повече средства, а – както е известно – в момента инвеститорите са отнасят крайно предпазливо към подобни скъпоструващи инициативи.

                            Всичко това означава, че ако разчита само на сегашната си ресурсна база, Азербайджан не може да увелии значително газовия си добив. Истината е, че онези, които разчитат, че доставките от тази страна биха помогнали на държавите от Югоизточна Европа (включително и България) да се освободят от зависимостта си от руския Газпром и в тази връзка смятат, че евентуални нови санкции срещу Русия няма да провокират още по-остра енергийна криза на Стария континент, очевидно не осъзнават, че Баку просто няма възможност да замени Москва дори и само на някои конкретни газови пазари.

                            При това не става дума за големи пазари, какъвто е турския, но дори и за този на България, която е най-малкия потребител на газ, измежду държавите, където Русия и Азербайджан се конкурират. Както е известно, страната ни консумира три милиарда куб. м газ годишно, като един милиард е договорен с Азербайджан, а другите два се доставят от Газпром. При това Баку не само че не може да ни осигури количествата, доставяни в момента от русаците, но и – тъй като се презастрахова за евентуално рязко застудяване и ръст на вътрешното потребление, в момента добива точно толкова газ, колкото е договорил за износ и колкото обикновено потребява вътрешния му газов пазар.

                            Между другото, в случай на сериозен скок в ежедневното газово потребление, Азербайджан има споразумение с Газпром да му доставя руски газ през зимния сезон, който след това се компенсира с доставки на азерски газ за Газпром през лятото.

                            Както е известно, в края на януари, върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви, че Съюзът преговаря за евентуални газови доставки със САЩ, Катар и Азербайджан, в случай, че в резултат от ескалацията на напрежението около Украйна Русия реши да намали или дори да прекрати газовите си доставки за Европа. Ясно е обаче, че поне що се отнася до Азербайджан, той не е в състояние да помогне кой знае колко в това отношение.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                              Австрия няма да се откаже от "Северен поток - 2" заради други държави

                              Ситуацията около Украйна ще има болезнено влияние върху страната


                              Някои държави искат Виена да се откаже от участие в "Северен поток 2", но няма да последва ничие желание. Газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация, ако не последва инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи в неделя Маргарет Шрамбьок министър на цифровизацията и икономиката на Австрия, която е вторият основен инвеститор в този проект след Германия.

                              „Знам, че има държави, които искат Австрия напълно да се откаже от „Северен поток - 2". Това няма да се случи от моя страна и от страна на министъра на външните работи, защото ние като държава инвестирахме много в тръбопровода през австрийската петролна и газова компания OMV“, каза министърът в телевизионното шоу ORF2.

                              Според Шрамбьок, чуждите страни трябва да спазват международното право и "се нуждаят от сигурността на инвестициите на OMV". „Ето защо, ако няма инвазия, тогава според нас „Северен поток - 2“, разбира се, трябва да бъде пуснат в експлоатация“, каза министърът.


                              Евентуалните санкции на Европейския съюз срещу Русия заради предполагаемата ескалация на ситуацията около Украйна ще имат болезнено въздействие върху Австрия, каза Шрамбьок. "Да, абсолютно. Имаме добри икономически връзки и с Украйна, и с Русия", каза министърът в отговор на въпрос дали евентуалните санкции на ЕС биха били болезнени за Австрия.
                              Ейропа сама си го нататрузи и сега ще пада на колене за газ или пред Русия или пред САЩ. Решиха мъдрите управници, че може без газ, без ток, без автомобили. Сега - на колене умници. Наш Кирчо вече запълзя.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнение
                                Френски изтребител обърка сметките на руската авиационна промишленост

                                хахаххахахаххах
                                ХАХАХАХХАХАХАХХАХАХ
                                Дмитрий Литовкин , в. Независимая газета
                                • 11 февруари 2022
                                • ЗА кремлински тролове
                                ИЗТОЧНИК:

                                https://e-vestnik.bg/35453/frenski-i...XQ3gMmo7DokZ1g
                                "Сам ты дятел." Подумал Штирлиц.

                                Коментар

                                Working...
                                X