IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 23.11.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Бре, Trakatrak' .. кой сега ще черпи у Кръчмата!?
    И водка да ми сипеш, с кеф ще я изпия, да знайш
    Чакай, чакай, ти пробута ли ми винце, де не мога го пия. Ай, връщам ти го с потупване по......

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение
      Бре, Ванечко този път бил прав. Даже прочетох, че при битката за Тутракан са го пели. Все пак предпочитам избора на Хайтов. Предполагам са обсъждали различни варианти.
      Бре, Trakatrak' .. кой сега ще черпи у Кръчмата!?
      И водка да ми сипеш, с кеф ще я изпия, да знайш
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivan2015 Разгледай мнение
        Уважаема tnm, знаеш ли, че през 2014г. се отбелязаха 100 години от създаването на "О добруджански край". Това музикално произведение е написано през 1914г. по музика на Александър Кръстев и по текст на Любомир Бобевски.
        Не, уважаеми Ivan2015, но знам че добруджанци много го тачат. Не минава земляческа среща или събор, на който да не го свирят или пеят.
        Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivan2015 Разгледай мнение
          Уважаема tnm, знаеш ли, че през 2014г. се отбелязаха 100 години от създаването на "О добруджански край". Това музикално произведение е написано през 1914г. по музика на Александър Кръстев и по текст на Любомир Бобевски.
          Бре, Ванечко този път бил прав. Даже прочетох, че при битката за Тутракан са го пели. Все пак предпочитам избора на Хайтов. Предполагам са обсъждали различни варианти.

Коментар

Ще те почерпя, що да не те почерпя
            Това, че песента няма нищо общо с генерала, въобще не е от значение. За добруджанците това е химна на Добруджа. И двете неща - генералът и песента са символа на Чужденеция, без значение от разликата във времето.
            Напротив, има голямо значение. Айде, сега отскочи до Кръчмата, че съм жаден. И глей некой по фин коктейл да е.

Коментар

• Уважаема tnm, знаеш ли, че през 2014г. се отбелязаха 100 години от създаването на "О добруджански край"? Това музикално произведение е написано през 1914г. по музика на Александър Кръстев и по текст на Любомир Бобевски. Знаеш ли, че според някои сведения при обсадата на Тутракан на 6 септември 1916г. всички полкови музики и 30 000 български войници пеят без прекъсване този марш, който от 1998г. е официален химн на град Добрич?

http://art.blog.libvar.bg/100-godini...dzhanski-kraj/
              Last edited by Ivan2015; 07.09.2016, 19:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от Graf Разгледай мнение
                Редакцията на Шуми Марица на Дядо Вазов, така както ние я знаем, е от 1912 г. с последващо изглаждане в "Гърма на Победите", където Патриархът пише:
                "В нашия национален марш, с изключение на първия куплет и първите два стиха на рефрена, всички останали стихове са крайно несмислени, като не отговарят и на темпа на музиката. Поправянето на марша отдавна се налагаше. Аз струвам днес това и давам почти цял текста му в нова редакция. Желателно е у нас в тая форма да се възприеме от всички, за да имаме национален марш, и по съдържание колко-годе за пред хората."
                Та и тези куплети, вазовите, докато се наложат на публиката може да не са чувани от генерал Колев.
                Що касае марша "Велик е нашият войник", то той съвсем подхожда на паметника, нищо, че нашият генерал не бил чувал нашия марш.
                Промяната на текста не сваля обаянието на тази велика българска песен. Не съм запознат с актуализациите, но най-вероятно именно химна се е пял по бойните полета в Добруджа през 1916-1917. Трябва да има историческа адекватност в този паметни и за разлика от налудничавия поглед на Самуил, мисля че този път Хайтов се е справил добре. И конникът изглежда динамично достолепен и маршът допълва монументалното внушение. Чух, че на бюст на баща му, пуснал запис със спомени на писателя. Интересна находка.

Коментар

Драга кака с танка, "О, Добруджански край" е писана 1940 и нема общо с генерал Колев. А сега почерпи в по-разлятата тема.
                  Ще те почерпя, що да не те почерпя
                  Това, че песента няма нищо общо с генерала, въобще не е от значение. За добруджанците това е химна на Добруджа. И двете неща - генералът и песента са символа на Чужденеция, без значение от разликата във времето.
                  Мечо

Коментар

Уважаеми Trakatrak' и Graf, що за спор!?
                    Ако питате добруджанци кой от двата марша предпочитат, почти на 100 % съм сигурна, че ще ви отговорят - "О, Добруджански край", т.е. те си имат марш, който възпява техния роден край и много си го уважават

П.П. За мен е напълно излишно паметника да бъде озвучен, но ... вкусове разни, дет се вика
                    Драга кака с танка, "О, Добруджански край" е писана 1940 и нема общо с генерал Колев. А сега почерпи в по-разлятата тема.

Коментар

• Руска медия съобщи, че в Русия в така наречения от някои медии въоръжен конфликт в Северен Кавказ, който е в Русия, днес са били убити 6 души.
                      Без коментар.

http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/288869/

Коментар

Уважаеми Trakatrak' и Graf, що за спор!?
                        Ако питате добруджанци кой от двата марша предпочитат, почти на 100 % съм сигурна, че ще ви отговорят - "О, Добруджански край", т.е. те си имат марш, който възпява техния роден край и много си го уважават

П.П. За мен е напълно излишно паметника да бъде озвучен, но ... вкусове разни, дет се вика
                        Като няма к'во да кажа нАпреко...
                        Ще си мълча.
                        А.А. "Всяко нещо трябва да се прави толкова просто, колкото е възможно. Но не по-просто!"

Коментар

• Уважаеми Trakatrak' и Graf, що за спор!?

Мечо

Коментар

"Шуми Марица" е достоен български марш и национален химн. Верно че е компилация и се е пял от нашенци в Сърбия в една загубена война, където са ги ползвали като пушечно месо, но българите след възстановяване на българската държавност са решили, че тази е заслужилата песен. "Велик е нашият войник" е създадена 1916 г. на Южния фронт и много вероятно ген. Иван Колев изобщо да не я е чувал.
                            Редакцията на Шуми Марица на Дядо Вазов, така както ние я знаем, е от 1912 г. с последващо изглаждане в "Гърма на Победите", където Патриархът пише:
                            "В нашия национален марш, с изключение на първия куплет и първите два стиха на рефрена, всички останали стихове са крайно несмислени, като не отговарят и на темпа на музиката. Поправянето на марша отдавна се налагаше. Аз струвам днес това и давам почти цял текста му в нова редакция. Желателно е у нас в тая форма да се възприеме от всички, за да имаме национален марш, и по съдържание колко-годе за пред хората."
                            Та и тези куплети, вазовите, докато се наложат на публиката може да не са чувани от генерал Колев.
                            Що касае марша "Велик е нашият войник", то той съвсем подхожда на паметника, нищо, че нашият генерал не бил чувал нашия марш.
                            А.А. "Всяко нещо трябва да се прави толкова просто, колкото е възможно. Но не по-просто!"

Коментар

• Първоначално изпратено от Graf Разгледай мнение
                              Да останем тук, с продажбите, макар че..
                              Гледам, вдигнали поменик на ген. Колев у Добруджата. Похвално и родолюбиво.
                              Ма що точно с "генерала наш" го озвучават?
                              Тези, дето сме чели повече, знаем, че "нашият генерал" от песента е персонаж от Могильовска губерния, руска империя - Черняев, Михаил Григорьевич, а песента - копие на Wenn die Soldaten..
                              Въобще, малко мешана, чуждоземска работа...
                              Не можеше ли с това?
                              То поне е съвсем наше и собствено.
                              И мен ме интересуват продавачите... Днешните де, щото миналите вече са си с парите и замъците.
                              Абе, Фердинанд за колко пласира България та да се метне на страната на Германия, Турция и Австро-Унгария?
                              "Шуми Марица" е достоен български марш и национален химн. Верно че е компилация и се е пял от нашенци в Сърбия в една загубена война, където са ги ползвали като пушечно месо, но българите след възстановяване на българската държавност са решили, че тази е заслужилата песен. "Велик е нашият войник" е създадена 1916 г. на Южния фронт и много вероятно ген. Иван Колев изобщо да не я е чувал.

Коментар

• Чувам едни работи дето на Г20 Обамата бил почерпен от Путин с чай и банани, китайците посрещнали Обамата на самолета през аварийния изход, без червен килим, филипинеца му казал че е кучи син ...

Да не би всички да са отсвирили Световната Мутра? Май пак не сме разбрали каква е новата мода...

Коментар

Working...
                                X