IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Референдум

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от cokrat1 Разгледай мнение
    Сори но туканка си се улял "брато"/...а опит/...какъв опит има в България от провеждане на референдуми...та ти да имаш некъв опит????
    Иде реч не за опит на България с референдумите, а за мой личен жизнен опит. Наблюдавам ги вече 40 години тези, сам гоня 50-те, ясни са ми.
    Такива работи, "братО"

Коментар

• [QUOTE=Pyramid;

Не е негативизъм, а опит.[/QUOTE]

Сори но туканка си се улял "брато"/...а опит/...какъв опит има в България от провеждане на референдуми...та ти да имаш некъв опит????

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Единствено забравяте, че нито ОНС, нито ВНС са едни единни субекти, дето "могат", а колективни "органи" /само как звучи, въййй, червена точка + 18! / в които, тези, дето решават, са избраниците /на този, онзи или там, третия, дето давал парите а уж, били "наши"/.
        Събрани "велико" или не, тези избраници /дупе-тАти/ първо, основно и единствено, гледат СВОЯ И ТОЗИ НА СВОИТЕ "НАЧАЛНИЦИ" (от които, нас след изборите тутакси ни изключват) ИНТЕРЕСИ.
        Съответно, КАКВОТО И ДА ИСКАМЕ НИЕ, те пак ще си "решат", което им изнася. Тук фалшификация, там опорочаване и, дори милион българи да са гласували за референдум и да гласуват и три милиона на референдума, пак ще се постараят да заметат нещата под килима.
        Не е негативизъм, а опит.
        Опасявам се че си прав. Тогава ни остават само винкелите и коктейлите Молотов.

Коментар

• Първоначално изпратено от Дядо Мечо Разгледай мнение
          Абсолютно съм съгласен и с теб и с Djoro! Да не говорим, че ВНС може да промени освен броя на депутатите, и Конституцията в частта, отнасяща се до ВНС. Един вид да се отмени ВНС и да остане само ОНС. Та да си спестим подобни простотии в бъдеще.
          Единствено забравяте, че нито ОНС, нито ВНС са едни единни субекти, дето "могат", а колективни "органи" /само как звучи, въййй, червена точка + 18! / в които, тези, дето решават, са избраниците /на този, онзи или там, третия, дето давал парите а уж, били "наши"/.
          Събрани "велико" или не, тези избраници /дупе-тАти/ първо, основно и единствено, гледат СВОЯ И ТОЗИ НА СВОИТЕ "НАЧАЛНИЦИ" (от които, нас след изборите тутакси ни изключват) ИНТЕРЕСИ.
          Съответно, КАКВОТО И ДА ИСКАМЕ НИЕ, те пак ще си "решат", което им изнася. Тук фалшификация, там опорочаване и, дори милион българи да са гласували за референдум и да гласуват и три милиона на референдума, пак ще се постараят да заметат нещата под килима.
          Не е негативизъм, а опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
            Не, не означава. Решените на Референдума въпроси, дори да е събрал повече гласове от последния парламентарен вот, не се изпълняват автоматично. Необходимо е Народното събрание да ги изпълни. Тогава то е задължено да свърши това. Ако референдума е събрал повече от 20% от гласовете на избирателите според избирателния списък, то тогава парламентът разглежда отново въпроса и може да го реши противно на волята изразена в народния вот. Точно това се случи с последния референдум за АЕЦ Белене. Гласуваха 20,2% от избирателите и решението беше ЗА строеж, ама парламентът реши обратното, което беше негово право.

Но да се върнем към първия случай, когато са гласували повече избиратели от последните парламентарни избори.
            Тогава решението на Народа е задължително за депутатите и би трябвало те да приемат закон, с който да изпълнят волята на Народа. Ако пък изпълнението му изисква Велико народно събрание, би трябвало парламентът да се саморазпусне в приемлив срок и да свика ВНС, което да изпълни волята на избирателите, изразена на Референдума.
            Абсолютно съм съгласен и с теб и с Djoro! Да не говорим, че ВНС може да промени освен броя на депутатите, и Конституцията в частта, отнасяща се до ВНС. Един вид да се отмени ВНС и да остане само ОНС. Та да си спестим подобни простотии в бъдеще.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
              Напълно споделям това становище. Трябва да се предприеме този дързък ход с каквито и да са рискове, ако ще да сме авангардни в света, но трабва да се направи спешно нова конституция, много по-гъвкава и със значително облекчени механизми за самонастройване към живота на хората и промените на средата изобщо, а не при всяка належаща промянна да се викат две народни събрания, правителства и т.н. Времето е все по-забързано и ако се оправдаваме, че сега няма време, трябва да сме наясно че в бъдеще ще има все по-малко. Часовника не спира и колкото по-бързо се направи дръзкия ход - ще е по-добре
              +
              Не съм изненадан от отговора, изненадата ми иде оттам, че не мога да се начудя, как за толкова години не сме разменили и две преки приказки.
              А мога директно да си призная, че от твоя непокорен дух и нестандартния ти бунтарски поглед съм почерпвал идеи и си ми помагало да погледна някои борсови неща по различен начин.
              Какво да се прави, понякога човек просто не е фокусиран, друг път може го обхване леност или безразличие.

Законът винаги следва живота. Мъдрото и зряло общество намира баланс между консервативност и гъвкавост в самонастройването.

Има много неща, които съм се въздържал да споделя досега.
              В един момент най-вероятно воден от чувството си за историчност и самосъхранение, народът трябва да излезе на улицата и мирно да каже : Идете си! Всички!
              И онези да погледна в очите на огромното мнозинстов и да разберат, че няма друг начин, освен ад си идат.
              Няма да е лесно, няма да е безрисково, няма да е безопасно, но иначе краят е предизвестен.
              В мътилката определено ще наизлязат вредителите, боклукът, пяната, винаги в човешката история е било така.

В позицията ми има безброй пробойни, нямам никакви илюзии, но не мога да си представя писането на нова Конституция под моралното ръководство на Борисов, Нинова, Доган, Първанов и шушнещите им отстрани патрони.

Коментар

• Първоначално изпратено от Djoro Разгледай мнение
                Мое мнение... Големи тарамби настанаха с тоя референдум.
                Референдум - що значи то?!! Значи, че народът е казъл, че иска отговори на тия и тия въпроси! Събрани са там необходимите подписи по конституция и това е! Референдумът трябва да се проведе!!!
                Аз, като гражданин на тая така наречена "Република", нямам нужда от обясненията на разни недорасли "политици", да ми обясняват, колко много съм тъп и какви лоши, ама много лоши неща могат да ми се случат от тоя референдум. Примерно:
                1. Колко лошо щяло да стане, ако депутатите са само 120? Ха... ! Хайде да видим... Обръча на размиване на отговорности и подкупи се сви на половина. Кофти нали? Според мен за нашата държава и 21 депутати са много. Представете си само - ако наистина са 21 депутата и то мажоритарно избрани. Ами, ако стане някакъв фал с обща корупция, то всички, ще могат да се натоварят в един бус и да се откарат където трябва/без много разходи за обществото/ Ле-ле... -идилия!
                2. Другото, което постоянно се разтяга - колко лоша била мажоритарната система, как това било върха на корупцията и как ние БЪЛГАРИТЕ все още не сме узряли за нея!!! - Ейй..., писна ми! Писна ми да ми казват, колко съм незрял и че това не е за нашите условия! Ало..., вие от къде знаете как е? Цял живот сте гласували само мажоритарно - така ли?!! Да ви и... в комунистите!
                Само за пояснение на "братята" комунисти - Мажоритарните избори не се провеждат само с една бюлетина на която примерно е написано името на Серго и други бюлетини няма и аууу... Серго печели! - , както оня ден Корнелия!
                Мажоритарните избори са нещо съвсем друго ама, ще ми трябва доста време за да ви го обясня това...
                3. Държавна субсидия за партиите?!!! Що за идиотизъм?!!! 0 - кръгла нула субсидия от народа. Защо 1 лев?!! Те, кога са ми дали 1 лев? Нула - пълна нула субсидии!!! И отново ви моля, да не ми обяснявате, колко много лошо, ще стане без тия субсидии и каква корупция, ще настане!
                Аз, като гражданин на тая държава, не желая да плащам субсидия /та дори и 1 лев/ на тия, които ме крадат. Нали са много велики тия партии? Да си прибират членски внос от подръжниците си там по 50-100-200-20000/какъв е проблема на имотния Цецо да ги плати?/лв. на година и това е... Защо трябва българският/аз и ти -дето не сме гласували за никой от тях/ народ да се товари да тяхната издържа? Нима на Цвък-цвък и Серго/безработния/ не им стига това, което имат от нашето мълчание?
                4. Задължително гласуване? Да- с две ръце! Така поне, ще успеем да размием малко от малко купените и "екскурзиантите", които в последните 20 години определят битието ни. Твърдо съм за задължително гласуване и ако може да се вкара и малко ценз /да покажеш, че можеш да пишеш на български и разбираш за какво иде реч/, то тогава в татковината ни няма да има нито ДПС нито Лютви Местан. Това би било много хубаво - така си мисля аз...
                5. Електронно гласуване?!! Какъв е проблема тук? Електронното гласуване не било тайно... Ами, ок! Който, се притеснява от това няма да го направи. Аз, не се притеснявам от това и ще го направя с най-голямо удоволствие. Само не искам някакъв тъп, ама много тъп галфон да ми обяснява, как това не било редно и едва ли не било противоконституционно...
                Понеже споменах тази горната думичка и в главата ми изплува образа на президента ни.
                Мислих, мислих и все е малко! За пръв път в живота си/а аз съм на достолепна възраст/ виждам човек, който е по-умен от 1 000 000 човека според него/ и в национален ефир/платен от същите тези глупаци/ да се опитва да им обясни, колко много са глупави и не може в тази "негова, собствена" държава така да се правят референдуми. Това било противоконстутиционно!!!
                Ало..., байноле - Г-н Президент, противоконстутиционното сте Вие! Недопостимо е да си мислите, че сте по-умен от 1000000 човека взети заедно. В края на краищата тая конституция е написана от такива калмуци, като теб - така, че едва ли ще е проблем да се промени! Не си мисли, че си Господ...

Подкрепям!!! С две ръце!

Няма да се спирам на подробностите. Това, ако имах възможност да вляза в темата - бих направил по-рано.
                Сега ще кажа само това, че - независимо кой е предизвикал възможността за Референдум, БИХ ГЛАСУВАЛ, като ВЕРОЯТНО бих го подкрепил.

Т.нар. - Слави е противоречива личност. На Коледните празници напуснах партито, защото звучаха поредица от негови и други чалги. Поръчваха ги най-близките до оркестъра - очевидно чалгарите нямаше да спрат до сутринта... На четвъртата поредна чалга си излязох. Намерих друго заведение!

Все пак, т.нар. Слави - е противоречива личност. Не ви е направило впечатление отношението му към "мама Здравка", нали? Дали ще видиТЕ това след време във вашите деца? Уважение, обич, ангажираност, дори... страхопочитание към майка му!

Трудно ще откриете и други негови качества - сега или в бъдеще... Да не забравяме, че той беше ОТРЯЗАН, отречен, стъпкан от КОСТОВ, но не заради чалгата му! После какво стана? Къде е сега Костов? Да не говорим за сривове и неизгодни договори, пълнещи гушата на същите тия "политици"...

Това е съдбата на ВСИЧКИ "политици"-лапачи! Забвение.

Чалгарят Слави - не харесвам. Чуя ли чалгата му - спирам музиката или изчезвам.

Ако, обаче - е инициирал Референдум, независимо дали е чалгар - гласувам!

Велико Народно събрание... Да, необходимо е. Сега! После ще е късно. Още по-после - НЕВЪЗМОЖНО за промени в статукво, което се САМОвъзпроизвежда с часове и минути... И СЕ УТВЪРЖДАВА ВО ВЕК И ВЕКОВ!

Президентът ли ще предизвика Референдум? Политиците? Статуквото?

Е, нееее! Кокалът е сладък! Ще си го ближат десетилетия! Ще го ближат! Ще им се услажда все повече! Десетилетия още ще го ближат!

Един чалгар предизвикал Референдум... Писъци до Бога! Кой пропищя пръв и потърси тълкуване от КС? "Президентът", който е част от статуквото! Само от един такъв свой "жест" към статуквото - ТОЙ напълни гушата...

Коментарите са за Вас!

Аз съм СРЕЩУ чалгата, но ЗА Референдума! Амин!

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                  Това вече е по-голям и сериозен въпрос.
                  По-долу вече имах възможност да изкажа становище по него и се присъединих към мнението, че ни трябва една изцяло нова Конституция. Дълго време бях противник на тази идея, но дори и да отказвам да го разбера, усещам с кожата си, че ако не се направи нещо сериозно, значимо, важно, дръзко дори, свършено е с България.
                  Днес слушах едно предаване - 8 от всеки 10 деца не си представят своет объдеще в нашата страна.
                  Уж ги знам тези неща, но се почувствах като зашлевен.
                  ....
                  Напълно споделям това становище. Трябва да се предприеме този дързък ход с каквито и да са рискове, ако ще да сме авангардни в света, но трабва да се направи спешно нова конституция, много по-гъвкава и със значително облекчени механизми за самонастройване към живота на хората и промените на средата изобщо, а не при всяка належаща промянна да се викат две народни събрания, правителства и т.н. Времето е все по-забързано и ако се оправдаваме, че сега няма време, трябва да сме наясно че в бъдеще ще има все по-малко. Часовника не спира и колкото по-бързо се направи дръзкия ход - ще е по-добре
                  Не е препоръка... !!!
                  "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от Лоцман Разгледай мнение
                    Така де, но ако има някой който може да коментира, дори и от някоя партийна централа, дали отговарянето на въпрос заден на референдум означава решаването на такъв въпрос?

Не, не означава. Решените на Референдума въпроси, дори да е събрал повече гласове от последния парламентарен вот, не се изпълняват автоматично. Необходимо е Народното събрание да ги изпълни. Тогава то е задължено да свърши това. Ако референдума е събрал повече от 20% от гласовете на избирателите според избирателния списък, то тогава парламентът разглежда отново въпроса и може да го реши противно на волята изразена в народния вот. Точно това се случи с последния референдум за АЕЦ Белене. Гласуваха 20,2% от избирателите и решението беше ЗА строеж, ама парламентът реши обратното, което беше негово право.

Но да се върнем към първия случай, когато са гласували повече избиратели от последните парламентарни избори.
                    Тогава решението на Народа е задължително за депутатите и би трябвало те да приемат закон, с който да изпълнят волята на Народа. Ако пък изпълнението му изисква Велико народно събрание, би трябвало парламентът да се саморазпусне в приемлив срок и да свика ВНС, което да изпълни волята на избирателите, изразена на Референдума.
                    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Чл. 5. Чрез национален референдум не могат да се решават:
                      1. въпроси за допълнение и изменение на Конституцията;
                      2. въпроси от компетенциите на Великото народно събрание;
                      3. въпроси на държавния бюджет и данъчното облагане;
                      4. въпроси от компетенциите на съдебните органи;
                      5. въпроси от компетенциите на Конституционния съд;
                      6. други въпроси, за решаването на които със закон е предвиден специален ред.
                      Така де, но ако има някой който може да коментира, дори и от някоя партийна централа, дали отговарянето на въпрос заден на референдум означава решаването на такъв въпрос?

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                        Щом ме питате, па да взема да ви отговоря
                        Не бях чел темата, забавих се с отговора.
                        Конституцията трябва да се познава, но също и да се разбира.
                        В нея на много места е предвидено подробно уреждане на обществени отношения със закон.
                        Та, такъв е и случаят със закона за референдумите (официално му се викаше за всенародно допитване или нещо сходно). Този закон урежда включително и материя, която прако засяга действието на самата К-я. Там примерно някъде пише, че въпроси, които са от прерогативите на Велико НС не може да е поставят на Референдум.
                        Говоря Ви популярно, нали няма сега по нощите да ме карате да ви цитирам членове и алинеи.

Това за престъпен въпрос не го разбрах, спи ми се, но Ви е ще си кликнете и прочетете, просто е.
                        Благодаря. Наистина съм изумен че сте прав.
                        Нооо в чл.5 от Закона се казва:
                        Чл. 5. Чрез национален референдум не могат да се решават:
                        1. въпроси за допълнение и изменение на Конституцията;
                        2. въпроси от компетенциите на Великото народно събрание;
                        3. въпроси на държавния бюджет и данъчното облагане;
                        4. въпроси от компетенциите на съдебните органи;
                        5. въпроси от компетенциите на Конституционния съд;
                        6. други въпроси, за решаването на които със закон е предвиден специален ред.
                        Това разбира се повдига въпроса, доколко горния член е законен.
                        Не може да се ограничава правото на народа да отговаря на въпроси от подобен род. Друг е въпроса как точно властта ще се съобрази и евентуално изпълни желанията на хората. Наистина варианта ви за промяна на броя на депутатите звучи смешно. Смешно но и жалко, защото този член 5 е поредния от сигурно много, които защитават вече създаденото статукво.
                        Last edited by Лоцман; 22.05.2016, 03:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                          Я и от мен един въпрос към главоблъсканицата.

Законът за референдумите забранява да се провежда референдум по въпроси от компетентността на ВНС. Ама това не е ли противоконституционно, имайки предвид че според Конституцията ЦЯЛАТА власт принадлежи на народа?
                          Виж как стопляш..., Генерале! И кой го написа този закон, ако може - аз да попитам?!!

Коментар

• Я и от мен един въпрос към главоблъсканицата.

Законът за референдумите забранява да се провежда референдум по въпроси от компетентността на ВНС. Ама това не е ли противоконституционно, имайки предвид че според Конституцията ЦЯЛАТА власт принадлежи на народа?
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Мое мнение... Големи тарамби настанаха с тоя референдум.
                              Референдум - що значи то?!! Значи, че народът е казъл, че иска отговори на тия и тия въпроси! Събрани са там необходимите подписи по конституция и това е! Референдумът трябва да се проведе!!!
                              Аз, като гражданин на тая така наречена "Република", нямам нужда от обясненията на разни недорасли "политици", да ми обясняват, колко много съм тъп и какви лоши, ама много лоши неща могат да ми се случат от тоя референдум. Примерно:
                              1. Колко лошо щяло да стане, ако депутатите са само 120? Ха... ! Хайде да видим... Обръча на размиване на отговорности и подкупи се сви на половина. Кофти нали? Според мен за нашата държава и 21 депутати са много. Представете си само - ако наистина са 21 депутата и то мажоритарно избрани. Ами, ако стане някакъв фал с обща корупция, то всички, ще могат да се натоварят в един бус и да се откарат където трябва/без много разходи за обществото/ Ле-ле... -идилия!
                              2. Другото, което постоянно се разтяга - колко лоша била мажоритарната система, как това било върха на корупцията и как ние БЪЛГАРИТЕ все още не сме узряли за нея!!! - Ейй..., писна ми! Писна ми да ми казват, колко съм незрял и че това не е за нашите условия! Ало..., вие от къде знаете как е? Цял живот сте гласували само мажоритарно - така ли?!! Да ви и... в комунистите!
                              Само за пояснение на "братята" комунисти - Мажоритарните избори не се провеждат само с една бюлетина на която примерно е написано името на Серго и други бюлетини няма и аууу... Серго печели! - , както оня ден Корнелия!
                              Мажоритарните избори са нещо съвсем друго ама, ще ми трябва доста време за да ви го обясня това...
                              3. Държавна субсидия за партиите?!!! Що за идиотизъм?!!! 0 - кръгла нула субсидия от народа. Защо 1 лев?!! Те, кога са ми дали 1 лев? Нула - пълна нула субсидии!!! И отново ви моля, да не ми обяснявате, колко много лошо, ще стане без тия субсидии и каква корупция, ще настане!
                              Аз, като гражданин на тая държава, не желая да плащам субсидия /та дори и 1 лев/ на тия, които ме крадат. Нали са много велики тия партии? Да си прибират членски внос от подръжниците си там по 50-100-200-20000/какъв е проблема на имотния Цецо да ги плати?/лв. на година и това е... Защо трябва българският/аз и ти -дето не сме гласували за никой от тях/ народ да се товари да тяхната издържа? Нима на Цвък-цвък и Серго/безработния/ не им стига това, което имат от нашето мълчание?
                              4. Задължително гласуване? Да- с две ръце! Така поне, ще успеем да размием малко от малко купените и "екскурзиантите", които в последните 20 години определят битието ни. Твърдо съм за задължително гласуване и ако може да се вкара и малко ценз /да покажеш, че можеш да пишеш на български и разбираш за какво иде реч/, то тогава в татковината ни няма да има нито ДПС нито Лютви Местан. Това би било много хубаво - така си мисля аз...
                              5. Електронно гласуване?!! Какъв е проблема тук? Електронното гласуване не било тайно... Ами, ок! Който, се притеснява от това няма да го направи. Аз, не се притеснявам от това и ще го направя с най-голямо удоволствие. Само не искам някакъв тъп, ама много тъп галфон да ми обяснява, как това не било редно и едва ли не било противоконституционно...
                              Понеже споменах тази горната думичка и в главата ми изплува образа на президента ни.
                              Мислих, мислих и все е малко! За пръв път в живота си/а аз съм на достолепна възраст/ виждам човек, който е по-умен от 1 000 000 човека според него/ и в национален ефир/платен от същите тези глупаци/ да се опитва да им обясни, колко много са глупави и не може в тази "негова, собствена" държава така да се правят референдуми. Това било противоконстутиционно!!!
                              Ало..., байноле - Г-н Президент, противоконстутиционното сте Вие! Недопостимо е да си мислите, че сте по-умен от 1000000 човека взети заедно. В края на краищата тая конституция е написана от такива калмуци, като теб - така, че едва ли ще е проблем да се промени! Не си мисли, че си Господ...

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                                Щом времето и условията са се променили и конституцията е застанала срещу хората - не е ки най-нормално и хората да застанат срещу нея ???
                                Та нали законът на хартия е създаден от хората и за да обслужва техните нужди. Но ако не е така - как се решава проблема - конституцията знае ли ги тези неща или лиспват алгоритмите за изкуствения интелект Може би гугъла или андроида !?!?!?
                                Това вече е по-голям и сериозен въпрос.
                                По-долу вече имах възможност да изкажа становище по него и се присъединих към мнението, че ни трябва една изцяло нова Конституция. Дълго време бях противник на тази идея, но дори и да отказвам да го разбера, усещам с кожата си, че ако не се направи нещо сериозно, значимо, важно, дръзко дори, свършено е с България.
                                Днес слушах едно предаване - 8 от всеки 10 деца не си представят своет объдеще в нашата страна.
                                Уж ги знам тези неща, но се почувствах като зашлевен.

А иначе с горното си мнение просто довършваме с Лоцман един вече започнат разговор. Нещата опираха до вече допуснатия от НС по принцип референдум (кукувския).
                                Специално по темата с броя на депутатите, промяната може да с еизвърши по следния начин.
                                Настоящото НС се саморазпуска.
                                Насрочват се избори за Велико НС.
                                ВНС се събира и решава за промяна в К, като броят става 120.
                                ВНС се разпуска.
                                Насрочват се избори за обикновено НС.
                                Избира се ново ОНС.
                                ОНС излъчва ново правителство и едва тогава играта продължава.

Аз го намирам това за тъпо, но просто няма друг начин.
                                И за да не си го самопричиним, единственото решение е КС да не допусне този въпрос. За останалите може да примижи, тук не.

Коментар

Working...
                                X