Първоначално изпратено от SPART
Разгледай мнение
А ивВъпрос беше спрямо златото а не спрямо долара. И реакцията ми е заради внушението което се опитваш ти и някои други да прокараш.
Пазарната икономика (капитализма) не е идеален. Ще напомня създаването на някои икономически чудовища в САЩ в края на 19 век като Рокфелер, Карнеги, Морган. Не бива да забравям разбира се и Вандербилт. Тези хора са имали изключителен нюх в областта в която са работили. Според тогавашните условия обаче, всички се превръщат в икономически чудовища. Невъобразимо големи монополи. Всеки монопол както е известно, подтиска малките предприемачи. В случая нещата са докарани до там, че в техните области е нямало вече малки предприемачи.

Не ми се говори надълго и нашироко, но тази възможност която е била в онези години създава икономическата сила №1 в света, която задминава британската в мисля 1916.
Големината и силата на една икономика създава и изкушението да се печатат пари. Това накратко.
Но все пак, дълговете на всички държави са в основно две валути.
А "опасността" не виждам да е толкова голяма: погледни дълговете на икономическите гиганти освен САЩ: Китай - дълг два пъти по-голям от бвп. Япония - повече от два пъти, Германия: 80%, Франция: 95%, Британия - 90%...
Значи всичко това е много виртуално и не виждам как, би могло да предизвика някакъв световен катаклизъм.
Ако ги дължаха на някоя външна сила, да кажеш че може нещо да се случи съм съгласен.
Но всичките тези дългове тези държави ги дължат по между си и на себе си. Например Японците държат доста американски дълг, но в същото време дълговете им към американски инвеститори и банки са горе-долу същите. Китай държи доста американски облигации, но в същото време 80% от колосалния му дълг е към американски компании и банки.
та всичко това дето го вадите от време на време за американския дълг влияе само на не толкова - как да кажа - светли умове.

Накратко толкоз.
Коментар