IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Русия в тежка валутна криза, Путин под натиск

Франс прес

http://e-vestnik.bg/21921/rusiya-v-t...in-pod-natisk/

Русия влезе в много опасната спирала на валутната криза въпреки радикалните мерки, приети във вторник, за да бъде спрян сривът на рублата, хвърляйки светлина върху безсилието на Владимир Путин в една криза с драматични последици за населението.

За 15 години начело на Русия като президент или премиер държавният глава никога досега не е управлява такава криза. Във вторник вечерта, когато рублата не спираше да понижава курса си и предизвика опашки от хора, които искаха да сменят девалвираните си рубли в евро или долари, той не бе взел думата.

Запитан от АФП, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира тежката парична криза в момента, посочвайки, че този “икономически” въпрос е от компетенцията на правителството, а не на президентството.

При все това графиките подлудяваха компютрите. След понеделника, белязан от срив с 9,5%, който е безпрецедентен от финансовата криза през 1998 година, рублата се срина с над 20% във вторник следобед. Еврото достигна невъобразим праг от 100 рубли, а доларът - 80 рубли преди руската валута да се оттласне от дъното до около 90 рубли за едно евро и 72 рубли за долар.

На борсите московският индекс RTS спадна с 12 % до най-ниското си равнище от 2009 година, което предизвика студена пот на Уолстрийт, където вчерашната започна (и свърши - бел. прев.) със спад.

Страх

Този срив на руската валута, който изглежда нищо не може да спре, е пряка последица от икономическите санкции, наложени от западните сили, за да накажат позицията на руския президент по украинския проблем, както и от главозамайващия спад на котировките на петрола.

И от решението, обявено във вторник вечерта, на президента на САЩ Барак Обама да подпише закона, приет от Конгреса. Този текст дава зелена светлина за нови санкции, запазвайки поле за маневриране по бъдещото развитие на събитията. Всичко това не би могло, поради естеството си, да успокои пазарите.

Сривът на рублата породи огромни опасения, на които Владимир Путин, нехаресван от западните сили, но все още популярен в страната си, ще трябва да отговори в четвъртък при среща със стотина руски и чуждестранни журналисти.

“Положението в страната е напълно нестабилно, това е много страшно”, с тревога казва Юлия, наредила се на опашка пред московска банка. “Страхувам се, че можем да се върнем към 90-те години”, допълва тя. Някои експерти и представители на либералната опозиция не се колебаят да говорят за “предфалитна” Русия.

Рублата загуби общо близо 60% от стойността си спрямо долара от началото на годината. И ситуацията се изплъзва от какъвто и да било контрол, руската банка обяви в полунощ - нещо безпрецедентно - повишение с 6,5 пункта на водещата си лихва до 17%. Само че облекчението щеше да трае само два часа на пазарите във вторник сутринта.

Правителството вече предвижда рецесия (-0,8%) идната година след ограничен растеж от около 0,6% тази година. Централната банка обаче предупреди в понеделник, че ако котировките на петрола останат на сегашното равнище около 60 долара за барел, то брутният вътрешен продукт би могъл да се свие най-малко с 4,5% през 2015 година.

Докторът на икономическите науки, депутатът от Държавната думча член на комитета по икономическа политика Александър Четвериков смята, че властите ще отреагират на резултатите от социологическите проучвания и ще се заемат “да подобряват” икономическата ситуация чрез “преформатиране на системата за информация, чрез “изправяне” на настроенията на населението.

Да, положението е тежко, ще съобщават държавните медии, но всъщност не всичко е толкова зле, в най-близко време рублата ще скочи,цените на петрола също и ще заживеем още по-добре от преди”, иронизира депутатът. “В правителството не осъзнават цялата сериозност на ситуацията, разчитат, че всичко ще се уреди някакси. Е, това няма да стане”, прогнозира той.

Експертът, цитиран от “Независимая газета”, не се съмнява, че Русия я очаква сериозно понижение на жизненото равнище на населението и невъзможност за социално и икономическо развитие на страната.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
      .... падна за по-малко от година с повече от 100%....
      Ахахахаха ... Сядай, сядай ..
      Опять двойка ...
      Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
        Много сте смешни мурзилките. Валутата им падна за по-малко от година с повече от 100%, обаче другите си били направили криво сметката. Че чак даже шах и мат
        Сега тръпнете какво щял Путин да каже утре. Каквото и да каже, няма да промени посоката, която е надолу.
        Интересно защо не коментирате провала в Китай и Индия? Наскоро китайците в прав текст казаха че рублите даже не са пари

Добре, че го казаха на всички китайците, че да могат троловете да погледнат на ситуацията от перспектива.

А тя е, че Китай, Русия и Индия закупиха достатъчно злато за да обърнат сламената лодка на краварите. За мен изхода е ясен. Съвета ми е да си търсите реална работа. НПО проституцията води до гладна смърт в дългосрочен план.

Лек ден !

Коментар

• Много сте смешни мурзилките. Валутата им падна за по-малко от година с повече от 100%, обаче другите си били направили криво сметката. Че чак даже шах и мат
          Сега тръпнете какво щял Путин да каже утре. Каквото и да каже, няма да промени посоката, която е надолу.
          Интересно защо не коментирате провала в Китай и Индия? Наскоро китайците в прав текст казаха че рублите даже не са пари
          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
            Аз пък мисля, че закъсняха. Изпуснаха русначетата. Към края на Елциновата разруха, трябваше да правят, каквото искат. Сега, мисля че и те са по-слаби и Русия е по-силна.
            За гейропа, и Турция не разбрах, коко имаш в/на предвид...
            В Германия определени кръгове от месеци работят срещу наложената от краварите политика на санкции срещу Русия. Проблема за швабите е най-ясно изразен, тъй като те са двигателя на ЕС и дори най-слабото сътресение в доставките на москалите може да ги ликвидират за доста кратки срокове. И те го осъзнават и както се вижда, всичко при тях се изразява повече в приказки, от колкото в действия.

Същите кръгове не са забравили кой им дърпа конците след ВСВ и сега по всичко личи, че удобен момент за разчистване на сметките. Номера със златото беше последната капка.

За Турция какво да кажа. Не е ли очевидно. С опитите за сваляне на Ердоган краварите стъпиха толкова накриво, че загубиха всичко, което са градили с години. Шоуто е пълно със скеча, който Путин и Ердоган изиграха за ЮП, с цел да видят реакцията на ЕС и краварите. Всичко е шах - мат, а краварите са изключително слаби дори в покера.

Коментар

• Стамболов

Правят LENR реактори, на петрола му е спукана работата и на 20 долара няма да се задържи като ги пуснат китайците. Кой ще се занимава с петроли ако с едно зареждане минава десетки хиляди километри - бензиностанциите ще станат за скрап. Рокфелер затова излязоха от този бизнес, не е защото Обама им е казал
              D.Y.F-091066

Коментар

• Андрей Делчев, Българска петролна и газова асоциация: Сривът на рублата е резултат от от поевтиняването на петрола, то ще се задържи още поне година

http://www.focus-news.net/opinion/20...ne-godina.html

Коментар

• ето и един livechart малко кофти е за русофобите, но който купил там горе на 76 usd/rub купил, са да се опрааа ....

http://www.dailyfx.com/usd-rub

USD/RUB

The US Dollar / Ruble is the most popular pair to trade the Russian currency. There is no official symbol for the Ruble. Russia is the R of the four BRIC emerging markets and the eighth largest economy of the world. Russia is the world's leading oil producer since 2011, and the Ruble is therefore exposed to changes in global energy prices. The Russian economy is both a high growth one and exposed to changes in the global financial markets, which is why it was hard hit by the crisis in 2008 and 2009.
                  Last edited by michaelis; 17.12.2014, 14:01.

Коментар

• Заради срива на рублата руснаците масово търсят чужди валути, а банки спират кредитирането

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12...=topicoftheday

Коментар

• Страх, ужас и безумие в Русия

Хаос с нови, гигантски измерения очаква режима в Кремъл

Александър Спасов, Svobodata.com

http://www.faktor.bg/politika/hlyab-...-v-rusiya.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
                        Прав си. Утре в 12.

Нещо по темата.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-evro-d...-18062221?nt=4

Мисля, че краварите избързаха с удара, поради което бързо изгубиха нужната им инерция. Лошо. Много лошо за краварите и спаружените им ЕС ташачета. Обзалагам се, че до месец, два Германия и Турция открито ще покажат какво им е мнението за опита на краварите да запалят мащабен конфликт.
                        Аз пък мисля, че закъсняха. Изпуснаха русначетата. Към края на Елциновата разруха, трябваше да правят, каквото искат. Сега, мисля че и те са по-слаби и Русия е по-силна.
                        За гейропа, и Турция не разбрах, коко имаш в/на предвид...
                        Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Ще има скачащи от прозорците май .

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
                            Не е ли утре пресконференцията ?
                            Прав си. Утре в 12.

Нещо по темата.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-evro-d...-18062221?nt=4

Мисля, че краварите избързаха с удара, поради което бързо изгубиха нужната им инерция. Лошо. Много лошо за краварите и спаружените им ЕС ташачета. Обзалагам се, че до месец, два Германия и Турция открито ще покажат какво им е мнението за опита на краварите да запалят мащабен конфликт.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
                              Е, малко ли им срахме по пътищата?

Такова лизане на чужди задници и прокарване на чужди интереси за последните 25 години не е имало и през бай Тошово време. Съмнява ме дори и през турско да е имало. Шепа безродници продадоха страната за жълти стотинки и не се направи дори ЕДИН единствен проект или инвестиция в полза на България. Всичко, което се направи бе в полза на краварите и европейските им скачени съдове.
                              +1000
                              Как да няма проект ?
                              Има дори няколко - ТЕЦ-а, златодобив, енергоразпределение, водоснабдяване на столицата, национален аеропревозвач и т.н и т.н...
                              БЕЗБРОЙ примери за унищожени БЪЛГАРСКИ предприятия...
                              Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
                              В момента сме по-близко до фалит от когато и да е било. В Германия и Франция се чудят накъде да поемат, а ние дето сме цъфнали и вързали рушим всяка възможност за привличане на някаква инвестиция. И това е само началото.
                              Не мисля че начало, а по-скоро ... нещо друго...
                              Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
                              Да видим какво ще каже днес "джуджето", щото е ясно, че картите вече са свалени. Не очаквам нищо добро от тук нататък. За съжаление отново в лодката на губещите !
                              Не е ли утре пресконференцията ?

Коментар

• Първоначално изпратено от TeholBedict Разгледай мнение
                                Вържи си тогава един АК на врата, скачай през борда и почвай да плуваш към печелившата лодка.
                                АЗ отдавна съм се измъкнал. Мислете му вие НПОП. В момента палите собствената си черга.

Коментар

Working...
                                X