IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чужди с/у български инвестиции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Явно не си разбрал какво ти писах - връзката спестявания и инвестиции е много силна и ако трябва сме честни най-силната връзка. Аз ти казах, че е добре се спестява вместо се харчи прекономерно, защото това води и до спад на инвестиции, бизнес инвестициии.

    Говориш за Бъфет, всичко спечелено го спестява, не го харчи а го реинвестира - просто това е. Съвсем прост пример за думите - виж къде е локиран Бъркшайъра и колко души оперират там заедно с Бъфет

    А иначе, че за средния БГ депозита е най-добрата инвестиция, те излизат с мотива, че е много ниско ниво на риск, а и в повечето случаи за тях това е достъпно те не искат да инвестират и да множат пари като мен, теб и останалите от форума, но пък тяхното действие е добро за мен, теб и останалите от форума в един момент това отложено потребление, ще влезе в икономиката, просто и ясно тези пари се жертват за иден период, това е сигнал инвеститорите да инвестират в лонг терм проекти, а що в лонг терм просто щото лихвите ще паднат по кредитите и тези проекти ще се засекат и с времевите предпочитания на хората.

    Идеята, е че от др страна на депозита е инвестицията от бизнеса, а щом сега има малко инвестиции, то не е случайно. Проблема е както и ти каза, не се инвестира в капиталови стоки, в оборудване в инфстактура в хай-тек производства и като цяло бизнеса не инвестира в стоки с висока добавена стойност. Като се замислиш чуждият капитал го прави, но БГ не ....

    Добре един въпрос, ти твоята печалба/доходи в процентно изражение за колко БГ стоки я харчиш? И пак няма значение външен или БГ, ако бизнеса е рентабилен, той ще инвестира още и още от печалбата си да го разширява - целият плюс на нещата е че икономиката ни става малко по ефективна, малко по модерна, малко по капиталова, малко по-добра от човешки капитал, малко по-добра и от организация на производство и технологии - с една дума ефективна. Все пак гледай го и така внасяме и чужд ноу хау и технология - къде ще сравняваме някой обработва земя със соц. техника а друг голям идва и обработва с Ламборгини и Ню Холанд техники Единственото, което може се говори е тук гордост, че няма много БГ инвеститори, но парите не миришат. Масата е лицимерна иска си БГ, но иска и ръст на стандарт, е то не става с държавен декрет ..... Както не става да свалиш тока с 5%, чрез регулации, без да е постигната реална ефективност на разхода.

    Проблемите на БГ са си доста - ниска фин. и иком. култура, тежко комунистическо наследство и огромни структурни проблеми и почти навсякъде монополи - решим ли ги тези проблеми, може и БГ инвеститора да се засили и да те направи щастлив
    Last edited by needtoknowmore; 03.08.2013, 13:20.
    Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

    Коментар


    • Еха, какъв интерес се завъртя, и какви противоречиви твърдения се изсипаха, ум да ти зАйде - друг да не ти дойде.
      needtoknowmore, щом се нуждаеш да знаеш повече, ще поясня нещо:
      Спестявания и инвестиции сериозно се различават. Спестяванията са едни замразени /т.е., неинвестирани/средства, които - ако и да носят някаква лихва - се характеризират с почти нулева скорост на въртене. Респективно, не генерират принадена стойност. Вярно е, че в един момент, може и да се превърнат в инвестиция - ако ги извадиш от там и придобиеш нещо - но, като гледам, много нарядко и неефикасно се случва това.
      Освен това, пак да се върнем на Бъфет:
      "-Ако Вие сте толкова умни, защо Аз имам томлкова много пари?" /подразбира се "-За разлика от вас, "умните".
      Българският депозиращ, последните години, силно се е изместил към /относително / високите АКТИВНИ доходи и към спекулативното понятие за инвестицията. Тоест, той не разчита на тези средства, не живее от тях /иначе, как така, му остават толкова много, че да не знае, какво да ги прави, и ги набутва в най-нискодоходната /често, и губеща/ сфера. В същото време, купува крава за да я заколи, а не да му ражда телета, да му дава мляко и, АКО се наложи, пак да може да я заколи.
      От една страна, категорично свидетелство за несъстоятелността на този "инвеститор" /като такъв/ а, от друга, съвсем елементарното обяснение, защо този гражданин Х, ще продължи да изостава от своя "еквивалент" на Запад. Ето как, той действително трупа едни парички но, първо, ако изобщо го стори, рядко ги впряга да му носят допълнителен доход, вместо което, ги приспива, че уж така било по-сигурно. Абе стратези, един от друг по-големи.
      Същите такива се нахвърлят на управляващите /не ме разбирайте грушно, почти съм убеден, че ще опитат да чопнат нещо/ затова, че те искат да влеят -дори и заета - ликвидност в националната икономика.
      Ако са толкова умни тези наши "десни" /после ще обясня кавичките/ биха решили просто въпроса, като поне половината от тях, си бръкнат в сметките и индивидуално или групово, инвестират в едно-друго-трето. Така, хем си намазват филията, хем ще успокоят "левите", да не правят заеми.
      Да, ама не.
      "Десните" ни в парламента са НАЕМНИЦИ. Наемници на корпоративни кръгове. Чудя се, какъв "десен" може да е някой без да е собственик на едър бизнес или поне квалифициран /и тук трябва да се въведе практиката/ инвеститор...ала отговор няма.

      И не, не съм казал, че не ща чуждото. Ала един по-български баланс би означавал и повече пари от, в и течащи към българи. Пък те, наистина, са свободни да си ги харчат, както желаят.
      Виж, че средата тук е нелепо антиинвестиционна, съм напълно съгласен.Особено, за "инвеститори" овчи тип. Тези, дето "инвестират" само с поглед, впит под опашкат на предната овца. И няма значение, че и тя може да е тръгнала към кланицата - важното е, някой да е преди теб и, ако и да те колят, да не си сам. Нали така
      Last edited by Pyramid; 03.08.2013, 09:57.

      Коментар


      • Викаш, не щеш чужди капитали искаш си родното. Я дай сега да смятаме до преди 2008 тези огормни деифиците по текущи сметки как се финансираха? Да точно така с чужд капитал. Като секнаха и ....

        Тук се бъркат нещата много сериозно, БГ има нужда от спестявания, обратната страна на тези спестявания се наричат инвестиции. БГ като млада икономика не е акумулирала нужен капитал, а той иде от инвестции а те от спестявания .... така, че представи си го по така чуждият капитал е равен на спестявания. Тези Кейнсинаски глупости с потреблението са проблема - точно обратното чрез спестявания стават инвестициите.

        Сега логичният въпрос, що няма много БГ инвестиции като има и ръст на депозитите, нали инвестиците са следствеи на кредитите. Лесно и просто е банките нямат ясна представа на къде ще ходим, политическият риск се засили заедно с икономическият, като включим че ЕС отива към н-та рецесия и световната икономика и тя, нормално и нашите да не отпускат кредитите - но е видимо, че лихвите са на нива от преди кризата ....

        Проблема е тук от една страна пол. икономически риск, а от друга са тежките структурни проблеми и като цяло кофти условия за бизнес. Правилният въпрос е защо няма инвестиции, а не що няма БГ и разчитаме на външни.

        Явно нещата сега стоят, че чакаме от вън повече, защото от вътре сме по наясно, от вън в повечето случаи търсят или диверсифициране или аутсорсинг и като гледам това са текущите инвеститори. За нещо сериозно каквото и да е трябват адски много реформи - но като гледам тройната коалиция №2 няма ги прави, а ще заемаме външни средства за харчове
        Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

        Коментар


        • Подкрепям Ретрото и ще добавя.
          За да върви бизнеса и държавата най-важното условие е работниците да не са претоварени с задачи и да са доволни от заплащането. Не може работниците да те пцуват през зъби и да развиваш успешен бизнес.
          НЕ СЪМ САМО ПЛОЧКИ, УМА МИ Е НЕОБЯТЕН, ВСЕПРОНИКВАЩ И НЕПОДПВЛАСТЕН НА ИЛЮЗОРНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!

          Коментар


          • Пирамида,за печалбата няма никакво значение,дали инвеститора е чужд или нашенец.Говорим за сериозни инвестиции,милиони.Печалбата,по един или друг начин се изнася от България.Да си чул някой от нашите инвеститори да кара българска кола,или да си е купил българска яхта,или да се облича с български дрехи,да си прекарва почивката в България,да си няма някое и друго имотче в чужбина.....,а паричките,къде си ги държат?,може би в български банки....А десетките им фирми,хич не са офшорни.И хич не се изнасят пари в чужбина...Като споменах по-горе яхти,убеден съм,че и Бил Гейтс има по-малко яхти от някой наши бизнесмени.....С една дума,България не произвежда стоки на лукса,от които болезнено се нуждаят българските предприемачи....И лошо няма,в крайна сметка,те спечелените пари са затова,да си ги харчи всеки,както намери за добре...Но моите наблюдения са ,че българските инвеститори и предприемачи,в сравнение с чуждите,по-често увеличават печалбата,ощетявайки работниците и служителите си....Ето ти един пресен пример.
            http://sandanski1.com/sandanski1.php..._from=&ucat=34
            Не казвам,че всички са такива,ама......
            И пак ще повторя,печалбата,по един или друг начин изтича в чужбина.....
            За мен лично,най важно е един инвеститор,да го умее бизнеса ,да го развива с кеф,да плаща прилично на работниците,да ги осигурява,е айде, на почти реални заплати,да плаща данъци....и е без значение дали е чужденец или българин.А,сетих се, държавата да не му пречи да работи,а да му създава по-добри условия!... Печалбата-всеки да си я прави,каквото му сърце сака...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
              Мексиканската мафия била най-тревожна ми каза гаджето

              А вие армейците се излагате с една 17 метрова италянска разпоретина?!!
              НЕ СЪМ САМО ПЛОЧКИ, УМА МИ Е НЕОБЯТЕН, ВСЕПРОНИКВАЩ И НЕПОДПВЛАСТЕН НА ИЛЮЗОРНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!

              Коментар


              • Наивник,

                Парите не миришат,но част от националната гордост е предприемачество,създадено
                с наш потенциал-финанси, инженерна мисъл,иновации.
                Иначе на мегдана все ще сме накрая.
                Па се имаме за други,ма все не съумяваме да го покажем.

                И умираме от кеф,ако някой ни погали по главата.
                Да се е....е у пичовете.
                Last edited by ExtraRange; 02.08.2013, 23:19.

                Коментар


                • Парите не миришат
                  Мексикански милиардер шашна с яхтата си Балчик

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                    не може ли и чужди и български инвестиции
                    Не само може, но и трябва. Не ги противопоставям. Заглавието е малко провокативно. Просто, много по-добре би било /и по-ефективно/ за финансиране на цялата икономика, ако се окаже силно стимулиращо въздействие на родния, български инвеститор. Без да се обезсърчават чуждите, разбира се.
                    Нашите, в момента, нямат нужната култура, факт.
                    Затова, мисля /Тук Императорът е много прав/ че, имаме страхотен резерв.
                    Просто, трябва да се научим да го използваме.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
                      .
                      Не могат нашите. Не могат..
                      Еми как ще могат като болшинството са си най обикновени вмирисани червени боклуци.
                      Късно е вече, така ще е тя, след като нямаше тотална лустрация и не изрязахме месото до кокал преди 20 години.
                      Ма с тоя мат'рял - толкоз.

                      Коментар


                      • Сравни Смолян с Пирдоп.
                        Не могат нашите. Не могат.
                        Не може във века на полимерите банев да унижожи огромен завод в Девня.

                        И т. н.

                        Сега и земеделския балон гръмва и толкоз.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                          Соди Девня - чужд стратегически инвеститор
                          Неохим - български инвеститор
                          Химко - държавно

                          Рудник Ораново - български концесионер
                          Челопеч майнинг - чужд концесионер


                          Направи едно проучване сред работниците и ще видиш къде предпочитат да работят, какви заплати вземат, на колко се осигуряват и какви са им условията на труд.
                          Попитай ги дали искат да работят в АМИЛУМ Разград или в ПОЛИМЕРИ Девня.

                          Коментар


                          • За да се реинвестира печалбата трябва държавата да има гъвкава данъчна политика и тези печалби да не се облагат или с минимален %. Това се прави в съседни на нас страни, но тук по-важно е популистки закони да се коват. Скорошен пример от вчера за сериозна инвестиция в съседна на нас държава:
                            http://www.capital.bg/biznes/kompani...ite_aviolinii/

                            Коментар


                            • не може ли и чужди и български инвестиции
                              “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от sofiance Разгледай мнение
                                Ами причини бол за тези обездвижени пари. Слаба финансова култура, страх от загуба в непознати и неразбираеми финансови инвестиции, поведението на доста от мажоритарите, нечестни счетоводни игри. И разбира се боязън от политическата обстановка. Та кой би вложил пари в икономика, управлявана от ДПС и Станишев? Теглят заеми като луди, за да дадат стотинки на неколцина, а за тях - милионите. Хората с пари не са глупави, не ги дават на крадци и комунисти.
                                За някои неща се съмнявам. И не-комунисти има и крадливи, и глупави, и тарикати. И комунисти има /по закона за големите числа/ честни и почтени. ДА не говорим, че много от "умните хора с пари" правят глупави грешки, за които Уорън Бъфет казваше "Щом ВИЕ сте толкова умни, защо АЗ имам толкова много пари?"

                                Коментар

                                Working...
                                X