Вярно пишеш, Батко Пешо. Основно, вярно. наясно съм и с пораждането на загубите, и с превключванията, и със сигурността...Е, поне принципно и из основи. Но, ако искаме снижаване цената за крайния потребител, съществуват варианти за покупко-продажба и от конкретни източници, дори в сложната ни мрежа. Просто, трябва да се създаде база математически модели, същата да се утвърди от ДКЕВР /нали са експерти?/ и, на тяхна почва, да се индивидуализира планът на плащанита. В тези модели, формирани като топография на мрежите и географските положения, ще се отчитат едно 10-15 параметъра, повечето-константи на локацията, и механизмът ще се избистри. След като учените вече могат да виждат планети на стотици светлинни години и да надничат в дълбочината на Слънцето, и това е решима задача. Ще повторя тук поста си, който те е мотивирал да пишеш, че съм плещел бисери и простотии и ще те помоля да удебелиш въпросните абзаци. След това, ще се постарая да ги коментирам един по един и се надявам да изчистим недоразуменията.
И така,
Основният ми мотив да твърдя, че не самата либерализация е вдигнала цените е разликата, която аз правя между предпоставки и конкретни причини за едно, друго или трето. Прост пример: Ако скочиш в басейн, предпоставка да се удавиш е наличие на вода но, причините може да са от медицински характер/примерно/ или неумение да се плува, липса или разсейване на спасител и т.н. Вода ако няма, може да се потрошиш но, няма да се удавиш.
Либерализацията НЕ Е причината. Тя е една от предпоставките. Причината е липсата на готовност от страна на потребителите и пазара /вмъкнах по-горе това-онова/...ама темата е дълга и широка, наистина, очаквам твоите критики по същество. Постарай се, моля, да погледнеш непредубедено.
Бъди здрав!
И така,
Не е либарализацията, която вдигна цените. Вдегна ги запазващото се локално разпределение и липсата на процедура за закупуване на енергия от потребителите с посочване на производителя, комуто да се преведат средствата. Така, си остава фактически монополното владеене на клиентите от страна на ЕРП-тата, което им позволява да злоупотребяват. Цената за пренос и разпределение, да ме прощават, но, единствено, им гарантира непомерно високи печалби за сметка на производители и потребители. Фактически, тези, които са "доставяли", имат в пъти по-висока печалба от самите производители, които си изнасят у дома и и които, натискат и тях, и нас, крайните клиенти.
Затова, следва ДКЕВР да натисне ЕРП-тата и да им отреже по 3-4 ст/kWh. И ще видим, как може да поевтинее енергията, дори без други действия.
Все повече се убеждавам, че същата ДКЕВР , последните 15 години, не е работила за българските граждани, а за печалбите на ЕРП-тата, които, дори не си изпълняват инвестиционните обещания по отношение инфраструктурата.
Ще изгрее ли на нашата улица слънце, обаче?
...Ами, не знам, 'баси.
Затова, следва ДКЕВР да натисне ЕРП-тата и да им отреже по 3-4 ст/kWh. И ще видим, как може да поевтинее енергията, дори без други действия.
Все повече се убеждавам, че същата ДКЕВР , последните 15 години, не е работила за българските граждани, а за печалбите на ЕРП-тата, които, дори не си изпълняват инвестиционните обещания по отношение инфраструктурата.
Ще изгрее ли на нашата улица слънце, обаче?
...Ами, не знам, 'баси.
Либерализацията НЕ Е причината. Тя е една от предпоставките. Причината е липсата на готовност от страна на потребителите и пазара /вмъкнах по-горе това-онова/...ама темата е дълга и широка, наистина, очаквам твоите критики по същество. Постарай се, моля, да погледнеш непредубедено.
Бъди здрав!
Коментар