IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Начин за финансиране за АЕЦ Белене

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тук е бъдещето http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t102312.html
    а името на елемента с номер 90 е Торий!!!
    Централа с мощност като Белене би ни излязла към 200милиона Евро.
    Да го духат Комунягите няма да им плащам за скъпата стара руска технология. Реактори от този тип има изградени в Индия а и Китай започват да строят само такива.
    Ето още за четене.
    http://www.energyonline.bg/2012/04/%...0%D0%B0%D0%BD/
    И да гласувате с Не за измамата Белене, че няма изплащане.
    Last edited by marcy; 23.01.2013, 20:42.
    Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Стамболов, съгласен съм - защото след 20 години, когато реакторите на Козлодуй затворят, поради изтичане на експлоатационният срок, Белене ще определя цената на точецът в България. Ще плащате колкото ви кажем - иначе - парафин с конец. А ако някой трябва да отговаря - това е бойкоборисов и по-долу казах защо.

Пирамидов - така е.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от wenci Разгледай мнение
        Много лесно се манипулира човек когато не разбира и го заринат с изчисления и схеми, придружени с тънка манипулация за да стигне човек сам до извода....
        Статията мирише отвсякъде на платена.
        Принципа "Мисли глобално, действай локално" - куца и е тенденциозено приложен.
        Не са взети в предвид мащабите след закриванети на мощности в ЕС и Германия - десетки АЕЦ, какво покрива отворената дупка !? По-голяма рентабилност...едва ли.
        Дали закриването на нашите 5-ТЕЦа ще повиши рентабилноста или тя ще скочи неочаквано рязко!?
        или По-скоро цената ще очакваме да скочи, когато го усетим дебелия ...........ценови шок
        Абе нали ще намалеят плащанията за квоти СО2? при цени към момента, това е около милиард лева годишно. Те товарят цените на тока от ТЕЦ и, следователно, целия микс. Печалбите на ТЕЦ - особено, онези с гарантирано изкупуване за сметка натоварване на потребителя, товари икономиката, оскъпява продукта и създава имагинерен "растеж", с който не можеш нищо да си купиш. А АЕЦ, видиш ли, нямало да бъде на печалба. щото смятат и него да нтоварят с гигантските такси за пренос, което е само и единствено в полза на ЕРП-тата /плюс-минус ЕСО?/ за да...си ГЛЕДАТ електропроводите.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
          Начинът за финансиране (ако токова държи матряла да има руски самовар), трябва да бъде само един - акционерно дружество, което да набере капитал (и дългове от частни банки ако иска) с НИКАКВО участие на държавата и без НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ и преференциални цени!!! Точка.
          Да продават, колкото искат и където искат и да станат мултибилионери, червените капиталисти, щом са толкова убедени в успеха на АЕЦа и да го финансират със собствените си откраднати милиарди.
          Амааа неееее, те искат народеца да даде парата, а те да прибират ГАРАНТИРАНАТА печалба, както са си свикнали комунокапиталистите.
          При това, не само че няма да има никакви държавни гаранции, но и ще трябва надзора над самовара да е от ЕС по всички правила. Е това вече другарите не могат и не искат да проумеят.
          Квото и да си говорим с РОВчия е свършено, остават му няколко месеца живот. Вчера се видя, колко е изтерясал вече.
          Да знаеш колко си прав. Ето какво казва енергийния експерт Георги Касчиев:

Д-р Георги Касчиев: Като искат нова АЕЦ, милионерите в БСП да направят Акционерно дружество и да строят
          Трябва да се търси отговорност от министрите на Сакскобургготски и Тройната коалиция

Цената на тока скача заради енергийни вампири като “Белене” и “Цанков камък”, казва старши изследователят в Института по безопасност и рискови анализи към Университет по природни ресурси и приложни науки във Виена

Интервю на Стойко Стоянов

http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu...rdi-merki.html

Коментар

Начинът за финансиране (ако токова държи матряла да има руски самовар), трябва да бъде само един - акционерно дружество, което да набере капитал (и дългове от частни банки ако иска) с НИКАКВО участие на държавата и без НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ и преференциални цени!!! Точка.
            Да продават, колкото искат и където искат и да станат мултибилионери, червените капиталисти, щом са толкова убедени в успеха на АЕЦа и да го финансират със собствените си откраднати милиарди.
            Амааа неееее, те искат народеца да даде парата, а те да прибират ГАРАНТИРАНАТА печалба, както са си свикнали комунокапиталистите.
            При това, не само че няма да има никакви държавни гаранции, но и ще трябва надзора над самовара да е от ЕС по всички правила. Е това вече другарите не могат и не искат да проумеят.
            Квото и да си говорим с РОВчия е свършено, остават му няколко месеца живот. Вчера се видя, колко е изтерясал вече.
            Аз съм съгласен. Само че искам тогава държавата да върне на мен и на останалите, дето ще строим Белене всички наши данъци, които през последните години (поне за мандатът на бойкоборисов) са наливани в циганската популация. Ей, м.ма му стара - за енергийната ни независимост пари няма и затуй като спре Козлодуй ще внасяме ток, за организиране на Български златодобив пари няма - и канадците изнасят тонове Българско злато, за заплати на работещите в държавни предприятия Българи пари няма - и хората работят ангария във ВМЗ и припадат от глад, за пенсии пари няма и цял живот работили хора ровят по кофите - ама за Мангау пари винаги има - да работи безработен, да прави чаавета, да се налива с расия и да върти гьобеци !!! Бойкоборисов питал ли ме е дали съм съгласен да инвестира парите ми в мангали ???

Датов - ако спрат пожизнените помощи на бойкоборисовият електорат и съкратят държавната администрация до нормална бройка, пари за АЕЦ Беилене ще се съберат за 2-3 години - и то АЕЦ Белене 100% държавна !!! Това е истината, само дето никой от политиците, дори тези от патриотическите партии не смее да я каже открито !!!
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
              Ето една умерена статия, която доказва нерентабилността на Белене.

Сериозните проблеми пред Белене
              http://www.capital.bg/politika_i_iko...i_pred_belene/
              Много лесно се манипулира човек когато не разбира и го заринат с изчисления и схеми, придружени с тънка манипулация за да стигне човек сам до извода....
              Статията мирише отвсякъде на платена.
              Принципа "Мисли глобално, действай локално" - куца и е тенденциозено приложен.
              Не са взети в предвид мащабите след закриванети на мощности в ЕС и Германия - десетки АЕЦ, какво покрива отворената дупка !? По-голяма рентабилност...едва ли.
              Дали закриването на нашите 5-ТЕЦа ще повиши рентабилноста или тя ще скочи неочаквано рязко!?
              или По-скоро цената ще очакваме да скочи, когато го усетим дебелия ...........ценови шок

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                Както съм казвал не съм против централа, а против това държавата да я строи или да има гарантирани цени на тока. Дали ще я строят руснаци или марсианци, все ми е едно. С терена и лиценза държавата си осигурява достатъчно участие. Листването на АЕЦ Белене е вариант който отдавна съм казвал, но това трябва да се извърши много внимателно. Ако акциите се изкупуват само от български инвеститори, това ще се превърне в Панамския канал за Франция, но последствията ще са още по-лоши. Изсмукването на такъв колосален ресурс от пари, ще вкара тотално икономиката в дупка. Следователно - при листване на борсата или АЕЦ Белене трябва да се листне на 2 места - едното от които много ликвидно - примерно Лондон или Женева, по-голямата част и тук в София, по-малката, или да се листне само тук (по-добрия, но по трудния вариант), но само след като се осигурят достатъчно чужди инвеститори готови да купуват акции.
                +1
                Напълно съм съгласен.

Само се чудя до колко чужд инвеститор ще се навие да строи, ако новия АЕЦ трябва да се конкурира с Козлодуй по цени.

Коментар

Колчо австрийците, швейцарците, италианците и много още други страни с МНОГО по големи индустрии от нас от къде вземат ток? Да не би да са на режим на тока?: Щото аз помня една такава страна с АЕЦ дето имаше режим на тока.
                  Що си мислиш, че ако няма АЕЦ ще се върнат хората в пещерите? Ми то АЕЦи не е имало до преди 50-60 години.
                  И ако една индустриална Германия може да се откаже от АЕЦ, защо БГ с двойно повече слънце да не може?
                  За преференциите за ВЕИ си прав. Аз съм твърдо против ВСЯКАКВИ субсидии и преференции. Скоро, обаче дори без никакви държавни стимули соларите ще бият цената на атома (без дори да включвам оценката на риска от АЕЦ и цената на извеждането от употреба на болкука).
                  И не ако, а когато това стане до 2-3-5 години, а ти си заробил 5000 поколения напред с ядрен боклук, какво ще обяснявате на унуките? За непосредствените загуби от скъпа непродаваема, излишна енергия, дето не можеш да складираш у мазето хич и не говоря.
                  Не бе, аз само питам ...
                  Секи си има гледна точка и право на мнение... налЕ
                  начи сметаш, че ще се успешно ще сменим ядрената енергетика с фентилатори и соларни батириЙ ?
                  ... ОК
                  Аз сметам, че в нашия случай, ВСИЧКО опира до лобиране, комисионерство и корупция...
                  Не мога да се съглася, че ВСИЧКИ (!), които в момента изграждат (14 по памет) ядрени централи (независимо къде по земното кълбо) са се преебали жестоко, и само нашия сополив икономически министър(събирателно разбира се) е прозрял правдата и в момента кове световна революция в енергетиката, като цяло !!!
                  Ся, дале соларите ще победат ядреното, ще видим... Може и така да е ... Ама може и да не е ... Бъдещето е пред нас...
                  Ама некак ми седи малко хипотетично ... и

(а паралелите с белите държави, просто не съм ги видел се едно ... )
                  Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Колчо австрийците, швейцарците, италианците и много още други страни с МНОГО по големи индустрии от нас от къде вземат ток? Да не би да са на режим на тока?: Щото аз помня една такава страна с АЕЦ дето имаше режим на тока.
                    Що си мислиш, че ако няма АЕЦ ще се върнат хората в пещерите? Ми то АЕЦи не е имало до преди 50-60 години.
                    И ако една индустриална Германия може да се откаже от АЕЦ, защо БГ с двойно повече слънце да не може?
                    За преференциите за ВЕИ си прав. Аз съм твърдо против ВСЯКАКВИ субсидии и преференции. Скоро, обаче дори без никакви държавни стимули соларите ще бият цената на атома (без дори да включвам оценката на риска от АЕЦ и цената на извеждането от употреба на болкука).
                    И не ако, а когато това стане до 2-3-5 години, а ти си заробил 5000 поколения напред с ядрен боклук, какво ще обяснявате на унуките? За непосредствените загуби от скъпа непродаваема, излишна енергия, дето не можеш да складираш у мазето хич и не говоря.

Освен, ако не си от онези дето искат да вкарат тока от АЕЦа в бъдещия "енергиен микс" на всяка цена (с държавно участие и/или гаранции) и така да избият бързо и гарантирано "инвестициите" си с народна пара.
                    Last edited by 4ervenasgan; 23.01.2013, 14:59.

Коментар

• Ето една умерена статия, която доказва нерентабилността на Белене.

Сериозните проблеми пред Белене
                      http://www.capital.bg/politika_i_iko...i_pred_belene/

Коментар

• Ще цитирам един честен и смел човек, Владимир Резун:
                        "Това, че съседът ти е човекоядец, не те прави автоматично вегетарианец".
                        Ще рече, фактът, че едните са лъжци, не прави другите кристален образ за подражание. Да търсим баланса, да не изпадаме в крайности, както направиха и тройната коалиция, и ГЕРБ. И двата варианта не струват.

Коментар

С червеното 100% съгласен ...
                          Иначе тая част с гарантираната печалба, с нещо ми напомня за едни други модерни видове енергии ... Некак си аналогично се получава ...
                          ...
                          Иначе, нещо ми убегва ...
                          Убаво, нема да се строи нова централа ...
                          Тоа дето не дава да се прави (щото, нещо ме кара де мисла, че решението не е взето тук...), предполагам, и на останалото от АЕЦ Козлодуй не мисли доброто ... Ша го затворим и него ... (щот де е логиката, да не искаме да строим нещо ново, а да държим същото нещо, ама старо ??? )
                          Убаво...
                          Затвараме целото опасно, радьоактивно ядрено динамо, връщаме на подлите руснаци отработеното гориво (да се се троват те) и сме най-чистата и безопасна държава у вселената...
                          Убаво ...
                          Ама ток от къде после ???
                          ТЕЦ ? ВЕЦ? Вентилатори ?Фото-мото-бла-бла ? Приливи ?
                          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Диан Червенкондев: Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет
                            23 януари 2013 | 12:54 | Агенция "Фокус"
                            http://www.focus-news.net/?id=n1740968

София. Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев при разглеждането на Междинен доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 г. и проект за решение за приемане на междинния доклад, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на депутата, в междинния доклад са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са си свършили работата перфектно. „На базата на техните анализи работата на комисията беше ползотворна. Защо такива инспекции не са правени през миналите години? в 2009 г. нямаше нито една инспекция. Върху проекта „Белене” е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи”, каза Червенкондев.
                            „Да видим кой лъже и какви са фактите и обстоятелствата относно цената на проекта, договорите за доставка и стратегически инвеститор. Проектът „Белене” е проект с „много добри намерения”, които се изразяват в ниска цена, заетост, грандиозни печалби. Като се замисля човек какво се е случвало в Тройната коалиция, се виждат много такива проекти с добри намерения – примерно проектът за водното огледало. Има цяла папка с проекти, започнати с „добри намерения”, а се получават съвсем различни резултати”, заяви Диан Червенкондев. По думите му с изграждането на „Белене” ще има финансова катастрофа.

Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за „Белене” е 10 352 964 000 евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 милиарда евро, НЕК е трябвало да плати 5,4 милиарда евро”, каза депутатът.

„Станишев като един от инициаторите за референдума, казва следното: нито един лев не е платен за проекта „Белене” от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявате, ние ви излъгахме”, заяви Диан Червенкондев.

„Ние продължаваме да плащаме и до момента по кредита към БНП Париба”, заяви Червенкондев. „109 млн. евро се дават за разчистване на площадка. Тези пари са дадени без търг и процедура. Никой не можа да каже каква е реалната цена на платените разходи”, заяви Червенкондев.

По отношение на рамково споразумение за продажбата на оборудването депутатът заяви, че оборудването е било на площадката. Няма лицензирана оценка за реалната стойност на това оборудване. Експерт казва, че в интерес на държавата е да се продаде за 295 млн. евро. То е продадено за 205 млн. евро без да има каквито и да било доказателства, че са водени преговори в интерес на държавата, каза депутатът. „Това, което изнасяме днес, е горчивата истина. Призоваваме на 27-ми да кажете „не” на националната катастрофа, „не” на проекта „Белене”, заяви Червенкондев.

Коментар

• Хора, уважавам мнението на отричащите Белене и имам сериозни резерви, дали бе-се-пе-то е точният субект, който да раздвижи и изпълни подобен проект.
                              Знам, че има страховити апетити за /поредното/ крадене като за световно.
                              Не искам да бъда накачулен с нови, още по-високи сметки за ток по каквито и да са причини /изплащане на преоскъпена АЕЦ-също/.
                              Загрижен съм за здравето - на децата ми, собственото и това на приятели, познати и непознати българи.
                              Знам, Русия всячески се възползва от ситуацията - което е нормално, всички го правят.
                              Знам, че да се очаква /още повече, "рязко"/ снижаване цените на енергията при нова АЕЦ е близо до фантастиката.
                              Знам и други аргументи "против", много от които - повече от достойни за уважение.
                              Знам, че заченалите референдума съзнателно позволиха да бъде опорочен...
                              Но,
                              1. Знам, че без нова, стратегическа мощност, въведена следващите 10 години, България си подписва собствената несъстоятелност и закриване.
                              2. Знам, че потребностите в среден и дългосрочен аспект, ще нараснат /изброявал съм неведнъж, защо.
                              3. Има начини за повишаване продажбите и оползотворяване текущите наличности на енергия в АЕЦ, което води до повишена рентабилност и укротяванена цените - има специална тема по една от тях, в която разисквахме доста.
                              4. Снижаването на въглеродните емисии /около 19,5 милиона тона годишно към момента, по 30 Евро/тон / със сигурност, ще снижи изтичащите от страната ни парични потоци с /до/ 585 милиона Евро годишно, тоест, над милиард лева, което допълнително, ще стабилизира цената на енергията...да не говорим, че цените на СО2-квотите може и да нараснат.
                              5. Искам въздух, чист от пушилките, годен за дишане.
                              6. Искам парите, генерирани от тази нова мощност, да останат в българската икономика и да породят растеж тук.
                              7. Знам, че, дори с преобладаващо "НЕ", един, иначе спорен референдум, ще е изпит по демокрация и ще приема НЕГОВОТО решение, каквото и да е.

Да се върнем към темата, обаче:
                              Белене или Козлодуй-ІІ, към нова АЕЦ /така или иначе, най-вероятно/ ще се пристъпи. Категорично, НЕ на кражби и злоупотреби.
                              По финансирането, отхвърлям калкулациите на правителството и клоня и аз към облигационен заем. Нали премиерът се позова на /някакви/ 33 и горница милиарда "спестявания на българите" - ето ви ги парите. Аз също бих купил облигации и акции - макар до милиардер ми е далечко - при условие, че бъде представен доказано ефективен частен мениджмънт на проекта и бъдат ясно разграничени общонационалните и държавни интереси от частните в кюмюрените кадилници, като тези на Другаря Командир, например.
                              Следва да помним още, че финансирането е поетапно, разходите не се вадят наведнъж, та, "проблемът с 51% държавно участие", предвид, още, че прилична част от инфраструктурите /в Козлодуй повече, разбира се/ е изградена, не стои толкова "трагично". Трагична е ситуацията с въображението и ясната мисъл у управляващите но, това е тема за друг разговор.
                              А критиките за "мегапроектите" и приказките за "печалба след 30 години" са повече емоционални, отколкото реалистично оценени. Да не говорим, че от стратегическите обекти се очаква повече печалба в национален мащаб от фактори като предвидимост, задължане оттока на капитали, ползването на енергия на конкурентни /спрямо сравними страни, обикновено-в ЕС/ цени на енергията, от култивирането на регионална добронамереност чрез осигуряване енергийни доставки и т.н. В темата, към която водеше линкът по-горе, давам ясна техническа обосновка на повишаването на кпд на АЕЦ с 15 до над 30 процентни пункта но, и там, срещнах "опозиция" от често, далечни на тематиката "експерти" като zarco с неуточнена квалификация, мотивирани от завист. Тъжна работа.
                              Last edited by Pyramid; 23.01.2013, 14:07.

Коментар

• А стига с тия комунистически мегапроекти бе. Не се ли сещате, че тва излиза на печалба след 30 години, ами след 10 г. да не се окаже че българите да са 1 милион по-малко, а пенсионерите 1 милион повече, кво потребление, ква икономика, за кво ви са тия бъгави ядрени мощности, - още един храм на бузлуджа !?
                                Хората правят вместо с уран, реактори с ториеви соли и правят технологии и иновации, наистина развиват ядрена технология за бъдещето, ние ще се връщаме назад към 50-те, аре нема нужда, от такава деградация а?
                                Да не говорим че енергийно ефективните технологии също напредват бързо, токът от веи постоянно спада и да не се окаже след 10 години, когато ще пускате нов уранов реактор, цената на веи току виж по-ниска от урановата ...
                                Ами не е ли по-добре, ако толкова искат да спасят нацията, комунягите да купят за 4 пъти по-малка сума изолации от най-големите производители и да санират всичкия сграден фонд в България, па после като искат нека продават и излишния ток.
                                Шамандурници, такива, гледайте да ни закопаете сега на референдума, да се чудим после, къде ще ни бягат дечицата из чужбините, вместо да се гърчат да плащат десетки години безсмиселни комунистически-мега-проекти, за да може дечицата на бат ви Серьожа да лапат кинтите и да учат в Сорбоната - умната ей ! мислете преди да гласувате ! Ай сиктир от лапаници и корупции

Коментар

Working...
                                X