IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Начин за финансиране за АЕЦ Белене

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
    No comment

Потресаващ репортаж за АЕЦ Козлодуй на Spiegel от 1991 година
    http://www.dnes.bg/video/2014/01/29/...1-godina.59291
    Абе ти добре ли си? Та този репортаж е от преди 23 години!
    Направен е точно след падането на комунизма в източна Европа и въобще няма нищо общо със сегашната реалност!
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• No comment

Потресаващ репортаж за АЕЦ Козлодуй на Spiegel от 1991 година
      http://www.dnes.bg/video/2014/01/29/...1-godina.59291

Коментар

• Първоначално изпратено от market Разгледай мнение
        Импе, с този напън, Богомилите да строят сега централа, БСП ще си отреже надеждите да е на власт. Кат гледам Станишев, иначе човек интелигентен, как гузно глупости говори, съзнавайки че е за смях и в собствените си очи, си давам сметка колко гнусна работа е политиката.
        А аз си давам сметка, че, в политиката, най-избягваното нещо е...честността.

- Защо ли?

Коментар

• Импе, с този напън, Богомилите да строят сега централа, БСП ще си отреже надеждите да е на власт. Кат гледам Станишев, иначе човек интелигентен, как гузно глупости говори, съзнавайки че е за смях и в собствените си очи, си давам сметка колко гнусна работа е политиката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scrooge McDuck Разгледай мнение
            Е къде ме прати бре..,,,
            От теб искам да гледаш ТОВА
            Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

• Патак,
              погледни си картата отново - тя доказва моята правота - виж пак какво съм ти написал. Допълнение - не знам колко пъти вече обяснявам, че скалата на Рихтер отчита отделената енергия в епицентърът. Тоест да се отчита по скалата на Рихтер, каквото и да било в Белене, по време на земетресение във Вранча или Стражица е абсурдно от научна гледна точка. Там можем да отчитаме само въздействие - по скалите на Меркали-Канкани-Зигбърг или Медведев-Шпонхойер-Карник. Да уточним - голямото Вранчанско земетресение е усетено в районът на Свищов със сила VІІ-VІІІ степен, а централата е проектирана да устои дори на трус Х степен. За сравнение - в епицентърът земетресението е оценено на ХІ степен от ХІІ възможни - именно защото - както казах и долу - дори в епицентърът е имало оцелели сгради поради дълбочината на огнището. За да бъде разрушена централата в Белене (а също и тези в Козлодуй и Черна вода) не знам какво земетресение трябва да стане. Другото близко огнище - Горнооряховско-Стражишкото пък е безопасно по точно обратната причина - то е много плитко (3 км) и зоната на разрушения е ограничена на 20-30 км. Селото ми е на около 20 км от Стражица, но при земетресението от 86-та имаше тежко повредени само три къщи.

За енергията от слънце и вятър и приливи - казах ти - само не знам къде има приливи в България?

Пазаров - след 20 години ще е късно тепърва да строим. А ако ни натиснат да затваряме ТЕЦ-ове, каквито индикации има от няколко години? Какво правим тогава? - Ще се окаже, че двата реактора на Белене дори са недостатъчни. Затуй трябва не само да строим тях, но и до 5-7 години да започнем и 7 и 8 блок на Козлодуй.

Да подчертая дебело - не съм против енергийната ефективност и черните плочки - напротив. Но и най-голямата енергийна ефективност не може да направи така, щото хладилникът, пералнята, климатикът и печката заедно да горят точец колкото една 40-ватова крушка. Многократно съм казвал, че хората в градовете масово трябва да се кооперират и да правят мини-слънчеви централи по покривите на своите блокове (освен в районите с голяма запрашеност) - при очертаващият се постепенен спад в цената на черните плочки - и така да задоволяват част от нуждите си от точец. Въобще аз бих заложил на чистата енергия - слънце, вода, ядрена мощ. ТЕЦ-овете са мръсни и поетапно трябва да бъдат спирани.
              За ядрените отпадъци. Очевидно е, че те трябва да бъдат складирани безопасно. Остатъчната радиация може ефективно да бъде спряна с няколкостотин метра скала и с оловна броня, в това смятам, че сме единодушни. Над 40% от България е карстов район - имаме много пещери и пещерни пропасти, измежду които може да се избере хранилище за тези отпадъци. Просто е - намира се някоя дупка, дълбока 580 м (примерно) - няма как да няма такава някъде, отпадъците се трупат на дъното и в оловни контейнери, отгоре се излива бетон, накрая дупката се запечатва. половин километър скала и един метър олово ще екранират на 100% всякаква радиация.

За горивцето - както знаем - имаме си достатъчно находища на уранова руда. Добивът да бъде възстановен, а обогатяването ще се намери кой да го направи, дори и на нас да не ни позволят... впрочем защо не?
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Проектът не е лош, проблемът е, че сега не ни е нужен. Навярно ако се строи след 20 години, ще бъде потребен. На 5 и 6 блок още 30 години им дават. Но Богомилите сега искат да го построят и да разкешат, след 20 години, я камилата, я камиларя. Та така.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                  Не ми отговори на долния въпрос: Казваме "НЕ" и , така и не спираме опасната технология но, затова пък, спираме и безопасната. Казваме "да" и никой НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА да използваме опасната но, разрешаваме безопасната. Какъв е смисълът на "НЕ"-то ?
                  Разбира се ,че " Не " и за Козлодуй. И разбира се гласуването с " Не" НЕ ОЗНАЧАВА, "Не". Нали така.Поне за сега.

Примера ,че видиш ли Козлодуй работил и до днес колко години, не означава че в днешни времена или 40 години по късно ще е ефективно и "ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО".
                  В условията на валутен борд, как да стане... нито доходите ще се качват, със тази суми по такъв проект, въобще няма да нарастват.

Защо тогава в САЩ в момента са в "газова революция"? Защо не са в ядрена?
                  Защо да не използваме вятъра,приливите, водата, слънцето?Достатъчни са.

Нима тези възможности са напълно възможни във България, а ще въобще има гласуване и то със референдум за това.Хм...
                  И нима това не са интереси за България?Кои казва обратното?
                  Last edited by Scrooge McDuck; 26.01.2013, 13:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Патак,

отиди до най-близкият прозорец и погледни навън. Огледай хубаво небето - и ми кажи - ако тези слънчеви централи за 20 МБ съществуваха в моментът, колко точец щяха да произведат от 9 сутринта до 6 вечерта?
                    На каква цена ще е произведеният от тях точец, по-точно жалкото количество такъв? И ако нямаме други мощности - какво правим? И ако някой не прави разлика между АЕЦ и Бомба, проблемът му е доста сериозен. Който пък твърди, че площадката на Белене е "земетръсен участък" значи няма понятие от сеизмология. Районът на западното поречие на Дунав (точно докъм Белене) и южното черноморие от Бургас надолу, са сеизмически най-безопасните зони на нашата Родина. Реално Белене е заплашено само от Вранчанското огнище, което поради своята специфика (грандиозната дълбочина) е практически безопасно за наистина здраво построени неща - тъй като енергията се разпределя доста равномерно на огромна площ и колебанията на земната кора при трус са доста плавни. Специалистите знаят, че при могъщият трус от 77-а, отделни оцелели, здраво построени сгради е имало дори в с. Вранчоа - в реалният епицентър. А щом селска къща може да оцелее в епицентърът, какво остава за ядрен реактор на стотици километри разстояние, проектиран при това да устои на паднал върху него самолет?
                    Всеки който плаши АЕЦ Белене със евентуално земетресение, всъщност е пълен невежа, който не знае какво говори.

Иначе си прав, че трябва да има референдуми и за други работи. Аз бих искал спешен референдум по един особено важен въпрос - Да продължи ли българският народ с данъците и осигуровките си да хрантути и развъжда отвратителната и престъпна хъхряшка гнъс или не? Защото тъкмо там изтичат чудовищни ресурси. И снощи в шоуто на г-н Станисльави смешницата Капонова плашеше, че ако тръгнем да строим Белене, държавата щяла да фалира... а няма ли да фалира държавата, когато пилее точно същата сума на всеки четири години за всевъзможните мангалски помощи? Каква е възвращаемостта на "инвестицията" в цигани - питам за петдесет и осми път и никой антибеленист не ми отговаря?
                    Е къде ме прати бре..,,,

Ти виж и двете карти и особено втората за възможни огнища.

А сега виж къде се намира Белене.

http://maps.google.bg/maps?rlz=1C1CH...ed=0CEYQ8gEwBA

Сам можеш да прецениш, че е по добре, тъй като е непредсказуемо да ограничим всякакви рискове.
                    Още повече скъпи или оскъпени през времето тези 10-12 млрд евро трябва имат друга цел.
                    Тъй като, не се знае дали след 10 години примерно ще ни е нужен ток в повече или по малко, а различни независими източници на енергия за всеки от нас.
                    Просто природните характеристики предлагат много възможности за енергия.

А сега виж, как би изглеждал гр. Варна или по големите градове.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scrooge McDuck Разгледай мнение
                      За 20 млдр. лв, колко слънчеви централи може да имаме и то изградени с частни капитали и интереси.А не държавна супер неефективна и съмнителна фирма обвързваща ни за десетки години със интересите на Руснаците.
                      Ако искате енергиен пазар и конкуренция на него има достатъчно частни интереси в тая насока.
                      Но атомна бомба върху земетръсен участък, ще струва много повече от колко милиарда печалба след 60 години? Това не ги интересува болните червени кратуни.
                      Те както знаем са си брутални убийци.Какво ще ми говорят за енергийна независимост, след като от 50 години сме зависими.Агенти на Русия.Това е.

Да не сме Китай и да са сметнали, че ще станем примерно от 6.5 млн. на 13 млн. граждани. Та това е един голям Европейски град.След, като има демографски срив.
                      Защо референдума не е за промяна на конституцията или за вдигане на доходите?
                      Това не ви ли бави повече отколкото да се занимавате с "Големият Шлем" на Първанов.аахахха

Защо ни занимавате със супер остарелите си и морално теории за ядрена енергетика, след като агента на Русия във България последните 12 години Г.Първанов

Абсолютно съм против тези зависимости и нереалности.

Не.... не ... не
                      Не ми отговори на долния въпрос: Казваме "НЕ" и , така и не спираме опасната технология но, затова пък, спираме и безопасната. Казваме "да" и никой НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА да използваме опасната но, разрешаваме безопасната. Какъв е смисълът на "НЕ"-то ?
                      Last edited by Pyramid; 26.01.2013, 13:07.

Коментар

• Ще ти обясня каква е целта на помощите за ромите.
                        Тъй като българската нация застарява, няма да има работна сила след 5-10г., затова ще разчитаме само на индийците и за това са и помощите за тях.
                        Както навремето Англия е оцеляла благодарение на Пакистанците и Негрите, благодарение на добрите им гени и работния потенциал.
                        Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Патак,

отиди до най-близкият прозорец и погледни навън. Огледай хубаво небето - и ми кажи - ако тези слънчеви централи за 20 МБ съществуваха в моментът, колко точец щяха да произведат от 9 сутринта до 6 вечерта?
                          На каква цена ще е произведеният от тях точец, по-точно жалкото количество такъв? И ако нямаме други мощности - какво правим? И ако някой не прави разлика между АЕЦ и Бомба, проблемът му е доста сериозен. Който пък твърди, че площадката на Белене е "земетръсен участък" значи няма понятие от сеизмология. Районът на западното поречие на Дунав (точно докъм Белене) и южното черноморие от Бургас надолу, са сеизмически най-безопасните зони на нашата Родина. Реално Белене е заплашено само от Вранчанското огнище, което поради своята специфика (грандиозната дълбочина) е практически безопасно за наистина здраво построени неща - тъй като енергията се разпределя доста равномерно на огромна площ и колебанията на земната кора при трус са доста плавни. Специалистите знаят, че при могъщият трус от 77-а, отделни оцелели, здраво построени сгради е имало дори в с. Вранчоа - в реалният епицентър. А щом селска къща може да оцелее в епицентърът, какво остава за ядрен реактор на стотици километри разстояние, проектиран при това да устои на паднал върху него самолет?
                          Всеки който плаши АЕЦ Белене със евентуално земетресение, всъщност е пълен невежа, който не знае какво говори.

Иначе си прав, че трябва да има референдуми и за други работи. Аз бих искал спешен референдум по един особено важен въпрос - Да продължи ли българският народ с данъците и осигуровките си да хрантути и развъжда отвратителната и престъпна хъхряшка гнъс или не? Защото тъкмо там изтичат чудовищни ресурси. И снощи в шоуто на г-н Станисльави смешницата Капонова плашеше, че ако тръгнем да строим Белене, държавата щяла да фалира... а няма ли да фалира държавата, когато пилее точно същата сума на всеки четири години за всевъзможните мангалски помощи? Каква е възвращаемостта на "инвестицията" в цигани - питам за петдесет и осми път и никой антибеленист не ми отговаря?
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• За 20 млдр. лв, колко слънчеви централи може да имаме и то изградени с частни капитали и интереси.А не държавна супер неефективна и съмнителна фирма обвързваща ни за десетки години със интересите на Руснаците.
                            Ако искате енергиен пазар и конкуренция на него има достатъчно частни интереси в тая насока.
                            Но атомна бомба върху земетръсен участък, ще струва много повече от колко милиарда печалба след 60 години? Това не ги интересува болните червени кратуни.
                            Те както знаем са си брутални убийци.Какво ще ми говорят за енергийна независимост, след като от 50 години сме зависими.Агенти на Русия.Това е.

Да не сме Китай и да са сметнали, че ще станем примерно от 6.5 млн. на 13 млн. граждани. Та това е един голям Европейски град.След, като има демографски срив.
                            Защо референдума не е за промяна на конституцията или за вдигане на доходите?
                            Това не ви ли бави повече отколкото да се занимавате с "Големият Шлем" на Първанов.аахахха

Защо ни занимавате със супер остарелите си и морално теории за ядрена енергетика, след като агента на Русия във България последните 12 години Г.Първанов

Абсолютно съм против тези зависимости и нереалности.

Не.... не ... не

Коментар

• Я да попитам - като елемент от размисъла, баз да призовавам за каквото и да било:
                              Ако резултатът от референдума е негативен, това не означава ли автоматично, че сме и против изграждане на ториеви реактори? И какво би пречило, след положителен отговор, да изградим Белене именно с такива /когато бъдат развити като хората/? Хем безопасни, хем беземисионни, хем евтини...Разположим ли готовия за Белене реактор на площадка в Козлодуй, ще имаме, хем натоварена с вече сторени разходи /географски, другаде/ хем пропуснатите ползи от тях, хем няма да бъде забранено това при, дори, негативен изход от референдума. Ще рече, негативният изход, доколкото насочва държавна политика, ще генерира забрана дори за безопасна технология и няма да спре опасна такава. Скромно мнение. Трябва ли да допускаме моментна емоция да загроби всички положителни моменти на бъдещето развитие, без да може да спре негативните, дори и сега? Дори, и ако реакторите ВВЕР са по-опасни - не можем ли да ги спрем, защо да загробваме, например, тези със стопени соли? http://www.thorium.tv/en/index.php а, уж, каквото решаваме, го правим за доброто на гражданите.

Коментар

• стории от Фукушима

Споделяме 5 кратки лични истории от Фукушима, заснети след ядрената катастрофа там.

http://youtu.be/7fA4iJeCy2o

http://youtu.be/IlcVJRKxcLM

http://youtu.be/CU0hxO0YfGM

http://youtu.be/CR1H8Pjun3U

http://youtu.be/wi2CbI-ePBw

http://zazemiata.org/v1/Novini-CHete...c292136896c222
                                Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

Working...
                                X