IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гърция: фалит без нова драхма?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В този им вид мерките водят до свиване на икономиката и рязък ръст на безработицата, така че другите обяснения стават излишни и неверни
    туризмът има малък дял в общия продукт , но че ще пострада е абсолютно вярно

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
      с данъчната политика се стимулира, балансира или рестриктират определени зони, според състоянието на пазара
      Дори в една държава, според приоритетите й има различни данъчни зони и е голяма глупост да се гледа в посока уеднаквяване
      Е като нямаш обща данъчна как искаш да имаш обща валута. Данъците са прихода за държавата. Дали от малко бизнес ще вземе много или от много по малко = това тя си решава. Какви приоритети - приорити са електората. И докато той може да мързелува и гласува за сметка на друг да го храни, държавата нищо няма да прави.
      I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

т.е. приетите, наложени спартански мерки са панацеята
        това ми прилича на "българското" хапче за "икономически подем"
        Спартанските им мерки са неизбежни - дори и да излезат от еврозоната и да започнат да печатат пари.

тогава Гърция пак ще е отрязана от чуждите капиталови пазари и пак ще има изтичане на капитали, а не приток. По този начин тя ще има брутален дефицит по финансовата си сметка. В същото време двата експортно ориентирани отрасъла най-силни в гърция - туризъм и морски транспорт почти няма да спечелят от тази девалвация - транспорта изобщо - а туризма поне първите години. по този начин гърция ще продължава да трупа и дефицити по търговското си салдо.

Така цялата икономика на гърция всъщност ще се крепи само и единствено на печатането на пари. Но това ще създаде първо засилена инфлация, която ако не прибегнат до спартански мерки и до хипер инфлация. А тогава спартанските мерки вече са неизбежни.

Така че рестрикциите за гърция са неизбежни. въпроса е от какво ниво ще започнат и на какво ниво ще свършат. Ако управляват пасок и нова демокрация - т.е. гърция приеме безапелационно сегашното споразумение и остане в еврозоната тя няма да види растеж следващите поне 5 години. но нетно след 5 години има голяма вероятнотс доходите на гърците да са като сегашните.

Ако обаче излезе от еврозоната доходите на гърците след пет години ще са между 10% от сегашните - ако току що са минали през хиперинфлация - до 70-80% от настоящите - ако бързо са минали през рестрикции и преструктуриране на икономиката - което поне според мен е малко вероятно. да кажем средно след 5 години ще имат между 50 и 70% от настоящите си доходи ако излезат от еврозоната и банкрутират.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
          Не може да получаваш пари за бюджета да харчиш и сам да определяш как ще го пълниш. Това е недоразумение...
          с данъчната политика се стимулира, балансира или рестриктират определени зони, според състоянието на пазара
          Дори в една държава, според приоритетите й има различни данъчни зони и е голяма глупост да се гледа в посока уеднаквяване

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Аз не живея в Гърция, лично на мен не ми пука дали ще са в еврозоната или не. Всъщност даже май предпочитам да излезат - мисля че от това лично аз мога повече да спечеля.

За средностатистическия грък обаче пасок и нова демокрация са безалтернативни, ако не иска да се види наполовина по-беден, и това в оптимистичния сценарии, за следващите една две години
            т.е. приетите, наложени спартански мерки са панацеята
            това ми прилича на "българското" хапче за "икономически подем"

Коментар

Не може да получаваш пари за бюджета да харчиш и сам да определяш как ще го пълниш. Това е недоразумение...
              Не е съвсем така - имаш изискване за бюджетен дефицит под 3% т.е. прави струвай харчи за каквото си искаш и взимай от където си искаш, но не можеш да харчиш повече от 3%

И имат изискване за дълг под 60% от БВП. Т.е. прави колкото искаш дефицити под 3% стига общата сума на натрупания по този начин дълг да не минава 60%

Интересно ми само защо германия нищо не говори за собствения си дълг - който също надминава това изискване.

Коментар

не мисля, че общи данъчни правила са полезни или необходими
                Но, виж, обща дългова политика - да, но силните не искат да споделят предимството...

Коментар

Бе в тоя ЕС няма някой дет не лъгъл... Като масата е обща всеки ма'а колкото може ..Аз залагам, че няма се разпадне ЕС - банките ще настъпят печатницата, след което ще дилема за всяка държава - или да си приеме общ данъчен закон или да се спасява
                  не мисля, че общи данъчни правила са полезни или необходими
                  Но, виж, обща дългова политика - да, но силните не искат да споделят предимството...

Коментар

конвергентните критерии - т.е. прикриване на дефицит с помощта на големите акули
                    А по същите критерии един куп държави днес не трябва да са в ЕЗ

Равновесие, не даваш отговор дали досегашните управляващи са "правилния" избор за теб
                    Аз не живея в Гърция, лично на мен не ми пука дали ще са в еврозоната или не. Всъщност даже май предпочитам да излезат - мисля че от това лично аз мога повече да спечеля.

За средностатистическия грък обаче пасок и нова демокрация са безалтернативни, ако не иска да се види наполовина по-беден, и това в оптимистичния сценарии, за следващите една две години

Коментар

• Явно тази държава е орисана да е в основата на превратните моменти, и проводник на новости в историята на Европа, че и на света
                      И каквото и да се случи в следващите дни и месеци е ясно, че то ще доведе до някаква промяна, ако не на статуквото то поне на възгледите и отношението на част от хората към политическата и икономическа конюнктура, наложена през последните няколко десетилетия. Със сигурност ще е интересно, дано само да не е твърде болезнено... все пак всички сме хора и имаме едно общо право, което ни е дадено - правото на живот!

П.П.Респект към изключително интересната дискусия, и интелигентните и стойностни мнения в темата!
                      Last edited by kev; 16.05.2012, 01:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                        Ти остави 2009.... Гърция е лъгала още когато е влизала в Еврозоната, за конвергентните критерии!!! Гърция е единствената държава влязла в Еврозоната въпреки отрицателно становище на ЕК!! Технически Гърция не би трябвало да е в Еврозоната!
                        За жалост в Гърция почти винаги е играл само морковът, и твърде малко пръчката!
                        Бе в тоя ЕС няма някой дет не лъгъл... Като масата е обща всеки ма'а колкото може ..Аз залагам, че няма се разпадне ЕС - банките ще настъпят печатницата, след което ще дилема за всяка държава - или да си приеме общ данъчен закон или да се спасява

Коментар

• Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                          Ти остави 2009.... Гърция е лъгала още когато е влизала в Еврозоната, за конвергентните критерии!!! Гърция е единствената държава влязла в Еврозоната въпреки отрицателно становище на ЕК!! Технически Гърция не би трябвало да е в Еврозоната!
                          конвергентните критерии - т.е. прикриване на дефицит с помощта на големите акули
                          А по същите критерии един куп държави днес не трябва да са в ЕЗ

Равновесие, не даваш отговор дали досегашните управляващи са "правилния" избор за теб

Коментар

Всъщност точно това е причината. През 2009 г. бе открито че Гърция лъже за буджетните си дефицити, което моментално изстраля нагоре доходността по облигациите и. Обичам да проучвам кризи събитие по събитие, със съответния отговор на пазарите - събитие 0 за гръцката криза бе откриването на тази лъжа
                            Custodite sortem vestram

Коментар

това с лъженето...е прекалено несериозно и го пропускам

Хората гласуват за смяна на управлението първо.
                              Ако тези управляващи са докарали това състояние не е ли налудничаво да се очаква точно същите да променят системата?!
                              Всъщност точно това е причината. През 2009 г. бе открито че Гърция лъже за буджетните си дефицити, което моментално изстраля нагоре доходността по облигациите и. Обичам да проучвам кризи събитие по събитие, със съответния отговор на пазарите - събитие 0 за гръцката криза бе откриването на тази лъжа

Коментар

Гръцките управляващи лъжеха ЕС и пазарите - от това всъщност дойде първоначалния импулс за гръцката криза и в послдествие пак тяхното лъжене през последните две години създаде толкова силен негативизъм към гърция.

Избирателите са виновни първо заради доста невъздържаните протести които правеха последните три години - това вдигна също риска и са виновни сега за изборите - защото всъщност гласуваха за излизане от еврозоната.
                                това с лъженето...е прекалено несериозно и го пропускам

Хората гласуват за смяна на управлението първо.
                                Ако тези управляващи са докарали това състояние не е ли налудничаво да се очаква точно същите да променят системата?!

Коментар

Working...
                                X