IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ограбват ли България чрез концесиите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от status Разгледай мнение
    Разсмя ме йосифе !
    Ти наистина ли мислиш, че една мижава наредбичка от 1999 год, редактирана само веднъж през 2007 е достатъчния нормативен акт ,който да регламентира експлоатацията на най-скъпия национален ресурс ?
    А дали съзнаваш какъв по степен нормативен е акт е една МЕТОДИКА , при това отделена като такъв дори от наредбата. Справи се драги с йерархията на нормативните актове и най-вече с това КОЙ ГИ ПИШЕ И УТВЪРЖДАВА и тогава вероятно ще ти "светне" защо в родната ни БГ се случват такива "концесии" .
    Поне се сещеш, че посочените в наредбичката методики/като самостоятелни актове/ са едни безкрайно "волатилни" документчета, които се пишат и променят "по целесъобразност" от едни чиновници, назначени да го правят в определен групов/партиен и пр. интерес.
    Не ти ли се вижда несериозно с едни и същи принципи да се уреждат концесии за плажове и концесии за златодобив и шистов газ например.
    И изразът "лош закон но закон" в случая не е оправдание щото земята и всичко под и над нея не се произвежда .
    И е напълно сериозен "воят" че ни ограбват . Според теб - ограбват ни законно. Ами значи законът не е читав, тези които са го писали не са читави и т.н. Законът не е догма и може лесно да се промени.Още по лесно се променят наредбички и методики - като реши някой чиновник, извън всякакъв конституционен,парламентарен, президентски и прочие контрол Така както тихомълком наскоро промениха Закона за концесиите и то така го промениха, че ОВОС направо си стана излишен и не отчита най-важните параметри - като влиянието върху подземните води например. /Поправка "Шеврон" я наричам аз /
    Впрочем те всички грандиозни кражби в БГ от 20 год. са съвсем "законни" - като почнем от валутния резерв към 1989 , минем през "приватизацията" и стигнем до сегашната "пенсионна реформа" ( тя ограбва живота на хората).
    Да, твърдо съм против 10% корпоративен данък - в БГ практиката е развращаваща.
    Първо - нисък корпоративен данък = свободни пари за инвестиции=реални инвестиции +иновации+ работни места В БГ обаче нисък корпоративен данък =свободни пари за бизнес-олигархията = яхти, самолети,силикон,безумни инвестиции в тухли и бетон за лично ползване
    Второ - ниския корпоративен данък е на границата на понятието "държавна помощ" по стандартите на ЕС. Ама стига сме ги дундуркали тези БГ "капиталисти", дето я карат основно на държавни и общински поръчки и облекчения и заменки . Наглеците даже стигнаха вчера и дотам, че чрез Донев да поискат узаконяване на незаконно строителство срещу 10% . Тъй де - що не ? Те 10% те процента си ги имат щото криза не ги лови.
    Трето - как така "великия" корпоративен капитал се облага с 10% а най-малката търговска единица - ЕТ се облага с 15 %. Ами то това си е чисто конституционно нарушение. Да не говорим за 10-те % и върху най-ниските доходи.
    Системата ни е направо по комунистически ама обърната наопаки - вземаме от всеки независимо от възможностите и нуждите му /даже и ако не му стига да оцелее/
    И не е нужно да пишем критични романи за БГ законодателството - достатъчно е да се огледаме и да видим плачевните резултати от "юрисдикцията" и "юриспруденцията" - по мизерни едва ли могат да бъдат след четири петилетки "демокрация" в която и част от живота си да се вгледаме.
    ти би ли ми казал кога си доволен..има ли такъв момент в нещастния ти животец.... А сетих се - когато НЯКОЙ идва всяка сутрин в апартаментчето ти и ти остава 500 евро на възглавничката докато спинкаш сладко..нали?

И тебе няма как да те ограбят , защото ти си ограбен по рождение ..поредното мрънкало , което приказва наизуст .

Коментар

• Разсмя ме йосифе !
      Ти наистина ли мислиш, че една мижава наредбичка от 1999 год, редактирана само веднъж през 2007 е достатъчния нормативен акт ,който да регламентира експлоатацията на най-скъпия национален ресурс ?
      А дали съзнаваш какъв по степен нормативен е акт е една МЕТОДИКА , при това отделена като такъв дори от наредбата. Справи се драги с йерархията на нормативните актове и най-вече с това КОЙ ГИ ПИШЕ И УТВЪРЖДАВА и тогава вероятно ще ти "светне" защо в родната ни БГ се случват такива "концесии" .
      Поне се сещеш, че посочените в наредбичката методики/като самостоятелни актове/ са едни безкрайно "волатилни" документчета, които се пишат и променят "по целесъобразност" от едни чиновници, назначени да го правят в определен групов/партиен и пр. интерес.
      Не ти ли се вижда несериозно с едни и същи принципи да се уреждат концесии за плажове и концесии за златодобив и шистов газ например.
      И изразът "лош закон но закон" в случая не е оправдание щото земята и всичко под и над нея не се произвежда .
      И е напълно сериозен "воят" че ни ограбват . Според теб - ограбват ни законно. Ами значи законът не е читав, тези които са го писали не са читави и т.н. Законът не е догма и може лесно да се промени.Още по лесно се променят наредбички и методики - като реши някой чиновник, извън всякакъв конституционен,парламентарен, президентски и прочие контрол Така както тихомълком наскоро промениха Закона за концесиите и то така го промениха, че ОВОС направо си стана излишен и не отчита най-важните параметри - като влиянието върху подземните води например. /Поправка "Шеврон" я наричам аз /
      Впрочем те всички грандиозни кражби в БГ от 20 год. са съвсем "законни" - като почнем от валутния резерв към 1989 , минем през "приватизацията" и стигнем до сегашната "пенсионна реформа" ( тя ограбва живота на хората).
      Да, твърдо съм против 10% корпоративен данък - в БГ практиката е развращаваща.
      Първо - нисък корпоративен данък = свободни пари за инвестиции=реални инвестиции +иновации+ работни места В БГ обаче нисък корпоративен данък =свободни пари за бизнес-олигархията = яхти, самолети,силикон,безумни инвестиции в тухли и бетон за лично ползване
      Второ - ниския корпоративен данък е на границата на понятието "държавна помощ" по стандартите на ЕС. Ама стига сме ги дундуркали тези БГ "капиталисти", дето я карат основно на държавни и общински поръчки и облекчения и заменки . Наглеците даже стигнаха вчера и дотам, че чрез Донев да поискат узаконяване на незаконно строителство срещу 10% . Тъй де - що не ? Те 10% те процента си ги имат щото криза не ги лови.
      Трето - как така "великия" корпоративен капитал се облага с 10% а най-малката търговска единица - ЕТ се облага с 15 %. Ами то това си е чисто конституционно нарушение. Да не говорим за 10-те % и върху най-ниските доходи.
      Системата ни е направо по комунистически ама обърната наопаки - вземаме от всеки независимо от възможностите и нуждите му /даже и ако не му стига да оцелее/
      И не е нужно да пишем критични романи за БГ законодателството - достатъчно е да се огледаме и да видим плачевните резултати от "юрисдикцията" и "юриспруденцията" - по мизерни едва ли могат да бъдат след четири петилетки "демокрация" в която и част от живота си да се вгледаме.

Коментар

• Първоначално изпратено от status Разгледай мнение
        Не се знае кой от двама ви е пъпеша.
        Ти вземи да си уточниш понятията щото номерът е не само в copy/paste ами и да знаеш за какво става въпрос .

Хайде сега брадатия да ни светнеш как така в БГ се изчисляват едни "концесионни такси" дето никой не знае по какви методики става , какъв е профитът на собственика държава от експлоатацията на НЕВЪЗОБНОВЯЕМИЯ РЕСУРС , дали са изчислени очевидните и възможните вреди върху ландшафта , бъдещия поминък и пр. след спиране на минодобива и т.н.
        И понеже явно се справяш с гуглето - опитай с "rate of gold severance taxes" и ще намериш цели разработки за това кое-как ? се смята и изчислява.
        А съвсем е друга темата какъв корпоративен данък -печалба плаща един приозводител на цветни метали вкл.злато и сребро в Канада или където си избереш по "белия" свят. Май 10% корпоративен никъде няма .
        Та дали не ограбват нагло БГ заедно с политическите ни бандити ?
        http://lex.bg/laws/ldoc/-549685248

изнесе ми добра лекция , но когато казваш ,че НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ПО КАКВА МЕТОДИКА...гуглето пак казва нещо....
        аз не споря дали е добре да се дава на концесия добива на злато , но да ми се вдига вой как се ограбва е несериозно..Поне ако се води дебата да е на база факти и дадености ..а не защото мразим този или онзи...

Да разбирам ли че ти си против 10 % -я корпоративен данък...
        Last edited by йосиф; 13.12.2011, 18:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
          пъпеш аз пак не намерих в коя държава роялти е 50 %
          Не се знае кой от двама ви е пъпеша.
          Ти вземи да си уточниш понятията щото номерът е не само в copy/paste ами и да знаеш за какво става въпрос .
          Та :1.Royalties are payments made to a party for the use of property. The property that one pays royalties for can be physical such as oil and gas royalties or intellectual such as franchise or music royalties. Royalties are always deductible as a business expense for franchisees but there are a variety of other tax laws governing royalties.
          Severance Tax

2. Those who harvest oil or minerals from the ground are liable for state severance taxes. These taxes vary from state to state but are typically based upon the quantity or production or total dollar amount of production.

Тва горното е на езика и законодателството на канадските "златни" концесионери.
          И за да няма неяснота severance taxes плащат даже и тези които са в собствени/ а не само чужди респ.държавни/ парцели.

Принципно Royalties такси са поне двукомпонентно понятие и включва няколко такси - право да добиваш суровината/цената е според вида и количеството й/ + право да го правиш в чужда собственост/цената се определя комплексно и е сходно с арендните плащания но при отчитане невъзобновяемостта на добивания ресурс .Няма как в един читав договор да не се включват и твърди гаранции по евентуални обезщетения за вреди и застраховки по необратими щети извън контрактуваните.

Хайде сега брадатия да ни светнеш как така в БГ се изчисляват едни "концесионни такси" дето никой не знае по какви методики става , какъв е профитът на собственика държава от експлоатацията на НЕВЪЗОБНОВЯЕМИЯ РЕСУРС , дали са изчислени очевидните и възможните вреди върху ландшафта , бъдещия поминък и пр. след спиране на минодобива и т.н.
          И понеже явно се справяш с гуглето - опитай с "rate of gold severance taxes" и ще намериш цели разработки за това кое-как ? се смята и изчислява.
          А съвсем е друга темата какъв корпоративен данък -печалба плаща един приозводител на цветни метали вкл.злато и сребро в Канада или където си избереш по "белия" свят. Май 10% корпоративен никъде няма .
          Та дали не ограбват нагло БГ заедно с политическите ни бандити ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            Пъпешов - Професорът по компирология не е толкова виновен за Челопеч... но за Ада тепе? Пак ли предните правителства са му виновни?
            Без да адвокатствам - мисля, че проучванията, договорите са от преди...
            Не знаем какви са клаузите, ангажиментите...
            Но всичко е непрозрачно и как да разбереш.
            Виждаш бившия министър Димитров как увърта, като седмокласник на родителска...не даже по-зле. Г-н Христов задава съвсем точни и ясни въпроси, а Димитров - мрън, мрън.

Коментар

обикновено умния човек спира до тук...казва аз не знам и спира да дава акъли.....Но маринчо е Необикновен човек , нищо че не знае и е тъп като галош ...той може да управлява и златния резерв и добива на злато без проблем....

Продигал интернет е пълен с каква ли не информация..
              ......обикновено умния човек спира до тук.....и не дава оценки....но тъпанара си е тъпанар....Той е винаги "последна инстанция"...

Коментар

• Пъпешов - Професорът по компирология не е толкова виновен за Челопеч... но за Ада тепе? Пак ли предните правителства са му виновни?
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение
                  Йосифе,
                  Аз си признавам - не знам каква е световната практика.
                  Да бъдем реалисти - 40/60% е нещо много реално като разпределение на една концесия за злато (а концесионера че ще крадне и допълнително - е повече от ясно) - който не го устройва - да си ходи
                  обикновено умния човек спира до тук...казва аз не знам и спира да дава акъли.....Но маринчо е Необикновен човек , нищо че не знае и е тъп като галош ...той може да управлява и златния резерв и добива на злато без проблем....

Продигал интернет е пълен с каква ли не информация..

Коментар

Импе,
                    Да бъдем реалисти - 40/60% е нещо много реално като разпределение на една концесия за злато (а концесионера че ще крадне и допълнително - е повече от ясно) - който не го устройва - да си ходи
                    При тези цени на златото - гаранция че ще има концесионер - даже и на 50/50 .....
                    Та на първо време да си удвоим 40-те тончета
                    Пък после може и повече
                    П.С. а тъкмо гледам Боко как се пени че не можело синдикатите да се питат при уволнения
                    За този човек - май никакви закони не важат - та ако НАИСТНА милее за България - що не преразгледа концесионите договори с Дънди, мънди и сие
                    Ще има по 9,00 лв. за пенсионер - и по 5.000,00 - 6.000,00 лв. за многобройните калинки
                    Тук, в интерес на истината Борисов не е толкова виновен.
                    Това е наследен проблем май още от Костов беше, тоест през годините си вървят нещата.
                    Шулева, както се вижда от увъртанията на Петър Димитров в отговор на въпрос от тогава депутата г-н Минчо Христов, намалява за Челопеч с 50% размера на и без друго мизерната такса за България. Защо? Можем само да предполагаме. Поемани са ангажименти и може би сега правителството не е лесно да промени нещата.
                    Незнам... Караджова обаче сега много съпричастно даде зелена светлина на проекта в Родопите...

Грозни картинки в днешно време!
                    Тези дни се чудя, защо ли такива велики хора, като Ботев, Левски и още хиляди знайни и незнайни герои си дадоха живота за нашата родина?
                    Заслужаваме ли тази жертва?
                    И сега се продаваме, то не се и продаваме, продават ни за жълти стинки...
                    Last edited by melon; 12.12.2011, 21:15.

Коментар

Импе,
                      При тези цени на златото - гаранция че ще има концесионер - даже и на 50/50 .....
                      Пък после може и повече
                      П.С. а тъкмо гледам Боко как се пени че не можело синдикатите да се питат при уволнения
                      За този човек - май никакви закони не важат - та ако НАИСТНА милее за България - що не преразгледа концесионите договори с Дънди, мънди и сие
                      Ще има по 9,00 лв. за пенсионер - и по 5.000,00 - 6.000,00 лв. за многобройните калинки
                      Баш това животно да милее за България... направо ме развесели.

Коментар

Ownership: 100%
                        What's New: Undergoing ore production expansion from 1 million to 2 million tonnes of ore per year
                        Gold Production: 2010 - 65,512 ounces
                        Copper Production: 2010 - 27,482,687 pounds
                        Cash Cost: 2010 - US$51.54 per tonne of ore; excluding royalties
                        2010 - US$56.22 per tonne of ore; including royalties
                        Mine Life: 10+ years
                        Mining & Processing: Underground mine; comminution and flotation
                        General Overview: Chelopech through the years
                        Technical Reports: Technical Report for the Chelopech Project, Bulgaria, March 24, 2011.
                        Добре, това ясно. За да видим дали ограбват България е хубаво да се сравни какъв е средният процент който взима предоставящия подобна концесия в Европа, изгладен с нивото на данъците които държавата ще прибере извън концесията, и няма да има нужда да коментираме даже.

Ако имаш подобно инфо, ще е хубаво да го споделиш.

ПС под държава разбирам общински и държавен бюджет акумулирано

Коментар

• Йосиф - аз по-долу ти бях дал един пример с жена.
                          Тук цитираш едни проценти, които, въпреки, че са едноцифрени пак са в ПЪТИ по-големи от това, което получава страната ми.
                          Процентите за държавата са такива, каквито определи държавата!
                          А този процент, който се получава е мизерен.
                          Дори и да няма злоупотреби, пак е малоумно да се съсипва природата и да се изземват залежите ни за толкова малко пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Марине - златният резерв би трябвало да го увеличим с поне 500% !!! По-малко би било престъпление при тия залежи и при световната финансова ситуация !!! Но за нещастие, убеден съм, че ще бъде извършено и по-страшно... тоест то вече се извършва - нещо нормално, ако се има предвид какви ни управляват !!!

Ясно е, че има разходи за добивът - но дори те да са 500 кинта на тройунция, това е поносима цена... и ще бъде нищожна цена, когато златцето удари 5000 кинта !!!
                            Импе,
                            Пък после може и повече
                            Last edited by marin1; 12.12.2011, 20:47.
                            remember remember the fifth of november

Коментар

Маринчо темата е за "Ограбват ли България чрез концесии" , а не "Кой открадна златния резерв"....Но както и по единия въпрос , така и по другия ТРЯБВА първо да се почете и след това да се изливат лайната , а не както в тази тема всички се изредихте в/у магарето , а сега почнахте да ми се оправдавате......
                              За последен път ти отговарям ......
                              И преди ти го бях писал - ама гьонсурат като теб едва ли си спомня .....
                              Имаш типично държание/поведение на комунист в зората на демокрацията
                              на въпроси - защо трепахте хората по лагерите - отговора ти е - да ама хляба беше 20 стотинки ......
                              Ама какво ли поведение може да се очаква от привърженик на Б.Б. - все още член на БКП ......
                              Това което съм писал по-долу е - ЗАЩО ДА НЕ СИ УВЕЛИЧИМ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ СЛЕД КАТО ПО ЗЕМИТЕ НИ СЕ НАМИРА ДОСТА ЗЛАТЦЕ???
                              Ама на тебе пак - кражби ти се привиждат - т.е. крадеца (или защитника на крадците - както ти харесва ) вика - дръжте крадеца .......
                              remember remember the fifth of november

Коментар

• Марксов - един директен и елементарен въпрос - смяташ ли, че Дънди са на загуба, експлоатирайки находището в Челопеч? Ако е така, защо се бутат да копат и Ада тепе?

Марине - златният резерв би трябвало да го увеличим с поне 500% !!! По-малко би било престъпление при тия залежи и при световната финансова ситуация !!! Но за нещастие, убеден съм, че ще бъде извършено и по-страшно... тоест то вече се извършва - нещо нормално, ако се има предвид какви ни управляват !!!

Ясно е, че има разходи за добивът - но дори те да са 500 кинта на тройунция, това е поносима цена... и ще бъде нищожна цена, когато златцето удари 5000 кинта !!!
                                Last edited by Императорът; 12.12.2011, 20:27.

Коментар

Working...
                                X