Първоначално изпратено от netware5
Разгледай мнение
Сега... с това ме шашна, та сканирах подробно целия Изборен кодекс и видях разноречието.
Ти си привел правилата за избор на президент (Чл. 221), а аз говорих за правилата за избор на народни представители, с които съм запознат.
Това е Чл. 216, по който твърдението, че бялата бюлетина не е невалидна, е вярно ( вж. (4); но за да бъда честен, ще те препратя и към двусмислието в отношение на (2)2 и (2)3... )
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135715515
Малко съм изненадан, наистина, от тази разлика, но като се позамислих, видях смисъла в нея.
Но каквато и да е буквата на закона, бих желал да говоря за духа на закона, който е преди буквата:
Избираме хора, които да представят личната ни воля вместо нас. Това е така наречената представителна демокрация, в отличие с пряката демокрация, най-силно застъпена в Швейцарско .
1. При този избор най-важният е дали да гласуваш или не.
2. Следващият избор е дали ти харесва някой/и субект/и от предложените в списъка или не.
3. Чак на трето място по важност идва изборът за кого от списъка да гласуваш.
Няма да влизам в подробности по всяка една от горните точки, защото знам, че ще разбереш мисълта ми и можеш да я продължиш.
Но.
Ако си съгласен с така подредените по важност избори, няма къде да ходиш да не се съгласиш, че гласуване с бяла бюлетина не е празна работа, ами е глас по-силен от гласа, избиращ някого от предварително подредените за теб (така де, за твое улеснение, джанъм) списъци.
Коментар