IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Джей Гулд - борсовият Мефистофел http://www.newsline.bg/read_more.php?post=1120
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

    Коментар


    • Митко Палаузов не е бил герой, а жертва на нелеп инцидент и безотговорни родители
      14.08.2014; автор: Иван Бутовски

      Легендарното партизанче Митко Палаузов, обявено за икона по времето на социализма, е жертва на нелеп инцидент, а разказите за неговите подвизи нямат нищо общо с действителността, научи "168 часа".
      Истината е, че баща му Трифон Палаузов е използвал невръстния си син още от съвсем малък да го пази от властта. А дете, поставено като мишена от родителите си, не е герой, а може да бъде само жертва, казвал след години и по-малкият му брат.
      Митко Палаузов е роден на 8 ноември 1930 г. в с. Енев рът, Севлиевско. Малко след раждането му, родителите му Ганка и Трифон Палаузови, се преместили да живеят отначало в Севлиево, а през 1936 г. - в Габрово.


      Таткото на Митко Палаузов - Трифон е останал без работа и лесно е примамен от червената идея. От глупост ли, от що ли, решава класово да осъзнае и детето си. Праща го да разнася позиви, кара го да пази отвън на тайни срещи. Разбира се, едно дете не може да осъзнава, камо ли само да взема решенията в живота си, то е въвлечено в тази история от родителите си.
      Тяхна е и отговорността
      В къщата им се провеждат партийни събрания, заседания на щаба на партизанската чета и РК на БРП (к), в чийто състав влизат и Трифон Палаузов и сестра му Русана. Малкият Митко, макар и 11-годишен, получава важни за едно дете задачи - стои на пост пред къщата по време на заседания, разнася позиви и съобщения за провеждането на партийни и ремсови събрания, за срещи на партизани и ятаци. Докато Хитлер и Сталин са съюзници, е сравнително по-безопасно, но след навлизането на германската армия в СССР, нещата загрубяват. Но таткото, вместо да дръпне детето и жена си настрана от огъня,
      ги вкарва в епицентъра
      на събитията,
      извежда ги във въоръжен партизански отряд в гората. Вече 13-годишното дете е подложено на студ, глад, кръв и физическа изнемога.
      Мълвата обаче говори и друго - двамата с майката на Митко били пред развод, а Ганка била добре платена работничка в местна текстилна фабрика. Точно преди трагичните събития, Ганка, която била с руса коса и светли очи и минавала за хубавица, си харесала един от съратниците на съпруга си. Затова и тя решила да отиде в гората.
      Следвайки партийната тайна, Трифон Палаузов не казва на жена си, че има нареждане да излезе партизанин. Според спомени на местни хора, като го видяла, че приготвя багажа си тя се усъмнила, взела детето и тръгнала в тъмното след него. Дори на Бакойски баир, където била срещата за малко щели да ги разстрелят, защото в тъмното мислели, че води опашка след себе си. Не знаели какво да правят с тях и решили да ги вземат. Все пак е чудно как родители
      с лека ръка се
      съгласяват да изложат детето си на смъртна опасност
      Специалистите обясняват странния факт с общото въодушевление и погрешно подадената информация от ръководството на комунистическата партия.
      "Безсмислието на излизането като нелегални на обикновени хора, жени и деца, които не знаят срещу какво, а и за какво се борят, има обяснение - казва военният историк доц. д-р Георги Кокеров пред "168 часа". - През есента на 1943 г., през септември - октомври, на много места комунистите правят мобилизация. Изкарват много хора, като им подават погрешна информация, че ще завладеят своя територия, на която ще създадат комунистически ред. Не е могла да мине навсякъде тази парола, но например от села като Сухозем излизат десетки и стават нелегални. Точно в създалата се еуфория е излязло и това 13-годишно дете с майка си. Какво са правили - ами просто са се скрили в една землянка. След Балванската битка, която е на 29-30 март 1944 г., полицията разкрива скривалището на нелегалните и на 1 април 1944 г. го унищожава с гранати. Разбира се, без да знае кой се крие вътре."
      По негово мнение разказите за епохални битки с роти войска и жандармерия също няма как да са достоверни.
      "Нито малкият Митко, нито майка му Ганка са участвали в битка и изобщо не са били близо до Балван. Интересното е, че там основните жертви са дадени в схватка с един самолет. Преди да се изтеглят, на едно открито място, самолетът минава на няколко пъти и разстрелва много от нелегалните.
      Освен това приказките за стрелби с картечници, които се разказват по-късно, не са верни, защото по това време са действали полицейски части, въоръжени само с карабини. Нелегалните също имат мизерно оръжие - карабини и пищови с по 5-6 патрона" - обяснява още историкът. "Слушал съм от хора, близки до Трифон Палаузов, че не е обичал да си спомня
      за детайлите от тази изкуствено героизирана история
      Виждал съм и сестра му Русана Палаузова, която живееше в Горна Оряховица и е идвала да ни разказва спомените си. След девети септември Трифон Палаузов създава ново семейство и си спомням, че имаше син, който също се казваше Димитър." "168 часа" опита да се свърже с брата на партизанчето от втория брак, но се оказа, че той е починал преди няколко години. Всъщност интересен е и фактът, че приживе той развенчава мита за най-малкия партизанин на България. В телевизионно интервю той признава: "Тогава такава беше пропагандата. На тогавашната власт трябваха герои. Баща ми Трифон трудно преживяваше това. Последните години избяга от Габрово. Той се махна оттук, защото по никакъв начин не се разбираше с властта, но нямаше и какво да му направят, тъй като синът му е национален герой, а той самият партизанин. И затова го търпяха до последно. През последните пет години отиде в рожденото си село, построи си една вила и в Габрово идваше отвреме навреме", споделя вторият син на Трифон Палаузов.
      Разказва и истината около трагедията с брат си Митко Палаузов. "Когато жандармерията разбира, че баща ми - партизанинът Трифон Палаузов, е в Балкана,
      започват да малтретират съпругата и сина му
      Привикват ги в полицията, почват побоища. Баща ми се вижда в чудо и взема и ги вдига в Балкана. Около седмица са стояли там с отряда, докато ги прехвърлят в землянката-болница да стоят при болните партизани. При битката при Балван трима човека само са знаели къде е тази землянка-болница - един студент по медицина, който всъщност е бил докторът на партизаните, баща ми и командирът на отряда. Пленяват доктора, измъчват го много жестоко и той казва къде е землянката - на Осеникова поляна. Жандармерията се вдига, обгражда мястото, хвърля бомби. След два дни баща ми ги намира всичките, които са били в землянката, накъсани на парчета и оставени така. Това е цялата истина. Никой не може да каже, че едно дете на 13 години може да бъде партийно ориентирано. Толкова чудесии се изписаха през годините! Всичко се цензурираше.
      Трябваха им
      герои - намериха си герои
      И баща ми беше против това и затова властта не го долюбваше. Фактът, че аз никога не съм бил партиен член, трябва достатъчно да говори. Но една камара драскачи си изкарваше хляба от тая работа", възмущавал се Митко Палаузов-младши.
      Бащата е съсипан, но идва 9.09.1944 г. и на новата власт и трябват герои, а какъв по-подходящ от невръстния Митко Палаузов. Първи за случая се сеща писателят Марко Марчевски. Той е опитен в идеологическата пропаганда, защото още преди войната дълго време е живял в Съветска Русия и добре знае каква стойност имат образи като Павлик Морозов и Александър Матросов за тоталитарния режим.
      През 1951 г. именно той пише първия героичен епос за Митко Палаузов. Книгата става задължително училищно четиво и претърпява цели осем издания.
      http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4244989
      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

      Коментар


      • Корнелиус Вандербилт и неговото наследство http://www.newsline.bg/read_more.php?post=918
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

        Коментар


        • На 8 срещу 9 август 1886 г. Русия извърши втори преврат у нас (след установяване режима на пълномощият четири години преди това)...

          Из Строителите на съвременна България...

          Коментар


          • Преди 67 години комунистите пращат на бесилото демократа Никола Петков

            Днес се навършват 67 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

            Неговите идеите и пламенна му борба за запазване на парламентарната демокрация са обявени от комунистите за контрареволюционна дейност. Това става повод за снемане на депутатския му имунитет на 5 юни и внезапния му арест в сградата на Народното събрание. Освен това 23-ма депутати от опозицията са касирани, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

            На 5 август 1947 г. започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу Никола Петков. Десет дни по-късно – на 16 август 1947 г. борецът за демокрация е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.

            С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната. Започва мрачното 45-годишно безвремие за България.
            http://www.faktor.bg/25781-predi-67-...la-petkov.html
            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

            Коментар


            • На днешната дата в 1790 г. във Франция е извършена национализация на имуществото на Църквата. Законът е приет от Учредителното събрание, което всъщност държало и изпълнителната власт, плюс командването на Националната гвардия. В събранието има 278 представители на благородниците, 295 на духовенството и 606 представители на третото съсловие. Против закона гласуват основно консерваторите около Абат Жан Маури и ултра-ролялистите. Роялистите демократи около Жак Некер са разделени в гласуването и в предпочитанията си. Националната партия на буржоазията и тази част от аристокрацията и духовенството която я подкрепя (Маркиз дьо Лафайет, Граф дьо Мирабо, Абат Сийес, Граф дьо Талейран и други) гласува единодушно "за". Законът е изготвен и прокаран с настояването на Граф Мирабо, а в неговата подготовка дейно участие вземат Абат Сийес и бъдещият външен министър на Франция, Шарл Морис дьо Талейран, които за това си деяние, са отлъчени с папска була от църквата. Малко по-късно имотите на църквата са пуснати за за продажба в полза на държавата, а с част от земята са оземлени безимотни до тогава селяни.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

              Коментар


              • 14.07 Честит рожден ден на Френската буржоазна революция! http://investments.dir.bg/_wm/librar...2&df=8&dflid=3
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                Коментар


                • 133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България!До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Повече инфо на : http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4146877
                  Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                  Коментар


                  • Документален филм ,,БЪЛГАРИЯ 1944-1989, ЗАБРАНЕНАТА ИСТИНА''> http://frontalno.com/?p=504 ,,Опитите да се изтрие петното на позора от извършените предателства към Родината и отказът да бъде поета вината за хилядите престъпления, се насърчават от наследниците на бившите комунисти, които и досега управляват страната и реално техните фамилии вече 70 години не изпускат нито за миг контрола над властта. Затова и истината продължава да бъде забранена.

                    С оглед на това, не бива да сме изненадани, че документалният филм „България 1944 – 1989, ЗАБРАНЕНА ИСТИНА“ не е подкрепен от български институции, а се реализира по проект на берлинската библиотека за почит към жертвите на комунизма, със съдействието на федералната фондация за изследване на диктатурата на ГЕСП в ГДР и фондация „Конрад Аденауер“.
                    Last edited by коки; 07.07.2014, 20:55.
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                    Коментар


                    • Здравейте, доживях да се цитирам сам
                      Някой може ли да помогне за въпросната снимка?

                      Първоначално изпратено от Цар Симеон Разгледай мнение
                      Здравейте,

                      Някой може ли да ме насочи къде мога да намеря една снимка. Мисля, че е правена 1940/1941 г. и изобравява две жени в народна носия с венци пред паметника на Васил Левски.

                      Благодаря.

                      Коментар


                      • 89 години от кървавия атентат на БКП в църквата „Света Неделя” http://www.lostbulgaria.com/?s=%D0%B...D0%BB%D1%8F%22

                        Възпоменателен лист с жертвите на най-кървавия терористичен акт през ХХ век, дело на БКП, отнел живота на над 200 души |

                        Днес, 16 април 2014 г. се навършват 89 години от атентата в църквата „Свети Крал” (днес „Света Неделя”), извършен от военната организация на БКП, отнел живота на над 200 души, а ранените са над 500. Убити са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати ( д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца. Членовете на правителството се отървават само с леки наранявания, а цар Борис III не е в катедралния храм по време на взрива.
                        В историята атентатът, финансиран и подпомогнат от военното разузнаване на СССР и организиран от членове на военната организация на Българската комунистическа партия, остава като най-кървавият терористичен акт на ХХ век.
                        За дата на бомбения атентат е избран 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато в храма „Свети Крал” се провежда опелото на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от членове на обявената извън закона от съда през 1924 г. БКП. Целта на атентата е да бъде унищожен военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.
                        След забраната на БКП към ЦК на БКП е създадена специална наказателна група, включваща Яко Доросиев, о.з. капитан Иван Минков и Вълко Червенков за извършване на убийства на фигури на възлови длъжности в армията, полицията и висши държавни служители. Военната организация на БКП, ръководена от о.з. майор Коста Янков и Иван Минков, организира малки терористични групи.
                        През декември 1924 г. от военната организация на БКП вербуват клисаря на църквата „Свети Крал“ Петър Задгорски.
                        Военното разузнаване на СССР помага за организиране и провеждане на въоръжени действия в България. Затова в страната нелегално са изпратени няколко военни разузнавачи. Отделно за нуждите на военната организация на БКП от Съветския съюз са прехвърлени и голям брой въоръжение, боеприпаси и взривове.

                        Ръководството на военната организация на БКП възлага извършването на атентата на една от „шесторките“, ръководена от Петър Абаджиев, който през втората половина на януари 1925 г. влиза в контакт с клисаря Петър Задгорски. С негова помощ в продължение на няколко седмици Петър Абаджиев и Асен Павлов внасят в църквата и поставят на тавана й 25 кг експлозив. Той е монтиран в един пакет над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата.
                        Когато погребалната церемония започва, Петър Задгорски дава знак на Никола Петров да взриви експлозива чрез специален шнур, след което двамата напускат сградата. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.
                        Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров — успяват да избягат в Съветския съюз. Петър Задгорски се предава на полицията и прави пълни самопризнания. Бързо е разкрито местоположението на ръководителите на военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков, като Янков е убит, докато се отбранява в къща на свой съучастник, а Минков се самоубива преди да бъде заловен.
                        Съдебният процес срещу останалите участници в атентата се гледа от военен съд в началото на месец май 1925 г. в казармите на Четвърти артилерийски полк в София. Марко Фридман, най-високопоставеният от обвиняемите, признава, че организацията получава финанси „през Виена“ от Съветския съюз, но прехвърля отговорността за атентата върху Коста Янков и Иван Минков.
                        Смъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици. Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май 1925 г.
                        Още за атентата и видео вижте в секцията „Черен календар на комунизма”, рубрика „месец Април”. http://desebg.com/index.php?option=c...rticle&id=1798
                        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                        Коментар


                        • От архива .Едно интервю > http://frognews.bg/news_10525/Prof_P...garski_pogled/ с проф.Пламен Цветков което си струва да бъде прочетено .
                          Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                          Коментар


                          • Как България си купи свободата! Нищо не е даром и никой не го е направил, заради братски чувства! Чрез Янко Николов Янков
                            Честит национален празник ЗАДУНАЙЦИ!
                            Трети Март – празник на Задунайская губерния
                            От публикувания в „Държавен вестник“ през Януари 1884 г. Указ № 1144 пределно ясно е видно, че „безкористната“ помощ на руските „братушки-освободители“ е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки, реципрочната стойност на които пари по онова време се е равнявала на точно 32,5 тона злато.
                            В текста на Указа четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.
                            Ако са ви отворени очите обърнете внимание, че термина е „ОКУПАЦИЯТА“, а не „ОСВОБОЖДЕНИЕТО“!!!
                            Ако са ви отворени очите обърнете внимание и на това, че на стр. 308 от първия том на издадената през 1954 г. в СССР „История на България“ е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.


                            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                            Коментар


                            • http://blogs.pravda.com.ua/authors/v...53124b14af6a4/

                              Коментар


                              • За това трябва да се пише в учебниците по История ,а не измислената руска пропаганда .Чрез Даниела Горчева
                                ,,Мнозина, непознавайки в детайли историята на СССР и Втората световна война и до днес папагалски повтарят комунистическите ИЗМАМНИ конструкции и военновременната пропаганда на САЩ и Великобритания, съюзили се с най-големия касапин в историята на Европа - Йосиф Сталин. Какъв комунизъм, какви пет лева! Става дума за безогледен и ужасяващо кървав и варварски СЪВЕТСКИ ИМПЕРИАЛИЗЪМ. Комунизмът е малоумна утопия, а съветският империализъм е зловещ ФАКТ.
                                Сталин последователно и методично, напълно хладнокръвно разчиства всички около себе си, които евентуално в бъдеще биха застрашили едноличната му власт . Той разчиства и интелигенцията, и естествените лидери на народите навсякъде, където стъпи кракът му и където достигат имперските му стремежи.
                                Безпощадно и жестоко разчиства предимно тези, които имат някакъв авторитет, които са образовани, които са с независимо мислене и с независим характер.
                                Разчиства дори тези, които са му верни и са се сдобили с власт, благодарение на него самия, защото не позволява на никого да притежава прекалено дълго много власт.
                                Сталин предварително разчиства всякакви потенциални и евентуални бъдещи гнезда на съпротива в Съветската империя. Докарва всички до пълна зависимост, отнема земята, собствеността, средствата за производство. Няма морал , няма логика, няма справедливост. Има само чудовищни репресии, непрестанни арести, изтезания и ужасяващ, несекващ страх, който води до пълна деградация в обществото, до отказ не от съпротива, не от казване на глас какво мислиш, а от отказ да мислиш изобщо. Освен за това как да оцелееш до следващия ден.
                                Сталин си играе със съдбите на цели народи, мести ги шахматно като пешки, депортира едни народи, а "оставя" други, но ги премества в селата и домовете на изселените им съседи. Депортациите са жестоки и в ужасяващи условия , при които мнозина загиват. Заточва депортираните народи и етнически групи на другия край на империята си в ужасяващо тежки, коренно различни условия от тези, с които дотогава са свикнали..
                                Отнема на цели народи историческата им родина, подменя я и я разменя, създавайки по този начин неизбежни етнически конфликти. Асимилира, претопява, уноищожава, изтребва, разселва, преименува цели етноси и народи и перверзията му стига дотам, че създава нови "нации" и "етноси".

                                В България замисля няколко нови "нации" – македонска (станала факт), шопска, добруджанска, тракийска и дори помашка!
                                Сталин не се води от никаква идеология, сменя ги като носни кърпички, стига в дадения момент да са удобни и да служат за прикритие на истинските му цели.
                                По време на сключването на тайното споразумение за подялбата на Полша и баалтийските държави ( прикачено към пакта, известен като Молотов- Рибентроп) вдига наздравица с думите: "Да пием за новия антикоминтерновец – Сталин!"
                                Цинизъм до потрес!
                                Сталин се води единственото от манията си за величие: за него хората нямат никакво значение, само територите, които може да завоюва без знаюение дали с цената на военно престъпление или чрез с безсрамна измама, откровен шантаж, пролята кръв, чудовищно насилие, безогледно клане и да включи в състава на съветската си империя.

                                Докато Хитлер е емоционален, патетичен и напълно убеден в смахнатата си теория за "арийската раса" и си въобразява съвсем сериозно, че защитава германците и "арийската им раса" от "враговете" им, развивайки параноя спрямо евреите, Сталин изобщо не се интересува от руснаците , от живота им и страданията им го оставят напълно, напълно безчувствен.

                                Както руснаците, така и нещастните народи и етноси под негова власт са само пешки в ръцете му за неговите имперски планове. Ако трябва за целта да погуби над 50-60% от тях, окото му няма да трепне.
                                Той иска да владее света. И заради дребни сметки, заради непростими грешки, заради малодушието и суетната самонадеяност на Рузвелт и Чърчил, Сталин успява. Няма по-катастрофално и по- съсипващо завладяване на толкова огромни територии на Европа, продължило десетилетия и довело до десетки и десетки МИЛИОНА жертви от поробването на цяла Източна Европа от окупаторската армия на Сталин. Тази армия, на която българските комунисти, получили властта не от народа си, а от чужд тиранин вдигнаха гигантски паметници в българските градове. За да увековечи навеки позора им на национални предатели, избили собствения си народ за хатъра на чужд сатрап.
                                ВЕЧЕН ПОЗОР!''
                                Last edited by коки; 25.02.2014, 13:55.
                                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                                Коментар

                                Working...
                                X