Първоначално изпратено от nachev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
История
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
Добър, лош ..., габровци много си го тачат.
П.П. Честит празник!
Историята е напълно нова за мен и много интересна.
Е, разгеле, намериха се няколко човека да отбележат това наше голямо дело! Едно от малкото изцяло български начинания.
А другите колеги изглежда толкова здраво и тежко са заседнали по софрите, че не свърнаха да поздравят
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеКолеги, честит Празник!
Нека да почетем едно истинско наше, българско и народно дело - Съединението!
По волята на съдбата и в резултат на огромното желание за реализиране на нашия национален идеал, с много романтизъм, доста самонадеяност, пък и капчица лудост - на днешния ден през 1885 г. се извършва едно велико дело. Наследниците на Апостола използват един малък прозорец във времето - такива каквито рядко се отварят за малките популации, изоставени често на вълните на времето и подвластни на битките и противопоставянето на т.н. Велики сили и с типичния си нашенски импровизаторски гений и с немалка доза късмет довеждат делото до успешен край.
Никой не може да каже какво би се случило ако нежелаещата проблеми и война с Англия Русия в този момент просто си беше премълчала, или пък разбирайки за обявения руски отказ да признае Съединението, Англия не го беше признала.
В този момент ми се иска да си припомним за едно от големите български имена, със сериозен принос за това народно дело, един от многото "невъзможни образи" на българската свобода и единение. Ето какво си поприпомних и искам да споделя с вас.
Продан Тишков - наричан полусаркастично, но и с доза уважение - Чардафон Велики. На 16 години получава забрана забрана от по-възрастните революционери да участва във Въстанието, но нищо не може да му попречи да стане Опълченец във Освободителната война.
Странна е историята с неговото име. Още от дете, когато е бил с буен и дори необуздан нрав, получава прякор Чарда. На по-късен етап нашенски зевзеци решават, откривайки разни специфични черти в неговия характер и поведение, пък и водени от желание да си направят подигравка с началника на полицията в Източна Румелия - някакав си фон Едикойси, с германско благородническо потекло, да прибавят частицата "фон" към името на Продан и ето така той отначало бил фон Чарда, но после бързо се наложило далеч по благозвучното и по български звучащо Чардафон. На по-късен етап бай Захарий пише негова биография и му посвещава и други разкази, в един от който му пришива шеговито и прозвището Велики и така почти невръстният от днешна гледна точка младеж става Чардафон Велики.
Същият той води най-голямата бойна конна дружина от Голямо Конаре, че да превземат Пловдив. А след превземането на конака нашият "невъзможен образ" арестува Губернатора, а после кара своята годеница да ескортира каляската на Гавраил Кръстевич през целия град. Той лично съпровожда Кръстевич до турската граница, а преди да го изпроводи, двамата сядат и играят табла. Симпатяга, артистичен, екстравагантен, невъзможен - такъв е Чардафон. Вероятно това дава повод на Симеон Радев да го нарече - смешник, пияница, но и голям патриот.
Отива си без време.
Събират се сите умни управници на града и решават, че Чардафон трябва да е изобразен на кон, щото е бил предводител на конна дружи по време на Съединението. Тъй, де ..., ама според някаква си там канони на скулпторите, сал владетел може да бъде изобразен на кон. Пък и по тоталитарно време не е било уместно да си толкова горд с някакъв си въстаник, който има и разни издънки в последващата си биографията.
Та затова свалили главата на Чардафон и сложили нещо наподобяващо руски богатир - и вълкът сит и агнето цяло, че тя статуята била готова и парите били дадени. А габровците, както е знайно, мразят парите зян да стават.
След демократичните промени нещата си дошли на мястото, както и главата на Чардафон върху статуята. Хората трябва да ценят героите от историята си, независимо от някои лоши страни на характера им.
П.П. Честит празник!Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Колеги, честит Празник!
Нека да почетем едно истинско наше, българско и народно дело - Съединението!
По волята на съдбата и в резултат на огромното желание за реализиране на нашия национален идеал, с много романтизъм, доста самонадеяност, пък и капчица лудост - на днешния ден през 1885 г. се извършва едно велико дело. Наследниците на Апостола използват един малък прозорец във времето - такива каквито рядко се отварят за малките популации, изоставени често на вълните на времето и подвластни на битките и противопоставянето на т.н. Велики сили и с типичния си нашенски импровизаторски гений и с немалка доза късмет довеждат делото до успешен край.
Никой не може да каже какво би се случило ако нежелаещата проблеми и война с Англия Русия в този момент просто си беше премълчала, или пък разбирайки за обявения руски отказ да признае Съединението, Англия не го беше признала.
В този момент ми се иска да си припомним за едно от големите български имена, със сериозен принос за това народно дело, един от многото "невъзможни образи" на българската свобода и единение. Ето какво си поприпомних и искам да споделя с вас.
Продан Тишков - наричан полусаркастично, но и с доза уважение - Чардафон Велики. На 16 години получава забрана забрана от по-възрастните революционери да участва във Въстанието, но нищо не може да му попречи да стане Опълченец във Освободителната война.
Странна е историята с неговото име. Още от дете, когато е бил с буен и дори необуздан нрав, получава прякор Чарда. На по-късен етап нашенски зевзеци решават, откривайки разни специфични черти в неговия характер и поведение, пък и водени от желание да си направят подигравка с началника на полицията в Източна Румелия - някакав си фон Едикойси, с германско благородническо потекло, да прибавят частицата "фон" към името на Продан и ето така той отначало бил фон Чарда, но после бързо се наложило далеч по благозвучното и по български звучащо Чардафон. На по-късен етап бай Захарий пише негова биография и му посвещава и други разкази, в един от който му пришива шеговито и прозвището Велики и така почти невръстният от днешна гледна точка младеж става Чардафон Велики.
Същият той води най-голямата бойна конна дружина от Голямо Конаре, че да превземат Пловдив. А след превземането на конака нашият "невъзможен образ" арестува Губернатора, а после кара своята годеница да ескортира каляската на Гавраил Кръстевич през целия град. Той лично съпровожда Кръстевич до турската граница, а преди да го изпроводи, двамата сядат и играят табла. Симпатяга, артистичен, екстравагантен, невъзможен - такъв е Чардафон. Вероятно това дава повод на Симеон Радев да го нарече - смешник, пияница, но и голям патриот.
Отива си без време.
- 1 like
Коментар
-
През 1462 г. папата обявил, че кръстените африканците не трябва да бъдат поробвани http://investments.dir.bg/_wm/librar...adat-porobvani
Днес не малко португалци да носят негърска кръв в жилите си
http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
-
Димитър Списаревски – героят с човешко лице
На 20 декември 1943 година 60 „летящи крепости” „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изстребитела „Лайтнинг” се насочват към София. Българските изтребители са многократно по-малобройни. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като сваля и нея, но загива и самият той. И до днес се гадае – ранен ли е бил, мунициите ли е свършил, че прави жива торпила. Някои си позволяват да обясняват ситуацията, даже да предават мислите на загиналия, сякаш и те са били в кабината на самолета му. Правят се спекулации – дали той изобщо е имал намерение да извърши това…
Има определени сведения, че Списаревски не е изключвал и дори е мислил за съзнателно извършване на въздушен таран. Думите и делата при него се сливат в едно. Надъхвайки веднъж унилите колеги след гибелта на летец, той казва: „По-добре е да загинеш във въздуха и да разбере цял народ, отколкото да умреш и никой да не разбере…”
Целта на Списаревски обаче е постигната – американските бомбардировачи не успяват да спуснат смъртоносния си товар върху столицата. Самолетът на самия Списаревски пада в околностите на София и само по сребърната верижка с кръстче разпознават овъгления труп на летеца.
По този повод Радио Лондон излиза с обръщение: „Български летци, ние знаем, че сте храбри и сте готови да браните до смърт своята Родина, но няма смисъл да се блъскате в нашите „крепости”. Защото вие сте малко, а ние сме хиляди!”
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеТракащия, ще ме прощаваш, но ще изкажа лично мнение за твоята светла персона, която много уважавам, за което е възможно да не съм прав, но така някакси го чувствам: Всички интелектуалци, расли по времето на комунизма и непребоядисали като еничари през 89-та, имате малко или много панславянски и леко интернационален уклон, поради което в голямата си част сте склонни да поддържате или поне да навеждате към тезата, че видиш ли в България сами сме си виновни, че мадър Раша е великата работа, а все брача словени са ни първи дружки, ама видиш ли ние сме ги прецакали и сме турили прът в колелата на голямото славянско братство, та да си понесем историческата вина...
Ще ме прощаваш, но с такъв привкус ми е всичко, което чета от теб, макар и поднесено интелигентно и на високо ниво. Аз съм на другото мнение и считам, че ако нашите историци не бяха толкова импотентни научно и участваха на доста повече конференции, на които да прокламират истините такива, каквито са, сега нямаше да има сбирки в Сърбия, че сме им избили населението в Сурдулица (дето живеят етнически българи), Путя нямаше да говори глупости, че Кирилицата идвала от македонската земя, а нас нямаше да ни знаят като конекрадците от Долния Дунав. Дори самото българско общество щеше да е малко по-просветено и наясно със страхотната си история от близкото и далечно минало, а не да изпада от див нихилизъм, до македонски простотии тип как българите сме атланти или поне шумери...
Да, знам, за това са нужни пари, но става и с по малко пари, но пък с много ентусиазъм - и двете липсват у нас. Разбирам учените ни, трябва и деца да хранят, но да си учен е до не малка степен мисия и ако не си готов за нея, отиваш и ставаш заваркафжия, а приказките за история ги оставяш за махленските сбирки...
Хайде лека от мен и хубав ден
Коментар
-
Тракащия, ще ме прощаваш, но ще изкажа лично мнение за твоята светла персона, която много уважавам, за което е възможно да не съм прав, но така някакси го чувствам: Всички интелектуалци, расли по времето на комунизма и непребоядисали като еничари през 89-та, имате малко или много панславянски и леко интернационален уклон, поради което в голямата си част сте склонни да поддържате или поне да навеждате към тезата, че видиш ли в България сами сме си виновни, че мадър Раша е великата работа, а все брача словени са ни първи дружки, ама видиш ли ние сме ги прецакали и сме турили прът в колелата на голямото славянско братство, та да си понесем историческата вина...
Ще ме прощаваш, но с такъв привкус ми е всичко, което чета от теб, макар и поднесено интелигентно и на високо ниво. Аз съм на другото мнение и считам, че ако нашите историци не бяха толкова импотентни научно и участваха на доста повече конференции, на които да прокламират истините такива, каквито са, сега нямаше да има сбирки в Сърбия, че сме им избили населението в Сурдулица (дето живеят етнически българи), Путя нямаше да говори глупости, че Кирилицата идвала от македонската земя, а нас нямаше да ни знаят като конекрадците от Долния Дунав. Дори самото българско общество щеше да е малко по-просветено и наясно със страхотната си история от близкото и далечно минало, а не да изпада от див нихилизъм, до македонски простотии тип как българите сме атланти или поне шумери...
Да, знам, за това са нужни пари, но става и с по малко пари, но пък с много ентусиазъм - и двете липсват у нас. Разбирам учените ни, трябва и деца да хранят, но да си учен е до не малка степен мисия и ако не си готов за нея, отиваш и ставаш заваркафжия, а приказките за история ги оставяш за махленските сбирки...
Хайде лека от мен и хубав денNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Никаква конспиративна фантастика не е, а тотален нонсенс, за който србето си плаща, тъй като за разлика от нас, имат огромен опит в дезинформацията и купуването на влияние в световен мащаб. И го мисля, след като го пиша - погледнете английската уикипедиа, която е уж неутрална - ми там все сърбите и гърците са белите и хрисимите, а българите сме диви балканци, които само претенции имаме, при това абсолютно без покритие я пък "изконната" сръбска Македония, я към класическата изцяло маляшка запдна тракия, в която маляките дори не са първите 2 места като брой население!!! Та нали именно Гърция (с глота си, който струвал поне колкото 2 активни армии) и Сърбия при Одрин са спечелили Първата балканска, а българите само се разхождали наготово и имали претенции и ламтежи за още и още - гиди диви балкански субекти неугледни!
За какво иде реч - историята се пише от победителите, а не от победените - то и персийците едно време са изкарани най-големите варвари, нищо че културата им многократно превъзхожда маляшката от периода. Та и тук така - немците губят, те са виновни за всичко и всички, така че що да не са виновни за ПСВ??? Ми много ясно, че те са виновни, щото иначе как да речеш, че ПСВ е почнала, понеже една малка държавица е излъгала всички велики сили и те са влезли във война помежду си нейния кеф - ми звучи много тъпо, а е просто реалност, пък историята е лека жена и подбни реалности не я кефят. Тя иска добрите да бият лошите, които винаги са вероломни и зли, а добрите са рицари на бели коне, които спасяват благородни девици...
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеНаскоро по К1 имаше филм за атентата в Сараево и в него лансираха тезата, че германското военно разузнаване стои зад атентата, за да установи контрол над разрасналата се Сърбия, която се пречка по пътя за Багдатската железница.
================================================== ================================================== ====
Това е от сферата на конспиративната фантастика.
За какво иде реч - историята се пише от победителите, а не от победените - то и персийците едно време са изкарани най-големите варвари, нищо че културата им многократно превъзхожда маляшката от периода. Та и тук така - немците губят, те са виновни за всичко и всички, така че що да не са виновни за ПСВ??? Ми много ясно, че те са виновни, щото иначе как да речеш, че ПСВ е почнала, понеже една малка държавица е излъгала всички велики сили и те са влезли във война помежду си нейния кеф - ми звучи много тъпо, а е просто реалност, пък историята е лека жена и подбни реалности не я кефят. Тя иска добрите да бият лошите, които винаги са вероломни и зли, а добрите са рицари на бели коне, които спасяват благородни девици...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеИ аз понякога задълбавам в подробности, но напоследък избягвам, защото от многото дървета накрая не виждам гората.
- 1 like
Коментар
Коментар