IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://fakti.bg/bulgaria/279202-bal...2t9AzgerRexJ1s

    Публикувано във факти.бг: Българи: Открихме печат на Борис I, бил е император и на Римската империя

    Монограмът е продаден на търг в Хамбург преди месец

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Прочетох го вчера и аха да напиша веднага отговор, но се спрях - от респект към Чичо и позицията му. Реших да преспя и тогава да пиша, обаче нищо не се промени, мнението ми отново е същото.

      Болно, болно, много болно ми стана, като прочетох тези мисли на Чичо, особено щом идват от него, когото, смея да твърдя, познавам виртуално, защото това са мислите на прекършения човек, човекът без вяра. И щом Чичо звучи така, човек, като него, който се е борил и е потигнал нещо, на хубава възраст за равносметка е, преживял е какво ли не, дал е немалко на "тази държава", то направо да дърпаме шалтера и да чакаме новия "освободител"!!!

      Тъжно ми е да чета подобно нещо - не, не че не е вярно, но е прекалено в черни краски. И да, това е финалният етап на прекършеният български дух, които или ще се възроди по някакъв начин (историята, славното минало е едно от нещата, около които можем да се обединим), или просто ще умрем като народ. Да, това е прекършеният дух на лева балкански, който крушира през 1913 и 1918, за да бъде бит, но не и сломен, а след това бе под руски ярем 45 години и пак не беше смазан, но 30-те години мутродемокрация просто го счушиха. Засега - счупеното, казват, носи щастие...

      Не познавам друг толкова смачкан и обезверен народ - питайте който и да е българин и 999/1000 ще ви кажат поне едно от следните неща - кой, сърбите ли, супер си живеят те, велик народ; кой, румънците ли, ехееее, ние да бяхме като румънците, велик народ; кой, гърците ли - малеее, ние да бяхме като тях, велик народ; кой, турците ли - Ердоган е номер, всичко им е евтино и са супер, велик народ....
      И един сал Грую, като същий Мунчо ще каже - Българите сме велик народ, може да ни мачкат, но ние пак се изправяме, претопили сме над 30 етноса в нашия етногенезис, преживяли сме 700 години робство/присъствие/владичество на най-невралгичната точка в Европа и пак сме тук, пак ни има, още се зовем българи и сме горди от този факт!

      Оф, отплеснах се - не съм фен на Вапцаров, но неговата "Вяра" е настолна творба - прочетете я!

      Ето – аз дишам,
      работя,
      живея
      и стихове пиша
      (тъй както умея).
      С живота под вежди
      се гледаме строго
      и боря се с него,
      доколкото мога.

      С живота сме в разпра,
      но ти не разбирай,
      че мразя живота.
      Напротив, напротив! –
      Дори да умирам,
      живота със грубите
      лапи челични
      аз пак ще обичам!
      Аз пак ще обичам!

      Да кажем, сега ми окачат
      въжето
      и питат:
      "Как, искаш ли час да живееш?"
      Веднага ще кресна:
      "Свалете!
      Свалете!
      По-скоро свалете
      въжето, злодеи!"

      За него – Живота –
      направил бих всичко. –
      Летял бих
      със пробна машина в небето,
      бих влезнал във взривна
      ракета, самичък,
      бих търсил
      в простора
      далечна
      планета.

      Но все пак ще чувствам
      приятния гъдел,
      да гледам как
      горе
      небето синее.
      Все пак ще чувствам
      приятния гъдел,
      че още живея,
      че още ще бъда.

      Но ето, да кажем,
      вий вземете, колко? –
      пшеничено зърно
      от моята вера,
      бих ревнал тогава,
      бих ревнал от болка
      като ранена
      в сърцето пантера.

      Какво ще остане
      от мене тогава? –
      Миг след грабежа
      ще бъда разнищен.
      И още по-ясно,
      и още по-право –
      миг след грабежа
      ще бъда аз нищо.

      Може би искате
      да я сразите
      моята вяра
      във дните честити,
      моята вяра,
      че утре ще бъде
      живота по-хубав,
      живота по-мъдър?

      А как ще щурмувате, моля?
      С куршуми?
      Не! Неуместно!
      Ресто! – Не струва! –
      Тя е бронирана
      здраво в гърдите
      и бронебойни патрони
      за нея
      няма открити!
      Няма открити!


      П.С. А децата ни са произведния на самите нас, моделирани по нашите собствени недъзи, терзания, страсти и амбиции, те не са виновни, че масата идиоти, населяващи прекасната ни територия, са ги учили, че тук е "кочина", че са "роби" и че всички други са "най", а те са просто "придатък, пионка в ръцете на великите сили". Обичайте си държавата, защото друга нямаме!
      ПОКЛОН !!!!!!!!!!!!!
      Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
        Според теб, написаното в хрониките на древните хич, ама никак дори ли не носи известна доза субективизъм!? Тъй като все още не можем да пътуваме назад във времето /има лек намек за пространствено - времевия континуум в коментара ти/, как бихме знаели със сигурност дали това което го има черно на бяло се е случило точно както и описано или е описано както някой е поръчал /след като си е платил/!? Древните също са си позволявали да фалшифицират.
        Добър ден!
        Виж как налучкваш вече смислените въпроси. Естествено, между различните летописци има голяма разлика. Цитатът който дадох е на Комес Марцелин, добре изучен и много надежден летописец. Аз не мога да преценя, но така казват маститите историци и на запад. При това той е писал Хроника, т.е нещо с вестникарски стил, без всякакви украски и фантазии. Докато Теофан Изповедник, който Златарски и Панславинизна са си харесали и са заели от него всичките тези глупости на които днес викаме все още "официална история" е пълен с митове, легенди и противоречия. При това не е и съвременник - ако е писал към 800г, това са 120г след битката на Аспарух и 300г след битката при р.Цурта през 499г. А едно време 120г са били повече отколкото 120г днес. и Фанагория е била тогава като края на света спрямо Константинопол.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          tnm, много те моля, престани да храниш трола - съсипа ни хубавата тема. Нямам нищо против различното мислене, когато има аргументи за него, някаква реална основа, на която да се стъпи, но тролщини - не. Моля те, недей да допринасяш за фоновия шум в темата. Моля!!!
          Черен шоколад, чаша червено вино ... , букетът - по твой избор.

          П.П. Нали знаеш, че от мен нищо не се получава даром.
          Last edited by tnm; 21.01.2019, 16:21.
          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
          Мечо

          Коментар


          • tnm, много те моля, престани да храниш трола - съсипа ни хубавата тема. Нямам нищо против различното мислене, когато има аргументи за него, някаква реална основа, на която да се стъпи, но тролщини - не. Моля те, недей да допринасяш за фоновия шум в темата. Моля!!!
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

              Добър ден!
              Кога е издадена тази книга? 2006г ли? Да не ми кажеш само, че това може да бъде някакъв първоизточник? Знаеш ли колко книги е издал Панславинизма? Сигурно на няколко влакови композиции не може да ги натоварим. И пак не са успели да сътворят и един жив славянин.

              Какво означава, че историята е субективна наука? Че всеки може да си има собствена история в главата и тя е да е вярна? Че защо изобщо трябва да учим история тогава. Децата в часовете по история биха могли да си поиграят на "лъженица" и би им било много по-приятно.

              Няма как през 499г и да е имало война между българи и ромеи и да е нямало. Или е имало или е нямало. Или се е случило във времето и пространството или не. Независимо от мене и тебе и който и каквото да си мисли сега.

              Мисля, че днес всеки трябва да умее да прави лесно разлика между наука и измама и фалшификации, тъй като вече живеем много на гъсто и динамично и измамите около нас са ежедневие. Всеки ден чуваме как хвърчат някакви пачки от балконите. Една пък се опряла на "научните" способности на врачките и гледам олекнала с 1 милион лева (дошли от мъжа й естестествено, а не от акъла й) и после пита защо полицията не може да си свърши работата за а я защити. Тази година щели да ни докарат меча на Кубрат. Вече ни подготвят колко скъпо и ценно е това събитие. Някой може да прибере и милион от данъкоплатците, сумата ще я крият до последно. Как си представяш това да е меча на Кубрат след като до него са намерени заровени и предмети от 8-ми век? Може би това е някакво антично съкровище на което няма да видим и истинския оригинал в София но ще си платим като за оригинал. А с тези пари има какво да правим.
              Добър ден!

              Книгите /защото те са няколко тома/, са издавани през 90-те години на миналия век. Първите томове може и по-рано да се излезли от печат.
              Ако ме беше прочел внимателно, щеше да забележиш, че не коментирам първоизточника на написаното, а просто го споделям като информация. Това беше моят отговор към теб, във връзка с митовете и легендите

              Според теб, написаното в хрониките на древните хич, ама никак дори ли не носи известна доза субективизъм!? Тъй като все още не можем да пътуваме назад във времето /има лек намек за пространствено - времевия континуум в коментара ти/, как бихме знаели със сигурност дали това което го има черно на бяло се е случило точно както и описано или е описано както някой е поръчал /след като си е платил/!? Древните също са си позволявали да фалшифицират.
              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
              Мечо

              Коментар


              • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                Мога естествено. Това беше предупреждение какво ще направя ако това се повтори, както и съвет към останалите какво да правят в подобна ситуация и как да си отстояват правото си да се изказват. Очевидно е, че у нас се счита все още за много лесно вместо да обориш някого с факти, да му удариш една цензура.
                И мен ми се въртят такива мисли.
                Не търси собственика, търси по-горе и даже не в България

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                  ................................
                  Обичайте си държавата, защото друга нямаме!
                  Грую, знам че трудно понасяш и намек за родоотстъпническо мислене и писане....Аз също !
                  Защо мислиш, че в моето писане има такива мисли ?
                  Няма, само ме боли за България и за нейното бъдеще...Търся това мистично безценно камъче, което ще ни направи силна и просперираща нация. Като се вторачваме в миналото и си придаваме излишно самочувствие за минали велики дела и деди с какво помагаме на младите ...?
                  Възпитахме си детето да е честно, работливо и умно, та където и по света да уседне, да се чудят и маят хората, как от тази никому неизвестна държава има такива личности....

                  Обичам Ботев и Вапцаров !!!

                  Такава сила има в стоховете им......Чета, чета пък гледам да се скри, че ми текват сълзите....

                  ПРЕДАДОХМЕ ГИ !!!



                  Коментар


                  • Нарочно дразните останалите.
                    रादोस्त

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Bango Разгледай мнение
                      Кой да ти го посочи "собственик"а? Ти малък ли си да го откриеш
                      Мога естествено. Това беше предупреждение какво ще направя ако това се повтори, както и съвет към останалите какво да правят в подобна ситуация и как да си отстояват правото си да се изказват. Очевидно е, че у нас се счита все още за много лесно вместо да обориш някого с факти, да му удариш една цензура.

                      Коментар


                      • Кой да ти го посочи "собственик"а? Ти малък ли си да го откриеш, пък и ме учудва да участваш в инвестиционен форум и да не го знаеш? Нали работеше само с автентични "извори", а не с казано от други на принципа "Вервайте ми".
                        Ето, щом не можеш да се справиш с нещо, толкова елементарно:
                        http://www.ibg.bg/id-87/%D0%9A%D0%BE...%82%D0%B8.html

                        Доскоро, компанията беше публична:


                        http://www.infostock.bg/infostock/control/profile/IBG
                        Last edited by Bango; 21.01.2019, 12:22.

                        Коментар


                        • Модераторът X_Y почна да ми трие коментари като по-долните без всякакви обиди, псувни и подобни, напълно по темата под предлог, че това били заяждания и съм дразнел останалите. Някой би ли ми посочил собственика на сайта да му покажа какви коментари са ми изтрити, нещо СЕМ няма ли в тази държава, то е ясно, че морал, уважение към чуждото мнение, истината и аргументите няма.

                          Коментар


                          • Фоне, ти и Паисий ли налази.. Да си чувал , че има една наука езикознание, където има езикови групи- Езиково семейство се нарича съвкупност от езици, свързани с общия си произход от един праезик, което обуславя наличието на известни сходства в речниковия запас и граматиката на тези езици. Обикновено езиковите семейства се разделят на по-малки филогенетични единици, наречени езикови групи. Така например индоевропейското езиково семейство се разделя на множество групи, най-големите от които са германската група, славянската група и италийската група.
                            Или понежи си математик си мислиш, че можеш да пишеш всякакви глупости в другите науки..Имаш ли обяснение как е формирана славянската езикова група, като няма славяни..Чувал ли си за Индоевропейските езици и реконструкция на праславянския език..Стига си пълнил форума с профански теории..

                            Коментар


                            • Всъщност не фалшивата история за дядовците ни, а мрачното и фалшиво бъдеще за децата ни, ни кара да стоим по-далеч от татковината МУ.

                              Коментар


                              • Праскай фалшива и примитивна история до втръстване и ще накараш младите да се завърнат у нас. Някои пък считат, че ще ги привикат от хиляди километри с народна музика, гайди и биене на тъпани до небесата.

                                Паисий е велик, но замислял ли си се защо е толкова велик? Защото пръв внася думата "славяни" след пътуването си през 1758г. до Сремски Карловци у нас. Преди него тази дума не се е използвала никога и никъде в България. Та като го правят толкова велик, целта на някои им е да ти набият думата "славяни" в главата ти. Е, не можеш с такива примитивни лъжи днес да задържаш някой млад и интелигентен човек в България.

                                Коментар

                                Working...
                                X