IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Кире, поздравления, че имаш такъв дядо, с когото да се гордееш! И с право! Един от прадедите ми е бил в 34-ти Троянки пехотен полк, в състава на Девета плевенска - гледал съм позициите Тигър, Борис, при село Фурка - велика работа. Поклон пред героите!

    Иначе тази фантастика, дето я е пляснал Божо Димитров (мир на праха му, велик българин, макар да създаде много митове и легенди, обаче какво е една нация без митове и легенди), не е вярна и е грозно пред паметта на бойците да пишем подобни неща! Ходил съм по тези планини - уникални са били дедите ни, че са удържали и победили, особено при Дойран, в продължение на 3 години, като са отбили поне 3 големи нападения. Рухнали сме при Добро поле и този пробив можеше да бъде овладян и затворен, но от една страна немците не ни приемат на сериозно и не ни пращат подкрепа, а от друга - самото ни правителство, а и немалка част от народа са искали да излязат от тази война. Но не и войниците, за разлика от онези, клетвопрептъпниците и мръсните влечуги стамболийски и райко димитров (нарочно с малки букви), за които има паметник при Владая, а на онази къдрава маймуна и цял град е кръстен!!!

    Силен е бил българският войник, жертвоготовен и обичащ родината си. Колко е бил силен и значим, се разбира от факта, че само месец след излизането на България от войната, тя приключва. Нищо друго не я приключва така, както излизането на едномилионната българска армия. И колкото и да ми говорят за Западния фронт, Източния фронт и онези смешки с Лорънс Арабски, войната се е решила тук, на Балканите. България бе лоялна и даде всичко, би се на два фронта и удържа по-дълго и от супер силата Русия, и от всичките си съседни държави, за да приключи с национална катастрофа. А можеше просто Русия да натисне Сърбия да ни върне Македония и да ударим Турция през 1915, и тази война приключваше още тогава. Но не, те (николашка с резнатата шашка) искаха да подкрепят сърбонаския шовинизъм, защото сърбия беше важната държава за тях на Балканите, докато от нас искаха само безпрекословна благодарност. Е, и Русия си плати - на Николашка му резнаха тиквата (т,е, гръмнаха го), а Русия престана да бъде империя, а беше толкова лесно и толкова просто - само трябваше да удържат шовинистичните напъни на сърбите.

    Е, минало, няма го вече, но Дойран не е само 1918, той е тригодишна епопея от 1915 до 1918. Затова и глупостите за 70 000 убити срещу 500 наши не са нужни, дори не говорим, че една българска дивизия като численост е била много по-голяма от една маляшка или ингилизка. Велики са били героите от онези времена, велик е и генерал Вазов!
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Знаете ли,че през есента на 1918 г. Антантата решава да приключи с малка България. Замисълът е чрез два пробива при Добро поле и при Дойран 600-хилядната ни армия в Македония да попадне в "чувал" и да бъде ликвидирана, а страната ни окупирана и извадена от войната. Румънците искат всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия — до Места и Искър. Планът тръгва успешно — французите успяват да пробият нашата отбрана при Добро поле. В този момент, когато фронтът рухва, а в тила избухва метеж, една-единствена българска дивизия ще спаси страната си от смъртна опасност. 34 500 мъже от Плевен, Ловеч, Троян и околиите им ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в цялата й история.
      Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи. На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака. В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
      Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
      На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
      В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
      През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
      «Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!»
      Англия свежда знамена пред генерал Владимир Вазов
      Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.
      Помнете Героите!

      Дядо ми Иван се е бил в Девета плевенска..

      Коментар


      • Унгарците са ни благодарни на нас българите ,че сме ги заселили в сегашните им земи в 9 век при царуването Симеон Велики.Преди това са
        живяли в степите на Украйна .Техният водач Арпад е също от рода Дуло ,но по линия на Волсжките българи и са си чисти тюрки и роднини
        на племето" Ная"създало Османската империя.Угро-фините са светли ,русокоси хора,финландци,естонци и др. а тия са мургави,цигане марка.

        Коментар


        • http://www.za-balgarite.com/3.5.3.Turkey.html

          https://protobulgarians.com/ungaria-onoguria.htm

          ИНТЕРЕСНО
          Last edited by Kiro; 16.09.2019, 14:16.

          Коментар


          • Интересни предположения за гагаузи, турани, печенези, узи и кумани..

            http://www.promacedonia.org/pm3/pm_s...ci_6_2.htm#209

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

              За кое с Тракия не съм прав? За тази "изконна" българска земя ли, дето сме я владели сумарно по-малко години, отколкото "изконния" сръбски уж Белград, на който и името сме дали, колкото и ония педалчета да го кривят в момента с маймунката си чалга? Та за тази Тракия ли говорим, че не мога да се сетя Или пък обратният вариант - наистина изконната Северна Добруджа, в която като етнос сме сигурно 20% от населението по време на войната 1877/78, която ни се явява освободителна, но не и за тези българи там. Обоснови се, моля

              А за алтернативките, ще ми е итересно да прочета, ако може линк - може и на лично, нямам претенции. Мерси!
              Тракия е населявана от българи в по-голямата си част, макар империите да им изпиват съзнанието. С Добруджа нещата постепенно се влошават, за да се докараме до малцинство от многото.
              Ето откъс с алтернатива, с която вече не съм особено съгласен. Това съм го писал преди дваесетина години.
              През 1947 г. Югославия и България сключват митнически съюз и почти достигат до съгласие за формиране на обща държава като спорен остава само въпросът за нейното конфигуриране – дали София да е равноправна на Белград или да се приравни с югославските федеративни републики. Хърватинът Йосип Броз Тито, който търси противовес на сръбския демографски и териториален превес в рамкитие на Югославия, се стреми да го уравновеси с включването във федерацията на България, Албания или дори Егейска Македония. На тази му политика до голяма степен се дължи предотвратяването на повторното сърбизиране на Вардарска Македония. Опърничавата му спрямо хегемонистките тежнения на Москва позиция го довежда до разрив с Коминформбюро, което предотвратява сливането на Югославия и България. Ако то се беше осъществило преди Сталин да се усети, България би влязла в междинната зона на необвързаните страни (какъвто вероятно е британският замисъл) и отново можеше да се възползва от посредническото си призвание. А със сигурност щеше да предотврати и македонизирането на българското население в скопската федеративна република, но неминуемо би загубила част от своя суверенитет, дори да се беше измъкнала от съветската хегемония.
              Last edited by Trakatrak; 10.09.2019, 19:52.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                За кое с Тракия не съм прав? За тази "изконна" българска земя ли, дето сме я владели сумарно по-малко години, отколкото "изконния" сръбски уж Белград, на който и името сме дали, колкото и ония педалчета да го кривят в момента с маймунката си чалга? Та за тази Тракия ли говорим, че не мога да се сетя Или пък обратният вариант - наистина изконната Северна Добруджа, в която като етнос сме сигурно 20% от населението по време на войната 1877/78, която ни се явява освободителна, но не и за тези българи там. Обоснови се, моля

                А за алтернативките, ще ми е итересно да прочета, ако може линк - може и на лично, нямам претенции. Мерси!
                Айдеее советцката хисториография в дейстие! Я почни от азиатските степи че иСпуснах нишката. Смешно!
                Socialism -- You Make It, They Take It.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                  Това с Тракия не си съвсем прав. Иначе и аз съм разглеждал в мои статии алтернативата с включването в Югославия.
                  За кое с Тракия не съм прав? За тази "изконна" българска земя ли, дето сме я владели сумарно по-малко години, отколкото "изконния" сръбски уж Белград, на който и името сме дали, колкото и ония педалчета да го кривят в момента с маймунката си чалга? Та за тази Тракия ли говорим, че не мога да се сетя Или пък обратният вариант - наистина изконната Северна Добруджа, в която като етнос сме сигурно 20% от населението по време на войната 1877/78, която ни се явява освободителна, но не и за тези българи там. Обоснови се, моля

                  А за алтернативките, ще ми е итересно да прочета, ако може линк - може и на лично, нямам претенции. Мерси!
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                    Това с печенегите е само хипотеза. Пък и шопите не са съвсем еднородни. Ако искаш да прочетеш повечко, наскоро излезе една книжка с разни податки:

                    ИВАНОВ, РУМЕН. Българската народност на Балканите. - Опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор. София, 2019, 440 с.
                    В книгата са споделени авторовите тези за развитието на българския етнос, настоящото му положение и перспективи. Въпреки някои несъвършенства поради издаването самиздат, този труд обхваща огромна изворова база и обобщава широка библиографска основа за българската народност, разселването на българите и демографското им състояние от древността до днес.
                    Изданието струва само 10 лв. и може да бъде поръчано единствено от автора: rumen_ivanov1984@abv.bg
                    Ами не е.Когато България пада под Византийско печенегите населяват северният бряг на Дунава.Те вземат дейно участие във въстанието
                    на Петър и Делян на страна на българите.След разгрома на въстанието византийците ги преселват в подбалканските полета на Западна България
                    Софийско,Нишко,Скопско където живеят и до днес под името шопи.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                      Хубаво сте ме емнали, само дето не сте ми разбрали тезата - аз не искам и никога не съм искал страната ми е да е част от сърбославия! Просто историческа алтернативка, която няма как да се случи. Затова казвам, че дявалът не е чак толкова черен, зависи от коя гледна точка се гледа - както краят на Османската империя ни донесе кърджалиите и Балканджи Йово, така ни донесе и масово разселване и населване от българския етнос на област като Тракия, да речем, която почти никога не е била българска.

                      Ма май разлаях излишно кучетата, а не това бе целта ми. Иначе благодаря за отговора, Начев, просторно и обективирано, макар и изхождайки от грешна интерпретация на моята теза, за което се извинявам.

                      А алтернативната история затова е алтернативна, защото няма как да се случи, но пък не пречи да си тракаме по клавиатурите. просто днес е един такъв ден - едните застъпват тезата, че ако не били пияните мужици, дето се натровили с един варел чист спирт в Бургас, та измрели и после им вдигнали паметник на освободители, паднали, за освобождението ни, нямаше да я има България, щото трета турска манафска дивизия вече ни чукала на задния двор с амбиция да ни завладее, а другите пък твърдят, че ако не са били мужиците и тяхната война, можело пък да грабнем нещичко от Беломорието и Повардарието. Утопии и в двата случая - обявяването на война от СССР е зверски акт, който не води до нищо добро за България (напротив, води до плащането на репарации на Гърция и югославия, колкото и последните уж да се отказват от тях), ама и западните ни "съюзници" така или иначе вече са ни били харизали на Стоманения другар и им е било през акцента за някакви си българи и нямаше да си мръднат пръста за нас.
                      Това с Тракия не си съвсем прав. Иначе и аз съм разглеждал в мои статии алтернативата с включването в Югославия.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                        Може би не знаеш ,че шопите са преки наследници на печенегите и много от тях си живеят в Сърбия/Ниш,Пирот/ и в Македония около Скопие.
                        Това с печенегите е само хипотеза. Пък и шопите не са съвсем еднородни. Ако искаш да прочетеш повечко, наскоро излезе една книжка с разни податки:

                        ИВАНОВ, РУМЕН. Българската народност на Балканите. - Опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор. София, 2019, 440 с.
                        В книгата са споделени авторовите тези за развитието на българския етнос, настоящото му положение и перспективи. Въпреки някои несъвършенства поради издаването самиздат, този труд обхваща огромна изворова база и обобщава широка библиографска основа за българската народност, разселването на българите и демографското им състояние от древността до днес.
                        Изданието струва само 10 лв. и може да бъде поръчано единствено от автора: rumen_ivanov1984@abv.bg

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                          що бе ... да не е дошло нещо ново отгоре , от Брюксел ...
                          Оооо теб те знаем като отявлен българомразец, сърбжман и мурзилофил. Стой мирно!
                          Last edited by Tomy; 10.09.2019, 09:13.
                          Socialism -- You Make It, They Take It.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Tomy Разгледай мнение

                            Абе от кога Ниш и Пирот станаха Сърбия, бе ! Бооооже срам!
                            що бе ... да не е дошло нещо ново отгоре , от Брюксел ...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                              Може би не знаеш ,че шопите са преки наследници на печенегите и много от тях си живеят в Сърбия/Ниш,Пирот/ и в Македония около Скопие.
                              Абе от кога Ниш и Пирот станаха Сърбия, бе ! Бооооже срам!
                              Socialism -- You Make It, They Take It.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                                Ъхъ, и куманите в Куманово
                                И едните и другите са тюрки .

                                Коментар

                                Working...
                                X