IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Разумен поглед върху произхода на българите

    https://www.turbovazhod.bg/article/r...b7s7pruaUzVqnQ

    Много добра статия..
    Какво и е доброто,най-много да те обърка?Поставя десетки въпроси а конкретни отговори няма.Грешка е да се смята ,че прародината на
    българите са Балканите и след 7-8 хил год митарсване в Азия са се върнали пак на Балканите.

    Коментар


    • Разумен поглед върху произхода на българите

      https://www.turbovazhod.bg/article/r...b7s7pruaUzVqnQ

      Много добра статия..

      Коментар


      • Боримечката
        На 19 януари 1878г. в затвор в Акра, Османската империя умира Иван Танков Козарев – Боримечката. Един от най-атрактивните образи в романа „Под игото" - огромният исполин, който изрева от скалата на Зли дол, за да предупреди съселяните си за първия експеримент с черешовото топче.
        Роден е в Клисура, син на козар и баща му го оставя неук, затова той също пасе кози или ходи за дърва в гората. Проявява се със залавянето на две мечета и оттогава се прочува с името Иван Боримечката.
        Още на 19-годишна възраст Танков се жени за съгражданката си Гина. Раждат им се няколко деца, от които оцелява само роденият след въстанието най-малък син Петко.
        По време на въстанието Боримечката е 24-годишен. Макар и неук той се е среща с членовете на революционния комитет, от които получава нареждания за изнасянето на черешовите топчета при позицията „Зли дол”. След разгрома се скита три дена из планините заедно с други двама въстаници. На 1 срещу 2 май 1876г. тримата се промъкват посред нощ в Копривщица, но на другия ден са заловени от войниците на Хафъз паша. На 15 август 1876г. софийският съд осъжда Боримечката на вечно заточение. Изпращат го в цариградски затвор, заедно с други въстаници от Копривщица и Клисура. Там Боримечката лежи до 14 ноември 1877г., когато го натоварват на кораб и го отвеждат в крепостта Сен Жан д'Акр или Акия в Палестина. Крепостта по това време е препълнена с български заточеници. За разлика от повечето, които оцеляват, Боримечката не доживява своето освобождение. Здравето му е силно разклатено от дългия престой зад решетките, окован с тежки вериги, и на 19 януари 1878г. той умира.








        Коментар


        • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

          Даваше ни СССР.Сегашната Русия няма нищо общо със СССР.СССР е може би единствената империя давала на колониите си повече отколкото вземаше.Истината е че България от изостанала аграрна страна преди 09 09 1944 година в края на 70-те и началото на 80-те вече беше в групата на силно индустриализираните страни.Страната беше започнала развитието дори в най-иновативните отрасли като компютрите и електрониката.Химическата и фармацевтичната промишленост бяха на едно добро ниво.Оръжейния ни комплеск също.Ясно е че тези 50-100 000 човека у нас който в момента са на върха на хранителната верига сегашната ситуация им допада и е нормално да плюят по соца .Сегашната България е като страна от третия свят пред онази България отпреди 1989 година.Успокояващото е че деиндустриализацията и депопулацията които тук бяха експериментално приложени сега с пълна сила ще ударят сърцето на развития Запад............
          Много си прав, другарю. БАН бълваше могъщи технологии, верно е. Страшни мозъци, по една рационализация на седмица, за нови изобретения да не говорим - милиони, да не кажа милиарди. Бяхме доста богати, всеки с къща еднофамилна, американските филми тука ги снимаха защото декорът беше по-убедителен. Магазините пълни, от пиле мляко, спомням си добре, що Тоблерони изядохме по 6ст. парчето. Страхотна индустрия, заводи като от друга галактика, продуктите капиталистите ги изкупуваха от поточните линии направо - просто жестоко качество и се избиваха за него. Сега всичко окрадоха и доминират на световния пазар с комунистическите разработки. За модерни оръжия да не говорим, лазерното насочване го изобретиха пак в БАН, но после американците ни откраднаха технологиите. Нямаше нищо по-качествено от българската техника и стоки за бита, за облекло да не говорим (Панака биеше Левиса и затова го затриха). Всеки знае, че има и до момента мотокари на Балканкар, на които не им е наливано гориво и не им е сменяно маслото и не са видели ремонт, просто си вървят оттогава 40-50 г. на самотек - става дума за тайна разработка на БАН, нещо като Тесла, но по-добра и най-важното - наш, социалистически продукт, а не средство за експлоатация на народите.

          Всички помним добре, но се правим, че сме забравили, не знам защо.... Добре, че има хора като вас, да ни припомнят колко хубаво беше тогаз ....
          Last edited by DidoDinev; 18.01.2021, 20:03.

          Коментар


          • http://voice-bg.com/29-glasat-na-bul...ci_bratia.html

            Коментар


            • Македония изчезва от нашия поглед както отвъддунавска България навремето изчезва .http://www.protobulgarians.com/Stati...Baalgariya.htm

              Коментар


              • ПРОБЛЕМИТЕ С МАКЕДОНИЯ СА МНОГО СТАРИ..



                Темата за Северна Македония, в която ни набута Мутрата с активното съдействие на Шкембе-войводата – достоен продължител на фашистко-нацисткия модел на своите предходници, е ужасяваща за България. Не виждам как ще се измъкнем от това блато? Питам се дали Мутрата е разменил поне две думи със Заев, преди да ни вкара в капана?
                Да благодарим на Митко Трайков за публикуваната стенограма от разговора между двама държавни глави от средата на 60-те години на миналия век.
                Митко Трайков
                Нека надникнем в стенограмата от срещата между Живков и Цървенковски:
                * Тодор Живков: "Аз ще повторя някои работи, по които разговаряхме с Вас в Белград. Бие казвате да излезем с публично заявление. Ние сме готови да излезем с публично заявление, готови сме и с документ да излезем. Ще се подпише др. Тито, и аз ще се подпиша, и Вие да се подпишете. И гдето се казва, ще ликвидираме всичко, което се е напластило, което представлява ръжда. Но, другарю Цървенковски, Вие трябва да ни разберете какво можем и какво не можем да направим. Аз изключвам периода на Коминформбюро. Това е един ненормален период. По това е говорено, то е изяснено и у Вас, и у нас. Аз говоря за периода след това. Не можем да се съгласим и на нас е непонятно - искам добре да ме разберете - защо е необходимо да се формира и да се развива македонско национално съзнание на противобългарска основа. Защо е необходимо това? Кажете ми Вие на мене, другарю Цървенковскн, какво аз да кажа на Централния комитет на нашата партия, в конто над 50% от членовете са македонци! Какво да кажа на Съюза на писателите, където от 300 души 100 са македонци! Какво да кажа на тези писатели, конто създават българската култура н една трета, от които са македонци! Кажете ми какво да им кажа?! За нас това, което става у Вас, е непонятно, но за съжаление, то продължава. Нека да ликвидираме този въпрос. Ето дадоха ми един списък на книги издавани от ваша научно-популярна библиотека. Аз прегледах около 12 издания, а други съм чел по-рано. Това са книги, издавани през 1960, 1963, 1964 г. Там се говори все за "бугари, бугари”, за всичко се обвиняват българите. Не може така. Тази библиотека има 30 издания, а към 1970 г. ще бъдат издадени още много заглавия от същите автори. Те пишат срещу нашия народ и срещу нашата партия, да се надяваме, че тези автори няма да си позволят това повече. Но къде е гаранцията? Кажете ми, другарю Цървенковски, какво да кажа на нашата партия и на нашия народ. Има едно заглавие "Българското робство". Ако на тази основа разглеждаме македонския въпрос, ние трябва да влезем в голям конфликт с цялото наше общество и цялата партия. Ето, това е главният въпрос. Друго абсолютно нищо няма. Защо е необходимо на такава основа да се формира съзнанието на македонското население. Ние сме за формиране и за укрепване на македонска нация на основата на демократични начала - всеки да се пише такъв, какъвто е.
                Вие поставяте въпроса за Благоевградски окръг. Какво да кажем за населението у вас с българско съзнание, което до Втората световна война е било няколко стотин хиляди, по турските статистики, а сега казвате че са трима души.
                *Кръсте Цървенковски: Не ми е известно за коя статистика става дума. Може би, става дума за тази до Балканската война, когато македонският народ е бил и под сръбско и под гръцко робство и т.н. Ние такова нещо в статистиката не сме декларирали.
                *Тодор Живков: Значи вие отричате, че там има хора с българско съзнание. Вие сами знаете, че е има такива хора. Това до Втората световна война го отчитаха и сръбската, и турската и други статистики.
                *Кръсте Цървенковски: Турската н сръбската статистика може да са го отчитали преди Балканската война.
                *Тодор Живков: До Втората световна война се отчиташе, а сега такова нещо няма. Какво стана с тези българи? Аз бих задал същия въпрос, който вие задавате.
                *Кръсте Цървенковски: Бие споменахте за историческата тематика. Не ни е ясно какви работи са писани против българите в тези наши публикации.
                *Тодор Живков: От тях сега още ще излязат, и авторите са същите, Не българите са избивали югославския народ, а българските фашисти са го избивали. Нашата работническа класа, нашата партия не са избивали, фашистите са избивали. Процентно фашистите избиха много по-малко хора в Македония, отколкото в самата България. Главорезите избиваха народа. Ние ги свалихме от историческата сцена и ги избихме след нашата победа. Така че трябва марксическо осветление на този въпрос.
                *Кръсте Цървенковски: Аз смятам, другарю Живков, че в последните публикации няма такива моменти, в които да се нападат българите. Ако се касае за публикации, в които се засяга периода на Втората световна война, за окупационния корпус то никъде - нито в публикувани книги, нито в политиката на нашата партия - няма да намерите уеднаквяване на БКП с предателите.
                *Тодор Живков: Аз високо ценя вашето желание тези въпроси да намерят едно разумно политическо решение. Но нека да ликвидираме онова, което съществува, за да могат действително да се разчистят пътищата.
                По-нататък - по историческото наследство. Аз Ви казах и в Белград, че не може повече да се върви по този път. Не може! Това нещо никой няма да го приеме в България. Паисий, Климент Охридски - това е нашата история. Вие готвите голям филм за Самуил като създател на Македонската държава. Със същото основание н ние можем да подготвим такъв филм. Защо е необходимо всичко това! Не това е нужно. Нека да оставим хората на науката свободно, обективно да разглеждат историческото минало, историческото наследство. Ние не сме историци, а държавници. У нас има 100 писатели македонци. Ако им дадем свобода да пишат както те мислят, какво ще стане! Ние не им даваме да пишат. Нещо, разбира се, се промъква тук-там. Тезата на вашите историци е, че българите са асимилатори на македонското население, в това число и нашата партия. Тази теза, независимо че някой път е в омекотена форма, по същество не е изменена. Столетия Македония е била под влияние и на България, и на Гърция, и на Сърбия. Но вие главно с българите се занимавате. Защо се занимавате с този въпрос?
                *Кръсте Цървенковски: Вие се връщате към миналото. Няма писани такива работи през последните години. Бих искал да ми посочите някои такива брошури за последните няколко години.
                *Тодор Живков: Аз ще Ви посоча един списък от статии и брошури, издадени през последните две години, за това, че българите са асимилатори.
                *Кръсте Цървенковски: Тук Вие повдигнахте два въпроса. -Първият въпрос е, че българите са асимилатори и че на противобългарска основа се създава македонското национално съзнание. Мисля, че няма да можете да посочите факти и данни за последните години в това отношение.
                -Вторият въпрос е много сложен и много труден. Това е въпросът за историята. Аз казах и в Белград, че що се отнася до историята, Вие нямате никакви причини да бъдете недоволни. Има много македонци до Балканската война, които са участвували в борбата заедно с българите. Ние не можем да поддържаме някои македонски екстремисти, доколкото има такива, които искат да изопачават вашата история. Има неща, по които вероятно не ще можем да се споразумеем и затова нека ги оставим на историците. У вас съществува теза, че македонско национално съзнание има от създаването на Югославия - от 1945 година. По наши данни, по изследвания на наши учени, ние мислим, че това чувство има своите корени в средата на миналия век. Нашето ръководство не може да каже на нашия народ, че до 1945 г. сме били българи, а след това сме македонци. Това чувство е започнало да се развива в средата на миналия век. Откровено да ви кажа, ние не одобряваме острата борба по време на Коминформбюро, не одобряваме уеднаквяването на българските фашисти с българския народ, с БКП и мислим че в последните наши публикации такова нещо не може да се намери. Откровено ви казвам, че ние се борим срещу това. Сега ще издадем книга за въстанието в Македония по време на Втората световна зейна и ще отразим участието на българската войска в него. Тук няма никакви тенденции. Ако започнем сега да спорим какво сме били, как сме се чувствували в миналия век, аз смятам, че този въпрос е тежък и за неговото разрешение трябва много дълго време. Не може да се иска от нас да отречем нашата история. Какво сме били в XVIII век? - не се знае и за вас, и за нас. Ние сме били една аморфна маса. Но то е вече история. Аз не се смятам за специалист. Мисля, че за това е спорът и Вие вероятно имате предвид такива трудове.
                *Тодор Живков: Това са книги, които ще се издават от тази година до 1970 година. Моята мисъл е, че ние знаем концепциите на тези автори и ако те ги засегнат...
                *Кръсте Цървенковски: Ние в социалистическите страни сме вършили голям натиск върху историците да следват конюнктурната политика. Това не трябва повече да правим. Нека да възложим на историците да изследват данните."






                Коментар


                • Тази песен за пръв път я чух в изпълнение на майка ми и баща ми у нас, у дома едно време.
                  https://m.youtube.com/watch?v=blNqBLFDXBE
                  "Калеш" е хубав/а, от гръцки.

                  Оказва се, ето от каква история идва:
                  https://m.youtube.com/watch?v=i_n3uoeOUQU

                  Не, не съм сбъркал темата. Историята живее в хората, в песните, в разговорите, в народността.
                  В хората, не в двукраките животни.
                  Last edited by Иван Петкандраганов; 04.01.2021, 15:31.

                  Коментар



                  • "Турски еничари, заселващи черкези в дома на изгонваните българи".
                    Художник Феликс Каница, 1875.

                    Какво означава тази картина?

                    Означава, че голяма част от емиграцията на българи към Русия е принудителна.

                    Ето как.
                    В резултат на Кавказката война между Русия и Турция, 1828 - 1876, голяма част от кавказките племена под общо име "черкеси" са изгонени от земите си чрез геноцид от войските на Русия и много от тях са предпочели да бъдат преместени в Турция, вместо да ги избият.
                    На тяхно место са заселени казаци или направо руски войници от руската армия. Те, разбира се, не се справят с живота на новото место, но това е друг въпрос.

                    Около 250 хиляди от черкезите са били заселени на Балканите, основно в земите на българите. Българите съответно били изгонвани и, по договорка между воюващите страни Русия и Турция, били приемани от Русия.

                    След няколко години през руско-турската война 1878 г. черкесите били изгоненени (пак) от българските земи некъде по безплодните земи на Анадола.


                    ​​​Руска (черкезка) версия:
                    https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...82%D0%B2%D0%BE



                    Българска версия:
                    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...86%D0%B8%D0%B4

                    Между другото, черкеските нации са еталона за европеидност.
                    Last edited by Иван Петкандраганов; 02.01.2021, 13:41.

                    Коментар


                    • https://www.youtube.com/watch?v=5HXXJg4vDF8


                      Most Dangerous Ways To School

                      ,,Жажда за знание,,



                      ПП. И все пак и в това крайче на света е стигнала нашата Кирилица.
                      Last edited by Todor Sabev; 01.01.2021, 15:37.

                      Коментар


                      • Простете им, те наистина не разбират

                        https://conservative.bg/prostete-im-...V92JADSqC1b3eI

                        Коментар


                        • Липсващите мнения са в тема "Политика".
                          रादोस्त

                          Коментар


                          • В моментанта по БТВ тече много интересен филм който показва битките между китайците и хуно-българите.За по-голяма дипломатичност наште
                            хора са представени като някакви чудовища приличащи на динозаври.

                            Коментар


                            • Здравейте!
                              Минавам да попитам, тъй като има вещи хора в темата, знаете ли дали антропологът Светослав Стамов има издадени някакви книги?
                              Слушах го по Първа тази сутрин, много интересно ми стана за генетичния код на европейците. Човекът прави изводи на базата на факти, без да доукрасява, където няма данни. В Гугъл не намирам да има издадени книги, но може просто аз да не намирам.
                              Има интервюта от предавания и сайтове, но не е същото като да си имаш книга вкъщи и да можеш да отвориш винаги, когато се зачудиш за нещо.

                              Коментар


                              • Верни докрай

                                Рано призори на 27 декември 1872 г. турската потеря залавя Никола Цвятков - Бакърджията (вляво) и Христо Цонев - Латинеца (вдясно) - единствените двама съратници на Васил Левски, очевидци на драмата в Къкринското ханче и залавянето на Апостола. Подложени на кръстосан разпит от турците, но не признават нищо. Никола Цвятков е съборен в един трап и жестоко пребит от бой. Арестувани заедно с Левски и го съпровождат през пътя му до София, но отказват да издадат самоличността му. Пред Извънредната комисия на процеса срещу Левски остават верни докрай на Апостола и отново не признават абсолютно нищо, и отричат да познават Левски. На очната ставка с Апостола казват, че не го познават и не го предават. Така изпълняват докрай дълга си пред България и Историята. След Освобождението на България, Никола Цвятков и Христо Цонев живеят скромно и бедно и не участват в обществения и политическия живот.
                                Никога не демонстрират близкото си приятелство с Васил Левски и не се ползват с никакви привилегии. Чисти герои и верни синове на България...

                                Коментар

                                Working...
                                X