Първоначално изпратено от Todor Sabev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
История
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ще ти кажа - това, дето е между Места и Марица е едно голямо нищо и винаги е било такова - по цялото Македонско и тракийско крайбрежие на Бяло море има един важен град, само един - Солун (в който българите са може би 4-ти по брой на населението, макар околните села да са на 90% български), всичко друго е ташак работа, дори Кавала. Македония е чукарак, ама наш чукарак, близък до сърцето, сантиментален такъв, пък и едно 50% от населението на столицата тогава са бежанци от там. А Одринска Тракия е била голямата работа, ама много голямата работа, щото тя дава излаз на Мраморно море, за което е мечтаел Ферди, а Мраморно море затваря подстъпите към две от 6-те империи тогава, демек прави ни полуимперия.
Има ли са мечти тогава българите, сега имаме съществуване, което е равно на мишкуване. Е, вярно, че китайците казват, че по-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето, но ние не сме китайци!
Где нет вопросов - всегда есть ответ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
Хер Начев, думите ти ми напомниха това:
Над болни лекари стоят,
царете - над страните,
над равнодушните - крадци,
над глупавите - мъдреците.
Търговците - над купувача,
развратниците - над страстта.
И само майсторът изкусен
владее сигурно света.
П.П. Значи, добре съм се ориентирала. Смятам да ви запиша с Грую на латински, че да намерите поне един общ език, който владеете и двамата. Не за друго, ами да се разбирате когато си разменяте коментариNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение
Ей , как не се намери един умен българин да вземе излаза на Бяло море , пък който иска да си взема Одринската Тракия и Македония.
Има ли са мечти тогава българите, сега имаме съществуване, което е равно на мишкуване. Е, вярно, че китайците казват, че по-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето, но ние не сме китайци!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Браво. Тракич, ама го обясни малко по-достъпно и ясно, като за подобен въпрос:
- Турция е основен съюзник на България (или пък България на Турция - въпрос на гледна точка) през ПСВ. За да бъдем привлечени на турска страна, през 1915, тя, Турция, ни отстъпва нейна територия - това среднокафявото и тъмно кафявото на картата (тъмнокафявото и след края на ПСВ си останава наше, среднокафявото ни го вземат маляките, барабар със светлокафявото)
- след 03.03.1918 (готина дата, нали, точно 30 години след Сан Стефано и датата не е избрана случайно, на същата дата е и сръбско-българския договор от 1886, когато ги бием кат маче у плет, но ни забраняват териториални придобивки), т.е. след договора от Брест-Литовск, се установява кондоминиум, демек съвместно управление на северна добруджа от всички съюзници. Ние ревем, че не е честно, но реалността е, че там, в Северна Добруджа има и много турскоговорящо население.
- Турците пак скланят да е на нашето, като ние ги "компенсираме" с 1/10 от тяхната земя, която те са ни дали през 1915, а именно левият бряг (май 2 или 5 км навътре от него по спомени) на река Марица на юг от Одрин. Като отбележи - гарата на Одрин си остава в България, т.е. най-важната част от цялата територия.
Та толкова по темата за омразните турци и милите братя славяни...Где нет вопросов - всегда есть ответ.
Коментар
-
Хер Начев, думите ти ми напомниха това:
Над болни лекари стоят,
царете - над страните,
И само майсторът изкусен
владее сигурно света.
П.П. Значи, добре съм се ориентирала. Смятам да ви запиша с Грую на латински, че да намерите поне един общ език, който владеете и двамата. Не за друго, ами да се разбирате когато си разменяте коментари
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
Хубав замисъл!
На бедните - лопатите,
на лакомниците - мезелъците,
на финансистите - парите!
За консултации по латински във форума - търсете само шогуна, а Грую надзорник,
аз съм безнадеждно зле
Над болни лекари стоят,
царете - над страните,
И само майсторът изкусен
владее сигурно света.
П.П. Значи, добре съм се ориентирала. Смятам да ви запиша с Грую на латински, че да намерите поне един общ език, който владеете и двамата. Не за друго, ами да се разбирате когато си разменяте коментари
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Начи, хер Начев!
Нямам нищо против графика да е максимално сгъстен. Може и дори въобще да не се надигаме от масата. Обаче ... не е ли по-добре да включим и мрънкалото. Той ще пише, а ние с теб ще пием и замезваме. Поне моят първоначален замисъл беше такъв.
П.П. Хубаво разиграване се се получи днес в темата. Точно това споделих на Грую в Кръчмата.
П.П.П. Как си с латинския?
На бедните - лопатите,
на лакомниците - мезелъците,
на финансистите - парите!
За консултации по латински във форума - търсете само шогуна, а Грую надзорник,
аз съм безнадеждно зле
Коментар
-
Ми тая намерих в нета, да не мислиш, че си ровя из личната архива Важно уточение правиш, важно е да се знае какво, кога и как, че от раболепие и метани на изток и запад не ни остава време да се порадваме на родните постижения - хеле пък във военното дело сме ненадминати на Балканите, ако изкл'чим периодите на двете "робства". Обаче див малшанс - баш тоя олигофрен Николашка да ни се падне, пък при нас онзи нарцис Ферди...
- 1 like
Коментар
-
Да си ги нямаме такива!
На препълнена маса отварям втория търбух и се съсредоточавам в дъвчене и дишане.
Не се наемам за съставяне на сух, исторически многотомник, по ме бива на интердисциплинарна територия - в конкретния случай може да застъпим пресечната точка на история и художествена литература.
Жанрът е трудоемък и обемист като резултат, ангажира и огромно количество емоционална енергия, поради което с тнм трябва да съставиям сгъстен график на работни срещи
Много странно изригване се получи в темата история. Вчера даде един къс откос по повод на будителите, а глей каква канонада се отприщи!
На база на размислите и страстите по повод на будителите, аз смятах да насоча разговора в малко по-различна посока, но първо ще изчакам стихването на заревото, пък после ще видим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Нещо си изпуснала в казаня. Едва ли случайно. Забелязваш къде съм се издънил явно защото си го очаквала. И подготвила.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Да си ги нямаме такива!
На препълнена маса отварям втория търбух и се съсредоточавам в дъвчене и дишане.
Не се наемам за съставяне на сух, исторически многотомник, по ме бива на интердисциплинарна територия - в конкретния случай може да застъпим пресечната точка на история и художествена литература.
Жанрът е трудоемък и обемист като резултат, ангажира и огромно количество емоционална енергия, поради което с тнм трябва да съставиям сгъстен график на работни срещи
Много странно изригване се получи в темата история. Вчера даде един къс откос по повод на будителите, а глей каква канонада се отприщи!
На база на размислите и страстите по повод на будителите, аз смятах да насоча разговора в малко по-различна посока, но първо ще изчакам стихването на заревото, пък после ще видим.
Нямам нищо против графика да е максимално сгъстен. Може и дори въобще да не се надигаме от масата. Обаче ... не е ли по-добре да включим и мрънкалото. Той ще пише, а ние с теб ще пием и замезваме. Поне моят първоначален замисъл беше такъв.
П.П. Хубаво разиграване се се получи днес в темата. Точно това споделих на Грую в Кръчмата.
П.П.П. Как си с латинския?Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Начев, верно ли ставаш за такъв многотомен историк? Държиш ли на дълги исторически тиради на препълнени маси. Ти да записваш историята, а другите да ядат и пият.
Коментар
-
Пак карти, де аз съм им задал модела, ползваш. Не е 5 км. , а е между 1 и 2 км. по левия бряг, които трудно се обслужвали през реката. Гарата Караагач на Одрин остава у нас, но турците 1923 я отнеха от гръчолята, както и левия бряг на Марица между Одрин и българската граница от 1919 г.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Карма- карашик работа, де викат комшиите.
П.П. Още ли си на смартфоня? Слагай оптиките, че много грешки у правописа.
Коментар
Коментар