IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Click image for larger version

Name:	45610872_155481178741126_7578169884815654912_n.jpg
Views:	1
Size:	64.0 КБ
ID:	3401915
    http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение

Ами трябва да се мисли глобално ,то градове се правят лесно като има интерес.Точно защото това между Места и Марица е едно нищо сме можели да се договорим за него . А за Солун и Дарданелите както за тебе е ясно че са важни така и за другата страна ,там никой е нямало да ги даде без война.
      Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му - с държавите е същото. Примиренческите охлювъди, които населяват настоящата територия на България, е изключително трудно дори да си помислят какво са разбирали под понятието "българин" орлите, населявали земите ни преди 100+ години, какво остава да реализират нещо като Съединението или войните за национално обединение. Самият факт, че тази странна дата 03.03 е избрана за нациоанлен празник, за да ни се натрапва една абсолютно излишна благодарност към чужда нам и предавала ни постоянно след това, гонейки си интересите, точно както и през 1877-78, имперска сила, вместо бляскавото и величава, изцяло наше дело - Съединението, е повече от показателен...

Винаги ще давам това стихотворение на Стамен Пенчев:

СИНЕ МОЙ!

Сине мой, надежда скъпа моя,
      радост в грижи, грижа в радостта,
      може би последен ден е тоя,
      в който те милува твой баща.
      Аз отивам, за да се не върна,
      дълг отечествен зове ме в бой,
      може би не ще те веч прегърна,
      теб не ще продумам, сине мой!

Сине мой, аз те благославям,
      нека Бог закриля теб в света.
      На теб сал един завет оставям -
      свет завет на грижовен баща.
      С него расти, възмъжавай, сине,
      моето богатство ти е той,
      с него татко ти не ще загине -
      ще живее с тебе, сине мой!

Сине мой, живей със светлий спомен
      на родинолюбците деди,
      гражданин бъди ти сявга скромен,
      честен в мисли и дела бъди.
      Вярвай в идеали благородни,
      с тях окрилен в мирен труд ил` в бой,
      дай живота си за края родни -
      българин бъди горд, сине мой!

Сине мой, надежда скъпа моя,
      радост в грижи, грижа в радостта,
      може би последен ден е тоя,
      в който виждаш своя ти баща.
      Аз отивам, за да се не върна,
      дълг отечествен зове ме в бой -
      дай да те целуна и прегърна,
      може би за сетньо, сине мой!

Поклон!
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Аз латинския го знам като матерен - in vino veritas ми е предостатъчно
        Подозирам, че на следващата сутрин се нуждаеш от продължението на сентенцията
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

И кой е майстора, некой масон ли.
          Тцъ, Събев! Майсторът си ти, ако успееш да повярваш в способностите си и съумееш да реализираш мечтите си.
          Мечо

Коментар

Ще ти кажа - това, дето е между Места и Марица е едно голямо нищо и винаги е било такова - по цялото Македонско и тракийско крайбрежие на Бяло море има един важен град, само един - Солун (в който българите са може би 4-ти по брой на населението, макар околните села да са на 90% български), всичко друго е ташак работа, дори Кавала. Македония е чукарак, ама наш чукарак, близък до сърцето, сантиментален такъв, пък и едно 50% от населението на столицата тогава са бежанци от там. А Одринска Тракия е била голямата работа, ама много голямата работа, щото тя дава излаз на Мраморно море, за което е мечтаел Ферди, а Мраморно море затваря подстъпите към две от 6-те империи тогава, демек прави ни полуимперия.

Има ли са мечти тогава българите, сега имаме съществуване, което е равно на мишкуване. Е, вярно, че китайците казват, че по-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето, но ние не сме китайци!
            Ами трябва да се мисли глобално ,то градове се правят лесно като има интерес.Точно защото това между Места и Марица е едно нищо сме можели да се договорим за него . А за Солун и Дарданелите както за тебе е ясно че са важни така и за другата страна ,там никой е нямало да ги даде без война.
            Где нет вопросов - всегда есть ответ.

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

Хер Начев, думите ти ми напомниха това:

Над болни лекари стоят,
              царете - над страните,
              над равнодушните - крадци,
              над глупавите - мъдреците.
              Търговците - над купувача,
              развратниците - над страстта.
              И само майсторът изкусен
              владее сигурно света.

П.П. Значи, добре съм се ориентирала. Смятам да ви запиша с Грую на латински, че да намерите поне един общ език, който владеете и двамата. Не за друго, ами да се разбирате когато си разменяте коментари
              Аз латинския го знам като матерен - in vino veritas ми е предостатъчно
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение

Ей , как не се намери един умен българин да вземе излаза на Бяло море , пък който иска да си взема Одринската Тракия и Македония.
                Ще ти кажа - това, дето е между Места и Марица е едно голямо нищо и винаги е било такова - по цялото Македонско и тракийско крайбрежие на Бяло море има един важен град, само един - Солун (в който българите са може би 4-ти по брой на населението, макар околните села да са на 90% български), всичко друго е ташак работа, дори Кавала. Македония е чукарак, ама наш чукарак, близък до сърцето, сантиментален такъв, пък и едно 50% от населението на столицата тогава са бежанци от там. А Одринска Тракия е била голямата работа, ама много голямата работа, щото тя дава излаз на Мраморно море, за което е мечтаел Ферди, а Мраморно море затваря подстъпите към две от 6-те империи тогава, демек прави ни полуимперия.

Има ли са мечти тогава българите, сега имаме съществуване, което е равно на мишкуване. Е, вярно, че китайците казват, че по-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето, но ние не сме китайци!

Коментар

Браво. Тракич, ама го обясни малко по-достъпно и ясно, като за подобен въпрос:

- Турция е основен съюзник на България (или пък България на Турция - въпрос на гледна точка) през ПСВ. За да бъдем привлечени на турска страна, през 1915, тя, Турция, ни отстъпва нейна територия - това среднокафявото и тъмно кафявото на картата (тъмнокафявото и след края на ПСВ си останава наше, среднокафявото ни го вземат маляките, барабар със светлокафявото)

- след 03.03.1918 (готина дата, нали, точно 30 години след Сан Стефано и датата не е избрана случайно, на същата дата е и сръбско-българския договор от 1886, когато ги бием кат маче у плет, но ни забраняват териториални придобивки), т.е. след договора от Брест-Литовск, се установява кондоминиум, демек съвместно управление на северна добруджа от всички съюзници. Ние ревем, че не е честно, но реалността е, че там, в Северна Добруджа има и много турскоговорящо население.

- Турците пак скланят да е на нашето, като ние ги "компенсираме" с 1/10 от тяхната земя, която те са ни дали през 1915, а именно левият бряг (май 2 или 5 км навътре от него по спомени) на река Марица на юг от Одрин. Като отбележи - гарата на Одрин си остава в България, т.е. най-важната част от цялата територия.

Та толкова по темата за омразните турци и милите братя славяни...
                  Ей , как не се намери един умен българин да вземе излаза на Бяло море , пък който иска да си взема Одринската Тракия и Македония.
                  Где нет вопросов - всегда есть ответ.

Коментар

Над болни лекари стоят,
                    царете - над страните,
                    И само майсторът изкусен
                    владее сигурно света.

П.П. Значи, добре съм се ориентирала. Смятам да ви запиша с Грую на латински, че да намерите поне един общ език, който владеете и двамата. Не за друго, ами да се разбирате когато си разменяте коментари
                    И кой е майстора, некой масон ли.

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Хубав замисъл!
                      На бедните - лопатите,
                      на лакомниците - мезелъците,
                      на финансистите - парите!

За консултации по латински във форума - търсете само шогуна, а Грую надзорник,
                      аз съм безнадеждно зле

Над болни лекари стоят,
                      царете - над страните,
                      И само майсторът изкусен
                      владее сигурно света.

Мечо

Коментар

Начи, хер Начев!

Нямам нищо против графика да е максимално сгъстен. Може и дори въобще да не се надигаме от масата. Обаче ... не е ли по-добре да включим и мрънкалото. Той ще пише, а ние с теб ще пием и замезваме. Поне моят първоначален замисъл беше такъв.

П.П. Хубаво разиграване се се получи днес в темата. Точно това споделих на Грую в Кръчмата.

П.П.П. Как си с латинския?
                        Хубав замисъл!
                        На бедните - лопатите,
                        на лакомниците - мезелъците,
                        на финансистите - парите!

За консултации по латински във форума - търсете само шогуна, а Грую надзорник,
                        аз съм безнадеждно зле

Коментар

Ми тая намерих в нета, да не мислиш, че си ровя из личната архива Важно уточение правиш, важно е да се знае какво, кога и как, че от раболепие и метани на изток и запад не ни остава време да се порадваме на родните постижения - хеле пък във военното дело сме ненадминати на Балканите, ако изкл'чим периодите на двете "робства". Обаче див малшанс - баш тоя олигофрен Николашка да ни се падне, пък при нас онзи нарцис Ферди...
                          Всъщност териториалните въпроси тогава са по-объркани. Аз малко ги посъкратих като процеа. А всъщност военновременните договори отпадат на мирната конференция в Париж и остават за нас Ньойския договор, след него решенията на конференцията в Сан Ремо, които дават на Гърция откъснатите от нас територии на юг, после Севърския договор потвърждава това, но за Гърция и Турция Севърският договор отпада и чак 1923-а се договарят като си поделят нашите южни земи. Както се пее в песента "А наште територии грабят ги отвред..."

Коментар

Да си ги нямаме такива!
                            На препълнена маса отварям втория търбух и се съсредоточавам в дъвчене и дишане.

Не се наемам за съставяне на сух, исторически многотомник, по ме бива на интердисциплинарна територия - в конкретния случай може да застъпим пресечната точка на история и художествена литература.
                            Жанрът е трудоемък и обемист като резултат, ангажира и огромно количество емоционална енергия, поради което с тнм трябва да съставиям сгъстен график на работни срещи

Много странно изригване се получи в темата история. Вчера даде един къс откос по повод на будителите, а глей каква канонада се отприщи!
                            На база на размислите и страстите по повод на будителите, аз смятах да насоча разговора в малко по-различна посока, но първо ще изчакам стихването на заревото, пък после ще видим.

Не ставаш за историк. Поне за изпосталял историк не ставаш. А то оялия се исторописец къф историк може да бъде? Глей си латинския, оглозгвай бутове от юрдечки и недей се занимава с историите на родата на Кака, що всички са екстремни. Я те некого копат, я тях ги копат. Това с висша аритметика не можеш ги преброиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

Нещо си изпуснала в казаня. Едва ли случайно. Забелязваш къде съм се издънил явно защото си го очаквала. И подготвила.
                              Ъхъ, от сутринта съм се позиционирала около казаня и си ги редя едни ... Явно има резултат.
                              Мечо

Коментар

Да си ги нямаме такива!
                                На препълнена маса отварям втория търбух и се съсредоточавам в дъвчене и дишане.

Не се наемам за съставяне на сух, исторически многотомник, по ме бива на интердисциплинарна територия - в конкретния случай може да застъпим пресечната точка на история и художествена литература.
                                Жанрът е трудоемък и обемист като резултат, ангажира и огромно количество емоционална енергия, поради което с тнм трябва да съставиям сгъстен график на работни срещи

Много странно изригване се получи в темата история. Вчера даде един къс откос по повод на будителите, а глей каква канонада се отприщи!
                                На база на размислите и страстите по повод на будителите, аз смятах да насоча разговора в малко по-различна посока, но първо ще изчакам стихването на заревото, пък после ще видим.

Начи, хер Начев!

Нямам нищо против графика да е максимално сгъстен. Може и дори въобще да не се надигаме от масата. Обаче ... не е ли по-добре да включим и мрънкалото. Той ще пише, а ние с теб ще пием и замезваме. Поне моят първоначален замисъл беше такъв.

П.П. Хубаво разиграване се се получи днес в темата. Точно това споделих на Грую в Кръчмата.

П.П.П. Как си с латинския?
                                Мечо

Коментар

Working...
                                X