IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тъжен помен! На 6 ноември 1920 г. - на основание подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски "мирен" договор, армията на Сърбия окупира Западните покрайнини с площ от 1545 кв. км, поробвайки българско население от 54 758 хиляди души, живели тогава в 46 села в Босилеградска, 43 села в Царибродска, 10 в Трънска и 8 в Кулска околия. В откъснатите български територии има 115 училища, 6 прогимназии и една гимназия, в които преподават 269 учители и учат 7892 ученици. В Западните покрайнини има 45 български църкви с 42 свещеници. И именно след окупацията им на този ден – на 6 ноември 1920 година, в България е обявен 3-дневен национален траур.
    Историческите данни още сочат, че на 6 ноември 1920 г. войските на Сърбия, без да дочакат международната комисия да определи точно исканата от международната комисия военно-стратегическа граница с България, окупират Царибродско, Босилеградско, части от Трънско и Кулско, които територии стават известни като „Западни покрайнини”. Територията й е 1545 кв. км, която е отделена с една зверска по своята антихуманност граница. Тогава тя е описана от френския журналист Анри Пози, който като очевидец пише следното: „Тъй като границата е прекарана единствено по стратегически съображения, тя минава през места, където най-малко може да се очаква; телените мрежи минават също през тях. Много са селищата, неизброими са нивите, които пресича…Има къщи, където дворът е сръбски, кухнята - българска…Аз видях гробища, разделени на две…Нещо повече: гробове! Главата на мъртвеца е между телените мрежи, краката - извън. Вълчите ями са изкопани върху ковчезите. Аз видях български майки, гробовете на чиито деца са на югославска територия, да идат да плачат на няколко метра от скъпите им гробове, понеже им е забранено да се приближат. Те са все пак щастливи, че докато е копана някоя вълча яма, не са изхвърлени върху насипа костите на нещастните мъртви – както видях при Извор, Кулско”...

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Въпрос Македония: Защо при обявяването на война на Турция през 1912 година от Гърция, България, Сърбия и Черна гора - в българската армия от цяла Македония се записаха 14 670 души македонци, а в армиите на Гърция, Сърбия и Черна това - 0 ( НУЛА ) македонци?
      Моля ви помислете...

Въпрос в десетката - още не са знаели, че след 30 години ще сме бугарскиот фашистички окупатор, нищо че същият този "окупатор" е посренат с алеи от цветя, застлали пътя на войските му, затова. Болна тема е Македония, затова вето, докато не се научат - в това отношение БХ И Шкембе войвода имат само адмирации от мен, предполагам, че комунетата щяха да се огънат, за разлика от тях.
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
        Същите аргументи като твоите могат да изтъкнат гърците, потомци на ромеите. Да не говорим за турците, които населяват същите земи 500 години.
        Ми те ги изтъкват и си имат техните основания - Сяр е маляшки град, почти всички градчета около Солун (без Кукуш) - също, имат и някакви маляки чак до Битоля, затова имат претенции и за нея, както и в Мелник, че дори и във Варна и Пловдив. Общо взето са разпръснати като нас - има ги на много места, основно като градско население в анклави от местни български селяни - безспорен факт. Когато вземаме Сяр и Драма, маляките не са доволни, и с право, но нямат избор - искат Солун, затова ни дават и Кайляр с все Лерин, Воден и т.н., просто искат Солун. Ма и ние искаме Солун, при това претенциите ни са много по-неоснователни, обаче Македония без Солун е нищо, чисто икономически по онова време. Ако им бяхме оставили Солун и се бяхме разбрали с тях, щяхме лесно да прегазим шумадийците. Не сме се разбрали, пък и на маляки вяра няма как да имаш. Затова и основната болка у нас е, че са ни били някакви си смотани мъжеложци-маляки, които иначе е трябвало да разгромим, но когато се биеш в съотношение 4:1 в равнина, щото си тъпак във висшето командване, каквито и чудеса от храброст да правиш, все ще загубиш. Те това е драмата - шибаният Солун.

Манафите нямат думата - те са загубила страна, дори и когато си връшат Одрин, пак ни дават караагач, гарата, основата на града. И да, съюзници на Балканите са ни по ред на номерата - албанците и турците. С много условности сме неутрални с маляки и мамалиги, а шумадийските копелета са ни основен враг. Ма пусто православие, братя славяни и прочие бълвочи....

не ми отговори защо дядо ти е дошъл в България, както и баба ти - чисто любопитство, ако не е тайна
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Доц. Александър Гребенаров: В Скопие не желаят да разберат, че епохата е нова и с два клика на мишката всеки може да разбере коя е истината

http://m.focus-news.net/?action=news...UW3wHt3vFWZX2M

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Сърбите, Фердинанд, маляките - в тази последователност, първите две места може и да ги размениш. Странно, замислял ли си се защо дядо ти, евреин от Солун, е дошъл в България? А баба ти дали е била гъркиня и защо е дошла в България, освен ако не е била по любов или от онези деца-бежанци от Втората световна? Сложна е историята на Македония, но истината е, че българският елемент в нея е бил доминиращ почти навсякъде, с изключение на няколко от големите градове, особено тези, които са близо до крайбрежието. И това се доказва с хиляди документи. А да, и в тези документи македонци няма - има българи, гърци, турци, евреи, арнаути, власи, цигани и 200-300 сърби за цвят
            Същите аргументи като твоите могат да изтъкнат гърците, потомци на ромеите. Да не говорим за турците, които населяват същите земи 500 години.

Коментар

• Въпрос Македония: Защо при обявяването на война на Турция през 1912 година от Гърция, България, Сърбия и Черна гора - в българската армия от цяла Македония се записаха 14 670 души македонци, а в армиите на Гърция, Сърбия и Черна това - 0 ( НУЛА ) македонци?
              Моля ви помислете...

Коментар

За Македония се спори от глупост.
                Баща ми е българин от Македония, баба ми е гъркиня от Серес, Дядо ми е евреин от Солун.
                А аз съм българин -сега кого да псувам? Остават турците, ама не искам, харесвам ги!

Сърбите, Фердинанд, маляките - в тази последователност, първите две места може и да ги размениш. Странно, замислял ли си се защо дядо ти, евреин от Солун, е дошъл в България? А баба ти дали е била гъркиня и защо е дошла в България, освен ако не е била по любов или от онези деца-бежанци от Втората световна? Сложна е историята на Македония, но истината е, че българският елемент в нея е бил доминиращ почти навсякъде, с изключение на няколко от големите градове, особено тези, които са близо до крайбрежието. И това се доказва с хиляди документи. А да, и в тези документи македонци няма - има българи, гърци, турци, евреи, арнаути, власи, цигани и 200-300 сърби за цвят

Коментар

Oф, Кириак Стефчовците нивгаш няма да свършат, както и почитетателите на кинтата от НПО, ерго дойче зеле и производните. Георги Делчев сам се е определил какъв е и с действията, и с думите си, поради това е предопределил и принадлежността си. Това, че сега има либерасти, които отричат историята, не означава, че тя, историята, не е съществувала. А на Гоце аз лично съм сънародник, както съм сънародник и на Тодор Александров или Иван Махайлов, или на Васил Кунчев, или на Васил Илиев, Бойко Борисов и който там друг се сетиш - с едните се гордея, с другите - не, но това не променя факта, че са ми сънародници и аз не бих иска; паметта и наследството им да се преиначава от никого! Както се казва в едно клише - ние чуждо не искаме (е, искали сме Солун, ма той е бил основно еврейски, а не маляшки град), но и своето не даваме. Та така
                  За Македония се спори от глупост.
                  Баща ми е българин от Македония, баба ми е гъркиня от Серес, Дядо ми е евреин от Солун.
                  А аз съм българин -сега кого да псувам? Остават турците, ама не искам, харесвам ги!

Коментар

• Първоначално изпратено от Dragodanov Разгледай мнение

Цар Калоян (1197-1207г.), е убит от Манастър, в резултат на организиран заговор. Вероятно, Борил е включен в цаговора, но не е в неговата основа. Цар Калоян не е бил долюбван от аристокрацията (тук не визирам куманските съюзници), защот е държал много здраво властта. Със сигурност, в заговоря има пръст и Византия, просто защото, опасността Солун да бъде превзет от войските на Цар Калоян е била напълно осезаема. Напрактика, при кратконо, но изключително успешно управление на Цар Калоян, България е в състояние на укрепване и експонция, успешно възстановявайки си контрола над по голямата част от земите на юг от Дунав. Губим един уникален владетел! Наистинапуникален владетел, какъвто е бил Цар Калоян.
                    Освен това е единствения владетел от Второто българско царство, чийто гроб е открит и се знае.

Коментар

Да, и като такъв смятам, че Гоце Делчев не принадлежи на никого. Само на себе си!
                      Щото иначе ти какъв си му?
                      Oф, Кириак Стефчовците нивгаш няма да свършат, както и почитетателите на кинтата от НПО, ерго дойче зеле и производните. Георги Делчев сам се е определил какъв е и с действията, и с думите си, поради това е предопределил и принадлежността си. Това, че сега има либерасти, които отричат историята, не означава, че тя, историята, не е съществувала. А на Гоце аз лично съм сънародник, както съм сънародник и на Тодор Александров или Иван Махайлов, или на Васил Кунчев, или на Васил Илиев, Бойко Борисов и който там друг се сетиш - с едните се гордея, с другите - не, но това не променя факта, че са ми сънародници и аз не бих иска; паметта и наследството им да се преиначава от никого! Както се казва в едно клише - ние чуждо не искаме (е, искали сме Солун, ма той е бил основно еврейски, а не маляшки град), но и своето не даваме. Та така

Коментар

Дилетантството?
                        Да, и като такъв смятам, че Гоце Делчев не принадлежи на никого. Само на себе си!
                        Щото иначе ти какъв си му?

Коментар

Когато хората имат комплекси, почват да си мерят ....!
                          Дилетантството?

Коментар

• Когато хората имат комплекси, почват да си мерят ....!

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Народ създал държавите Идел,Шумер,Акад,Бактрия,Кушанската империя,Хунската империя......владял 200 г Китай,съсипал двете Римски империи,
                              създал облика на Средна и Източна Европа най-малкото заслужава уважение.
                              Народ с такава история и владетели в миналото, живеещ в момента на територия от 111 хиляди квадратни километра и с години избираш съответните управляващи заслужава съвсем малко уважение.
                              Наздраве!
                              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                              Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Интервю с д-р Катя Меламед: „Българите са конен народ, не непременно номадски“ (първа част)

https://www.bulgarkamagazine.com/%D0...8%D1%82%D0%B5/

Интервю с д-р Катя Меламед: „Древните българи представляват разнообразие от племена и родове“ (втора част)

https://www.bulgarkamagazine.com/%D0...8%D1%82%D0%B5/
                                Народ създал държавите Идел,Шумер,Акад,Бактрия,Кушанската империя,Хунската империя......владял 200 г Китай,съсипал двете Римски империи,
                                създал облика на Средна и Източна Европа най-малкото заслужава уважение.

Коментар

Working...
                                X