If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ами и аз не знам вече. Вчера бях изненадан, що цял живот е било на 19-ти, а вчера на 18-ти. Според мен това са някакви подробности в които едва ли трябва да влизаме. Приели сме Левски за велик. Нека си остане такъв! Поклон!
За да ни разделят и объркат. За да не мое лъвът да скъса синджиря. Ама той веке го скъса !!!
абе не е точно така, ама хайде няма да спорим. Иначе днес се навършват точно 135 години от Санстефанския мирен договор (по стар стил), както и 127 години (пак по стар стил) от букурещкия мирен договр, с който уреждаме отношенията с шибаните шумадийски "брача", нападнали ни в гръб, както обикновено.
Ами и аз не знам вече. Вчера бях изненадан, що цял живот е било на 19-ти, а вчера на 18-ти. Според мен това са някакви подробности в които едва ли трябва да влизаме. Приели сме Левски за велик. Нека си остане такъв! Поклон!
абе не е точно така, ама хайде няма да спорим. Иначе днес се навършват точно 135 години от Санстефанския мирен договор (по стар стил), както и 127 години (пак по стар стил) от букурещкия мирен договр, с който уреждаме отношенията с шибаните шумадийски "брача", нападнали ни в гръб, както обикновено.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Край на историята очевидно няма да има, ама мога да ви споделя друг интересен термин наложен в книгата "ХVІ-ти век" от Бартоломе Бенасар и Жан Жакар- "УСКОРЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА"
Прочетох цялата книга, която се оказа доста интересна, без излишните многопластови ръзсъждения типични за българските историци увлечени в дълбокомислено разточително смесване на много и различни епохи.
Та под "ускоряване на историята", двамата автори посочват времето между 1519 и 1525г. Време на избирането на Карл V за император /1519г./ и идването на власт на Сюлейман Великолепни _/1520г./.Посочват също осъждането на Мартин Лутер по време на Вормската Диета и отлъчването му от Църквата /1521г./ равнозначно на начало на процеса на Реформация, както и Селската война в Германия /1524-1525г./, която има засилени обществени последици заради скъсването с латинското християнство. В този период се случва и първата обиколка на света започната от Магелан и завършена от Ел Кано /1519-1522г./. В периода също са посочени завладяването на централно Мексико от Кортес /1519-1521г./ довело до мащабно смесване на раси, съпроводено с началото на търговията с чернокожи роби от 1520г., което ще преобърне съдбините на Африка.
УСКОРЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА!!!!!/139 и 140стр. в българското издание/. Велики са тези двама франсета!
Коментар