IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Абе я да ви питам...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mariyana_
    ...-и не разбирам защо като споделям с колеги- и приятели никой не ме подкрепя -да не говорим за родителите ми .
    Успехи на всички и чао ,че вече съм на работа.
    Да, това и на мен ми е познато. Макар че аз лично бързо се преборих с това. Обаче чесно казано поех голям риск.
    При мен лично положението е че ако изгубя няма да изгубя кой знае какво защото текущото ми положение няма да се промени драстично. Но ако спечеля ще спечеля ;-)
    Като Левски "Ако загубя губя само аз ако спечеля ...." ;-)
    Даже ме е яд че в момента нямам още пари да инвестирам.
    Приятен ден на всички.

Коментар

• Мариана, какво като не си от София? Като става дума за пари, това са смешни оправдания. От тия 20К задели 100 (сто) лева, набележи си някой фонд, вземи си един ден отпуска, ела до София, вложи си парите където искаш, пробвай някоя софийска чалгатека да се почувстваш част от голямото село София и после с първия сутрешен влак на работа. Дори май само за подписването на документите трябва да дойдеш, превеждането на парите става по банков път. Виж, ако няма банки там, където живееш, нещата стават сериозни!

Колкото до подкрепа от други хора, забрави за това. Тези, които не разбират, винаги ще те разубеждават.

Коментар

• Първоначално изпратено от GALBA
        Първоначално изпратено от Nick Leesоn
        ako slushash vsichki investor4eta tuk borsata v 3/4 ot vremeto tryabva da varvi na gore a prez ostanaloto vreme dnevni kolebania s tendencia kum pokachvane.

Голяма мисъл Ник!Но, не е от мен ,а от историята-борсата ,икономиката ,света, прогреса са осъдени да са "нагоре",и е без значение ,това което правим ние спекулантите.Дневните,месечните ,годишните колебания не са от значение за добрият инвеститор. Та ,по мое време :-)в Аляска с 1 $ можехме да купим няколко километра по протежението на реката ....и
        злато,колкото щеш:-)
        Да бе, то добре са осъдени да са нагоре, но понякога такива спадове има, че после с 10-ки години не възстановяват, предишните си нива, примери, колкото щеш, като за начало виж Япония.

Коментар

• Здравейте отново
          Мерси за отговорите,но реших да са 15 в ОББ И 5 в ДСК надявам се тези пари в следващите 2 години да не ми потрябват ,но ми е трудно ходенето до София ,Доходността им е на половината на Капман ,но няма как да стигна до тях.
          Колкото до клонове на банки имаме ги всичките в моя град.
          Успех на всички .-и не разбирам защо като споделям с колеги- и приятели никой не ме подкрепя -да не говорим за родителите ми .
          Успехи на всички и чао ,че вече съм на работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от OstapBender
            Какъв инвестиционен посредник използваш?
            И можеш ли да препоръчаш някой или критерии по които да си избера?
            Нямам представа дали съм бил прав, но единственото, което гледах при избора си, беше таксите, които ще ми вземат — избрах посредника, с най-малки такси. Имай предвид обаче, че някои посредници включват в процентите си и таксите, които отиват в БФБ и Централен депозитар, докато други показват само таксите, които вземат за себе си, т.е. на практика плащаш повече. Друго, на което можеш да обърнеш внимание са таксите, които ще ти вземат, ако решиш да си смениш посредника. Не че имам някакво намерение непрекъснато да си сменям посредника (не така се прави бизнес), ама не понасям, да бъда лишен от избор.

Ако решиш да прилагаш стратегията „купи и дръж“, която според математиците, изследвали борсите е най-печеливша, когато няма сривове (хе-хе — важна особеност ), тогава това май е най-важното. Ако пък си решил да правиш чести сделки, тогава процентът, който ще ти вземат на сделка добива по-голяма важност, а също и това колко бързо ще ти потвърждават поръчките. Доколкото знам Бенчмарк са единствените, които дават гаранция, че няма да те забавят, но пък те са един от посредниците, които грабят най-жестоко, ако решиш да ги сменяш.

Нормално е да изпитваш вълнение при първите си поръчки и сделки (при мене беше така), но това вълнение лесно може да те подведе да действаш прибързано.

Ако си в период, когато акциите се качват, хората са в много добро настроение и цените на акциите често са надценени. Според мене в такива моменти е по-изгодно влизането във фонд, защото избягваш купуването на надценени акции, тъй че в известен смисъл печелиш за сметка на предходните вложители във фонда. Тук обаче трябва да вземеш предвид и това, че процентите, които фондовете вземат при емитиране и обратно изкупуване на дялове, те задължават да държиш парите си по-дълго време при тях.

Обратно, когато акциите са падали, хората са уплашени и несигурни. Тогава акциите често са подценени, а в същото време фондовете почти винаги показват по-малки загуби, отколкото борсовите индекси. Затова според мене в такива моменти влизането във фонд е по-неизгодно, отколкото директното купуване на акции. (Но разбира се това че при падащ пазар една покупка е по-неизгодна от друга не значи, че по-малко неизгодната е изгодна.)

Коментар

• @ Marianna - ами кажи откаде си , за да ти се отговори изчерпателно.
              Да, май само ДСК превеждат за деня , но само до 70 % , другите следващият ден. А пък това че нямаш наблизо Капман или Юг не значи че няма ОББ , Райфайзен , или някой друг Асет Мениджмънт
              @ОстапБендер - колега , този ник или подобен ми се наби в очите преди ден -два. Мислех че си активен участник. Но както и да е - зависи какво търсиш - спекулаций с малки суми - тогава задължително да няма минимална такса, или ... де да знам прегледай условията на няколко посредника , така е невъзможно да ти бъде отговорено.

Коментар

• Първоначално изпратено от Fontus
                ...Аз лично за себе си съм избрал този вариант с тази разлика, че на българската борса участвам директно, а не през фонд.
                Какъв инвестиционен посредник използваш?
                И можеш ли да препоръчаш някой или критерии по които да си избера?
                Благодаря предварително.

Коментар

• Първоначално изпратено от mariyana_
                  Само ДСК ли може при продажба на дялове веднага на същия ден да ти изплати сумата?
                  Да. При другите фондове даваш заявка и чакаш от 2 дена до 2 седмици (зависи от фонда).

Първоначално изпратено от mariyana_
                  т.к. съм от провинцията и ми е трудно да си купя на Капман или на Юг ,а не ми се иска да стоят в депозит какво да правя?
                  Някои фондове май предлагат и „дистанционна“ покупка на дялове. Например индексния фонд Дневник 20. Не вярвам обаче да има фонд, при който можеш дистанционно да продаваш дяловете си (освен през кобос, но там играта е различна).

Първоначално изпратено от mariyana_
                  сравнявах ги по доходност ,но и по възможност да се купят от близкия клон на банката ,но и да е със срок на изпълнение до 2-3 дена .Вие какво ще ме посъветвате .реална ли е тази доходност и ще имали още 1-2 години такива проценти /аз мисля да ,а вие?
                  Предлагам ти да не се доверяваш на никой, който категорично ти каже какво ще се случи в бъдеще. Мога да ти кажа обаче какво аз бих постъпил с парите си при различни ситуации.

Ако имам пари, които няма да ме е яд, ако загубя, бих ги вложил в Юг или Капман. После ако печелят, ще се радвам на живота, ако губят пак няма да се ядосвам и ще казвам „здраве да е“.

Ако не мога да си позволя да загубя парите, но съм сигурен, че няма да ми трябват през близките 2-3 години, бих ги вложил във фонд, който инвестира едновременно в няколко борси, например „Адванс Източна Европа“. Вярно, че най-вероятно печалбата тук ще е по-малко, отколкото на българската борса, но знаейки, че съм намалил рисковете за загуба, няма да се ядосвам. Алчните рано или късно губят всичко.

Ако си по средата, тогава избираш комбинацията от „Източна Европа“ и изцяло български фонд в избрана от тебе пропорция. Аз лично за себе си съм избрал този вариант с тази разлика, че на българската борса участвам директно, а не през фонд. По-рано обаче ползвах „ДСК Растеж“ тъкмо поради бързината, с която се получават парите при обратно изкупуване.

Коментар

• Здравейте на всички ,
                    Имам няколко въпроса за тези фондове и Ви моля за отговор.
                    Само ДСК ли може при продажба на дялове веднага на същия ден да ти изплати сумата ?т.к. съм от провинцията и ми е трудно да си купя на Капман или на Юг ,а не ми се иска да стоят в депозит какво да правя? сравнявах ги по доходност ,но и по възможност да се купят от близкия клон на банката ,но и да е със срок на изпълнение до 2-3 дена .Вие какво ще ме посъветвате .реална ли е тази доходност и ще имали още 1-2 години такива проценти /аз мисля да ,а вие ?.Много въпроси ,но ще чакам за отговор.
                    Чао и успех

Коментар

• Благодаря за отговора.
                      Както казах аз съм с дългосрочни намерения, поне 2 години.
                      Тъй че тази корекция не бих казал че ме притеснява чак толкова много а и повечето мнения са че това скоро ще отшуми.
                      Просто от чисто психологическа гледна точка беше малко така ....Щото убеждаваш домашните да изтеглиш пари и да купиш акции и на другия ден те започват да падат
                      Иначе аз със жена ми нямам проблеми тя ми вярва
                      А що се отнася до това че купих точно преди няколко IPO-та то е от неопитност и некомпетентност засега а и затова засега съм с малки суми.
                      И още книгите които четох са теоретични (Corporate Finance) и в тях не се разглеждат такива ситуации (IPO) от към страна как се държи борсата на практика.
                      Сполай ти!

Коментар

• Re: Абе я да ви питам...

Първоначално изпратено от OstapBender
                        Тая борса докога ще върви надолу?
                        Пишман станах, имах малко излишни пари и рекох да ги инвестирам. Четох четох, накрая реших и си купих акции то пък индексите му взеха че започнаха да падат.
                        Кажете сега че ще ме изгонят от вкъщи ;-)

"...Четох четох, накрая реших..." ей тва не го разбирам: четох, четох и накрая... Чакай де, Остап, нали си още в самото начало? Т.е., до сега си чел теоретично и много хаотично, а от сега нататък почваш да се учиш от практиката си, а там - в началото - няма как да надскочиш себе си...

OstapBender, ти, така, както "четЕ, четЕ...", прескочи ли "главата" за Първично публично предлагане. В нея има написани доста подробности, вкл. и относно поведението на пазара само преди броени месеци: особености, дружества, презаписвания, как се отрази процедурата на пазара....................

ОчевАдно не си чел много назад в маТРиала? Това е много важно за теб, ако си взел решение - да не участваш в IPO-то, но да изчакаш да купуваш от избраните от теб компании, когато другите излизат от позициите (за да имат кеш за IPO-то), когато цените претърпяват корекция, защото цените на нашата борса се променят дори при сравнително неголеми обеми, които сменят собственика си на нея. Това важи и за по-ликвидните дружества с дневни обеми десетки хиляди броя...

Значи, това е то - правилно подбраният вход в дадена позиция, напр. - при цени на атрактивни дружества от тази и от миналата седмица!

Което не означава, че твоите цени няма да бъдат достигнати и надминати от пазара. Само търпение се иска. Паниката е лош съветник в самото начало, когато сме решили бързо да направим големите пари и да ходим да ги харчим някъде в Карибският басейн...

... но, ако си взел решение да продаваш, независимо от отрицателният ти резултат - не го прави поне през следващата седмица!

И, посъветвай жената да замълчи откъм критики, защото си подбрал правилните входове - кажи й, че цялата теория на инвестирането на борсите е много сложна и не всеки (!) женски мозък може да я възприеме... )) Ако желае, нека направи връзка с някои от колежките във форума, за да й обяснят някои работи, които на нея не могат да й бъдат ясни!...

ТВа беше, но нещата вървят на добро. Не се притеснявай! Бързи печалби няма в никой бизнес, а точно обратно - бързината не води до положителни резултати! Успех!

Това беше лично мнение!
                        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от Nia
                          Eeee, Kole znaesh kak e ) hahahha

Vse pak sme si svinchugi! {}{}{}
                          true

Коментар

• 3008, без да го приемаш много сериозно)) но погледни в темата за Трейс, да видиш как се взимат инвестиционни решения)

Коментар

• hora na kakuv kriterii izbirate kakvo da pazaruvate, ili prosto sami si re6avate po va6e pred4ystvie....kajete de
                              I am so bad with that cash, I drop a whole bag!

Коментар

• Eeee, Kole znaesh kak e ) hahahha

Vse pak sme si svinchugi! {}{}{}
                                NIAMAM KIRILICA V OFICCEa molia, budete tolerantni...

Коментар

Working...
                                X