If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Здравейте! Изглежда доста време ми е трябвало, за да вникна в смисъла на заглавието на темата "Любимата ви музика". Пишещите тук /не изключвам себе си/ представят по-скоро произведения, които им харесват, които са нови или които са ги впечатлили по някакъв начин, когато случайно са попаднали на тях. Така се губи критерият, зададен чрез заглавието на темата и съдържанието й неминуемо олеква. Защото стотици пиеси може да ни харесват, но любими едва ли могат да бъдат повече от няколко във всеки жанр, доколкото имаме вкус към различни жанрове. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против всеки да публикува каквото си поиска, но си мисля, че съдържанието на темата би било далеч по-стойностно, ако е съставено само от любима музика.
Затова тази вечер ще представя моето любимо произведение номер 1 Симфония No 5 /9/ "Из Новия свят" от Антонин Дворжак. Вече повече от половин век то е неизменен лидер в личната ми класация. Това е съвършената симфония, според мене. Преди всичко няма такт, който да не е музика, нещо което не се среща дори при Бетовен. Ненадминат майстор на полифонията, това е другото, което ме е впечатлило в симфонията на Дворжак. Забележете - в последната част има момент, в който всички теми звучат едновременно! И още невероятната музикална драматургия. Със средствата на музиката той успява да визуализира картини и образи, които буквално оживяват. В стотиците слушания през десетилетията, аз "виждам" музикалните образи и герои в действие - преди всичко Минехаха, чиято тема от втората част /Погребението на Минехаха/ поразява с образността си, бащата на Минехаха /индианския вожд/, майка й - свирепата скалпьорка Яла, индианският агент Джон. Това са и литературни герои на Емилио Салгари /Огнени гори/, на Хенри Лонгфелоу / Песен за Хайауата/ и др.
Моля да ме извините за многословието, но ми се струва, че Дворжак и симфонията му го заслужават. Предлагам ви изпълнението на Виенската филхармония. Много ми допадат и изпълненията на Пражката, Ленинградската, Бостънската и редица други филхармонии, но все пак избрах Маестро Караян.
Коментар