Да се похваля с още едно закупено Гайгер-мюлерово брояче. Закупих го, защото е най-миниатюрно от всички останали и защото в него има малко повече функционалност от останалите. Преди време спорихме как е възможно понякога естествения радиоактивен фон извднъж да става 5-10 пъти по-голям от нормалното, и точно това уредче с неговата си функционалност хвърля светлина по въпроса.
https://vi.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2vnm
Оставих уредчето да поработи около 30 часа, и ето каква статистическа информация ми натрупа за естествения радиоактивен фон:
DOSE RATE - 0.05 - 0.15+ uSv/h - моментна доза, която се променя всеки няколко секунди. .
DOSE - 3.33 uSv - това е сумарната доза, натрупана за тези 30 часа
AVR - 0.11 uSv/h - това е средната доза за 1 час
MAX - 0.81 uSv/h - това е малксималната доза, която се е случила в някоя от секундите на тези 30 часа
От последните две стойности (средна и максимална доза) се вижда, че случайностното разпределение във времето на бързи високоенергийни частици може да предизвика моментни дози, до 8 пъти по-високи от околния радиоактивен фон. И това за 30 часа. Ако го бях оставил уредчето да работи цяла една година, може би в нея щеше да има секунди, в които пиковата доза да надхвърля тази на фона 20-30 пъти.
https://vi.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2vnm
Оставих уредчето да поработи около 30 часа, и ето каква статистическа информация ми натрупа за естествения радиоактивен фон:
DOSE RATE - 0.05 - 0.15+ uSv/h - моментна доза, която се променя всеки няколко секунди. .
DOSE - 3.33 uSv - това е сумарната доза, натрупана за тези 30 часа
AVR - 0.11 uSv/h - това е средната доза за 1 час
MAX - 0.81 uSv/h - това е малксималната доза, която се е случила в някоя от секундите на тези 30 часа
От последните две стойности (средна и максимална доза) се вижда, че случайностното разпределение във времето на бързи високоенергийни частици може да предизвика моментни дози, до 8 пъти по-високи от околния радиоактивен фон. И това за 30 часа. Ако го бях оставил уредчето да работи цяла една година, може би в нея щеше да има секунди, в които пиковата доза да надхвърля тази на фона 20-30 пъти.
Коментар