Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение

Пускам ти две древни рецепти на родата. Ама, са тайна и заради това ще трябва да прескоча до плевенско и да те гръмна

За първата ти трябват печени червени пиперки, патладжан, домати и чесън.
Пиперките се изпичат и обелват, патладжана се изпържва, паниран с брашно. След това смилаш доматите. Загряваш зехтин и за около минута слагаш вътре чесъна. Добавяш смлените домати и сгъстяваш по твой вкус. Прибавяш пипера и патладжана и след 5 минути сваляш ястието от котлона. Оригиналната подправка е босилек, но аз не го понасям и затова обилно ръся с магданоз и съвсем малко мащерка. Ястието се поднася задължително със сирене.
За втората рецепта ти трябва лук, пипер, патладжан и дребни печурки.
Изпичаш пипера и го обелваш. После го запържваш в зехтин. Изваждаш го и на негово място слагаш патладжана нарязан на големи кубчета. Изваждаш и него и в зехтина слагаш лука, нарязан на филийки. Като омекне добавят гъбите, цели. След като се изпари водата от гъбите, добавяш пиперките и патладжана за кратко. Сваляш от котлона и поръсваш с магданоз. Може да добавиш и млян черен пипер. По желание, според вкуса на похапващия.
И двете ястия са постни и изискват повече време и внимание.
Наздраве!
Коментар