IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли отклонения в радиационния фон?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
    [B][SIZE=18px]В зависимост от вида рентгеново изследване човек може да бъде облъчен с между 0.1 (при рентгенова снимка на зъб, например) до над 10 mSv (при ЯМР) радиация.

    Оригинална статия: https://zdrave.rozali.com/saveti-zdr...radiaciia.html
    Розали.ком?

    И защо точно този "технически" сайт реши да избереш за информация?

    При ЯМР идследване няма рентгеново или друго вредно излъчване, даже в Розалиту го пише:
    https://zdrave.rozali.com/konsultaci-zdrave/p9356.html

    Остави Розалиту.ком на жена ти, за научни и технически информации има по-подходящи източници.
    ----------------------------------------------

    Между другото, кът си рекъл естествен фон, радиация...

    В Тихия океан съдържанието на естествени радиоизотопи (най-много тези на калция) е такова, че за да се вдигне радиацията в него само два пъти над сегашната естествена, трябват още 172 милиона "катастрофи Фукушима", и го ако се предположи, че всичките 400 тона ядрено гориво във Фукушима са отишли в океана, а те не са.

    Сметките са мои, но можеш да си ги направиш и сам, щото няма ми да повярваш.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

      Неутриното не са рентгенови лъчи. Тяхната честота е мнооооого по висока, космически порядъци.
      Матейко да си провери принципа на скенерите и ЕХОГРАФИЯТА.
      Ето ви малко от вики за видовете лъчи. Даже точно си спомням - космически.
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Електромагнитен_спектър
      Определено съм се самозаблуждавал за способноста на гама лъчите да пробиват дебели слоеве материя, но сега след като прочетох доста литература през последните дни, вече имам пълна яснота по въпроса. Определено дебели слоеве материя спират ренгеновите и дори гама лъчите, и това е добре дошло, иначе как щяхме да се защитаваме от космическите лъчения.

      ПП: Между другото не съм много убеден, че науката добре е изучила всички видове лъчения. Задавам естествения въпрос - Какво има след гама лъчите? Защо науката мълчи по въпроса? Нима няма по-високочестотни и по-високоенергийни излъчвания? Нима след като до момента не сме ги срещали, те не съществуват?

      Така че сляпо да отричаме, че нито едно лъчение не може да пробие земята, е меко казано несериозно. Факт е, че гама лъчите не могат, а неутриното го прави много лесно, но какво има между тези две крайности?
      Last edited by Mateev; 22.05.2020, 07:51.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение


        Не само че има такива лъчи ами и по целият свят от години се правят мащабни екперименти с тях.
        Неутрино радиацията без проблем преминава през хиляди километри вода, скали и земна маса и изобщо всякаква материя.
        Според някой учени това е бъдещата комуникационна технология която ще замени сателитите и оптичните кабели.
        А според военните това е перфектното супер оръжие което ще замени сегашните атомни бомби.
        Вероятно има и много други приложения.
        Неутриното не са рентгенови лъчи. Тяхната честота е мнооооого по висока, космически порядъци.
        Матейко да си провери принципа на скенерите и ЕХОГРАФИЯТА.
        Ето ви малко от вики за видовете лъчи. Даже точно си спомням - космически.
        https://bg.wikipedia.org/wiki/Електромагнитен_спектър
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

        Коментар


        • Ежедневни източници на радиация

          Съществува т.нар. естествена (фонова) радиация от естествени източници в околната среда и космоса, като около 90% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, е всъщност именно тази. Радиоактивна е земната повърхност и намиращите се в нея естествени източници на радиация като урана или намиращия се във въздуха радиоактивен газ радон, радиоактивна е и водата и храната, която консумирате, макари в много малки количества, а слънцето е един от най-големите източници на естествена радиация. То може да бъде полезно за здравето, но прекаляването с прякото излагане на UV лъчи може да има негативен ефект върху здравословното ви състояния.

          10% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, идва от изкуствени източници, най-вече медицински такива. Рентгеновата диагностика е най-солидният медицински източник на радиация. В зависимост от вида рентгеново изследване човек може да бъде облъчен с между 0.1 (при рентгенова снимка на зъб, например) до над 10 mSv (при скенер) радиация.

          Пътуването със самолет също ви излага на допълнително радиационно излъчване. Като се започне от митническата проверка и преминаването през детекторите за метал и се стигне до самия полет (колкото по-високо летите, толкова космическото радиационно облъчване е по-силно). Така средно едно пътуване със самолет ви осигурява радиационно облъчване, колкото от рентгенова снимка. А при презокеански полети дозата се увеличава с всеки следващ час. А самолетните екипажи са облъчвани с около 20 до 50 mSv годишно.

          Средно за една година всеки човек е облъчван с между 1 и 10 mSv (милисиверта) радиация в зависимост от местообитанието, професията си и редица други фактори. Обикновено българинът средно годишно е облъчван с около 2-2,5 mSv радиация.

          Радиационно излъчване имат и редица производствени машини, офис оборудване, дори домакинските уреди (микровълновата фурна, например).

          Оригинална статия: https://zdrave.rozali.com/saveti-zdr...radiaciia.html
          Last edited by Mateev; 22.05.2020, 09:20.

          Коментар


          • Кои са 7-те най-радиоактивни неща в нашия дом?

            1. Бразилски орехи

            Бразилските орехи (особено тези, отглеждани в Бразилия) растат на дървета с дълбоки корени, които достигат до почва с високо съдържание на естествен радий, източник на радиация. Корените поглъщат радия, който след това си проправя път до ядките. В резултат на това нивата на радия в бразилските орехи могат да бъдат 1000 пъти по-високи от тези на другите храни. За щастие, СИП регулира нивата на радиация на храни, като тези, така че можете да бъдете спокойни за своята закуска.

            2. Банани

            Вероятно вече знаете, че бананите съдържат калий. Бананите обаче са и едни от най-радиоактивните храни, защото съдържат изотопа калий-40. Благодарение на този изотоп любимите жълти плодове на всеки отделят малко количество радиация. Подобно на бразилските ядки, радиоактивният калий се поема от почвата и се абсорбира от плода.

            Бананите са толкова популярен източник на радиация, че има дори неофициална единица за измерване на радиацията, наречена BED, или еквивалентна бананова доза, която се използва за илюстриране на нивата на радиация в храните.

            3. Нашето тяло

            Срещата с толкова много видове радиация в ежедневието ни, прави и нас самите малко радиоактивни. Тъй като често се среща в редица храни, калий-40 е основният източник на радиация и в телата ни. Телата ни обаче приемат и радиация от въздуха, който дишаме, и водата, която пием. Естественото количество радиоактивен въглерод-14, присъстващо в тялото ни, е това, което позволява на археолозите да определят възрастовите граници на открити древни скелети.

            4. Датчици за дим

            Някои домашни детектори за дим използват малки количества радиоактивен изотоп америций-241, за да ви предупреди, когато има дим във въздуха. Материалът е обвит от керамика и фолио, така че не създава никаква вреда, освен ако не се опитате да го поправите. (Дори и тогава, стига да не погълнете прах от него, би трябвало да сте добре.)

            5. Гранитни плотове

            В гранита естествено се съдържат уран и торий, защото тези елементи се намират в магмата, която се втвърдява при образуването му. Но истинският проблем е радонът. Естественият уран се разпада в радон, който е газ. И точно както не трябва да вдишвате прахообразното съдържание на димните детектори, радиоактивните газове от гранита могат да се вдишат и да причинят здравословни проблеми. Що се отнася до кухненските плотове, гранитът е сравнително безопасен избор, защото не е твърде порест, което означава, че повечето радон си остава вътре.

            6. Кухненските съдове на баба ви

            Елементи като уран, торий и все по-присъстващия калий-40 са били обичайни елементи, съдържащи се в покритието на някои керамични съдове и керамика до 60-те години. Хомер Лафлин - Китайска компания, която прави ярко оцветените комплекти Fiestaware, използва уран оксид за своите червени съдове и природен уран за белите керамични съдове, преди цялата линия да бъде спряна през 1972 г.

            7. Цигари

            Излъчването на радиация от цигарите не идва от химическите добавки, за които пушачите знаят, а всъщност идва от самия тютюн. В процес, подобен на начина, по който бананите и бразилските орехи стават радиоактивни, тютюневите растения могат да абсорбират радиоактивни елементи като радий, олово-210 и полоний-210 от някои торове, използвани при отглеждането му.

            Оригинална статия: https://www.omed.bg/Koi-sa-7-te-nai-...m-page945.html

            Коментар


            • Интересни факти за радиацията

              1. На борда на всички ядрени подводници фоновата радиация е ПО-НИСКА от тази на сушата в нормалната човешка среда на обитание.

              2. Бетонният саркофаг, под който е захлупена чернобилската АЕЦ, е в толкова лошо състояние от години, че може във всеки момент да се пробие и да предизвика изтичане на мощна радиация.

              3. При изграждането на централната жп гара на Ню Йорк е използвано огромно количество гранит за украса и настилки. Поради тази причина, както и поради факта, че гранитът съдържа радиоактивни вещества, нивото на радиация там е доста високо и дори превишава нормите, характерни за ядрените електроцентрали.

              4. Всеки стандартен пушач за една година време получава заради порока си доза радиация, равна на около 300 рентгенови процедури. Това е свързано с факта, че в цигарения дим присъстват множество радиоактивни изотопи.

              5. На 24 декември 2004 година Земята попада под най-силния познат в историята радиационен поток енергия. Той идва от неутронна звезда, намираща се на 50 000 светлинни години от нашата планета.

              6. Тези вкусни плодове – бананите, всъщност имат по-висок радиационен фон от много други растения.

              7. Затваряйки очите си, астронавтите често виждат ярки избухвания и искрене. Те се предизвикват от космическите лъчи, попадащи директно върху ретината и очния нерв.

              8. Пилотите на самолети и стюардесите за една година работа получават по-високи дози радиация, отколкото работниците в АЕЦ. Затова те се причисляват в графата „работещи в условия на радиация“.

              9. Отработената уранова руда е радиоактивна почти колкото десетина банана.

              10. По време на „Проекта Манхатън“ един от сътрудниците – Алберт Стивънс, получава инжекция с плутоний. Той умира чак 20 години по-късно и става човекът, живял най-дълго след поемане на такава доза радиация.

              11. Радият, открит от Мария Кюри, отначало е използван доста – при пасти за зъби и дори бонбони. Разбира се, това довело до множество здравословни проблеми.

              12. Хората, живеещи в близост до електроцентрали, работещи с въглища, получават по-голяма доза радиация от тези, живеещи в близост до АЕЦ.

              13. През следващите няколко хиляди години се очаква двойната звездна система WR 104 да се превърне в свръхнова. Ако потокът радиационна енергия по случайност е насочен към Земята, това може да предизвиква измиране на живота на нея.

              14. Американските флагове на Луната са напълно обезцветени заради слънчевата радиация.

              15. Според някои изследвания в крайна сметка човешкият организъм излъчва повече радиация, отколкото мобилният ви телефон.

              Оригинална статия: https://hicomm.bg/science/interesni-...radiacija.html

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение


                Първо на първо един инженер трябва да прави разлика между "мекото" гама лъчение, т.нар. рентгенови лъчи и твърдото гама лъчение, наричани за краткост гама лъчи. Проникващата способност на гама лъчите е по-голяма от тази на рентгеновите лъчи, затова ще приемем, че авторът на темата е имал предвид гама лъчи са сканиране на Земята.

                Както се знае от опити по-плътните и съответно по-тежките материали намаляват повече интензитета на лъчите, които преминават през тях. Например при преминаване през въздушен слой с дебелина 300-350 метра гама лъчението отслабва наполовина. Така че само като пробива последния един километър въздух, лъчите ще отслабнат 2 на степен 3, тоест отслабват 8 пъти.
                Ама това е нищо. Слой олово с дебелина 1.5-2 см отслабва лъчите наполовина. Слой от 20 см олово ще отслаби лъча 1024 пъти.
                Слой бетон с дебелина 8-10 см също отслабва лъча 2 пъти. Същото се отнася и за всяка скала. Един метър скала ще отслаби лъча 1024 пъти. 2 метра скала ще намали силата на лъчението 2 на степен 20 пъти, повече от един милион ПЪТИ. За десет метра скала намалението на силата на лъча е 1,2 по 10 на степен 30. Не знам как се казва такова число.
                Числото, което се получава за намаляване силата на лъчението се умножава по 1024 за всеки метър скала. За километър скала вече няма измислено число, което да покаже какво ще е намалението на силата на лъчението. Ако взривиш термоядрена бомба на повърхността на Земята, то на 1км под земята няма да бъде отчетена НИКАКВА радиация от взрива. Никаква.
                Така че да се твърди, че може да има рентгенов или гама лъч, който да прониже 30 км земна кора от едната страна, да прониже 30 км скали от другата страна, да прониже и 13 ХИЛЯДИ километра още по-плътна маса в земната мантия и ядро и да бъде уловен от някакъв датчик не е просто идиотия, това е абсолютно непознаване на елементарни неща от физиката.

                Не само че има такива лъчи ами и по целият свят от години се правят мащабни екперименти с тях.
                Неутрино радиацията без проблем преминава през хиляди километри вода, скали и земна маса и изобщо всякаква материя.
                Според някой учени това е бъдещата комуникационна технология която ще замени сателитите и оптичните кабели.
                А според военните това е перфектното супер оръжие което ще замени сегашните атомни бомби.
                Вероятно има и много други приложения.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev
                  И така най-сетне стигнахме до поредната световна конспирация. В какво се състои тя?

                  Ами всички знаете как посредством скенер може да се създаде 3D изображение на органите вътре в човешкото тяло. Ами блико е до ума да се досетим, че ако на същия принцип направим СКЕНЕР НА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА, ще се сдобием с идеално изображение на всичко, което се намира вътре в нея. И така лесно ще открием всяко едно находище на някакви природни богатства, защото на скенера ще се появят обеми области с различна плътност или цвят.

                  Идеята е много добра, но за целта около земята трябва да се върти поне една двойка сателити, единия от които излъчва мощен рентгенов лъч, а другия от другата страна на земята записва в реално време интензитета на промяната на този лъч. За да се направи обаче пълно пресканране са необходими може би стотици двойки такива сателити, и освен това те трябва да сканират десетилетия наред, за да се получи изображение с необхосимата разрешаваща способност (с виоска детайлност).

                  Плюсовете на този подход са огромни - ще научим какво има вътре в земята. Минусите - мощната радиация освен земята ще пронизва и хората, и нито едно правителство по света няма да издаде официално разрешение за тази убийствена технология. Ако обаче технологията се запази в тайна, военните или богатите мултикорпорации ще могат необезпокоявани да си я експлоатират.


                  Първо на първо един инженер трябва да прави разлика между "мекото" гама лъчение, т.нар. рентгенови лъчи и твърдото гама лъчение, наричани за краткост гама лъчи. Проникващата способност на гама лъчите е по-голяма от тази на рентгеновите лъчи, затова ще приемем, че авторът на темата е имал предвид гама лъчи са сканиране на Земята.

                  Както се знае от опити по-плътните и съответно по-тежките материали намаляват повече интензитета на лъчите, които преминават през тях. Например при преминаване през въздушен слой с дебелина 300-350 метра гама лъчението отслабва наполовина. Така че само като пробива последния един километър въздух, лъчите ще отслабнат 2 на степен 3, тоест отслабват 8 пъти.
                  Ама това е нищо. Слой олово с дебелина 1.5-2 см отслабва лъчите наполовина. Слой от 20 см олово ще отслаби лъча 1024 пъти.
                  Слой бетон с дебелина 8-10 см също отслабва лъча 2 пъти. Същото се отнася и за всяка скала. Един метър скала ще отслаби лъча 1024 пъти. 2 метра скала ще намали силата на лъчението 2 на степен 20 пъти, повече от един милион ПЪТИ. За десет метра скала намалението на силата на лъча е 1,2 по 10 на степен 30. Не знам как се казва такова число.
                  Числото, което се получава за намаляване силата на лъчението се умножава по 1024 за всеки метър скала. За километър скала вече няма измислено число, което да покаже какво ще е намалението на силата на лъчението. Ако взривиш термоядрена бомба на повърхността на Земята, то на 1км под земята няма да бъде отчетена НИКАКВА радиация от взрива. Никаква.
                  Така че да се твърди, че може да има рентгенов или гама лъч, който да прониже 30 км земна кора от едната страна, да прониже 30 км скали от другата страна, да прониже и 13 ХИЛЯДИ километра още по-плътна маса в земната мантия и ядро и да бъде уловен от някакъв датчик не е просто идиотия, това е абсолютно непознаване на елементарни неща от физиката.
                  Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • Матеев, купи си по-хубав уред. Ако си мислиш, че китайска играчка за 60 долара е нещо сериозно.... Ама нали си от Габрово все пак : )
                    Та, купи си поне такъв, който може да филтрира алфа, бета и гама за да разбереш каква е природата на излъчването.
                    Ако искаш наистина да се забавляваш качествено... купуваш си спектрометър. Друг порядък пари е, но показва направо къде какви изотопи има.
                    Та като си вземеш друг уред, тогава ще видиш дали и той ще показва същите пикове. Сега може просто уреда да има проблем и да се "бъгва" сам нещо и да не ти отчита реално.

                    А.. и понеже в две теми вече те гоня да те питам за меда.... да питам и тук:
                    Понеже си купих случайно от твоя био мед в един магазин.
                    Матеев, гарантираш ли, че меда е чист натурален био мед и няма в него други "подобрители"?
                    Last edited by d333; 22.05.2020, 00:45.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

                      Почти съм сигурен, че правилно помня, че енергетичността на излъчването е в обратнопропорционална зависимост от дължината на вълната му в четвърта степен.
                      То ест ако разделим дължината на радиовълните на дължината на рентгеновото или гама-излъчване и полученото вдигнем в четвърта степен, ще видим колко повече енергия трябва за това в сравнение с радиовълните.

                      Съмнявам се спътник да събере от слънчевите панели и, особено, да натрупа толкова енергия.
                      Ами...хуавото на малките дължини е много лесното и тясно фокусиране та, висока енергийна плътност про тях, се постига много по-лесно. Пък и, импулсно...
                      . Т.е., проблемите са изместени в друга плоскост.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                        От друга страна обаче всеки един сателит си има електроенергия в излишък заради соларните панели, и нищо не му пречи да я преобразува в йонизиращо лъчение.
                        Почти съм сигурен, че правилно помня, че енергетичността на излъчването е в обратнопропорционална зависимост от дължината на вълната му в четвърта степен.
                        То ест ако разделим дължината на радиовълните на дължината на рентгеновото или гама-излъчване и полученото вдигнем в четвърта степен, ще видим колко повече енергия трябва за това в сравнение с радиовълните.

                        Съмнявам се спътник да събере от слънчевите панели и, особено, да натрупа толкова енергия.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от DeBeers Разгледай мнение
                          А знаеш ли точното време, когато се е случило? Има един много добър софтуер - Stellarium, напълно безплатен, показва звездното небе, има доста сателити и може да провериш за конкретна дата и час какво е имало в небето.
                          Никой не знае, какво прави Х-37В, прочее.

                          Коментар


                          • А знаеш ли точното време, когато се е случило? Има един много добър софтуер - Stellarium, напълно безплатен, показва звездното небе, има доста сателити и може да провериш за конкретна дата и час какво е имало в небето.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Днес имаше още един пик, като този път уреда стоеше в стаята до компютъра ми. Интензитета този път беше по-малък, може би защото уреда беше в стая, но характеристиките на пика бяха абсолютно същите - отвесен преден и заден фронт и продължителност около 10-15 секунди.
                              А знаеш ли точното време, когато се е случило? Има един много добър софтуер - Stellarium, напълно безплатен, показва звездното небе, има доста сателити и може да провериш за конкретна дата и час какво е имало в небето.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                                Днес имаше още един пик, като този път уреда стоеше в стаята до компютъра ми. Интензитета този път беше по-малък, може би защото уреда беше в стая, но характеристиките на пика бяха абсолютно същите - отвесен преден и заден фронт и продължителност около 10-15 секунди.

                                Имай предвид, че уреда не го гледам през целия ден. Точно обратното - през 90% от времето е изключен, но от време на време го включвам и го оставям включен по 20-30 минути. Ако при такъв режим на работа ловя средно по 1 пик на ден, то това автоматично означава, че в действителност има поне по 10 пика на ден.
                                Автоматично означава, че си засякъл по един пик. Поне по едно и също време ли са? Нали си бъкан с дейталогери, аз ли да те уча? Пусни на денонощен запис, няколко дни, и ще знаеш повече. За момента, ПРЕДПОЛАГАШ.
                                Last edited by Pyramid; 21.05.2020, 20:50.

                                Коментар

                                Working...
                                X