If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това са митични същества на различни народи. Русалките са славянски, а сирените - гръцки. Но и двата вида девици отговарят за връзките с водата
В случая с русалските гробища става въпрос за мъже - русалии. Общото с русалките е, че те лекуват с ритуални танци т.н. русалски болести. Това са заболявания, за които няма обяснение и се предполага, че човек се е разболял от тях след среща с русалките.
Водачът на групата има специално знаме, обшито с билки - пелин, комунига, вратига. Той показва фигурата на танца, а другите го следват. Той може да предаде уменията си само по кръвна линия - на син, внук, или племенник. Така е и за другите членове.
Самодивите са отделни божества. Докато реките и езерата принадлежат на русалките, горите и ливадите са под закрилата на самодивите. Представителките и на двете митични линии не обичат да се свързват с хората. Но, понякога те са благосклонни и могат да поканят мъж да присъства на сборищата им. Това обаче е голяма рядкост.
Наздраве!
Благодаря. Винаги е привилегия да се научат нови неща от мъдра самодива под прикритие
Все се каня да те питам нещо по вещерска линия да ми го потвърдиш. Русалката е за реките, а сирената за моретата. Не са едно и също митично същество нали?
Това са митични същества на различни народи. Русалките са славянски, а сирените - гръцки. Но и двата вида девици отговарят за връзките с водата
В случая с русалските гробища става въпрос за мъже - русалии. Общото с русалките е, че те лекуват с ритуални танци т.н. русалски болести. Това са заболявания, за които няма обяснение и се предполага, че човек се е разболял от тях след среща с русалките.
Водачът на групата има специално знаме, обшито с билки - пелин, комунига, вратига. Той показва фигурата на танца, а другите го следват. Той може да предаде уменията си само по кръвна линия - на син, внук, или племенник. Така е и за другите членове.
Самодивите са отделни божества. Докато реките и езерата принадлежат на русалките, горите и ливадите са под закрилата на самодивите. Представителките и на двете митични линии не обичат да се свързват с хората. Но, понякога те са благосклонни и могат да поканят мъж да присъства на сборищата им. Това обаче е голяма рядкост.
Наздраве!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Нищо не почувствах. Аз съм жена. Повече се впечатлих от един граничен стълб, който е маркирал граница между Източна Румелия и Царство България. В Трявна е имало митница.
Наздраве!
понякога се чудя, защо го влагаме цялото това старание
Нищо не почувствах. Аз съм жена. Повече се впечатлих от един граничен стълб, който е маркирал граница между Източна Румелия и Царство България. В Трявна е имало митница.
Наздраве!
Мечо
Ама русалката е водно същество с рибя опашка, а самодивата не.
да си призная и аз първо за русалки си помислих след русалските гробища
но няма как да са погребвани в балкана
после, като ти ги сложи на едно място, се сетих, че съм чел славянски приказки
нямам абсолютно никакви претенции, че разбирам от материята
просто се опитвам да си запълня познанията
Все се каня да те питам нещо по вещерска линия да ми го потвърдиш. Русалката е за реките, а сирената за моретата. Не са едно и също митично същество нали?
в случая с гробищата, май не идва от русалките
иначе самодиви и русалки са добре застъпени в славянския фолклор
Не, не е обран бостан. Не съм чувала това злато и скъпоценности да са намерени.
Русалските гробища са сакрално място. Билките, които растат на поляната се използват за различни отвари и мехлеми. Аз, поради мързел, никога не съм посрещала там Еньовден. Трябва да се прежаля някоя година.
Според една от легендите тук се намират гробовете на няколко тамплиера, които са намерили тук смъртта си като са се прибирали от Светите земи. Но на камъните няма малтийски кръст.
Другият вариант, на който съм по-склонна да вярвам, е че тук са погребвани русалиите. Това общност от мъже, които са практикували езически обичаи и по тази причина не са можели да бъдат погребани в осветено място.
Тези мъже са танцували ритуални танци за здраве и благополучие. Били са млади, високи, с бял тен на кожата и задължително със светли очи. След навършването на определена възраст са излизали от група, но винаги са носели последствията от принадлежността си към нея. Според мен, те са аналог на баячките при жените.
Наздраве!
Не знам подробности. Как и защо въобще е влязъл в тази пещера така не се разбрало. Всъщност, мъжете от родата попадат от време на време в някакви невероятни ситуации.
Наздраве!
само мъжете родени в рода
или и тия доведени от жените?
Не знам подробности. Как и защо въобще е влязъл в тази пещера така не се разбрало. Всъщност, мъжете от родата попадат от време на време в някакви невероятни ситуации.
Наздраве!
Мечо
Коментар