IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът прерастна в пандемия (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Добра новина е че засега поне незадължават хората да се тестват.Лично аз нямам намерение нито да се тествам нито да се ваксинирам.

Коментар

• Първоначално изпратено от perin Разгледай мнение

Много добре го разбрах, няма нужда да се впрягате. По-скоро вие не ме разбрахте, защото се изказах накратко. В България смъртността наистина е много голяма, поради по-възрастното население. В Ню-Йорк са по-млади, според мен поради механичната миграция. Средната им продължителност на живота, обаче, е над 81 години, което е с около 6 години над нашата и е съизмерима с всички места по света, които се водят "огнища на заразата".
      Не забравяйте инфекциозната доза. Тя е много важна. В мегаполиси и претъпкани места ако се заразиш може да поемеш по-голяма инфекциозна доза. Освен това реактивността, т.е. силата и баланда на имунния отговор също е изключително важна. В смисъл хипореактивни, ареактивни с бавен и вял имунен отговор са засташени от множество усложнения на вътрешни органи.
      Обратно, хипереактивни с неадекватно силен имунен отговор предизвикват медиаторна буря. Медиаторите са субстанции отделяни от клетките на възпалението - макрофаги - Интерлевкини, от лимфоцити (IF, TNF, NK -kb...много други), от неутрофили, еозинофили - бавно реагираща субстанция на анафилаксията...всички тези цитокини увреждат съдовия пермеабилитет, съдовата пропускливост се увеличава, микроциркулацията се затормозява, микронекрози, плазмени протеини и липиди се натрупват...така една пневмония е с тежък субстрат, страдат бъбреци, миокард, мозък...от тези неща зависи изхода. Тези неща колкото са, толкова и не са свързани с възрастта. Те обаче определят прогнозата и изхода. Отделно придружаващите заболявания утежняват изхода.
      Тези неща никой не ги отчита, няма и как. Но затова е различна смъртността.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

Волен също го подгонили, че призовал народа да се стече на Великден да се моли по черквите. Весела държава!
        Траков, точно сега повтарят по история.бг предаване за Борис Първи и Покръстването и в тази връзка се говори за Надписа (колоната) от Балши.
        Та си рекох - дай да Земеме и да заровим и ние една колона, като отразим актуалните политически събития от Ерата на Ковида, че и да се ожалим, как това били времена на гонения!
        Като я намерят в бъдеще - да знаят хората, какво е било, как сме поминували.
        Може небрежно да си споменем и имената долу

Я, глей кого са подгонили:

Публикувано във факти.бг: Адвокат Гунчева подаде сигнал срещу Борисов, Ананиев и Мутафчийски за всяване на паника

От известно време не мога да заспивам - се ме гони некЪв яростен звяр

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение

и в гимназията имало гражданска отбрана ли се е казвал предмета ? (моето поколение и надолу сме най неподготвени от всички - изцяло на самообучение)
          Пълна бутафория и безсмислица беше. Както и казармата. Научих се да стрелям прилично доста по-късно, а виж от казармата помня само да съм чегъртал ръжда от калашника

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

оо има и друга простотия. Като не си го взел едно хапче по рецепта после не ти го изписват. Имаш го в книжката ама нямаш рецепта за него и не можеш да си вземеш. Ако имаш една рецепта за 3-4 хапчета в нея. Наново по доктори, специалисти да доказваш че ти трябва хапчето.
            Пълно малоумие
            Това е причината толкова време да се обжалва и бави личната здравна карта. Защото тогава няма да има никакъв проблем по тези въпроси. Няма лекарството, звъниш на личния, той влиза в досието ти, пише промяната, ти маркираш картата (дали лична карта, дали пластика, не е решено напълно) в аптеката ти правят промяната. Трябва да измислят и планиране на лекарства електронно (имаш нужда от ххх, ууу, лекарства за месеца, планираш си дадена аптека, маркират и ти подготвят всичко), да не говорим, че разните складове ще измислят и доставка по домовете дори за 20 лева поръчки. Отделно прегледи, направления, телкове,болнични, цялата бумащина и измислица, дето понякога се чудиш как е възможно да бъде измислена. Но търговете бяха за много пари на модул с много зависимости и съответно много обжалвания, та не можа 1 година да тръгне.

Коментар

• Мамка им Wizzair пак летят от Лондон до Варна.Маса роми ще се дотътрят пак.Голяма изолация няма що.

Коментар

Не, по-скоро е лобизъм за лекарството, което е изписано, що и докторите си имат зависимости. А също, за да спрат аптечния лобизъм, що е най-лесно аптекарите да кажат това го нема, земи онова. Лошото е, че понякога търсения лек го няма и складовете, та си взимаш за собствена сметка аналога.
                оо има и друга простотия. Като не си го взел едно хапче по рецепта после не ти го изписват. Имаш го в книжката ама нямаш рецепта за него и не можеш да си вземеш. Ако имаш една рецепта за 3-4 хапчета в нея. Наново по доктори, специалисти да доказваш че ти трябва хапчето.
                Пълно малоумие
                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Явно силно докторски лоби - тогава защот се учи фармация в тази държава трябват само продавач консултанти по аптеките
                  Не, по-скоро е лобизъм за лекарството, което е изписано, що и докторите си имат зависимости. А също, за да спрат аптечния лобизъм, що е най-лесно аптекарите да кажат това го нема, земи онова. Лошото е, че понякога търсения лек го няма и складовете, та си взимаш за собствена сметка аналога.

Коментар

Явно силно докторски лоби - тогава защот се учи фармация в тази държава трябват само продавач консултанти по аптеките
                    Нямаше ли по-рано вариант, при който имаше т.н. дрогерия - можеше от сестра да се управлява, само пакетирани лекарства ли, само без рецепта ли? Не съм сигурен. Някой ако си спомня, да каже.
                    И това ще мине ...

Коментар

Електронни са рецептите. Разликата е че се печатат на принтер а не се пишат на ръка.
                      И се въвеждат на компота да мое чиновника да проверява и глобява.
                      Улеснение на хората и лекарите е химера !?!?!
                      За жалост не е само там така. И в международни хипер компании се стига само до секюритито и репорт на високо ниво. Пчеличките ебал съм ги
                      Не бях ходил при зъбар 4.5 години. И сега - о - няма негатив, еди коя си страница, юзер, пасворд и кво - който иска зъбар може да видикадрото и да си каже мнението. Та колко време тряа за целото ми тленно тяло?!?! Ако се постави задача, еле па тия ИТ-та, дето се фърлиха на килима и направиха разни продукти да се гледат за има нема една седмица, колко ще им требва за населението на тази и задморската територия?!? Да се направи конкурса и да стават нещата. Ама щели да ми знаят здравния статус - ми да го направят с карта - без картата няма достъп, или нещо от сорта. Топълно щастие нема
                      И това ще мине ...

Коментар

Не, отказват, защото не им го признават.

mWPCloud.com

Коментар

• Австрия отваря магазини и паркове

В първия работен ден след католическия Великден - 14 април, Австрия отваря магазините с площ до 400 квадратни метра, парковете и градините. Засега хората ще се движат с маски.

https://19min.bg/news/8/132055.html?...-iIicymBi2l23U

Коментар

• Първоначално изпратено от Вълчо-34 Разгледай мнение
                            Не съм специалист, ама колко хардуери софтуер трябва за да се направи инфото за здравето на хората електронно. Още оня запъртък се фалеше, че ще прави елправителство, а това колко е - 8М потребители.
                            Електронни са рецептите. Разликата е че се печатат на принтер а не се пишат на ръка.
                            И се въвеждат на компота да мое чиновника да проверява и глобява.
                            Улеснение на хората и лекарите е химера !?!?!
                            За жалост не е само там така. И в международни хипер компании се стига само до секюритито и репорт на високо ниво. Пчеличките ебал съм ги
                            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

По принцип мисля фармацефта има право да сменя лекарството както и да регулира дозата спрямо това което е изписал лекаря (само че незнам каква е е точната процедура за БГ - що ли няма да ме учуди да сме затънали в бюрокрация) за това фармация се учи 5 години като в началото учат едни и същи неща като докторите (а не е месечен курс за продавач консултатни на който учат да разчитат какво са писали лекарите на рецептата и някой основни лечения с лекарства без рецепта)

Да за примесите трябва да вярваш на завода производител че не прави някакви шашми да постигне по ниска цена и че е в страна със съответните регулации
                              Не, отказват, защото не им го признават.

Коментар

................................................. А като си с рецепта не може ей така да го смениш.
                                Айде до личния, после пак до аптеката, и него го няма, айде до личния за 3 път - кому е нужно такава простотия.
                                .................................................. ....Като ходиш на частно си ходиш и на частна аптека.

За генериците и аз съм чувал че примесите са проблема (ако го има). Активната съставка си е същата
                                Не съм специалист, ама колко хардуери софтуер трябва за да се направи инфото за здравето на хората електронно. Още оня запъртък се фалеше, че ще прави елправителство, а това колко е - 8М потребители.
                                И това ще мине ...

Коментар

Working...
                                X