IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • Viktor Hinov
    26 февруари в 20:48 ч.
    Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

    Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC и WHO.

    И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

    Ще кажете голям праз. Този е друга ракия защото убива. И онези убиват милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха който вселяват в населението медиите.

    И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човека, който чете това подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

    За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба и, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус който завършва с изяждането и на бабата и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

    Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

    До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 2.8% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на Май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е 2.8% от доказаните случаи, като реалната смъртност не може да се изчисли поради простата причина че заболелите са далеч по многобройни от изследваните.
    Даните за САЩ тази година показва че от грип и пневмония са умряли 6.8% от всички умряли в страната през миналата седмица. От грип в света умират до 600000 души годишно. Това за страна, като Китай означава 150000 годишни смърти от грип. Това са по около 10000 починали на месец. За момента в Китай от COVID-19 са починали 2660 човека за близо три месеца.

    Заболеваемостта бе демонстрирана от круизният кораб „Диамантената принцеса“ закотвен в Японско пристанище за „карантина“. При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен Диамантената принцеса ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемист от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека за да зарази един.

    Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

    Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS предавана по въздуяно капков път, с не много висока заболеваемост, и смъртност далеч под 3 процента за момента, ако се има предвид реалната заболеваемост, а не рапортуваната.

    Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене, и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите и човечеството ще плати цената и, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацияата.

    Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.


    Ima и интересни коментари пак свързани с темата

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

      да на грипа R0 е към 1.3 т.е. един болен заразява 0.3 човека при коронавируса е към 3. Или 1 болен заразява 3.

      Една епидемия е овладяна когато R0 стане под 1. Може да стане под 1 по две причини, или вече няма кой да заразява или има ограничение пред заразяване на хора и така 1 болен не може да зарази друг.

      Има два типа ограничение или като откриваш болните и ги изолираш - това правят при ебола например. Или чрез карантина. Можеш да разчиташ на откриване на болните само ако са заразни само след като развият симптоми. В случая обаче са заразни и без симптоми - така че това няма как да работи. За това и китайците прибягнаха до толкова брутални карантини - просто няма друг начин как да го спреш. Другото е магическо мислене и вяра в Дядо Коледа.
      R0 на грипа е 1,3, поне така казват от СЗО, т.е. 1 човек заразпва 1,3, други хора, при следващото възпроизвеждане стават 1,3х1,3(2,69),заразени, следващото е 2,69х1,3 и т.н. На десетото са 75 заразени.
      За коронавируса се допуска при неясна база, че R0 е 2,4.. 1 заразява 2,4, тези 2,4 заразяват други 2,4х2,4 ... На десетото възпроизводство са около 4500 заразени
      И с масово разпространявания % на летален край между 2%, над 10-20 пъти по-висока смъртност отколкото при грипа(0,05-0,1), изглежда страшно!
      Пак според, СЗО годишно от грип се заразяват няколко стотин милиона по света и починалите са между 300хил и 600хил.
      При по-широка база- с почти два пъти по-голямо възпроизводство, трудни за разпознаване симптоми за дълъг инкубационен период и поне 10 пъти по-голяма смъртност, коронавирусът е кошмар.

      В Щатите имаше случаи на заразени от коронавирус, но няма тестове. Днес шефа на CDC държавната агенция за защита от заболявания казва, че скоро ще има повече, които за цял щат към момента са около 200бр. Т.е. могат да се изследват само 200 човека. Сезонният грип също е в ход, за докторите няма и достатъчно маски, трябва да разграничат убедително, но без тест евентуално респираторното заболяване дали не е коронавирус..
      Тръмп, изглежда, или е най-злият гений на съвремието ни, който заради финансова стабилност и пазейки пазарите от срив с цел преизбирането му е готов да допусне милиони жертви, криейки смъртната опасност за самата Америка, или знае че числата не са такива, каквито медиите разпространяват.


      Смъртността се определя на около 2% в Ухан,другите места извън Китай са трудни за проследяване само от сводките.Например, Иран и Италия може да е много висок %, но няма пълни данни, може да има събиране на голям брой от най-тежките случаи

      11 милионен Ухан 2 месеца,дори месец да е, след първоначалните случаи, е поставен под карантина. През този месец миграцията във всички посоки е била свободна..Общуването свободно, движението, свързано и с китайската нова година във вихъра си.
      После поставят под карантина и близки области с население над 60млн.
      Ако R0 е 2,4, вероятно трябваше да има милион поне заразени., а те са около 80хил.днес.
      Мисля, миналата зима, само за една седмица тук, д-р Кантарджиев беше обявил за седмица над 250хил болни от грип.

      Излиза, че коефициент на възпроизвеждане вероятно не е толкова висок, колкото се представя. R0 може да е много по-ниско от 2,4
      Дори по-ниско от това на сезонния грип.

      Броят на заразените в блокиран милионен град, вероятно е по-голям, има много причини да се допуска, вкл. и нерегистрирани, но заключени по домовете си болни .Което пък ще свали и 2та% .

      Ужасна картина, но грипните вируси не са по-малко опасни, дори и с противогрипните ваксини.

      Дали е заслужена цялата паника и медиен терор?
      И дали целта е само здравето?

      А защо Китай реагира по този брутален начин, не знам, но мисля, че нямаха избор. Светът ги гледаше под лупа.



      Коментар


      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

        Там блокираха границата, в същото време хората имат опит от SARS и знаят какво да правят. Правителството им веднага спря училищата, хората работят от вкъщи и така нат мерки.
        В Япония всички училища също са затворени от вчера. The Fastest 10% Correction In S&P500 History

        Азиатските индекси са вече в мечи пазар
        Last edited by Minka; 28.02.2020, 05:51.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнение

          Би ли пояснил каво значи " са заразени и без симптоми". От къде знаем, че са заразени? Как разбираме, че са заразени? Ако са без симптоми кои са заразени и кои не?
          Инкубационният период на вируса може да достигне до 14 дни и нагоре. Така хората не знаят че са заразени , не проявяват симптоми на заболяване, срещат се с други и сеят заразата

          Относно китайците, аз на тяхната статистика много много не вярвам, за мен числата са силно занижени. Все пак те отричаха вируса близо 2 месеца и не взеха никакви мерки през този период. Чак когато видяха, че нещата са сериозни започнаха с действия.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

            да на грипа R0 е към 1.3 т.е. един болен заразява 0.3 човека при коронавируса е към 3. Или 1 болен заразява 3.

            Една епидемия е овладяна когато R0 стане под 1. Може да стане под 1 по две причини, или вече няма кой да заразява или има ограничение пред заразяване на хора и така 1 болен не може да зарази друг.

            Има два типа ограничение или като откриваш болните и ги изолираш - това правят при ебола например. Или чрез карантина. Можеш да разчиташ на откриване на болните само ако са заразни само след като развият симптоми. В случая обаче са заразни и без симптоми - така че това няма как да работи. За това и китайците прибягнаха до толкова брутални карантини - просто няма друг начин как да го спреш. Другото е магическо мислене и вяра в Дядо Коледа.
            Би ли пояснил каво значи " са заразени и без симптоми". От къде знаем, че са заразени? Как разбираме, че са заразени? Ако са без симптоми кои са заразени и кои не?
            Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

            Коментар


            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

              вероятно е и поне 2 пъти по-заразени нищо, че го дават като грипа уж... за смъртността в ухан е по-меродавно, защото там заразата вилнее повече време... лоша работа.
              да на грипа R0 е към 1.3 т.е. един болен заразява 0.3 човека при коронавируса е към 3. Или 1 болен заразява 3.

              Една епидемия е овладяна когато R0 стане под 1. Може да стане под 1 по две причини, или вече няма кой да заразява или има ограничение пред заразяване на хора и така 1 болен не може да зарази друг.

              Има два типа ограничение или като откриваш болните и ги изолираш - това правят при ебола например. Или чрез карантина. Можеш да разчиташ на откриване на болните само ако са заразни само след като развият симптоми. В случая обаче са заразни и без симптоми - така че това няма как да работи. За това и китайците прибягнаха до толкова брутални карантини - просто няма друг начин как да го спреш. Другото е магическо мислене и вяра в Дядо Коледа.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                първоначално и аз си мислех така, но реакцията на китайците ме накара да се замисля... за какво го правят всичкото това ако е просто вирус като грипа.... явно е, че не е.

                поне това, което показва статистиката е, че докато грипа е със смъртност под 0.5% короната е над 3%, което е поне 6 пъти повече и е малко по-заразен и издържа на повърхности по няколко дни... въобще е гнус. С грипа една грипна ваканция на учлищата края на януари и айде готово, а тук пълен локдаун и месец+ не могат да го овладеят. Явно е, че совите не са това, което са.
                А дали тези данни са истински. Ние не вярваме на китайците, защото били комунисти и манипулирали и т.н., но от друга страна, безрезервно им приемаме статистиката.
                Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                  На това изслушване на шефа на CDC неговите цифри за грипа бяха 0.1% смъртност. Към момента смъртността от коронавирус в развити държави като Япония и Южна Корея, в които всъщностт още няма много жертви които да прецакат здравната система, е към 1%. Което прави 10 пъти повече смъртност. Във Ухан където здравната система вече е претоварена смъртността е към 3% или 30 пъти по-опасен.
                  вероятно е и поне 2 пъти по-заразени нищо, че го дават като грипа уж... за смъртността в ухан е по-меродавно, защото там заразата вилнее повече време... лоша работа.
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

                    Споменатите от теб инфаркт, инсулт, рак не се предават от човек на човек и не са заразни. За катастрофите има много фактори голяма част причинени от човешка глупост.

                    Имаме късмет че официалната смъртност е ниска. Това ако беше ебола не ми се мисли.

                    Мен това което ме притеснява е повторно заразените. Човек се лекува с какви ли не препарати и след седмица отново го хваща. Това са леко притеснителни неща.

                    Ситуацията може да е изгодна на голям брой хора или малка група, но не вярвам в тези конспирации, че американците са пуснали вируса в Ухан. То така се говореше че са пуснали и еболата в Африка за да измре половината население.
                    Естествено, че не са заразни, но тук говорим за процент смъртност. Защо се панираме от дадени цифри, които на този етап нямаме с какво да сравним. Няма нужда да се панираме излишно. Елементарната профилактика като хигиена, предпазване и дезинфекция, все още е валидна. За мен тази истерия е ненужна. Да затваряме хората принудително под карантина, ми се струва малко прекалено. Не съм специалист, но не мога да си обясня следното: ако един е заразен, защо трябва да го затвориш с още n на брой здрави хора и да чакаш и те да се заразят. И след като всички се заразят (защото са под карантина и затворени) какво се случва? Горим сградата, правим се че не се е случило нищо, заравяме си главите в пясъка или какво?
                    Last edited by vsic4ko_e_otnositelno; 28.02.2020, 01:49.
                    Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                      първоначално и аз си мислех така, но реакцията на китайците ме накара да се замислия... за какво го правят всичкото това ако е просто вирус като грипа.... явно е, че не е.

                      поне това, което показва статистиката е, че докато грипа е със смъртност под 0.5% короната е над 3%, което е поне 6 пъти повече и е малко по-заразен и издържа на повърхности по няколко дни... въобще е гнус. С грипа една грипна ваканция на учлищата края на януари и айде готово, а тук пълен локдаун и месец+ не могат да го овладеят. Явно е, че совите не са това, което са.
                      На това изслушване на шефа на CDC неговите цифри за грипа бяха 0.1% смъртност. Към момента смъртността от коронавирус в развити държави като Япония и Южна Корея, в които всъщностт още няма много жертви които да прецакат здравната система, е към 1%. Което прави 10 пъти повече смъртност. Във Ухан където здравната система вече е претоварена смъртността е към 3% или 30 пъти по-опасен.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнение

                        Това важи за абсолютно всеки грип. С какво този е по-различен? Нима другите щамове не засягат най-възрастното население, особено тези с прудружаващи заболявания?
                        първоначално и аз си мислех така, но реакцията на китайците ме накара да се замисля... за какво го правят всичкото това ако е просто вирус като грипа.... явно е, че не е.

                        поне това, което показва статистиката е, че докато грипа е със смъртност под 0.5% короната е над 3%, което е поне 6 пъти повече и е малко по-заразен и издържа на повърхности по няколко дни... въобще е гнус. С грипа една грипна ваканция на учлищата края на януари и айде готово, а тук пълен локдаун и месец+ не могат да го овладеят. Явно е, че совите не са това, което са.
                        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                          предвид на застаряващото ни население и лошото мед. обслужване (за който не може да си доплати) буквално ще покоси хората над 70 г. и тези със сериозни заболявания. Да не говорим, че понеже засяга дробове и дихателни пътища нещата се усложняват от факта, че сме номер 2(след гърците мисля ) по пушене + неволно 'изпушихме' сума ти боклуци от европа ... това няма как да не води до по-тежко каране на респираторни вируси...

                          дано по-бързо се стопли времето и да отшуми.
                          Точно съм на същото мнение. В България ще мрем като пилци. Тези глупости от сорта колко сме калени и прочие вируса не го интересуват. Мръсният въздух и големят брой пушачи ще докара смъртност като в Иран ако не и по-висока. Разбира се нашите партиини кадри ще ни обясняват как нямало заразени и как всичко е мед и рози. Имаме си дюнерджии пазят ни от терористи и вируси

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                            предвид на застаряващото ни население и лошото мед. обслужване (за който не може да си доплати) буквално ще покоси хората над 70 г. и тези със сериозни заболявания. Да не говорим, че понеже засяга дробове и дихателни пътища нещата се усложняват от факта, че сме номер 2(след гърците мисля ) по пушене + неволно 'изпушихме' сума ти боклуци от европа ... това няма как да не води до по-тежко каране на респираторни вируси...

                            дано по-бързо се стопли времето и да отшуми.
                            Това важи за абсолютно всеки грип. С какво този е по-различен? Нима другите щамове не засягат най-възрастното население, особено тези с прудружаващи заболявания?
                            Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнение
                              Аз мисля, че нарочно не се дават данни, за да се всее паника. Съгласна съм, че нямаме данни за броя на заразените, но какво от това.... Знаем ли колко са починали от инфаркт, инсулт, рак и т.н. по същото време. Ами от катастрофи? Ами от отравяне? А от сърдечна недостатъчност (това ми е любимо)? Искам да кажа, че цифрите сами по себе си нищо не значат, ако нямаме база за сравнение. И пак да се позова на Груйо: Да помислим на кого е изгодна тази ситуация
                              Споменатите от теб инфаркт, инсулт, рак не се предават от човек на човек и не са заразни. За катастрофите има много фактори голяма част причинени от човешка глупост.

                              Имаме късмет че официалната смъртност е ниска. Това ако беше ебола не ми се мисли.

                              Мен това което ме притеснява е повторно заразените. Човек се лекува с какви ли не препарати и след седмица отново го хваща. Това са леко притеснителни неща.

                              Ситуацията може да е изгодна на голям брой хора или малка група, но не вярвам в тези конспирации, че американците са пуснали вируса в Ухан. То така се говореше че са пуснали и еболата в Африка за да измре половината население.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vsic4ko_e_otnositelno Разгледай мнение

                                И защо така мислиш? Няма случай в историята на човечеството, когато смъртността да е 100%. Дори чумата през средните векове е затрила 60%
                                Питаше спрямо другите смъртни . Не спрямо общата популация. В България на година умират 100 хил души общо. От този вирус при различни вероятно нива на смъртност жертвите ще са между 30 хил и 100 хил. ако държавата не ограничи разпространението чрез карантини. В общи линии възможностите да лови в движение болните и само тях да изолира клони към нула

                                Коментар

                                Working...
                                X