IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение


    Има няколко проблема. Не е ясно дали данните са верни. За Италия може и да са "сравнително" верни.

    Но за Германия е много съмнително. Смъртността е относително стабилна величина и сега да кажеш че в Германия изведнъж е намаляла по неведоми пътища Божи. Явно има някъде грешка в изчисленията. Или смъртността е сезонна.

    И второ никога от обикновена смъртност няма задръстване на болниците и крематориумите.

    Би ли ми казал, кога за последно си бил свидетел на задръстване на болниците на Италия, Испания и Франция по едно и също време. А към тях се очаква да се присъединят и доста други страни в близките дни. Същото важи и за крематориумите. Кога за последно си видял в Европа крематориумите да не могат да изгорят труповете.


    И сещаш се за крокодила и захарта вица дето го каза. Може ли да гарантираш, че без мерки нямаше да има по една нула отзад зад тази смъртност от вируса.
    Смъртността зависи от структурата на възрастовата пирамида. За Германия раждаемостта през войната е била по ниска. Затова кохортата на родените през 1941-1945 е по-малобройна от родените през 1936-1940. Поради това смъртността може да спадне, защото има по-малко стари хора във възраст на засилена смъртност. Болниците не са задръстени. Само интензивните им отделения, защото не са подготвени за много пациенти с респираторни затруднения. Вероятно има изискване заразените починали да се кремират, а не копат. Затова и крематориумите са затрупани.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

      И целта на това да се изкара истерията по-голяма е.....?Ползите са -за....?Загубите са за.....?
      Ползите са, да не ни обвиняват, че крием и лъжем - ей го, колко време тук се чакаше първият корониран, чкахме го като Месия едва ли не, щото другите си имат, пък ние си нямаме. Отделно, ще има кинта от ЕС, то е ясно, затова и повече коронирани, повече кинта - и това е ясно. Даже за Банско има теории - едната е, че го удариха, щото не разкараха кмета на БХ (но не удариха Пампурково, което какво общо и с една бивша на сърцето дама на БХ, оставям за домашно, въпреки че и там имаше трима коронясали), другата версия е, че така и така сезонът беше тотален провал, сега, като ги затвориха, ще могат да лапнат малко кинта от ЕС, дето ще я налеят за ограничаване на щетите. та теории много, вероятности - още повече, ние си чешем езика и се мъчим да предскажем нещо, за което не знаем нищо

      Колкото до куража - да, куражлия съм до степен на глупост (щото нали да си смел и глупав било равнозначно, реално оцелявали само страхливците, щото на куражлиите им режели тиквите раничко, та така) и бих помогнал. Аз продължавам да го смятам това коронясване за грип с усложнения. Други смятат друго и така, накрая гладът ще победи всички страхове и готово.

      наздраве
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Vladi666 Разгледай мнение
        До вчера в Америка по 7-10к заразени..днес 225.
        Те ъпдейтват много пъти на ден не съм засичал кога въртят, иначе веднъж на ден ъпдейтват Италия и Франция
        mWPCloud.com

        Коментар


        • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
          Има още една теория че пандемията е фалшива и е направена само с цел да се провери какъв ще бъде ефектът върху климата и чистотата на въздуха ако целия свят ограничи пътуванията за поне 1 месец.

          Нали напоследък "елитите" и техните зелени протежета ореваха света по разни форуми и сбирки че климатичните промени били много страшни а държавите не предприемали достатъчно мерки. Някой даже се изказваха че ни оставали само 12 години живот ако не ограничим драстично въглеродните емисии.
          Е може би сега най после да са решили да направят един глобален експеримент за да видят дали наистина ограничаването на емисиите ще окаже влияние.
          Нямам нищо против да споделяме всякакви хипотези.
          Настроението ми субективно е, че има проблеми той е сериозен!
          Същевременно с това, в мен се избистря убеденост, че има определени кръгове за формиране на обществено мнение, за натиск и насаждане на страх, които целят да доведат гоите до отказ от мислене и пълна парализа от страх.
          Без оглед на това, има ли го това, няма ли го, прав ли съм или говоря пълни идиотщини -

          Гоите не трябва да се отказват от мислене и не трябва да се парализират от страх!

          Това е сериозен проблем, но има далеч по-важни обществени и културни (в широк смисъл) проблеми!
          По понятни причини сега заразата доминира вниманието на обществото, но това не сваля от дневен ред и други въпроси, вкл. въпроси които на пръв поглед могат да имат по-отвлечен, политически, културен, етичен характер.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
            Има още една теория че пандемията е фалшива и е направена само с цел да се провери какъв ще бъде ефектът върху климата и чистотата на въздуха ако целия свят ограничи пътуванията за поне 1 месец.

            Нали напоследък "елитите" и техните зелени протежета ореваха света по разни форуми и сбирки че климатичните промени били много страшни а държавите не предприемали достатъчно мерки. Някой даже се изказваха че ни оставали само 12 години живот ако не ограничим драстично въглеродните емисии.
            Е може би сега най после да са решили да направят един глобален експеримент за да видят дали наистина ограничаването на емисиите ще окаже влияние.
            Китайците строят 139 гигавата нови ТЕЦове (които ще тръгнат до 2025) колкото са всичките тецове в ЕС та те няма да тренират изчистване въздуха при толкова строежи .. това за 12 години е глупост
            mWPCloud.com

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

              A ти сигурен ли си, че посочените като умрели от ковида, наистина са умрели от това, а не са надписани ей-така за спорта, че е по-лесно. Ето ти съобшение за първия починал в Румъния:

              Букурещ, 22 март /БТА/ Румънското правителство потвърди днес първия случай на починал пациент, заразен с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Жертвата е 67-годишен мъж, терминално болен от рак. На 18 март е било установено, че човекът е заразен с коронавирус

              Да ти преведа какво значи терминално болен - значи нелечимо болен, според други източници дори в последна фаза. Та този мъж (мир на праха му) от короната ли е умрял, или от рака? Че са писали на короната? та така -според мен в идеята си да се изкара все по-голяма истерията, надписат всеки с корона, че е умрял от нея, а по новините вървят само новини от сорта на - смъртността от новия коронавирус се увеличи със 100% (т.е. починал е втори човек, преди това е бил само един). та хайде няма нужда от апокалиптично неглижиране на всички изказвания, които противоречат на правата линия на Партията - ти беше интелигентен човек, какво ти става????
              И целта на това да се изкара истерията по-голяма е.....?Ползите са -за....?Загубите са за.....?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Айде пак екстраполиране от 3 на 30 000 000 - не се знае дали ще са 30 милиона, както и не се знае какъв процент от цялото население на земята ще се зарази и още по-важното - в какъв период от време. като нямаш нито един от тези показатели, как ги смяташ тези 30 милиона, идея си нямам. Иначе, ако погледнем глобално, тази година в света ще умрат 60 милиона човека, а нетно населението на света ще нарастне с 80 милиона. как да ти кажа, чистата математика показва, че дори и починат 30 милиона повече тази година (което е абсурдно и няма как да се твърди, но го приемаме за вярно), то пак ще имаме чист прираст от 50 милиона на анселението на земята. На мен не ми звучи катастрофично, пък вие ме наричайте циник, аз гледам само чистата математика
                Ти си я гледай чистата математика ,лошо няма...Имам чувството ,че пропускаш едни важни детайли в различните видове смърт....Не знам за теб ,но аз съм присъствал на сцени от типа...Паднал човек,около него скупчени много хора и един,или двама, с вероятно малко повече медицински познания се опитват да му окажат първа помощ,включително и обдишване уста в уста,докато чакат "бърза помощ"....Моля те да си я представиш същата картина при сегашните обстоятелства и ти лично би ли направил обдишване уста в уста....Ясно е, че вирусът предизвиква остри и понякога почти внезапни респираторни проблеми,та такива картини не са изключени - дали ще са на улицата,или в цеха,или в мола(които ти държиш да си работят,щото така или иначе ще се мре,все някога и все от нещо)....Та каква ще е твоята реакция?!Възможно е и да реагираш,като при напъно обичайна обстановка,виждам,че не си от плашливите....Ама другите 95 % няма да реагират,като при съвсем нормална обстановка....А ако се случи в мола - колко посетители ще има утре?Ами ако се случи в цеха със сто човека,дали утре на работя няма да са само 30?В същия тоя цех,ако има трудова злополука,на другия ден всички ще са си пак на работа...
                Една от целите на тия мерки е да намалим вероятността на улиците да има строполили се хора,щото хора просто няма по улиците....Другите цели мисля,че вече сме ги коментирали...

                Коментар


                • Има още една теория че пандемията е фалшива и е направена само с цел да се провери какъв ще бъде ефектът върху климата и чистотата на въздуха ако целия свят ограничи пътуванията за поне 1 месец.

                  Нали напоследък "елитите" и техните зелени протежета ореваха света по разни форуми и сбирки че климатичните промени били много страшни а държавите не предприемали достатъчно мерки. Някой даже се изказваха че ни оставали само 12 години живот ако не ограничим драстично въглеродните емисии.
                  Е може би сега най после да са решили да направят един глобален експеримент за да видят дали наистина ограничаването на емисиите ще окаже влияние.

                  Коментар


                  • До вчера в Америка по 7-10к заразени..днес 225.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                      АЗ пъk да сметнем друго за 78 дни в Италия са починали 123 671 а от Ковид към 78 ден грубо 4000 Което е 3 процента . И това което пише е доста манипулативно щот е на база на населението на цяла Италия и е за по дълъг период нещата много лесно ще излязат на яве независимо дали се разрасне пандемията или не Просто статистиката трябва да се прави за периода само на бум на пандемията и по регионите където тя върлува тогава данните за смъртността може да се причинена от Ковид е ще е напълно ясна. Просто 4 или 6 хиляди починали от Ковид не могат да се сравняват с цялата смъртност в Италия . Пандемията не е обхванала цялото население само няколко десетки хиляди и отделно се разтегля във времето. Пак казвам трябва де се вземе статистиката за регионите на пандемията и точно по време заразата И тогава да се правят бакалски сметки за смъртността.
                      A ти сигурен ли си, че посочените като умрели от ковида, наистина са умрели от това, а не са надписани ей-така за спорта, че е по-лесно. Ето ти съобшение за първия починал в Румъния:

                      Букурещ, 22 март /БТА/ Румънското правителство потвърди днес първия случай на починал пациент, заразен с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Жертвата е 67-годишен мъж, терминално болен от рак. На 18 март е било установено, че човекът е заразен с коронавирус

                      Да ти преведа какво значи терминално болен - значи нелечимо болен, според други източници дори в последна фаза. Та този мъж (мир на праха му) от короната ли е умрял, или от рака? Че са писали на короната? та така -според мен в идеята си да се изкара все по-голяма истерията, надписат всеки с корона, че е умрял от нея, а по новините вървят само новини от сорта на - смъртността от новия коронавирус се увеличи със 100% (т.е. починал е втори човек, преди това е бил само един). та хайде няма нужда от апокалиптично неглижиране на всички изказвания, които противоречат на правата линия на Партията - ти беше интелигентен човек, какво ти става????
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Да, постнах в грешната тема!
                        Благодаря ТНМ, въобще не бях забелязал и разбрал за случилото се


                        Уфффффф, почти наваксах. Останаха ми няколко страници, но стигнах до едно мнение на Грую (за сметките) и до още едно на ТНМ за приличния изказ и отново се чувствам провокирам към сценична изява.

                        Първо, че и най-вече да не стане някаква грешка или недоразумение, аз искам дебело да подчертая, че съм от пиянките на Кръчмата, но последната ме е командировала тук, да следя изкъсо положението и да докладвам за важни аспекти на проблема със заразата. Има и други командировани. В някакъв бъдещ момент може да се наложи да се съберем и решим за нейното затваряне. Грее ме мисълта, че актът по временното и затваряне ще се случи приятелски, усмихнато, с шеги и подбиви, добронамерена ирония и надежда за скорошни срещи на хубаво питие и добра музика!

                        По отношение на сметките!
                        Аз съм повече по литературата, математиката не ми е баш силна и по тази причина ще се обърна към темата за помощ и съдействие!

                        Кратко упражнение по формална логика и начална аритметика.
                        Описание на изходната база, предварителни условия и допускания.
                        Намираме се в едно неназовано, модерно общество, където здравеопазването е общинско дело.
                        Наблюдаваме развитието на заразата (ковида) заразата в два съседни града.
                        Всеки от градовете е с по 10000 души население.
                        Еднаква география.
                        Еднаква етническа, полова и възрастова структура на населението.
                        Сходна икономическа структура и аналогични обществено и културно ниво.

                        Може да се окаже, че до това състояние на описаните изходни данни, почти нищо не съм си измислил. Примерно в големи площи на Белгия, Нидерландия, особено Германия, където има гъсто населени региони, не може да разбереш къде свършва едно населено място и започва друго. Ако не внимаваш, може да пропуснеш табелата за начало на града, понякога дори и къщите не оредяват, че поне формално да регистрираш преминаване през „граница“.


                        Конкретно развитие.
                        1. Град № 1. Общинският съвет решава, че се отлага за бъдеще ремонтът на центъра, обявава бързо извънредно положение и насочва целия обществен ресурс в профилактика и битка с епидемията. Закупени са 100 к. Теста и цялото население се подлага на тестване динамично и многократно. Тестването има задължителен характер Наета е съответната лаборатория. Цялата местна болница е преструктурирана за превенция и лекуване на заразата.
                        След три месеца, ИП е отменено, и официално се изнасят обобщени резултати:
                        • Вирусът е диагностициран в 7000 човека, което представлява общ брой заразени.
                        • 4500 от общо 7000 заразени са проявили никакви, до слаби симптоми и са се лекували стационарно у дома.
                        • 1500 от общо 7000 заразени са проявили средни симптоми и са се лекували стационарно у дома, под наблюдение на лекар.
                        • 1000 от общо 7000 заразени са развили тежки, до много тежки симптоми и се е наложило различен период на хоспитализиране
                        • Вътре в последните 1000 бр., т.е. Включени с а в тях има един 245 човека, които са починали.
                        1. Град № 2. Общинският съвет решава, че НЕ се отлага за бъдеще ремонтът на центъра, в началния момент НЕ обявава извънредно положение и насочва частично обществен ресурс в битка с епидемията. На тестване се подлагат само лица, при които има съмнение, че са били в контакт със заразени или са развили ясни симптоми. Част от местната болница е отделена за лекуване на заразата.

                        След четири месеца, ИП е отменено, и официално се изнасят обобщени резултати:
                        • Вирусът е диагностициран в 2000 човека, което представлява общ брой заразени.
                        • 800 от общо 2000 заразени са проявили слаби да средни симптоми и са се лекували стационарно у дома.
                        • 1200 от общо 2000 заразени са развили тежки, до много тежки симптоми и се е наложило различен период на хоспитализиране

                        Вътре в последните 1200 бр., т.е. Включени с а в тях има един 245 човека, които са починали.


                        Задачата е следната:

                        Изчислете процентите на заразяване и смъртност.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от щурец Разгледай мнение
                          Трябва да се отчитат още:
                          -трудови злополуки (сега няма работа)
                          -катастрофи (ограничено движение)
                          Даваш добра идея, да се ограничи движението с автомобили, от което директно ще се намалят жертвите от катастрофи - как не са се сети ли?
                          Такава таблица за цял свят с жертви по пътищата следва да има също и да се ъпдейтва всеки ден
                          Същото се отнася и за жертвите на глада в Африка и по света. И за много други смърти по света.
                          Някъде четох за храните които намаляват имунната система - ами тях защо не ги забраниха и изземат от магазините?
                          Въпроси много - но важното е търси парите.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                            Oп, ретро, това бяха моите лафове за шестимата индианци, дето имат дълги бради и живеят на шестте континента (що не живеят в Антарктида, идея си нямам, ма там май е Пришълеца), които единствени имат връзка с кораба-майка и отвреме на време ми го говорят по телефона И вчера имаше интересни включвания, да те отбележа, но вечер не ми остава време за писане, щото някой трябва да гледа чаветата. А въпросният господин просто се е изказал - за мен е казал доста верни истини, особено за рицарите, които, обременени от нещастния си и мизирабълен животец, сега се чувстват като Ботьова и Левски едновременно в громенето на тъпаците, дето искат да излизат навън, но това е друга тема - всеки сам си избира какво да подкрепи и какво не, факт е, че народецът се кефи на фуражки и генералгоджи

                            Иначе никой не коментира цифричките, дето ги постнах по-долу, да ги постна отново (може да не са съвсем точни и малко да сравнянват различни периоди, но са повече от отлична базата за тоталната липса на апокалипсис и явно нарочното надписане на сметката от жабарите):

                            Автор: Боян Чуков

                            В Италия през 2019 г. са починали общо 579 244 човека.
                            579 244:365= 1 587 ч./ден.
                            За първите 78 дни на 2020 г. са починали общо 123 671 човека.
                            123 671:78= 1 586 ч./ден. 1 587-1 586=1.
                            Извод: През първите 78 дни на 2020 г. в Италия на ден умира по 1 човек ПО-МАЛКО в сравнение с 2019 г.

                            В Германия за 2018 година са починали общо 954 840 човека.
                            954 840:365= 2 616 ч./ден.
                            За първите 78 дни на 2020 г. са починали общо 188 162 човека.
                            188 162:78= 2 412 ч./ден. 2 616-2 412= 204.
                            Извод: През първите 78 дни на 2020 г. в Германия на ден умират 204 човека ПО-МАЛКО в сравнение на 2018 г.
                            Нищо лично, само елементарна математика.

                            Ще ми е интересно да прочета апокалиптичен прочит на тези цифри и тяхното опровергаване. Щом от 200 заболели и три умрели бабички вадим извода, че всички ще Омрем, то защо да не извадим изводът, че смъртността е короната е меко казано манипулирана?
                            АЗ пъk да сметнем друго за 78 дни в Италия са починали 123 671 а от Ковид към 78 ден грубо 4000 Което е 3 процента . И това което пише е доста манипулативно щот е на база на населението на цяла Италия и е за по дълъг период нещата много лесно ще излязат на яве независимо дали се разрасне пандемията или не Просто статистиката трябва да се прави за периода само на бум на пандемията и по регионите където тя върлува тогава данните за смъртността може да се причинена от Ковид е ще е напълно ясна. Просто 4 или 6 хиляди починали от Ковид не могат да се сравняват с цялата смъртност в Италия . Пандемията не е обхванала цялото население само няколко десетки хиляди и отделно се разтегля във времето. Пак казвам трябва де се вземе статистиката за регионите на пандемията и точно по време заразата И тогава да се правят бакалски сметки за смъртността.
                            Last edited by Todor Sabev; 25.03.2020, 16:24.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
                              Излизайки от презумпцията за сравнително равномерно разпределение на смъртността през 2018та (щото не е имало апокалипсис) усредняването е що-годе коректно, с минус за моята страна, защото през зимното тримесечие смъртността може и да е два пъти по-голяма от останалото време.
                              Но даже и с този минус пак излиза (виж по-долу), че за Ломбардия смъртността е една и съща и през 2018та, и сега при тази чума, ох-ах-ох!
                              Сравнението отново ще е некоректно ако нямаме основни данни, като неселение което е живяло в областта за даденият период и сегашното. Ами нормално ако са били по-малко хората и смъртността да е по-ниска при равни други условия като възраст и прочие. Също така за да установим смъртността с короната трябва да знаем за предходните години и от какво са умирали хора. Ако от катастрофи и грип са умирали Х човека, то сега тези фактори поради карантината са ограничени за смъртност и короната играе роля в момента. Пак казвам някой да прави такива сравнение с някаква цел да бъде така любезен да каже всичко точно и ясно. Какви данни е взел как ги е получил, отчел ли е променливите. Имам учебник по статистика онзи ден го намерих над 500 страници. Просто за да се получи вярна съпоставка са ни нужни много повече данни отколкото просто броя на умрелите за една година.

                              Очаквам и Матеев да даде мнение по въпроса

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение
                                Правилното е съпоставка тримесечие по тримесечие и тогава резултата е един и същ

                                Сега с този елементарен пример усещаш ли къде е разликата като поиграем с малко по дребни числа и защо е некоректно да се вади изводи от тази стъкмистика
                                Излизайки от презумпцията за сравнително равномерно разпределение на смъртността през 2018та (щото не е имало апокалипсис) усредняването е що-годе коректно, с минус за моята страна, защото през зимното тримесечие смъртността може и да е два пъти по-голяма от останалото време.
                                Но даже и с този минус пак излиза (виж по-долу), че за Ломбардия смъртността е една и съща и през 2018та, и сега при тази чума, ох-ах-ох!

                                Коментар

                                Working...
                                X