Първоначално изпратено от Грую Груев
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеЗа мен е много интересен този точно момент - че проблема независимо дали е реален или измислен, води до преоценка на стойностите на обществото и множество конфликти /дори и в този форум/. Най-интерсените разделителни линии са по дихотомиите млади/стари, животи/икономика, свои/чужди и бедни/богати. Ясно е, че икономиката рано или късно ще се възстанови, но с обществото ще е много по-трудно, защото тази криза е изпитание за цивилизацията.
„Преди години антроположката Маргарет Мийд била попитана от студент какъв според нея е първият признак за цивилизация в дадена култура. Студентът очаквал Мийд да говори за кукички за риболов или глинени съдове, или каменни мелници.
Но не. Мийд отговорила, че първият признак за цивилизация в древна култура е бедрена кост, която е била счупена и след това е зараснала. Мийд обяснила, че в животинското царство, ако си счупиш крака, умираш. Не можеш да избягаш от опасността, не можеш да стигнеш до реката, за да пиеш вода или да ловуваш за храна. Ти си месо за дебнещите зверове. Никое животно не оцелява със счупен крак достатъчно дълго, за да зарасне костта.
„Счупена бедрена кост, която е зараснала, е доказателство, че някой е отделил времето да остане при този, който е паднал, превързал е раната, пренесъл е човека до безопасно място и се е грижил за него в процеса на възстановяване. Помагането на някой друг във време на трудности е мястото, където започва цивилизацията“ – казала Мийд.“
– Ira Byock (2012). The Best Care Possible: A Physician's Quest to Transform Care Through the End of Life. New York: Avery.
Имам какво да споделя, малко по нататък
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеИ в крайна сметка, ревът на полубанкрутиралите южни държави за общи еврооблигации и още пари, пари, пари, показва само едно - че това не е здравна, а чисто финансова криза, в която всичко е позволено, дори и надписване на починалите. Искрено се надявам немците да не се подведат и този път по популизма на южна европа. Апропо, само маляките ми липсват, за да е пълна картинката - очаквам "взрив" и там. Разбира се, това не са мои тези, а не олигофрените, които аз не споделям - благодаря на гешев, Бх и генералгоджи, че ръсят със захар и шекер и пазят нацията ни от всичко. Наздраве!
Не е необходимо да влизаме в този обемист и сложен разговор, а да не говорим, че след 2008 тази приказка е повдигана многократно и е нищена в подробности, макар и проблемът по същество да е доста по-стар.
Може да опиташ да погледнеш на цялостната картина като историк. Тези дни четох една студия на един младеж - икономист, който гледа на процесите като историк и икономист едновременно и поне като исторически преглед и аналогии му се получават нещата. Къде беше? Ще го намеря, но да не си забравя мисълта!
Апропо, винаги съм се чудил на теб - ще го кажа по възможно най-човешки и най-приятелски начин и апелирам с всички възможни и достъпни ми мотиви и аргументи - да не взмеш пак д ами се разсърдиш! Нямам никакви лоши намерения! Обаче, все се чудя - винаги съм те възприемал основно като юрист, пък после като историк, икономист и финансист, абстрахирам се от дипломите ти!
Защо избягваш да говориш и разсъждаваш като юрист?
Много повече предпочиташ другите си превъплъщения и битности!
Аз съм учил не твърде много, т.е. недостатъчно право, но едно нещо не ме кара да се колебая - а именно, че правото е изведената в закон воля на управляващия елит.
В горната връзка, която си е субективна и незадължителна за никого, вероятно има разни кръгове, които ще се опитат настойчиво да обяснят и оправдаят голямата системна грешка с частни проявления, включително със "случайни" фактори.
Споделяш, че кризата не е здравна, а финансова. Не съм напълно сигурен какво точно искаш да кажеш с това?!
Още в началото на темата изказах подозрение, че този здравен проблем се пръква малко странно и подозрително "УДОБНО". С последното не твърдя нищо, но имам много хипотези и дълго ще работя върху тях, но .... сам човек толкоз може.
Преди всичко кризата е СИСТЕМНА, като последица е и финансова.
Дали Ковида е обяснение, оправдание, маскировка, съпътстващо явление, случайна проява, др. - това още не знаем, но ще опитаме за разберем. Ще има напъни да се твърди, че "Ковида е виновен за всичко!", ""Ех, ако не беше Ковида!"
Във всеки случай трябва да положим усилия за разделяне на причини от последици и евентуално съпътстващи явления!
Глобалната пандемия и моята прогноза за бъдещето на света
Историческият поглед е интересен и добре систематизиран. В този сайт се въдят разни неполиткоректни автори, който може да се абстрахира от това - да го направи. Пък ако някому не е приемливо и реши да ме сочи с пръст - се ми е тая! Все някак ще го преживея.
Никакви препоръки, никакви съвети, никакви претенции!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Палим колата и отивам да опъна некоя циганка без презерватив на околовръстното , па дано прихванем малко имунитет. Пък може да се заразим от некой омаломощен вирус от силната имунна система на ромката . Кво ще чака ваксина за корона вируса.
Само требва да минем през личния лекар да ми издаде документ за да мога да премина КПП - то.
Наздраве, сър Събев!Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеХоп, върнах се - спокойно е по улиците, в лидъла, т.е. пред него, нямаше опашки - 4-5 човека чакаха и това е. не съм влизал. Парковете са сравнително празни - ма как може да се разходждаш с куче, а не можеш без куче = не го разбирам. Малко хора са с маски. Гледам, оранжево-жълтият полуидиот от турски произход се е заразил - според мен е пр трик и ще покаже, че няма нищо страшно, да не се панират, при нас този експеримент го направи гел ага. Толкоз. А, измих си ръцете, днес може би за 6-ти път. И си пазарувах от една будка, щото трябва да се подкрепя дребния семеедн бизнес - желирани мечета и бонбони за децата, лешници и кола за мен, че уискито ме чака, ако и да е пълнолетно, не е добре да го оставям самичкоНаздраве!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеЗа мен е много интересен този точно момент - че проблема независимо дали е реален или измислен, води до преоценка на стойностите на обществото и множество конфликти /дори и в този форум/. Най-интерсените разделителни линии са по дихотомиите млади/стари, животи/икономика, свои/чужди и бедни/богати. Ясно е, че икономиката рано или късно ще се възстанови, но с обществото ще е много по-трудно, защото тази криза е изпитание за цивилизацията.
„Преди години антроположката Маргарет Мийд била попитана от студент какъв според нея е първият признак за цивилизация в дадена култура. Студентът очаквал Мийд да говори за кукички за риболов или глинени съдове, или каменни мелници.
Но не. Мийд отговорила, че първият признак за цивилизация в древна култура е бедрена кост, която е била счупена и след това е зараснала. Мийд обяснила, че в животинското царство, ако си счупиш крака, умираш. Не можеш да избягаш от опасността, не можеш да стигнеш до реката, за да пиеш вода или да ловуваш за храна. Ти си месо за дебнещите зверове. Никое животно не оцелява със счупен крак достатъчно дълго, за да зарасне костта.
„Счупена бедрена кост, която е зараснала, е доказателство, че някой е отделил времето да остане при този, който е паднал, превързал е раната, пренесъл е човека до безопасно място и се е грижил за него в процеса на възстановяване. Помагането на някой друг във време на трудности е мястото, където започва цивилизацията“ – казала Мийд.“
– Ira Byock (2012). The Best Care Possible: A Physician's Quest to Transform Care Through the End of Life. New York: Avery.
Last edited by Andi11; 27.03.2020, 18:29.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Палим колата и отивам да опъна некоя циганка без презерватив на околовръстното , па дано прихванем малко имунитет. Пък може да се заразим от некой омаломощен вирус от силната имунна система на ромката . Кво ще чака ваксина за корона вируса.
Само требва да минем през личния лекар да ми издаде документ за да мога да премина КПП - то.
Така че, ще требва да се включиш в некоя примоция......
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеДрагоданов, тук съм съгласен - не е висока, стандартна, но за България е висока, тъй като у нас личната хигиена е ниска (казвам го като човек, който ползва основно градски транспорт, нищо че има две коли, та имам наблюдение) - не се изразих правилно. Дезинфектанти съм ползвал веднъж, пак по желание на жена ми, напукаха ми се ръцете и се отказах. останете си здрави и не изпадайте в паника - вирус като вирус, най-важното е да не убиваме икономиката, което съвсем скоро ще се разбере и от БХ и компания.
Относно напукването на ръцете- това е нормален ефект при употреба на дезинфектант /медицински такъв/ с по-висока концентрация на етилов алкохол в него /от порядъка на над 70%/, или при диркетната употреба на етилов спирт. 90-95% концентрация.. Няма нищо страшно!Ефектът на изсъхането, ,,изпършавяването", напукването на епидермиса бързо отминава, особено, когато си си вкъщи, не излизаш и само се миеш със сапун, а не се налага да използваш често дезинфектант. Казвам ти го, като човек, който, когато е навън, на път за офиса, или на пазар или просто някъде по институциите, на ден изразходвам по около 50 мл течен дезинфектант за ръце
- 2 Харесвания
Коментар
-
Eх, ех, ех, как започнахме пак от състрадателността и частното да псуваме олигофрените - признавам, гюбелсовата пропаганда е нищо, сравнена с модерния инфлунсър във всичките му форми! Ми никой не отрича правото на живот на никого, по никакъв начин, но ако нямаше пари, изработени от обикновените бачкери, и иновации, които няма как да се случат, като си седиш вкъщи, хирургът нямаше да може да спаси никого и приказката щеше да свърши, преди да е започнала! Искайки от олигофрените като мен да си седят вкъщи, колко ли пък малко се изисква от неолигофрените да не ни обричат на гладна смърт (образно казано), щото олигофрените сме милиони, много милиони само в Бг...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеИ в крайна сметка, ревът на полубанкрутиралите южни държави за общи еврооблигации и още пари, пари, пари, показва само едно - че това не е здравна, а чисто финансова криза, в която всичко е позволено, дори и надписване на починалите. Искрено се надявам немците да не се подведат и този път по популизма на южна европа. Апропо, само маляките ми липсват, за да е пълна картинката - очаквам "взрив" и там. Разбира се, това не са мои тези, а не олигофрените, които аз не споделям - благодаря на гешев, Бх и генералгоджи, че ръсят със захар и шекер и пазят нацията ни от всичко. Наздраве!
Коментар
-
Палим колата и отивам да опъна некоя циганка без презерватив на околовръстното , па дано прихванем малко имунитет.Пък може да се заразим от некой омаломощен вирус от силната имунна система на ромката . Кво ще чака ваксина за корона вируса.
Бъзикаш ме ти...
Коментар
-
Палим колата и отивам да опъна некоя циганка без презерватив на околовръстното , па дано прихванем малко имунитет.Пък може да се заразим от некой омаломощен вирус от силната имунна система на ромката . Кво ще чака ваксина за корона вируса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
Ама,моля ти се!Защо трябва ди мислим за такива хора,които така или иначе са си обречени?!Според мен, направо трябва да ги евтаназираме...
Айде един частен случай(а такива случаи с различни нюанси съм убеден,че има милиони по света) от мен за такъв обречен човек....
Моята братовчедка...Защо му трябваше на оня шибан хирург да я оперира от сърцо,когато шансовете и бяха ,така или иначе,под 50 %,пък дори и да оживее,тя трябва през целия си живот да е една-две идееи по-внимателна,да не се натоварва много,да е освободена от физ.възпитание и т.н.?Защо?
Е тя пък взе,че оживя след операцията(Господ с ръцете на хируга и подари години за живеене).След това взе,че завърши и училище....Завърши и университет,което вече ми се струва малко нагло за обречен човек....Гледай ти,реши и да се ожени....Нахалство!Роди и се дъщеричка...Наложи се младото семейство да се чуди ,как да свързва двата края в началото на прехода,щото тогава спасение не дебнеше от всякъде....Спечелиха зелена карта....Е това си е вече прекалено....Преместиха се в САЩ...Продължи образованието си ,работейки, и спечели страхотно работно място,като се пребори с около двеста и петдесет чистокръвни американци за това място....След това си намери още по-страхотна работа....Може да си позволи почти максималното от това,което предлага здравната система на САЩ,защото нали не си мислите,че е оздравяла....Междувременно и се роди син...Синът и,Бог така е наредил,и той има подобно на нейното сърдечно заболяване...Поотрасна.... и той с цялата си наглост,щото нали и той е обречен, играе и бейзбол,оная шибаняшка игра ,на която никога не съм и разбирал правилата.... Междувременно братовчетка ми си има вече и две прекрасни внучета,от дъщеричката ,помните ли я ,тя отдавна порасна и е прекрасна млада жена....
Обречената от 4-годишна възраст моя братовчетка ,към днешна дата е на "преклонната" възраст от 51 години....И тя ,и сина и,който е на 14-15 години,в момента са мишени на милионите шибаняци по света,които не искат да си направят труда да сложат една шибана маска на лицето си, и с това си огромно усилие да намалят дори и с 1% шанса епидемията да помете моите близки!!!
- 1 like
Коментар
Коментар